Betalt samarbete med Impecta Fröhandel

Vi har en trädgård på 2500 kvm som är mestadels naturtomt med tallar, granar, björkar och en ensam liten ek. Eftersom mitt stora intresse är att organisera och städa inomhus så är det sällan jag är ute i trädgården. Jag kikar ut genom fönstret och tittar på min sambo och son som klipper gräset och påtar i rabatten och tänker att det ser jättemysigt ut… men sen tänker jag på fästingarna som fullkomligt älskar mig och då väljer jag att pyssla inomhus en stund istället. Men de senaste åren har jag haft på min önskelista att jag vill lära mig mer om trädgård och speciellt att få lära mig att odla sådant som går att äta. Så kanske 2025 kan bli året då jag vågar mig ut i trädgården?

Jag vill gärna starta min inlärning redan nu och då har jag förstått att smörgåskrasse är ett enkelt och säkert kort för nybörjare. Det sägs att man inte kan misslyckas med det så det borde passa mig! Jag har aldrig provat att odla något men vet att jag gillar att ha krasse på smörgåsen ovanpå ost eller leverpastej. Ser framför mig hur jag blir självförsörjande på smörgåskrasse och att jag ger bort små söta burkar med gröna spröt till mina vänner i present!

Efter att ha läst på om det här med att odla smörgåskrasse har jag kommit fram till att man behöver följande saker:

  • Något att odla på – en tallrik eller burk av något slag
  • Plastfilm eller ett lock som kan släppa in luft
  • Linmatta, hushållspapper eller bomull
  • Frön som heter Smörgåskrasse (jag beställde mina på Impecta)
  • Något att spraya vatten med, en liten sprayflaska är bra
  • Ja, och vatten då såklart, och lite ljus och rumstemperatur!

Så här har jag gjort hittills:

  1. Jag har valt att prova att odla på en tallrik och i två små plastlådor med lock.
  2. Jag provar något som heter linmatta men det ska gå lika bra att använda hushållspapper eller bomull. Jag lade linmattan i vatten så att den blev fuktig och sen lade jag den bara på tallriken och i burkarna (jag delade den ena linmattan på mitten).
  3. Fröna har jag strött ut ganska så tätt på den fuktiga linmattan.
  4. På tallriken har jag lagt en bit plastfilm över fröna för att fukten inte ska dunsta direkt, men det ska komma in lite luft på någon kant. De två plastburkarna har lock men själva burkarna har hål på sidorna så att det kommer in luft där.
  5. Sen ska man hålla koll så att det inte blir för torrt för fröna och då kan man spraya med en liten sprayflaska. Men sen får man tydligen inte vattna för mycket för då kan det mögla! (Mycket att hålla reda på känner jag nu!)
  6. Jag har ställt mina fröodlingar i fönstret i mitt arbetsrum för att de ska få så mycket ljus som möjligt. Jag har även kikat på växtbelysning från Impecta, och kanske kan det vara en bra idé nu under den mörka årstiden.

Okej – allt bra så långt! Fröna ligger stilla på underlaget. Nu får jag bara vänta och se vad som händer. Jag är faktiskt lite nervös för att jag inte ska klara det, jag vill ju inte att de små söta fröna ska omkomma. Men jag återkommer med resultat så att ni får se hur det går! Och förhoppningsvis med en bild på min leverpastejsmörgås toppad med smörgåskrasse!

Har du provat att odla krasse och kanske har några tips till mig?

Kramar från Eva Maria ❤️