Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Kategori: Trädgård/Växter/Odling

Hur går det för krassen?

Betalt samarbete med Impecta Fröhandel 🌱

Då ska vi se hur det gick med min krasseodling…! Det har gått bra! Jag är förvånad över hur lätt det faktiskt var. Jag satte krassefröna den 15 december och redan efter tre dagar började de små fröna knuffa på varandra och helt plötsligt tittade det fram små vita spröt och samma dag kom det pyttesmå gröna blad! Det är helt fantastiskt så fort det gick och att allt kan finnas i ett så litet frö! På fem dagar växte krassen till sig och blev ätklar! Idag är det den 28 december och jag har fortsatt vattna dem och den håller sig fortfarande fin och ätbar.

Även om det var enkelt upplevde jag några fallgropar. I början hade jag odlingarna i fönsterkarmen men kanske var det för kallt och dragit där. De trivdes inte så bra kändes det som så jag flyttade dem längre in i rummet. Det som var lurigt var att de torkade snabbt så jag sprayade minst en gång per dag. Av någon anledning så trivdes krassen i plastburkarna bättre än den på tallriken. Den på tallriken blev inte så hög och den ville lättare torka. Osäker på varför det blev så. Jag fick tipset av en följare på mitt Instagram (@rensa_ut) att ett smart sätt att odla krasse är att använda förpackningar som det varit vindruvor i, då vänder man dem upp-och-ner och så får man ett litet växthus med både botten och lock med vädringshål.

Så ja, jag är jättenöjd med min odling! Det är så mysigt att ha något levande att pyssla om. Det första jag gör på morgonen är att titta till krassen och vattna den. Och det har blivit flera smörgåsar dekorerade med krasse! Provade att göra den lilla burken till en present att ge bort också.

Fröna till smörgåskrassen beställde jag på Impecta och det är många frön kvar i påsen så det blir fler odlingar framöver. 🥰

Krassen i skrivande stund! ❤️

Nybörjare med att odla smörgåskrasse!

Betalt samarbete med Impecta Fröhandel

Vi har en trädgård på 2500 kvm som är mestadels naturtomt med tallar, granar, björkar och en ensam liten ek. Eftersom mitt stora intresse är att organisera och städa inomhus så är det sällan jag är ute i trädgården. Jag kikar ut genom fönstret och tittar på min sambo och son som klipper gräset och påtar i rabatten och tänker att det ser jättemysigt ut… men sen tänker jag på fästingarna som fullkomligt älskar mig och då väljer jag att pyssla inomhus en stund istället. Men de senaste åren har jag haft på min önskelista att jag vill lära mig mer om trädgård och speciellt att få lära mig att odla sådant som går att äta. Så kanske 2025 kan bli året då jag vågar mig ut i trädgården?

Jag vill gärna starta min inlärning redan nu och då har jag förstått att smörgåskrasse är ett enkelt och säkert kort för nybörjare. Det sägs att man inte kan misslyckas med det så det borde passa mig! Jag har aldrig provat att odla något men vet att jag gillar att ha krasse på smörgåsen ovanpå ost eller leverpastej. Ser framför mig hur jag blir självförsörjande på smörgåskrasse och att jag ger bort små söta burkar med gröna spröt till mina vänner i present!

Efter att ha läst på om det här med att odla smörgåskrasse har jag kommit fram till att man behöver följande saker:

  • Något att odla på – en tallrik eller burk av något slag
  • Plastfilm eller ett lock som kan släppa in luft
  • Linmatta, hushållspapper eller bomull
  • Frön som heter Smörgåskrasse (jag beställde mina på Impecta)
  • Något att spraya vatten med, en liten sprayflaska är bra
  • Ja, och vatten då såklart, och lite ljus och rumstemperatur!

Så här har jag gjort hittills:

  1. Jag har valt att prova att odla på en tallrik och i två små plastlådor med lock.
  2. Jag provar något som heter linmatta men det ska gå lika bra att använda hushållspapper eller bomull. Jag lade linmattan i vatten så att den blev fuktig och sen lade jag den bara på tallriken och i burkarna (jag delade den ena linmattan på mitten).
  3. Fröna har jag strött ut ganska så tätt på den fuktiga linmattan.
  4. På tallriken har jag lagt en bit plastfilm över fröna för att fukten inte ska dunsta direkt, men det ska komma in lite luft på någon kant. De två plastburkarna har lock men själva burkarna har hål på sidorna så att det kommer in luft där.
  5. Sen ska man hålla koll så att det inte blir för torrt för fröna och då kan man spraya med en liten sprayflaska. Men sen får man tydligen inte vattna för mycket för då kan det mögla! (Mycket att hålla reda på känner jag nu!)
  6. Jag har ställt mina fröodlingar i fönstret i mitt arbetsrum för att de ska få så mycket ljus som möjligt. Jag har även kikat på växtbelysning från Impecta, och kanske kan det vara en bra idé nu under den mörka årstiden.

Okej – allt bra så långt! Fröna ligger stilla på underlaget. Nu får jag bara vänta och se vad som händer. Jag är faktiskt lite nervös för att jag inte ska klara det, jag vill ju inte att de små söta fröna ska omkomma. Men jag återkommer med resultat så att ni får se hur det går! Och förhoppningsvis med en bild på min leverpastejsmörgås toppad med smörgåskrasse!

Har du provat att odla krasse och kanske har några tips till mig?

Kramar från Eva Maria ❤️

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén