Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Kategori: Välbefinnande

Trivs du i ditt hem?

När jag behöver återhämta mig lägger jag mig i soffan!

Trivs du i ditt hem? Jag tänker att det är en viktig känsla att kunna trivas i sitt hem. Oavsett om man har ett stort eller litet hem, tillbringar lite eller mycket tid hemma, så ska hemmet fungera för avkoppling och återhämtning. Arbetar man och kommer hem efter en stressig dag vill man kunna slappna av och göra sina dagliga rutiner som att laga mat, se på tv och sova gott utan att stök och damm stressar en. Är det så att man arbetar hemifrån, är föräldraledig, pensionär, sjukskriven, pluggar eller något annat, så vill man också ha det fint omkring sig. Jag tror att oavsett om man tillbringar lite eller mycket tid i sitt hem så är det lika viktigt med ett hem som verkar för en och inte emot!

Att pyssla i sitt hem kan vara något man mår bra av. Lite som en hobby med att rensa ut, skapa ordning, planera maten och laborera med rutiner som gör vardagen lättare. Jag tänker att detta bidrar till att man trivs bättre i sitt hem. Inte bara att man får ordning och reda och ett lättstädat hem, men också för att när man bryr sig om sitt hem så bryr man sig också om sig själv.

I stressiga perioder kan det bli att man inte prioriterar sitt hem, men kanske är det då det är som viktigast? Precis som att man prioriterar bort träning och att laga nyttig mat så skjuter man upp städning och projekt med att rensa ut och skapa ordning. Detta händer mig i flera perioder under året men då försöker jag göra något pyttelitet projekt varje dag. Det kan vara att bara ta bort saker från en liten hylla, dammtorka, och sedan ställa tillbaka. Så känns det som att man gör något som leder framåt i positiv riktning!

Vi ses snart igen! Kramar Eva Maria ❤️

Nyårsintentioner 2023

Bild av Jonathan Borba/pexels.com

Det låter lite snällare med intentioner än löften tycker jag! Inför varje nytt år brukar jag ha en lång lista med nyårslöften, men inför 2023 tänkte jag ha en kortare lista och försöka att vara mer konkret och specifik angående hur de ska genomföras. Jag har tänkt noga på att de ska vara realistiska att genomföra. Det är så lätt att bli besviken på sig själv om man sätter för höga krav. Det jag känner främst är att jag behöver ta tag i träning och hälsa, dessa områden har halkat åt sidan under hösten. Jag vet att jag mår mycket bättre om jag upprätthåller mina rutiner med träning men ändå är det så lätt att prioritera bort just träningen konstigt nog. Tennisen har jag upprätthållit men det är för att det är en bestämd tidpunkt och någon väntar på mig…! Jag har svårare att resa mig ur soffan och ta mig till gymmet.

Dessa fyra områden är mina nyårsintentioner för 2023:

Mindfulness

Känner du igen känslan av att inte vara helt närvarande i stunden? Att det kommer nya bollar flygande in från sidan som avbryter det du är sysselsatt med just nu? När jag diskar tänker jag på arbetet, och när jag arbetar tänker jag på att jag borde gå till gymmet… Jag vill öva på att vara mer i nuet och fokusera på det jag gör. När jag läste till friskvårdsterapeut tränade vi mycket på mindfulness i olika former. Jag ska leta fram de böckerna och se om jag kan komma igång med några av övningarna. Jag tror att detta är min viktigaste intention inför 2023!

Sömn och vila

Jag har alltid varit en morgonmänniska och därför tycker jag om att gå och lägga mig tidigt. Det bästa jag vet är att krypa ner i sängen klockan 21 och läsa lite i en bok innan jag somnar. Nu på sistone har jag börjat vara upp längre på kvällarna men jag går upp i samma tid på morgonen, vilket har byggt upp en sömnskuld. Det är när jag kommer igång med något för sent på kvällen som jag tappar tiden och helt plötsligt är klockan 23! Så ja, nu ska jag försöka komma i säng tidigare helt enkelt!

Yoga/Sjukgymastik

Fram till i våras var jag flitig med att göra mitt lilla yoga-program och sjukgymnastikövningar på morgonen men sedan hände det något i somras och jag kom helt av mig. Jag vet att jag mår bra av att göra övningarna och framför allt är det bra för mina hälsenor och vader som spökar ibland. På morgonen idag kom jag igång med övningarna och jag ska försöka få in rutinen igen! Den här stunden på morgonen bidrar också till att ta med ett lugn vidare in i dagen.

Träning

Så var det träningen! Den har jag som sagt halkat ur, förutom tennisen som jag tränar en gång i veckan. Tyvärr har min brist på övrig träning lett till att jag inte är på topp inför tennisträningen och det märker jag inte bara vad gäller konditionen utan även att jag får problem med hälsenor/fötter/armbågar med flera kroppsdelar! Inte bra med andra ord. För att vara så specifik som möjligt med att komma igång med träningen tänkte jag gå till gymmet en gång per vecka (troligtvis fredagar) och till simhallen en gång i månaden. Simning en gång i månaden låter inte så ansträngande men jag sätter en blygsam intention så att jag kan klara det. Blir det fler gånger är det bara en bonus! I julklapp av min sambo fick jag ett klippkort med 30 gånger på simhallen så nu finns det alltså inga ursäkter längre.

Sen har jag alla mina andra mål, planer och rutiner, men de har egna listor – älskar ju att skriva listor, speciellt om jag har en fin anteckningsbok!

Hur känner du inför det nya året? Har du några nyårsintentioner?

Önskar er en fin start på 2023! Kramar Eva Maria ❤︎

Bastun – en helig plats för mig

I våras när vi renoverade vårt kök fick vi proppa bastun full med saker för att få plats för renoveringen. Detta kändes lite jobbigt tyckte jag eftersom vi har haft en regel att vi absolut inte får använda bastun som förråd. Bastun ska liksom vara redo för bastubad när andan faller på – en helig plats. Jag badar inte bastu så ofta men när jag väl gör det tycker jag att det är så härligt och det förgyller min vardag. Jag är glad för att vårt hus har en bastu och skulle vi flytta till ett annat hus skulle det komma högt upp på önskelistan, eller att det finns möjlighet att bygga en bastu.

Men så häromveckan tömde vi bastun och det är så skönt att ha den tillbaka! Speciellt nu när hösten börjar göra sig påmind på allvar. Efter en långpromenad i höstrusket är det underbart att sätta sig i bastun. Jag väljer temperatur efter dagsformen, är jag lite trött och hängig räcker det med runt 80 grader, men om jag känner mig piggare kan jag vrida upp till 100 grader. Efter några varv mellan värmen och kalla duschar så känns de flesta problemen mindre.

Hälsoeffekterna med att bada bastu:

  • Sänker blodtrycket
  • Rensar ut slaggprodukter från kroppen
  • Bra för huden och musklerna – ökar blodcirkulationen
  • Avkopplande – i värmen produceras serotonin (”glädjehormon”) och oxytocin (”avslappningshormon”)
  • En stund för sig själv

Dessa fem hälsoeffekterna har jag hittat via olika källor på nätet och de verkar vara de mest omnämnda hälsoeffekterna, men säkert finns det fler. Viktigt att dricka mycket när man bastar! Om jag vet att jag ska bada bastu om en stund brukar jag dricka extra vatten.

Ibland kan jag öppna dörren till bastun och bara njuta av tomrummet därinne! Då tänker jag att härinne är det i alla fall ordning 🙂

Gillar du att bada bastu?

Kom ihåg dagsljuset!

På franska heter solrosen “tournesol”, alltså typ “vänder sig efter solen”. Jag gillar det namnet!

För att vi ska må bra är det viktigt att vi får dagsljus varje dag. Hela kroppen och den mentala hälsan påverkas av ljuset. Vår dygnsrytm, kroppens temperatur, sömn, humör och aptit är beroende av att vi får ljus. Behovet av D-vitamin är ytterligare en anledning att söka sig till ljuset.

Ljus kan bland annat mätas i enheten lux. Skiner solen på dig kan det bli mellan 50 000 och 100 000 lux. Även en mulen dag utomhus får vi mer ljus än att sitta inomhus vid en glödlampa. En mulen vinterdag kan ge mellan 1 000 och 2 000 lux, medan inomhusbelysning bara ger mellan 100 och 200 lux. Så även om det är mulet så är det bra att gå ut en promenad eller så kan man sitta ute insvept i en filt med en termos med något gott i! När jag håller på att rensa och fixa här hemma fastnar jag lätt inomhus och får putta mig själv ut genom dörren.

Att få dagsljus påverkar även mängden av sömnhormonet melatonin. Dagsljuset får produktionen av melatonin att minska och sedan ökar det när det blir mörkt igen så att vi är trötta när det är dags att lägga sig och sova. För lite dagsljus kan störa dygnsrytmen och få oss att sova sämre. Detta regleras av små celler som sitter i ögat, på näthinnan – kroppen är så finurlig! Jag läste nyligen att om man har anlag för nedstämdhet/depression så ska man undvika att bära solglasögon i onödan. Det är bättre att då maximera ljusinsläppet till sig själv så att de små cellerna på näthinnan kan göra sitt jobb.

Så gör som solrosen och vänd dig mot solen!

Trevlig helg från Rensa ut! 🙂

Höstdagjämning – depp eller pepp?

Något varmt efter promenaden!

Idag är det höstdagjämning, vilket betyder att dag och natt är lika långa, och sedan går det mot kortare dagar och längre nätter. Jag kan känna av både depp och pepp när hösten kommer. Just nu är jag glad för varje solig dag innan den skånska hösten och vintern tar vid. Morgnarna nu är så härliga med klar och krispig luft. En morgon var det bara sex grader. Jag tycker så mycket om mina sommarkläder och vill inte packa ner dem ännu i sin kapsel för vinterförvaring. Även om det är lite kyligt på morgonen så tar jag på mig shorts eller kjol. Men jag ser fram emot hösten också, det är bara det att man ska ställa om sig. Och jag tänker att det kan vara bra att planera lite mysigt inför hösten, liksom boosta sig, så att man är beredd när mörkret kommer och regnet piskar mot rutan.

Några mysfaktorer inför hösten:

Ljuslyktor

Att tända ljus är mysigt under de mörka månaderna. Förut hade jag så många ljuslyktor men jag har rensat ut de flesta och har bara ett fåtal kvar. Det är lätt att tillverka en ljuslykta av en glasburk också – bara diska den och sätta i ett värmeljus! Jag tänder ljus när jag äter frukost, på skrivbordet när jag arbetar och till kvällsmaten.

Prenumerera på en tidning

Som ni vet gillar jag att titta på mysiga TV-serier men jag gillar även att läsa tidningar. Tidningar kan man läsa digitalt via olika tjänster, men jag har svårt för att helt släppa taget om papperstidningarna. Nu prenumererar jag på två tidningar, Vagabond och Breathe. Jag tycker det är så mysigt när de kommer i brevlådan, då bäddar jag ner mig i soffan med vovven och läser. Det är också trevligt att gå till biblioteket och läsa tidningar – det är så skönt att sitta i tystnaden och bara koncentrera sig på det man läser.

Promenera i höstrusket

Ibland får jag tvinga mig ut och promenera även om det är ruskigt väder och löven flyger och krockar i ansiktet. Det jag peppar mig med är känslan när jag kommer inomhus igen, då kan jag dricka något varmt, ta på mjuka myskläder och känna att blodcirkulationen har kommit igång.

Nyttiga mellis med omtanke

Jag har en tendens till att tröstäta under hösten när man är lite frusen och stillsam. Det är inte så bra men jag försöker undvika söta saker och istället ta något nyttigt som ändå känns gott och mysigt. Ett nyttigt mellis eller en omtänksamt lagad frukost kan faktiskt muntra upp tillvaron. Jag gillar till exempel havregrynsgröt med tranbär i (bara att koka med torkade tranbär) och overnight oats. Overnight oats gillar jag speciellt för då gör jag den till mig själv (ingen annan i familjen gillar det) och när jag ska äta frukost nästa dag, så känns det som att jag får en omtanke från mig själv från dagen innan! Det finns massor med smaskiga recept på overnight oats! Bara det lilla extra kan sätta guldkant på dagen!

Ett projekt

Det kan vara skönt med ett projekt under höstmånaderna. En slags röd tråd att hålla sig till. Här hemma blir det som ni vet renovering. Ett projekt kan annars vara vad som helst – att gå en kurs eller komma igång med en ny rutin. Och såklart att rensa ut! Jeah! Det är perfekt nu under hösten och då blir hemmet fint till jul.

Vad är viktigt eller mysigt för dig under hösten?

Min yoga-rutin

För några år sedan gick jag på yoga en termin och jag tyckte mycket om det. Efter det blev det tyvärr inte att jag fortsatte men i höstas fick jag ny inspiration när en väninna berättade för mig att hon börjat läsa till yoga-lärare. Hon visade några yoga-övningar och efter det gick jag hem och letade upp min yoga-matta. Nu försöker jag göra ett kort pass varje dag, helst på morgonen men annars någon gång under dagen. Det är inte varje dag det blir av men alla gånger som blir av känns bra.

Övningarna som jag satt ihop har jag hittat i en bok som heter The Yoga Directory av Linda Doeser, ett slags lexikon över yoga-övningar men det innehåller även yogans historia och i vilka sammanhang yogan kan vara till hjälp. Det finns flera appar man kan använda men jag tycker bättre om att bläddra i en bok. Jag är långt ifrån någon yogini men tycker att det är roligt att prova mig fram och lära mig nya rörelser. Min största utmaning med yoga är att hålla fokus, och det är just därför denna träning är bra för mig. Kanske kan jag träna upp min förmåga att fokusera och koncentrera mig genom att träna yoga. Dagar när jag känner mig uppe i varv och har svårt att fokusera blir det lätt att jag hoppar över min rutin men antagligen är det de dagarna jag behöver yogan som mest.

Så här ser min rutin ut:

Först värmer jag upp genom att göra några mjuka rörelser och hålla kvar varje position i ca 10 sekunder:

  • Böja 90 grader i knävecken och sträcka armarna rakt fram
  • Sträcka armarna uppåt taket och böja ryggen lite bakåt i en båge
  • Stå upp och böja nacken framåt, bakåt och åt båda sidorna (och räkna till 10 i varje position)
  • Stå rak i ryggen och sedan luta mig så mycket jag kan åt vänster och sedan åt höger

Sen gör jag dessa positioner (eller asanas som det heter – googla gärna för att se hur de ser ut!):

  • Hjälten / The Thunderbolt
  • Barnet / The Child
  • Sfinxen / The Cobra
  • Krigaren / The Warrior
  • Triangeln / The Triangle
  • Örnen / The Eagle
  • Trädet / The Tree

Efteråt lägger jag mig på rygg på mattan och blundar, andas lugnt och slappnar av en stund. Detta känns bra!

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén