I slutet av sommarlovet såg jag något fladdra runt i vår klädkammare. Jag lokaliserade det lilla flygfäet och konstaterade att det nog var en typ av mal. Jag fick PANIK. Är det något jag inte vill ha i mina kläder så är det mal. Jag har läst skräckhistorier om dem, de lägger larver som äter upp kläderna. Jag är så förtjust i mina kläder och skulle bli väldigt ledsen om det hände. Så det var bara att riva ut allting och dammsuga och torka. Egentligen ska man tvätta alla kläder i 60 grader men eftersom vi inte hittade några fler spår av malar så gjorde vi inte det. Nu känns det bra igen och jag håller noga koll på om något obehörigt skulle ta sig in i klädkammaren igen.

Jag läste att mal tycker inte om doften av cederträ och att man kan placera ut olika typer av träbitar bland kläderna. Själv tycker jag att cederträ luktar jättegott! Jag googlade och hittade Jordklok som säljer saker av cederträ för garderoben. Så jag beställde några saker därifrån.

Detta beställde jag från Jordklok:

  • Block av cederträ, 5 st i ett paket. Man kan lägga dem i lådor eller hyllor för att skrämma bort malen, men man ska inte låta dem ha direktkontakt med kläderna för de kan utsöndra olja.
  • Ringar av cederträ att hänga på galjarna, 10 st i en tygpåse.
  • Cederträolja som man kan återuppliva effekten av träet med. Då ska man slipa träet lite och olja in på nytt.

Och på Allas hittade jag en bra artikel som jag läste när jag misstänkte mal!

Är det någon av er som har erfarenhet av mal?