För några år sedan gick jag på yoga en termin och jag tyckte mycket om det. Efter det blev det tyvärr inte att jag fortsatte men i höstas fick jag ny inspiration när en väninna berättade för mig att hon börjat läsa till yoga-lärare. Hon visade några yoga-övningar och efter det gick jag hem och letade upp min yoga-matta. Nu försöker jag göra ett kort pass varje dag, helst på morgonen men annars någon gång under dagen. Det är inte varje dag det blir av men alla gånger som blir av känns bra.

Övningarna som jag satt ihop har jag hittat i en bok som heter The Yoga Directory av Linda Doeser, ett slags lexikon över yoga-övningar men det innehåller även yogans historia och i vilka sammanhang yogan kan vara till hjälp. Det finns flera appar man kan använda men jag tycker bättre om att bläddra i en bok. Jag är långt ifrån någon yogini men tycker att det är roligt att prova mig fram och lära mig nya rörelser. Min största utmaning med yoga är att hålla fokus, och det är just därför denna träning är bra för mig. Kanske kan jag träna upp min förmåga att fokusera och koncentrera mig genom att träna yoga. Dagar när jag känner mig uppe i varv och har svårt att fokusera blir det lätt att jag hoppar över min rutin men antagligen är det de dagarna jag behöver yogan som mest.

Så här ser min rutin ut:

Först värmer jag upp genom att göra några mjuka rörelser och hålla kvar varje position i ca 10 sekunder:

 • Böja 90 grader i knävecken och sträcka armarna rakt fram
 • Sträcka armarna uppåt taket och böja ryggen lite bakåt i en båge
 • Stå upp och böja nacken framåt, bakåt och åt båda sidorna (och räkna till 10 i varje position)
 • Stå rak i ryggen och sedan luta mig så mycket jag kan åt vänster och sedan åt höger

Sen gör jag dessa positioner (eller asanas som det heter – googla gärna för att se hur de ser ut!):

 • Hjälten / The Thunderbolt
 • Barnet / The Child
 • Sfinxen / The Cobra
 • Krigaren / The Warrior
 • Triangeln / The Triangle
 • Örnen / The Eagle
 • Trädet / The Tree

Efteråt lägger jag mig på rygg på mattan och blundar, andas lugnt och slappnar av en stund. Detta känns bra!