Ni som följt min blogg sedan tidigare vet att jag har kämpat med mitt klädköpsberoende. Mitt rekord med klädköpstopp har varit 4 månader och då led jag verkligen av svår abstinens. Nu har jag varit mer redo för att klara av ett längre köpstopp. Jag ville få kontroll över garderoben som bara svällde och kontroll över mitt sätt att shoppa. Dessutom var jag övertygad om att min garderob innehöll allt och lite till (mycket med prislapparna kvar) som jag skulle behöva under minst 1 år. Inför skidsäsongen brukar mina vänner låna kläder av mig eftersom jag har så många jackor och skidbyxor!

Jag bestämde att mitt köpstopp skulle starta 1 juni förra året, 2018. Jag hade någon månad på mig innan det startade och 31 maj var min sista dag att få shoppa. Den dagen gick jag in på Lindex och handlade för min bonuskupong som jag inte ville skulle frysa inne. Det blev att jag handlade några shorts och t-shirts inför sommaren (kupongen täckte inte allt!). Det kändes scary när jag gick ut från affären; nu var det sista gången på ett helt år som jag fick shoppa loss! Men istället för att känna mig moloken som jag förväntat mig kom en helt annan känsla till mig, känslan av befrielse! Det kändes jätteskönt! Så konstigt, inte alls vad jag förväntat mig! Kanske just utifrån att mitt shoppande varit ett beroende så kom denna känslan, att bli fri från något som tyngt och stressat mig.

Att jag skriver om detta först nu efter 8 månader beror mycket på att jag var orolig över att jag inte skulle klara det. Men nu vågar jag berätta om mitt mål när det bara är 4 månader kvar, för jag har stor förhoppning om att klara det. Och jag känner redan nu att efter 31 maj kommer jag att ha ett annat förhållningssätt till att shoppa kläder.

Inför köpstoppet skrev jag ner några regler och undantag:

Regler:

Inte köpa några nya kläder 1 juni 2018 till 31 maj 2019.
Undantag (ingen regel utan undantag!):

Underkläder & Strumpor
Motivering: De kan bli slitna och deprimerande under ett år. Känns inte så upplyftande när resåren spretar och underbyxorna hänger på trekvart. Linnen kan även räknas som underkläder (jag har alltid linne under kläderna, mest för att jag är så frusen av mig)

Kläder till en stor fest
Skulle jag bli bjuden på en stor fest under året, t ex ett bröllop, då får jag köpa kläder till det. Men först och främst titta om det finns något att fynda second hand. Jag funderar redan nu på att jag inte har så många skor som passar till fest, så det skulle kunna bli något jag behöver.

Sport & Fritid
Skulle jag börja på någon helt ny sport, t ex vindsurfing, och behöva en våtdräkt så får jag köpa det.

Bonuskuponger
Ramlar det in bonuskuponger som kommer från mitt tidigare shopping-missbruk så får jag använda dem! Känns dumt att låta dem frysa inne.

Jag har använt mig av några undantag… kommer att skriva mer om det i nästa inlägg!
See you soon!