Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Kategori: Städning

Heliga ytor

TV-bänken – en helig yta!

Något som jag tycker är ett bra knep är det jag kallar för ”heliga ytor”. Jag kommer inte på något bättre ord, även om det låter som att man ska göra små altare i sitt hem. Men ja, kanske på ett sätt kan man se det som det – små altare av ordning!

Heliga ytor för mig är olika platser i hemmet där jag är mycket noga med att det inte får samlas saker som inte hör dit eller att det blir dammigt. Ytor som man ska kunna använda och sedan plocka undan sakerna igen. Jag har lärt familjen att de inte får lägga några saker där utan att sedan plocka undan dem vid dagens slut. Det kan vara små ytor som soffbordet, TV-bänken, skrivbordet, ovanpå en byrå eller till exempel köksbänken. I perioder av kaos och stök så är i alla fall dessa ytor rena och städade! Det gör mycket för intrycket och ger en känsla av att energin kan röra sig fritt. Att ha heliga ytor och hålla dem i ordning är också en bra start till att skapa ordning i hela hemmet. De städade ytorna smittar liksom av sig till resten av hemmet, jag tänker att så här fint vill jag ha det överallt.

Några av våra heliga ytor:

Just nu har vi väldigt bra ordning i köket och i vardagsrummet, men i min garderob vet jag inte vad som händer. Där blir det alltid stökigt så fort jag vänder ryggen till. Så nu känner jag så starkt att jag vill nå samma känsla av ordning och flöde av energi i min garderob som jag upplever att vi har på andra platser i hemmet. Helt enkelt, det smittar av sig! 🙂

3 tips till grundordning!

Jag återkommer ofta till ordet grundordning. Det är ett så positivt laddat ord för mig. I praktiken betyder det att det kan bli stökigt i perioder och saker kan ligga framme, men med en relativt enkel städinsats så hittar man snabbt tillbaka till grundordningen. Jag tycker att min stress har minskat mycket sedan vi etablerade en grundordning hemma. Om jag vet att vi ska få besök blir jag inte lika stressad för jag vet att det tar inte så lång tid att få ordning. Vi börjar med att plocka undan saker som ligger framme och sedan gör vi själva städningen.

Tre tips för att skapa en grundordning:

  • Ju färre saker, ju lättare att hålla ordning! Med det sagt inte nödvändigt att vara minimalist, bara att man har en fungerande förvaring för de saker man har.
  • Varje sak har en egen plats. Då är det lätt att plocka undan och få ordning snabbt, även om man varit slarvig och lämnat saker framme.
  • Ha en bra städutrustning och städrutiner som fungerar. Investera i bra utrustning som du gillar och prova dig fram till smarta städrutiner som passar dig och hemmet.

Har du en grundordning hemma som du snabbt hittar tillbaka till?

Trivs du i ditt hem?

När jag behöver återhämta mig lägger jag mig i soffan!

Trivs du i ditt hem? Jag tänker att det är en viktig känsla att kunna trivas i sitt hem. Oavsett om man har ett stort eller litet hem, tillbringar lite eller mycket tid hemma, så ska hemmet fungera för avkoppling och återhämtning. Arbetar man och kommer hem efter en stressig dag vill man kunna slappna av och göra sina dagliga rutiner som att laga mat, se på tv och sova gott utan att stök och damm stressar en. Är det så att man arbetar hemifrån, är föräldraledig, pensionär, sjukskriven, pluggar eller något annat, så vill man också ha det fint omkring sig. Jag tror att oavsett om man tillbringar lite eller mycket tid i sitt hem så är det lika viktigt med ett hem som verkar för en och inte emot!

Att pyssla i sitt hem kan vara något man mår bra av. Lite som en hobby med att rensa ut, skapa ordning, planera maten och laborera med rutiner som gör vardagen lättare. Jag tänker att detta bidrar till att man trivs bättre i sitt hem. Inte bara att man får ordning och reda och ett lättstädat hem, men också för att när man bryr sig om sitt hem så bryr man sig också om sig själv.

I stressiga perioder kan det bli att man inte prioriterar sitt hem, men kanske är det då det är som viktigast? Precis som att man prioriterar bort träning och att laga nyttig mat så skjuter man upp städning och projekt med att rensa ut och skapa ordning. Detta händer mig i flera perioder under året men då försöker jag göra något pyttelitet projekt varje dag. Det kan vara att bara ta bort saker från en liten hylla, dammtorka, och sedan ställa tillbaka. Så känns det som att man gör något som leder framåt i positiv riktning!

Vi ses snart igen! Kramar Eva Maria ❤️

Blanda eget städmedel med Ekotipset!

Ni har säkert sett boken ”Städa hållbart med Ekotipset” av Ellinor Sirén! Jag kunde absolut inte låta bli att köpa den och nu står den i bokhyllan i vårt kök tillsammans med kokböckerna. Den fina rosa boken innehåller massor med recept på städmedel som du kan blanda själv och de är snälla mot miljön och plånboken. Riktigt bra när man tänker efter.

Jag har provat att blanda Mirakelmedel. Det kan du använda för att rengöra i princip allt. Jag har blandat flera flaskor som jag har gett bort som presenter och det har varit uppskattat. Då har jag även skrivit receptet på en liten lapp så att man själv kan blanda mer när det tar slut.

Eget Mirakelmedel (även kallat Fönsterputs):

  • Ättiksprit (12%) 2 dl
  • Handdiskmedel (gärna miljömärkt) cirka 5 droppar
  • Vatten 3 dl
  • Tom sprayflaska

Sprayflaskan kan vara av glas, till exempel en ättiksflaska som du monterar ett spraymunstycke på. De flaskor jag har använt har jag köpt på Ica. De är av plast så egentligen hade det varit mer miljövänligt att återanvända en glasflaska. Etiketten har jag skrivit ut på min Dymo. Eftersom den totala blandningen blir 5 dl så satte jag etiketten vid 5 dl så är det lätt att blanda lite på måfå sen.

Som present: Kortet har jag återanvänt från något sparat fint förpackningsmaterial (som den hoarder jag är!), hålet i kortet gör jag med ett hålslag, sedan en bit återvunnet presentsnöre som pricken över i:et – och vips är presenten klar!

Lyckan i ett städskåp!

Vi har inte haft ett speciellt städskåp förut utan alla städprodukter har varit spridda på olika ställen i huset. I badrummet har det stått några flaskor för toalettrengöring och under vasken i köket har det legat allt möjligt blandat städmaterial. I garaget har det hamnat skurhinkar och moppar som blivit bon för spindlar och myror. Eftersom vi har haft dålig koll på vad vi har hemma så har vi köpt städsaker när vi har varit i affären utifall att något var slut. Några exempel på detta är microfiberdukar (21 stycken), fönsterskrapor (5 st) och så kallat ”all round städmedel” på flaska (4 st). Jag tänker att detta kan gälla för många olika kategorier av saker i hemmet. Har man inte ordning så orkar man inte leta upp grejorna och så är det snabbt och lätt att köpa nytt istället.

Nu har vi äntligen fått ett städskåp som bara ska vara till städutrustning och det känns så bra! Det är lättare när man har en överblick över vilka saker som finns tillgängliga. Skåpet är stort med många hyllor och på botten finns det plats för hinkar och dammsugare. Det låter säkert helt knasigt men när vi fick det på plats och alla våra städprodukter fick sitt eget hem i det, så infann sig en känsla av lycka! Att se ordningen och veta att när jag behöver något så vet jag exakt var det är! Faktisk så har jag gjort så att om jag känner mig stressad så kan jag gå och öppna städskåpet och känna att även om allt annat är kaos så är det ordning i städskåpet!

Några saker som är utöver städprodukter som också har fått plats i skåpet är:

  • Min skoputsarlåda (Älskar att putsa skor, det är så tillfredställande när de blir rena och blanka!)
  • En liten väska för urladdade batterier, trasiga glödlampor och småelektronik som jag ska ta med löpande när jag handlar mat och lämna i Samlaren .
  • En papperspåse med tomma sprayflaskor (tryckbehållare) som jag löpande ska ta med till Sysav.
  • Ett litet lager av diskmedel och diskmaskinstabletter.
  • Låsolja till torra lås och dörrar som gnisslar.
  • Vovvens badsaker (hundschampo och handduk), hon badas i vasken till vänster om skåpet.

Eventuellt ska vi komplettera med någon liten verktygslåda med hammare och skruvmejsel så att man slipper gå ut i garaget till alla spindlar och hämta det.

När jag letade fram alla städmedel hittade jag en del som nog inte är de bästa för miljön. Jag ska fasa ut dessa och sedan försöka välja miljövänligare medel. Jag har börjat så smått med att blanda eget fönsterputs, men mer om det i ett kommande inlägg! 🙂

Äntligen fredag idag och jag önskar er en glad och avkopplande helg!

Kramar Eva Maria

Vår nya städkväll

För ett tag sedan föreslog min sambo att vi skulle införa en bestämd städkväll varje vecka. Eller nej, när jag tänker efter så föreslog han inte det, han berättade om vänner som hade det. Men jag tänkte att det ville jag gärna prova (jag gillar ju att prova nya rutiner!) så sedan en tid tillbaka städar vi varje torsdag kväll. Jag trodde att det var en rutin som vi skulle komma ur ganska snabbt men vi har faktiskt hållit fast vid den.

Den stora fördelen med en fast städdag (förutom att det blir städat då!) tycker jag är att jag inte behöver tänka så mycket på städningen de andra dagarna utan jag vet att på torsdag ska vi städa. Så dammtrollen som bildas under veckan får snällt ligga där och vänta tills på torsdag. Att vi har valt just torsdagen beror på att vi inte har några andra aktiviteter den kvällen och det passar bra att få nystädat inför helgen.

Det vi gör på städkvällen är grundstädning; dammsugning, städa toaletter, plocka undan och torka i köket, städa kylskåpet, damma i vardagsrummet, byta lakan (varannan vecka) och vattna blommor. När vi är klara med grundstädningen så gör vi något extra moment som inte behöver göras varje vecka som till exempel kalka av kaffekokaren, torka ur ugnen eller torka fönsterbrädorna. Och ja, såklart har jag gjort en lista på vad städningen kan innehålla om vi skulle få slut på idéer!

Sen är det så skönt när städningen är avklarad och man kan kasta sig ner i soffan och se ett avsnitt av någon favoritserie! Just nu ser vi Mord i paradiset på fyran (ser jag på TV ensam blir det Emily i Paris på Netflix!).

Har du en fast städdag/kväll?

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén