När man har bestämt sig för att rensa och röja så kommer första frågan; var ska jag börja? Det kan faktiskt vara svårt att bestämma sig för var man ska lägga sin energi, speciellt om man har begränsat med tid.

Jag tycker om att börja på de ställen där resultatet syns snabbt. Kanske i köket eller vardagsrummet där man vistas mycket. Då blir jag motiverad att fortsätta i andra rum. Vissa föredrar att börja på vinden och i förråden för att göra plats till saker som man sedan röjer undan från boytan men inte är mogen att skiljas ifrån. Det känns också som en bra utgångspunkt.

Min strategi brukar vara att jag går ett varv i hemmet och klottrar ner på ett papper vilka områden som behöver en genomgång. När jag gjort det sätter jag mig ner och prioriterar. Sen delar jag upp listan i små delmoment så att det inte ska bli för stora uppgifter per gång, det är skönt att kunna känna sig färdig med något. Man kan bestämma sig för att varje delmoment får ta max 1 timme. Då kan en byrå eller fyra köksskåp vara ett delmoment.

En idé som jag tycker om är att skriva ner alla uppgifter på lappar och lägga dem i en burk. På baksidan av lapparna kan man skriva en belöning eller ett uppmuntrande ord till sig själv! Eller kan du be någon annan göra det åt dig! (Detta är också en perfekt julklapp till den som behöver en spark i baken för att komma igång…!)

Några förslag på lappar:

Ta bort onödiga saker från köksbänkarna och torka av.
Wow! Så luftigt det blev! Nu är du värd en kopp kaffe och en chokladbit.

Rensa badkarskanten/duschen från gamla förpackningar och tvätta rent.
Oh, så fräscht det blev! Ta ett bad/dusch och njut av resultatet!

Städa undan på soffbordet och TV-bänken och damma.
Lide nice det blev! Sätt upp fötterna på soffbordet och se din favvo-serie.