Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Kategori: Hus & Hem Sida 1 av 6

Tre möbler = tre beslut

Efter renoveringen blev det några möbler över som inte hittade en plats igen. Jag har haft svårt att släppa taget om dem och det blev en process med framför allt tre av möblerna. Men nu är besluten fattade och verkställda. De fick mogna till sig och sedan kändes det rätt!

Dessa tre beslut har jag brottats med:

Ett: Stringhyllan
Jag har varit så förtjust i vår Stringhylla som vi har haft i cirka tio år i vardagsrummet. När vardagsrummet skulle göras om till kök fick vi helt enkelt montera ner den inför renoveringen. Eftersom den var ganska stor så fick vi lägga delarna på olika ställen i huset, framför allt under våra sängar. Tanken var att vi skulle montera upp den igen efter renoveringen men vi har inte hittat någon naturlig plats till den så den har blivit liggande. En orsak till detta är att den är ganska svår att sätta upp, den måste skruvas fast i väggen och då blir det inte så lätt att flytta den. Och med tanke på att ungdomarna (ja, och vi vuxna också) hela tiden får nya idéer om hur vi ska möblera och vem som ska bo i vilket rum, så har den inte kommit upp. Jag funderade på att dela upp den i sektioner och montera i olika rum, men det blev inte bra heller med tanke på att rätt som det är vill någon möblera om. Så nu kände jag att det var dags att fatta ett beslut om hyllan – behålla eller inte behålla? Vi kom fram till att inte behålla den och så lade vi ut den på Facebook i vår lokala annonsgrupp, och den kom en granne och köpte den. För att göra annonsen tydlig och se nypriset, lade jag in alla delar i ett verktyg som man kan använda när man planerar och ska köpa en Stringhylla.

Två: Den gröna fåtöljen
Detta var ett mycket svårt beslut. Den gröna fåtöljen fick jag av en kompis när jag gick på gymnasiet och den har varit med mig i många flyttar. Jag har suttit mycket i den och läst, tittat på TV eller bara myst under en filt. Den har blivit lite sliten, eller så kan man säga att den har fått patina. Min tanke har varit att klä om den men det har inte blivit av. Sen har vi haft svårt att placera den och jag har försökt att flytta runt den i olika rum med resultatet att den har blivit en Svarte Petter. Till slut bestämde jag mig för att skänka den. Vi körde den i bilen till Erikshjälpen och under hela resan dit så funderade jag intensivt på om jag ändå inte skulle behålla den… men sedan när jag sagt farväl och lämnat den så kändes det rätt! Det är ju så att man har inte plats till allt och jag värderar det högre att ha ett luftigt hem än att spara på allt.

Tre: Det gamla köksbordet
Detta var ett knepigare beslut! Vårt köksbord (i massiv ek av märket Hans K) som vi hade i det gamla köket har vi egentligen inte plats för längre eftersom vi nu har fått kök och matrum i ett och bara behöver ett bord. Vi bestämde oss för att sälja det och min sambo slipade det och oljade in det så det blev som nytt. Jag fotograferade det, kollade upp pris och skrev en text till annonsen… men sen nej, då hade jag svårt att släppa taget om det! Nu hade det ju blivit jättefint! Vi har använt bordet ibland som ett extra bord om vi har gäster så med det motivet så ångrade vi oss behöll det. Så nu ligger det under vår säng! (Benen är avmonterade.)

Nyslipat och nyoljat bord i solskenet!

Så det blev två möbler ut och en sparades! Det känns alltid skönt när man har gjort något man funderat på länge och kan stryka det på listan!

Hoppas ni har fina sommardagar! Kram Eva Maria

Att tvätta stora saker

Foto från Gratisography / Pexels.com

Hur gör ni när ni behöver tvätta stora saker som inte får plats i den vanliga tvättmaskinen?

Det kan vara mattor, madrasser, gardiner och andra textilier som helt enkelt är för stora för att få in i tvättmaskinen. I ett lägenhetshus som jag bodde när jag var yngre fanns det en jättestor tvättmaskin i den gemensamma tvättstugan i källaren och där kunde man kasta in allt! Det var så smidigt. Mina kompisar kom ibland hem till mig med stora saker som jag fick smyga ner och tvätta i den stora maskinen. Sedan finns det textilier som inte kan läggas i en tvättmaskin som heltäckningsmattor, möbler och klädsel i bilar och båtar.

Jag fick den här frågan från en läsare av bloggen och jag har funderat på olika alternativ men har ni fler tips får ni gärna höra av er!

I förslagen jag ger nedan så är inget menat som reklam utan endast för att jag vill visa vad som kan finnas som alternativ!

Ta bort enstaka fläckar:

Är det bara en enstaka fläck så kan man försöka tvätta ur bara fläcken. Det kan vara mer effektivt för att få bort fläcken och det sliter inte på resten av tyget. Om du googlar på vilken typ av fläck du vill ta bort kan du hitta massor av tips. Helst vill man att det ska vara miljövänliga medel när man tar bort fläckar. Och ju snabbare man kan ta bort fläcken ju större chans är det att den försvinner. Här har tidningen Allas en guide över olika fläckar: Allas stora fläckguide

Tvätta hela:

Tvätta matta

Ett tips från Ekotipset när du vill tvätta eller bara fräscha upp en hel matta med bikarbonat:
Alternativ till kemtvätt

Ett gammalt knep är att tvätta mattor i snö:
Expressen – tvätta mattan i snö

Lämna in på kemtvätt

Du kan ringa till din närmaste kemtvätt och fråga hur stora saker de kan ta emot. Jag har till exempel lämnat in en dunsovsäck på kemtvätt en gång och dunjackor har jag lämnat in flera gånger. Jag tycker att det kan vara svårt att tvätta dun hemma, speciellt om det är en dyr jacka som jag är rädd för att förstöra. Vissa dunjackor tvättar jag själv och då tumlar jag dem i tumlaren efteråt med tre eller fler tennisbollar för att fördela dunet igen.

Lämna in mattor

Det finns firmor som erbjuder mattvätt, det kan också vara mattaffärer som tar emot mattor för tvätt. De tar betalt per kvadratmeter och material.

Ett exempel på ett sådant erbjudande har Matthuset i Malmö/Lund:
Tvätta matta hos Matthuset

Beställ upphämtning

De firmor som erbjuder att tvätta mattor kan ibland även hämta/lämna mattan hemma hos dig. Det är kanon tycker jag. Jag har lämnat in en matta en gång på mattvätt och då lämnade/hämtade jag den själv men det var ett helt företag att få in den i bilen.

Tvätta på plats

En annan variant är firmor som kommer hem till dig och tvättar dina mattor eller möbler på plats. Då har de egen utrustning med sig och egna tvättmedel. Det kan vara om du har heltäckningsmatta och soffor som du vill tvätta.

Ett exempel på det i Landskrona:
Familjetid – Matt- och möbeltvätt

Hyr en maskin

Vill du tvätta själv med en maskin kan du hyra en maskin ett eller flera dygn. Du kan tvätta mattor, möbler, madrasser, din bil-/båtklädsel och annan textil. En sådan maskin kan heta textilvårdsmaskin, ångtvättmaskin, textiltvätt, matt/möbel/sofftvätt, grovdammsugare med vatten.

Exempel från Hygglo (sajt där du kan hyra av privatpersoner):
Hygglo – kategori tvätt och städning

En del affärer hyr ut maskiner för tvätt, som till exempel Clas Ohlson:
HyrhosClas

Tänk på att fråga ordentligt om hur man använder maskinen och vilka medel som passar. När du kommer hem och ska använda maskinen kanske du inte får tag i den som har hyrt ut den och då är det bra om du har instruktionerna klara för dig innan du börjar.

En egen industri-/grovtvättmaskin

Det hade varit lyxigt att ha en egen industri-/grovtvättmaskin. Det kan nog löna sig att skaffa en om man har mycket tvätt av det slaget. Det finns en hel del begagnade på Blocket. Ett känt märke är Wascator som numera heter Electrolux Professional. Här tänker jag att man skulle kunna gå samman några grannar och införskaffa en sådan. Någon har kanske plats till den hemma hos sig men alla kan använda den. Under tiden tvättmaskinen gör sitt jobb så kan man ta en kopp kaffe tillsammans. Det blir mycket kaffe för den som har den hemma hos sig! 🙂

Har du fler tips på hur man kan tvätta stora saker så får du gärna kommentera (klicka på rubriken för inlägget för att komma till kommentarer) eller maila mig på info@rensaut.nu

Om jag hade haft några frågor angående tvätt av något slag hade jag börjat med att ringa till min närmaste kemtvätt, jag tänker att de känner till vilken lösning som kan finnas på nära håll.

Kram och hoppas att din dag blir härlig! / Eva Maria

Del 5: Hall/tvättstuga och det gamla köket

Vårt gamla kök är klart! När man går in i rummet nu är det svårt att föreställa sig att det varit ett kök.

Det gamla köket…

Men det blev inte ett TV-rum till ungdomarna. Jag hade tydligen inte förankrat den idén helt i en demokratisk process. Nej, de tyckte inte alls att de behövde ett TV-rum. Antagligen var det jag som projicerade mitt eget behov av en egen TV-hörna där jag kunde sitta och titta på mina favoritserier.

När den sista kontakten var uppskruvad ställde sig dottern i rummet och bestämde sig för att det skulle bli hennes nya sovrum. Så samma kväll flyttade hon in i rummet med sin säng och sitt sminkbord.

Nu blev det ett sovrum! Men lampan hänger kvar 🙂

Så då fick vi tänka om lite grand. Rummet har ingen dörr så jag fick åka förbi Biltema och köpa en duschstång och hänga upp ett par gamla gardiner som jag hade sparat på loftet (hade antagligen tänkt att de kan komma till användning någon dag, och nu fick jag rätt – känns alltid bra!). Fördelen med gardiner istället för en dörr är att man inte kan smälla i dörren, vilket passar till ett tonårsrum…! Vi har skojat om det men min dotter uppskattar inte skämtet.

En smällfri dörr! (Det är byggpapp på golvet utanför.)

Jag får erkänna att det blev ett mysigt sovrum. Rummet ligger mot norr och är lite svalare än rummen på andra sidan av huset. Nu ska vi bara hitta en dörr som passar i det breda hålet (130 cm) eller lösa det på något annat sätt. Tur att hantverkarna är tålmodiga. De är inte de snabbaste men här hos oss är tålamod en mer användbar egenskap.

Önskar er en fin vecka! Kramar från Eva Maria 💖

Del 4: Hall/tvättstuga och det gamla köket

I hallen/tvättstugan har det nu blivit lagt ett nytt klinkergolv. Det är gråa plattor som är 60X60 cm. Golvet och fogen har torkat så nu kan vi gå in och använda tvättmaskinen! Vi var utan tvättmaskinen några dagar och då märker man hur beroende man är av den. Själv försöker jag använda mina kläder flera dagar innan jag tvättar dem men det är svårt att övertyga ungdomarna om detsamma. Vi har alltid diskussioner om att man kan använda sin duschhandduk mer en än gång och det har blivit en förbättring på det området vilket har minskat mängden tvätt. De har även en övertygelse om att tvättkorgen på något sätt är magisk… så fort något läggs i den ska plagget omgående ploppa upp rent.

Ops… lite kaos här!
Yes! Golvet på plats 🙂

Förra veckan blev vi klara med att välja inredning till detta rum och det blir material från Vedum. Vi tittade på HTH (där vi köpte vårt kök) och Ballingslöv men det blev Vedum eftersom vi tyckte att de hade en sådan fin ton på luckorna i vitlaserad ek, inte för mörk och inte för ljus. Vi har ljus ek i resten av huset på dörrar och lister så vi tänkte att vi ville hålla det så enhetligt som möjligt. Vi hade kunnat välja inredningen i vitt eller någon annan färg men jag tycker om trä, det blir liksom en varm och naturlig känsla och det åldras fint.

Så med några vändor hos Vedum med ritningar och ändringar blev förslaget till slut klart och vi kunde skriva under beställningen. Jag kände mig lite petig eftersom jag ville vara noga med vad som skulle vara inne i varje skåp med hyllplan, korgar och sånt. Men det är bättre att lägga den tiden innan och inte behöva ändra i efterhand. Jag hade gjort en lista över allt som behöver förvaras här så att allt skulle få plats. Att skåpen går ända upp till taket gör att det ryms mer och man slipper damma ovanpå skåpen. Tidigare hade vi inte så mycket förvaring men nu har vi försökt maxa förvaringen samtidigt som det ska se snyggt och luftigt ut – inte helt lätt!

Bild från Vedum till vår hall/tvättstuga
Bild från Vedum – bänk, vask och förvaring.

Det känns roligt att äntligen ha beställt! Men det är långa leveranstider nu på grund av världsläget så leverans blir först andra veckan i juni. Då kommer det ett stort pussel med bitar som ska sättas ihop. Jag kommer nog att hålla mig undan när hantverkarna ska göra det, kan bara hur de kommer att sucka och stöna! 🙂

Igår var jag och beställde ett kylskåp som ska bli inbyggt i ett av skåpen. Vi behöver ett extra kylskåp men har inte plats till det någon annanstans i huset så det får bli här. Köket är ju vägg i vägg så det blir inte så långt att gå. Vi väntar även på den nya ytterdörren som ska komma snart och monteras av hantverkarna. Vi har inte haft en riktig ytterdörr tidigare utan bara en terrassdörr så detta blir en uppgradering med att få en ytterdörr.

Så ja… nu är det bara att vänta tills allt material kommer och arbetet kan fortsätta!

Hoppas allt är bra med er och att den tidiga vårsolen skiner på er! I min farmors och farfars kök hängde det en tavla med texten:
Vänd alltid ansiktet mot solen så kommer skuggorna att falla bakom!
Jag gillar den texten!

Kram Eva Maria ❤︎

Del 3: Hall/tvättstuga och det gamla köket

Golvet på gång…

Det går framåt med renoveringen! Inte så snabbt, men framåt! I det gamla köket är det bara listerna och kontakterna som ska skruvas fast sen är det klart. Sedan sist har väggarna målats vita och golvet blivit lagt, ett pergogolv i ljus ek. Jag känner mig mycket nöjd och glad!

… lagt golv ligger!

Det kliar i fingrarna att inreda och flytta in i det nya rummet men jag får vänta en stund till. Just nu är planen att det ska bli ett TV-rum. Vi har en TV-apparat hemma och det är ofta det blir krockar på kvällen när vi ska se på TV. Någon vill bara titta på tennis och jag vill se mina serier. För er som inte brukar titta på tennis kan jag berätta att det är alltid någon ”jättespännande” turnering som pågår någonstans i världen. Ungdomarna har gärna velat ha TV på sina rum men jag har varit negativ till det. Jag tror inte att det är så bra att ha elektronik i sovrummen som samlar damm och kan börja brinna. Så nu ska de få ett eget TV-rum tänker jag men det återstår att se om de kommer att sitta där och titta på TV! Det blir kanske mitt och hundens rum när vi tittar på alla mina favorit-TV-serier. Fortsättning på renoveringen följer! 🙂

Del 2: Hall/tvättstuga och det gamla köket

Vanligtvis när jag planerar att renovera så brukar jag ha en tydlig bild av hur det ska se ut när det är klart. Det underlättar när väl hantverkarna börjar sitt arbete och då går själva renoveringen fortare. Tyvärr inför den här gången har det stått ganska still i huvudet på mig. Även om vi har haft god tid att planera så har det varit svårt att välja inredning och detaljer. Så detta har jag varit lite stressad inför och häromdagen inträffade det som jag aldrig tidigare varit med om – elektrikern kom och frågade om var han skulle placera några kontakter och jag fick fråga om det var okej att bestämma sig till dagen därpå. Det löste sig fint men det kändes märkligt jämfört med att jag brukar ha allting så planerat i detalj!

Hjälp! Att vara utan tvättmaskin är stressigt!

Vi ska välja inredning till hallen/tvättstugan och helst skulle det redan vara beställt men så är inte fallet. Men nu när rummet är helt tomt är det lättare att visualisera vilken inredning som kan passa. Det är klurigt med det rummet som ska vara både hall och tvättstuga. Det är alltid stökigt i det rummet eftersom vi torkar tvätt, planterar om blommor, putsar skor och håller på med alla möjliga projekt här. Sen ska det även kännas som en välkomnande hall där vi själva och gäster kommer in. Just nu lutar det åt inredning från Vedum där vi har hittat inredning i vitlaserad ek som passar med våra dörrar och lister i övriga huset. Vi har gjort en skiss och har bokat ett möte hos dem så det ska bli spännande att se vad de kan komma med för förslag. Så det går långsamt framåt men ändå framåt!

Imorgon kommer trägolvet som ska läggas i det gamla köket och när det är lagt så är det rummet i princip klart. Väggarna är spacklade och målade och fönster och terrassdörr är målade, det blev klart igår. Det ska bli så roligt att få flytta in i rummet! Antingen ska vi ha det som arbetsrum eller som ett TV-rum till ungdomarna, vi får känna efter när det är klart. Jag skulle vilja ha en plats till min symaskin och pyssel också så det är många som gör anspråk på det här rummet! Jag tror att vi kommer att göra så att vi inte monterar någon fast inredning på väggarna innan vi bestämt oss, så får vi prova olika lösningar under en tid.

Hoppas allt är bra med er kära läsare! Kram Eva Maria

Del 1: Hall/tvättstuga och det gamla köket

Äntligen har det brakat loss med renoveringen av vår hall/tvättstuga och det gamla köket. Det har varit en lång startsträcka för det här projektet. Men nu är hantverkarna igång och det bilas, brummas, dammas och väsnas precis som det ska – så härligt! 🙂

Efter vår renovering med att bygga ett nytt kök och vardagsrum så gick luften ur oss. Tanken var att vi skulle fortsätta med resten i ett svep men eftersom vi skulle få leta upp en ny hantverksfirma så blev det en naturlig paus. Det har varit svårt att hitta hantverkare i dessa tider när alla håller på som mest med att renovera. En firma vi hade kontakt med ville gärna ha jobbet men om 1,5 år… men nu har vi äntligen hittat en firma som har börjat.

Detta är arbetet som ska genomföras:

Hall/Tvättstuga

 • Bila upp gammalt klinkergolv
 • Lägga fuktspärr och ny klinker
 • Spackla, slipa och måla väggarna
 • Dra el till nya kontakter och strömbrytare
 • Montera ny inredning med förvaring och vask/kran
 • Byta ytterdörr (från en balkongdörr till riktig dörr)

Det gamla köket

 • Bila upp gammalt klinkergolv
 • Plugga igen vatten och avlopp
 • Lägga nytt laminatgolv, samma som vi har i resten av huset
 • Laga hålet i taget där fläktröret gått ut
 • Spackla, slipa och måla väggarna och dörr- och fönsterlister
 • Dra el till nya kontakter och strömbrytare
 • Montera en ny skjutdörr

Inredningen har vi själva tagit ut så när hantverkarna kom var det bara att börja bila upp golven. Vi lade papper och täckte för ett dörrhål med plast så att dammet inte skulle ryka in i det nya köket. Vill ni läsa mer om våra äventyr med renovering så titta under kategorin Hus & Hem!

Karro gillar inte när det brummar, då gömmer hon sig i en väska med tvätt.

Så ja, det var en liten beskrivning av vad som pågår här hemma just nu! Hoppas ni har det bra i era hem och att ni redan har fin ordning eller är igång med projekt!

Laddar inför renovering

Dags för att renovera rum 1 (hall/tvättstuga) och 2 (gamla köket).
Det nya köket är rum 3 och vardagsrummet 4.

Nu laddar vi inför att fortsätta vår renovering av hall/tvättstuga och det gamla köket. Vi har varit på möte hos en leverantör av skjutdörrar som ska ge oss ett förslag på inredning till tvättstugan. Inte så mycket som har hänt ännu men det känns bra att ha kommit igång!

Hall/tvättstuga i väntan på renovering!

I hallen/tvättstugan ska vi ta upp det gamla klinkergolvet och lägga ett nytt golv, måla väggarna och installera ny inredning. Eftersom detta rummet är kombinerad hall och tvättstuga tänkte vi försöka gömma tvättstugedelen med skjutdörrar eller annan lösning. Samtidigt behöver vi maxa förvaringen i detta rum. Inom den närmaste tiden behöver vi tömma detta rummet på skor, diverse kläder, verktyg, blomvaser och allt mellan himmel och jord som förvaras här. Jag laddar inför en dag då min rensa ut-muskel är i toppform!

Det gamla köket (det svarta hålet)

Det gamla köket har stått tomt över sommaren men det är som med ett svart hål med vakuum – det liksom suger in saker som hamnar där! (Stavas vakuum verkligen med två u? Det visste jag inte!) Det går snabbt för ett tomt rum att förvandlas till ett skräprum. Det som sugits in i vårt gamla kök är träningssaker, saker som ska köras till återvinningen, saker som ska gås igenom eller skänkas/säljas, min symaskin och syprojekt, hundens saker, stryktvätt med mera. Men intressant på ett sätt att se vad det är för saker som saknar en egen plats. Vi är inte helt säkra på vad vi ska ha i detta rummet sedan, men det är många önskemål som pockar på. Förslagen är TV-rum, hobbyrum, träningsrum, bibliotek med kamin, gaming-rum.

Jag funderar på att lägga ut en annons och skänka köksinredningen och kanske försöka sälja fläkten, ugnen och spishällen. Frysen verkar ha lagt av och kylskåpet ska vi behålla men i ett annat rum. Det är bra att ha ett extra kylskåp när man storhandlar eller inför festligheter. Nu har vi matkasse och när den kommer så fylls det gamla kylskåpet. Vi har skojat om att att ha kvar det gamla köket så att ungdomarna kan laga sin mat där 🙂

Vårt nya vardagsrum!

Jag kom på att jag inte har visat er vårt nya vardagsrum! Det vill jag gärna göra!

I våras byggde vi ett nytt kök i det som tidigare varit vardagsrum och samtidigt passade vi på att byta golv och måla om i större delen av huset. Eftersom vi blev av med vardagsrummet fick vi planera ett nytt i ett öppet rum innanför terrassen som vetter ut mot trädgården. Tidigare var detta rum ett slags arbetsrum som ofta var mest stökigt. Nu har var och en fått skrivbord på sitt rum och mitt skrivbord står i ett kombinerat gäst- och arbetsrum.

Ett slags arbetsrum innan renoveringen.
Jag blev väldigt stressad av att det alltid var så rörigt här.

Ni som har följt bloggen vet att det blev ett större projekt än förväntat… vilket det ofta blir! Vi fick hyra en lägenhet i sex veckor och sedan bodde vi hemma i några veckor med hantverkare och byggdamm långt ner i hårbotten.

Nu har vi haft både det nya köket och vardagsrummet i bruk under sommaren och det har fungerat väldigt bra! Speciellt blev det nya vardagsrummet en bonus, vi hade inga förväntningar på hur det skulle bli men det visade sig få många fördelar. Här sitter vi och tittar på TV och läser. Rummet ligger mer skyddat inuti huset och det har blivit en mer ombonad känsla. När vi hade vardagsrummet ut mot vägen kunde man känna sig mer iakttagen (även om det inte passerar så många på vår väg!). Köket ville vi gärna ha ut mot vägen, det är skönt att se lite liv och rörelse när man lagar mat och om det kommer besökare. Vi har inte fått upp några tavlor ännu men det är rätt så skönt med bara vita tomma väggar, så det dröjer nog ett tag innan det kommer upp något! Soffan är ny och den är jätteskön att sitta i och kolla på alla favoritserier 🙂 Soffbordet passar inte helt in men det är ett gammalt loppisfynd och det är rätt så praktiskt. TV-bänken hade vi sedan tidigare.

Samma rum efter renoveringen!
Utsikt från soffan mot terrassen och köket.
Utgång till terrassen.
Karro trivs i nya soffan!

Fräsch sallad till helgen!

Den här veckan har jag inte hunnit rensa och fixa så mycket, så jag vill bara tipsa om en härlig sallad som jag har fått dille på just nu! Den passar till allt tycker jag eller bara som en enkel rätt.

 • Valfri typ av grön sallad
 • Delade cocktail-tomater, gärna gula för färgens skull
 • Skivade päron
 • Skivad mozzarella
 • Valnötter
 • Torkade tranbär
 • Ringla lite krämig balsamico ovanpå

Trevlig helg till alla min rensar-kompisar!

Sida 1 av 6

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén