SAKVÅRD

Förut levde jag mycket enligt slit-och-släng metoden, men allt eftersom jag har vaknat upp och funderat mycket på att jordens resurser inte alls är oändliga har jag börjat vårda mina saker så att de ska hålla längre. Och det kan till och med vara lite kul!

Främst har jag blivit bättre på att vårda mina kläder. Det innebär att jag tvättar dem enligt anvisningar, tar ur fläckar så fort jag kan, fräschar upp dem via ättiksbad, hänger upp dem, stryker (åtminstone ibland!) och viker in i garderoben. Detsamma gäller för mina skor. Vid ett tillfälle för tre år sedan när jag köpte nya skor, frågade tjejen i skoaffären om jag behövde köpa ny skokräm. Jag som aldrig hade ägt eller ens provat skokräm fick en mindre utbildning och när jag gick hem hade jag en påse med skorna och en med alla skokrämer, sprayer mm som jag hade blivit ”pålurad”! Men jag började använda krämerna o sprayen och insåg att skorna blev ju som nya!! Så nu är det tredje säsongen som mina skor fortfarande ser jättefina ut och jag har en speciell skovårdslåda som jag tar fram med jämna mellanrum och fixar till skorna. Produkterna har antagligen tjänat in sig själva flera gånger om. Speciellt skofettet är kanon när skorna ska lagras över sommaren.

Vi har torktumlare men använder den endast till handdukar. Egentligen hade vi klarat oss utan… men mjuka handdukar känns som en lyx. Får de torka på stället blir de stela som lutfiskar, inte så skönt att torka sig med – men visst hade man överlevt! Jag tycker att kläderna krymper och slits i torktumlaren, och det känns onödigt med elen.

4 kommentarer till SAKVÅRD

 1. Birgitta skriver:

  ”lufiskar” hahaha d-e-n var bra!

  • Eva skriver:

   Ja, visst känns de som lutfiskar?! Men det kanske är bra för huden att frottera lite extra, så behöver man ingen dyr peeling-kräm!

 2. Freijapappan skriver:

  Köper man handdukar som är av bra kvalitet och inte tvättar dem för varmt håller de sig mjuka och goa utan varesig sköljmedel eller torktumlande. För övrigt anser jag att torktumlare är en styggelse. Den drar så himla mycket ström. Inte miljövänligt alls, bara för att man har bråttom och vill ha saker torrt några timmar tidigare.

  • Eva skriver:

   Hej Freijapappan!
   Tack för tipset om lägre temperatur! Jag tvättar alltid handdukarna i 60 grader men då ska jag prova med 30 grader. Ofta är inte handdukarna så smutsiga så jag tror det räcker med en mildare genomsköljning. Torktumlare är jag inte heller förtjust i. Det känns som den slår sönder fibrerna i materialen och skapar damm som flyger ut i luften. Just nu planerar vi att göra om i vår tvättstuga och jag ska försöka hänga upp linor i taket till tork. Har du några tips på bra märken på handdukar? Ha en bra dag!

Kommentarer inaktiverade.