Marie Kondo berättar i sina böcker att “The art of discarding” av Nagisa Tatsumi är boken som inspirerade henne väldigt mycket i början av hennes resa. I ett kort förord av Marie Kondo i “The art of discarding”, skriver hon att boken varit en katalysator för henne. Jag blev nyfiken på att läsa den och det visade sig bli en mycket trevlig men lite annorlunda upplevelse mot vad jag förväntat mig.

Boken består av tre delar, i den första berättar Nagisa om konsten att rensa ut och i den andra delen visar hon olika strategier för att omsätta det i praktiken. I den tredje delen beskriver hon hur man kan hitta alternativ till att slänga saker och då kan det kännas lättare att släppa taget om sakerna. Innehållet är tydligt strukturerat i punkter.
Underrubriken till boken är ”How to get rid of clutter and find joy”, och det löftet infrias i boken. Nagisa redogör noga för bakgrunden till varför vi ska ta oss tid till att rensa och ger massor med tips på hur man gör det på bästa sätt. En röd tråd är att inte vara så sentimental utan se saker för dess funktion och inte vara så rädd för att rensa ut. Behåll det du använder och tycker om – lite som Marie Kondo sammanfattar i hennes uttryck ”Spark joy”. Nagisa förespråkar inte köpstopp utan tycker att vi behöver ibland köpa nya saker men det är viktigt att vi inte låter dem ackumuleras i hemmet. Väldigt konkret skriver hon att ”om något är onödigt så ska vi göra oss av med det”. Angående nutidens explosion av förvaringssytem så tycker hon inte att de behövs: ”Om du minskar antalet saker du har, så är det inte nödvändigt med ett system för lagring och organisering.”
Ett begrepp som hon berättar om i boken är ”mottainai”. Det är ett japanskt ord som beskriver ”en känsla av skam inför slöseri”. Detta blir ofta ett hinder för oss själva när vi ska rensa ut och vi fastnar i processen. Men tänk istället att på sikt slimma ditt hem och den mat du äter så att du inte behöver slänga så mycket. När du använder det du har så är det motsatsen till ”mottainai”.
Boken är ganska tunn och det förklaras delvis av språket som författaren använder – det är rätt så konkret och kortfattat, men också för att hon inte lindar in sitt budskap. Ibland kan jag uppfatta formuleringarna som lite hårda och nästan brutala!
”Men när du dör, kommer allt att vara skräp. Om du skulle dö just nu i en trafikolycka, det albumet du så noga sparat kommer att slängas. Dina böcker kommer köpas i ett parti av en second hand-bokhandel. Skulle det inte vara bättre att istället rensa ut sakerna och njuta av ett liv utan röra medans du kan?”
Boken är inte så pratig utan nästan mer som en instruktionsbok, men här och var dyker det upp fördjupningar i författarens tankar som är mycket intressanta och lärorika. Jag tycker att den här boken passar att läsa när man har kört fast i sin process att rensa ut och man verkligen behöver en knuff framåt! Jag har hittat många guldkorn i boken som citat och formuleringar som fått mig att tänka; jamen så är det ju! Ett solklart lästips för oss som gillar att rensa ut och även tycker om att läsa böcker från den japanska kulturen. Den kommer att få stå på den främre raden i min bokhylla. Jag kan förstå varför Marie Kondo tycker om den och att den inspirerade henne. Tyvärr har jag inte sett någon översättning till svenska ännu.
Har du också läst boken eller hamnar den på din vill-läsa-lista?
