På sistone har jag funderat mycket på det här med motivation. Hur uppstår den och var kommer den liksom ifrån? För mig är det så att motivationen går lite upp och ner – vissa dagar fullkomligt sprutar motivationen rakt ut och jag får så mycket gjort, sen nästa dag… är det inte riktigt samma fart och jag fastnar framför Netflix istället. Det enkla svaret är nog att det är så för de flesta av oss, men jag vill ändå lära mig mer om detta nyckfulla begrepp.

Så mitt första steg är att jag har läst boken ”Hitta Motivationen; Genom livets toppar och dalar” som är skriven av Magdalena Forsberg och Tobias Karlsson.

Boken är uppbyggd med tre delar som löper parallellt:

  • Teori kring motivation, sätta mål, hitta ditt syfte och dina drivkrafter
  • Magdalenas och Tobias bakgrunder och berättelserna om deras liv och idrottskarriärer
  • Berättelsen om deras gemensamma utmaning att bestiga berget Kilimanjaro

Boken har 6 kapitel med rubrikerna:
Syfte & Mål, Rörelse & Träning, Kost, Återhämtning, Relationer och Tankar.

Det jag tycker var mycket intressant i teoridelen var att lära mig om motivation och att den är uppdelad på inre och yttre motivation. Inre motivation är att man drivs inifrån och kan vara att lära sig något nytt och utvecklas som person. Yttre motivation handlar om att drivas av belöningar som kommer utifrån, till exempel en bra lön, provision eller medaljer. Det är en balans mellan inre och yttre motivation, men kan man hitta en inre motivation så håller den oftast mer på lång sikt.

Något som också intresserar mig är att sätta mål och i boken får man lära sig att sätta mål med SMART-modellen. SMART innebär att ett mål ska vara Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsbegränsat.

Så oj, vilken lärorik, spännande och mysig bok!! Det är fantastisk att läsa om Magdalenas och Tobias karriärer och hur de har kämpat sig igenom svåra perioder i livet men aldrig gett upp. I boken berättar de personligt om sina utmaningar. Jag tycker att budskapet i boken kan användas på olika områden i livet, inte bara inom idrott. En peppande bok och de många fina fotona ger massor med inspiration!

Har du läst den här boken? Eller känner du till någon annan peppande bok om motivation? Tipsa gärna!