Stuffocation – Living More With Less

IMG_4532

Jag har läst boken Stuffocation av James Wallman och jag tycker att den är läsvärd för oss som är intresserade av att rensa ut, miljö och konsumtion. Titeln Stuffocation som jag försöker översätta till svenska blir något i stil med att man är ”kvävd av sina saker”. Kanske är det någon som vet om det finns ett svenskt ord för det? Det ska väl spela an på det engelska ordet för prylar (stuff) och kvävning (suffocation). Stuffocation är ett negativt ord som innebär att vi inte blir gladare av fler saker utan tvärtom så blir vi deprimerade och nyttan/glädjen av varje ny sak avtar. Jag gillar ordet Stuffocation – det är så det känns när hemmet är invaderat av prylar som behöver plockas undan hela tiden och hindrar en luftig känsla. När jag första gången såg boken i en bokhandel fick jag läsa titeln flera gånger och till slut kom jag fram till att det är ju precis så jag känner mig – stuffocated! Vilket perfekt ord!

James Wallman är trendanalytiker och har studerat att samhället i västvärlden går från materialism till experientialism (att uppleva). Han drar den slutsatsen genom att observera olika trender i samhället som sammanfaller (bland andra miljöproblemen) och mått som bruttonationalprodukten med fler. Idag konsumerar vi mer upplevelser som till exempel resor, mobiltjänster och hälsorelaterade tjänster än saker, visar statistiken. James efterlyser andra mått än ekonomiska nyckeltal som mäter framgången i länder och hos individer.

James har tittat närmare på fyra olika lösningar för att komma tillrätta med problemet Stuffocation:

 1. Minimalism (att äga till exempel bara 100 saker)
 2. Simple Living (leva utanför ekorrhjulet och kanske vara självförsörjande)
 3. Medium Chill (att leva långsammare och inte ha för höga ambitioner)
 4. Experientialism (upplevelser istället för saker)

Han kommer fram till att de tre första lösningarna inte är hållbara i längden på grund av olika skäl som James noggrant framställer i boken med sammanfattningen:

”The way ahead, out of the storm of Stuffocation, is not minimalism, simple living or medium chill. Each of these has pointed us in the right direction. But minimalism is too negeative, too reductive. Simple living is too regressive. Medium chill lacks aspiration. The new value system that will solve Stuffocation, I think, is experientialism. (sid 281)”

James lösning på Stuffocation är att skapa ett nytt värdesystem från att vilja ha saker till att istället njuta av upplevelser som vi har större glädje av och kan minnas länge. Här har sociala medier spelat en stor roll där vi gärna berättar om våra upplevelser istället för att visa vad vi köpt. Men han betonar också att det i sig kan skapa en stress och det har uppstått en ”lyx-upplevelse-konsumtion” som ersatt statusen som tidigare har varit bunden i saker.

Läsaren får följa med på en intressant djupdykning i hur konsumtionen och vår syn på saker och status har utvecklats under de senaste 150 åren. Han gör en jämförelse med Kina som nu är på väg att göra samma resa som vi fast på 60 år. Han menar att Kina med fler länder kommer tidigare i sin utveckling att inse att man i längden tröttnar på saker och välja upplevelser istället. Han ställer frågan vad som kommer att hända i världsekonomin när vi slutar köpa saker och välja upplevelser istället. Jag kan inte se ett tydligt svar på frågan i boken mer än att vi istället kommer att lägga motsvarande summa pengar på upplevelser. Min egen reflektion är att upplevelser kan vara gratis och fler kanske istället väljer att spara pengarna från utebliven konsumtion och betala av lån eller skapa större buffertar. James tar också upp fördelningen mellan arbetstid och fritid och hur han tror att vi kommer att arbeta i framtiden. Han spår att delningsekonomin kommer att växa när vi inser att vi inte vill äga fler saker.

Boken avslutas med en guide till hur vi kan bli experientialister. Det är en guide med tre steg och sju vanor kring hur vi ser på saker och hur vi kan ändra våra värderingar.

De tre stegen:

 1. Rensa ut – här ger James sina fem favorittips!
 2. Fyll inte på med nya saker för att belöna dig, låt tomrummen förbli tomma.
 3. Välj upplevelser istället för saker. Här föreslår James att man kan prova att använda den summan man brukar spendera varje månad på saker och istället lägga den på upplevelser. I slutet av månaden ska man inte ha några nya saker. Den här idén kommer från filmen Brewster´s Millions. Jag har inte sett den men skulle vilja göra det!

Stuffocation är en sträckläsare och innehåller många intressanta teorier och resonemang som jag suger i mig. Ibland kanske lösningarna på vissa problem som boken tar upp kunde vara mer nyanserade. Jag tycker att minimalism, simple living och medium chill avfärdas för tvärt. Det finns nog olika grader och man kan leva och ta delar och kombinera vad som passar en själv. Jag saknar ett större miljöperspektiv och jämförelser med andra världsdelar, boken är väldigt inriktat på västvärldens problem där det förutsätts att alla har tillgång till pengar och kan konsumera. Det är inte heller alla i västvärlden som har råd med vare sig saker eller upplevelser och för dessa kommer det att vara viktigare att först få mat och tak över huvudet än att välja upplevelser.

Jag har valt ut en mening ur boken som jag tycker sammanfattar James Wallmans vision:

”As we become experientialists, we are using a new equation for happiness. We are lessening our ecological footprint, clearing out the clutter, reducing our reliance on stuff. (sid 283)”

Jag känner mig fylld med ny energi och inspiration för att rensa ut och tänka ännu mer på min konsumtion efter att ha läst boken. James Wallman har sin egen blogg Stuffocation som du kan besöka först och anmäla din e-postadress så får du ett kapitel gratis plus tips via mail!

 

2 kommentarer till Stuffocation – Living More With Less

 1. Händelsevis skriver:

  Verkar vara en intressant bok! Men funderar, som du, på om inte de tre övre alternativen ändå är något att ha? En kombination av alla fyra kanske?

  • Eva Maria skriver:

   Jag vill gärna plocka tankar och idéer från alla fyra områden, och de går in i varandra. Det är inte så skarpa gränser mellan dem som man får uppfattningen av i boken. Men det är en tänkvärd och inspirerande bok helt klart! Kram Eva Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *