Just nu funderar jag på hur man kan optimera sin garderob utifrån det liv man lever. En tidlös garderob med få plagg som kan kombineras med varandra. Kanske är det så man slipper den där känslan ”jag-har-ingenting-att-ta-på-mig”, trots att man stirrar rakt in i en massiv mur av kläder.

Nu när mitt ett år långa klädköpstopp snart är över (4 dagar kvar!) vill jag fortsätta att pyssla med min kapselgarderob och närma mig den optimala garderoben, om den nu finns?

Funderingar kring den optimala garderoben:

Funktion

Här tänker jag att det är bra att utgå ifrån hur ens liv faktiskt ser ut i verkligheten, och inte det liv man drömmer om. Om livet är fördelat på 20% fritid och 80% arbete och 0% fest är det kanske inte så praktiskt om det hänger en massa paljettklänningar i garderoben. Antingen så får man anpassa sin garderob eller se till att bli bjuden på fler fester. (Det lät nog lite hårt… ber om ursäkt för det… någon paljettklänning måste man ju få ha för att lysa upp tillvaron.)

Stil

Vilken är min stil? Vilken stil trivs jag med? Vissa plagg som jag har köpt är ursnygga och supertrendiga men jag använder dem inte för jag trivs inte i dem. (Ofta impulsköp, och jag får sälja eller skänka dem!) Antingen passar de inte min kroppsform eller matchar de inte med något annat, eller så känns färgen eller materialet fel. Tänker att det vore kul att göra en mood board med sin egen stil! Tror att det här med stilen kan vara nyckeln till att hitta plagg som kan kombineras, men det är skoj att ha några plagg och färger som sticker ut också. Och så funderar jag på om man kan hitta en stil eller om man kan ha flera olika eller hitta egen…eller kombinera?

Sättet man shoppar kläder

Om man planerar sin shopping lite bättre och kan undvika impulsköp så är det nog en säker väg till att få en lättare och mer enhetlig garderob. Min regel är att jag måste prova plagget i butiken innan jag köper det. Det är så lätt att tro att det passar, så blir det bara hängande hemma och man orkar inte gå tillbaka till butiken och byta. Jag har länge tänkt att jag skulle vilja fotografera alla mina kläder och skor och ha med mig i mobilen, då kan jag direkt upptäcka om jag redan har något liknande hemma eller något som matchar. Kanske ett sommarjobb för barnen att fota alla mina kläder?! Sommarlovet är ju långt!

Vilka är dina tips för att optimera garderoben? 🙂