Barnens Trafikklubb – så fin pärm!

Barnens Trafikklubb!

Barnens Trafikklubb!

Jag städade långt in i en garderob och hittade en gammal röd pärm som jag fick när jag var liten. Jag blev väldigt nostalgisk när jag hittade den! Minns hur jag pysslade intensivt med den. Pärmen var till för att man skulle lära sig om trafik. Hur man ska göra när man går över gatan, kliver av en buss, cyklar i mörkret och allt man kan tänka sig som händer i trafiken. Klistermärken med reflexer fanns med så att man kunde klistra fast dem och prova var de syntes bäst.

Hur man cyklar över en bro!

Hur man cyklar över en bro!

Barnens Trafikklubb står det på pärmen och den gavs ut av Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF). Jag kan inte hitta att pärmen finns kvar för barn idag men det verkar finnas annat material som används i skolan. Kanske var pärmen samtida med flourtanten som också är försvunnen?

Är det någon av er som känner igen pärmen och har haft en likadan?

Det här inlägget postades i Samlingar. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Barnens Trafikklubb – så fin pärm!

 1. Erika skriver:

  Jag har också haft en sådan. Men min var orange. Det fanns liksom en stadskarta med där man kunde sätta in olika saker så som bilar, cyklar, övergångsställen med mera. Dessa kunde man flytta runt. Dessa kartor leker min son med nuförtiden.

  • Eva Maria skriver:

   Det är perfekt att din son kan leka med pärmen! Då kommer den till nytta och han lär sig om trafiken. Jag undrar om det är lika mycket information till barn idag om trafik, själv minns jag att vi pratade mycket om det i skolan. Det är nog mer trafik idag och bilarna går fortare (och tystare med elbilarna!).

 2. Anna skriver:

  Åh, nu blev jag nostalgisk, hade också den och pysslade mycket. Var det till den som det följde med singelskivor med Anita och Televinken som också snackade trafik?

 3. Anna skriver:

  O ja! En sådan hade jag och det var jättespännande när det kom ett nytt kuvert i brevlådan. Den finns säkert sparade i någon låda hemma hos föräldrarna. Men det ska vi inte prata så högt om!

 4. Håkan skriver:

  Jajamen, jag hade också den röda pärmen och singelskivorna med Anita och Televinken!
  SÅ otroligt bra sätt för barn att lära sig hur trafiken fungerar… det är verkligen beklagligt att dåvarande regeringen inte ville fortsätta stödja denna verksamhet från 2002. Kan inte ha varit många kronor det kostade, med tanke på alla vinster som skapades i form av trafikvett och säkerhet!
  Jag promenerar, cyklar och kör MC idag, och kan säga att de kunskaper som fastnade i min hjärna då, fortfarande sitter kvar. Det är jag stolt över!

  • Eva Maria skriver:

   Jag håller med dig! Jag är osäker på hur barn idag lär sig trafik. Nu är det nytt med elbilarna, att lära sig att de kommer så tyst! Jag har själv blivit överraskad några gånger. Men det är ju bra med el såklart, man ska bara vänja sig. Egentligen kunde något privat företag återupplivat pärmen! De kunde vara t ex Volvo eller något försäkringsbolag. I USA är många läromedel sponsrade av privata företag (vilket man i sig kan tycka olika om). Men det har varit fint om pärmen blivit återupplivad!! Jag var scout som liten och där lärde man sig mycket som också sitter i ryggmärgen, inte direkt om trafik men om annat allmännyttigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *