Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Piffat upp i gästrummet!

Då och då får vi gäster som stannar över en eller några nätter och det tycker vi är väldigt mysigt. Under vintern har tyvärr vårt gästrum förvandlats till ett skräprum där vi ställt in allt som blivit över och inte haft någon egen plats. Det är ett mysterium så fort det går att skapa ett skräprum! Det räcker att det står några överblivna saker i ett rum så tänker man: Äsch, då kan jag lika gärna ställa inte lite till där, det är redan så stökigt. Och vips så har man ett skräprum! Men nu skulle min sambos dotter komma på besök och bo några nätter hos oss och då fick vi motivation till att ordna upp i det här rummet. Ibland behöver man helt enkelt en knuff!

Det som tog störst plats var en extra säng som stod lutad mot väggen. Det räcker med två sängar i rummet så den tredje behövde vi göra oss av med. Den ville en släkting gärna ha så vi körde den hem till henne. De två sängarna som var kvar hade olika höga ben och efter en del efterforskningar visade det sig att Ikea har ändrat fästena på sina sängben, så till våra gamla Sultan-sängar fick vi leta efter begagnade ben och hittade åtta stycken likadana på Tradera. Tydligen är dessa gamla ben populära för vi förlorade först två budgivningar innan vi till slut fick våra ben för ett lite för högt pris. Men det var toppen att vi fick tag på dem!

I rummet förvarade vi även två innerdörrar som blivit över från renoveringen och de låg staplade på ena sängen. En trasig golvlampa, gardinstänger, en matta som vi köpt till vardagsrummet men inte rullat ut, några kartonger med överblivna saker plus böcker och tidningar som jag rensat ut men inte kört iväg med hade också hamnat i detta stackars rum.

Innerdörrarna lade vi ut på annons men efter två veckor hade vi inte fått några napp så då bestämde vi oss för att köra dem till Sysav (vår återvinningscentral). De har en stor container där man kan skänka byggmaterial som går att använda igen. Vi ställde dörrarna och gardinstängerna i den containern. Resten av det som skulle skänkas körde jag till Erikshjälpen i Malmö (min favoritdestination!). Erikshjälpen i Malmö har flyttat till nya lokaler och det är så fint där. Sonen följde med mig dit och vi passade på att provsmaka våfflorna. Det nya caféet är så mysigt och ja, våfflorna är supergoda! 

Detta fixade vi i gästrummet:

 • Vi körde iväg en säng till en släkting.
 • Köpte begagnade sängben på Tradera.
 • Vi hyrde ett släp och körde iväg med dörrarna och gardinstängerna och en laddning skräp från garaget till Sysav. Min sambo fick ta ledigt från jobbet en eftermiddag för att vi skulle hinna med detta och jag var så glad – det är ju min favoritsysselsättning att köra till återvinningen!
 • Jag och sonen körde till Erikshjälpen och lämnade det som skulle skänkas.
 • På Erikshjälpen passade jag på att köpa två vita krukor för 20 kronor styck, sen köpte jag två gröna växter på Ica för att ställa i fönstret.
 • Skruvade upp spegeln som bara stått lutad på hyllan tidigare.
 • Köpte lådor på Clas Ohlson som passade i hyllan.
 • Tog ner en tavla från loftet och skruvade upp den på väggen.
 • Hittade en röd lampa på loftet som passade i rummet.
 • Köpte en ny matta på Jysk för att ge rummet en mer ombonad känsla.
 • I den svarta byrån lade vi lakan till gäster så allt är på plats (men de behöver inte bädda själva!).

Det är så skönt när det blir fint i ett rum som varit stökigt! Energin blir lättare och man vill vistas i rummet. Vårt gästrum ligger på baksidan av huset och det är lite mörkare och svalare på den sidan. Fördelen är att det är väldigt tyst och skönt att sova på den sidan av huset. Gästerna får dock stå ut med att vår lilla vovve krafsar på dörren och vill in och mysa i sängarna!

Har du ett gästrum eller var sover dina gäster när de sover över?

Önskar dig en fin dag! Kramar Eva Maria ❤︎

Föregående

Har du gjort en vision board?

Nästa

Har du en Clutter Buddy?

7 kommentarer

 1. Maria

  Så fint det blev, och lyxigt att ha utrymme till ett gästrum, men som du skriver, lätt att det blir skräprum också. Vi hade tidigare ett rum som kombinerat bibliotek och gästrum, men det användes sällan varken av oss eller gäster och det blev väldigt mycket som samlades där…. När vi renoverade blev det vårt sovrum, och böckerna flyttade ut i vardagsrummet och nu njuter vi istället av dem dagligen. Vackra att se på och dämpar ljudet (vi har många böcker).

  • Eva Maria

   Tack så mycket! <3 Vi har haft gästrum i olika former, tidigare hade jag mitt arbetsrum kombinerat med gästrum, men det blev inte så bra för när vi hade gäster kände jag mig lite stressad över att inte kunna sitta och arbeta som jag brukar. Så efter några turer har vi kommit fram till att vi behöver ett rum som bara är gästrum och det fick vi nu när vi byggde ett nytt sovrum till dottern i det gamla köket. (Hennes gamla sovrum blev mitt arbetsrum!) Senare i vår kommer vi att få besök av min släkt från USA och då skulle vi behöva några fler sängplatser men vi ska omorganisera oss så att alla får plats. 🙂 Det är bara 3 nätter sedan reser de vidare i Sverige.
   O ja, visst är det underbart med böcker?! Jag tycker att ett hem är inte ett hem utan böcker! Och väldigt bra som ljuddämpare! Det blir en mer ombonad känsla med böcker och är jag hemma hos någon är jag alltid nyfiken på vilka böcker som står i bokhyllan, spännande att se vad andra läser!
   Kramar Eva Maria och önskar dig en trevlig helg och en fin Valborg! <3

 2. Härligt att ha fått i ordning rummet! 🙂
  Vi bor i en trea så vi har inget gästrum. Det finns dock ett att hyra via föreningen så där får de flesta gäster bo. Men vi har en (eller kanske två) uppblåsbar madrass som kan bäddas i arbetsrummet. Det brukar också gå finfint att sova i soffan i vardagsrummet men det är lite ljusare där inne och inga dörrar att stänga.

  • Eva Maria

   Det är så bra när föreningen har en gästlägenhet eller gästrum. Vi har vänner i Göteborg och när vi besöker dem har vi bott i gästlägenheten i deras förening. Men den är väldigt populär så man får vara ute i god tid för att boka.
   Uppblåsbara madrasser är kanon också. Vi lånade en sådan av en granne en gång och den var riktigt skön att sova på. Jag har funderat på att köpa en sådan faktiskt, smart när man kan klämma in en gäst i vilket rum som helst!
   Ha det fint! Kramar Eva Maria <3

 3. Låter som om det var ett mysigt projekt att genomföra!

  Känner väl igen det där med skräprum. Vi har också haft sådana rum och utrymmen under hela rensningsprocessen. Ofta har det blivit arbetsrummet på övervåningen eller hemmagymmet/förrådet i källaren.
  Sedan målgång med rensandet finns det dock inte längre något behov av detta och numer är allt clearat vilket känns skönt. Samtidigt tror jag det är bra att det får finnas sådana utrymmen under processen då det onekligen underlättar själva rensningen. En del behöver ju liksom få landa någonstans innan det säljs eller skänks och slutligen skickas/körs iväg.

  Hos oss finns inte plats för gästrum men vi har en dagbädd i vår veranda som fungerar som extra sängplats. När vi la in de nya golvet tog vi bort den platsbyggda bädden som behövde både nytt överdrag och ny madrass och ersatte med en mer enkel fristående dagbädd. Blev mer luftigt och enkelt och den tidigare dagbädden byggdes samtidigt om och kom till användning som förvaring i källaren istället.

  Och gästerna som nu kommer bo så fint och ostört hos er tycker säkert bara det är mysigt med lite krafsande på dörren om natten: ) 🙂

  Önskar dig en fortsatt fin dag. Maj är min favoritmånad så nu njuts det innan den riktiga värmen kommer. Prognosen lyder tydligen att det kan bli en ‘2018- sommar’. Värmebölja alltså. Vi ska måla huset i år så det blir nog både bra och dåligt med det:) ha ha.

  Kram på Dig!
  Tina

  • Eva Maria

   Det var ett mysigt projekt och det är alltid lättare när det är avgränsat! Ett gästrum är en lagom uppgift!

   Jag tänker också som du att det behövs ett skräprum att förvara saker i väntan på beslut eller försäljning. Hade varit skönt att ha ett speciellt rum till det men ändå att det var ordning i det rummet. Just nu står de sakerna i mitt arbetsrum, dock inte så många men det är en tavla som ska lagas och några sängben som vi ska sälja. Tar ju bara några minuter att fixa men… lätt att skjuta upp!

   Jag ska berätta för dig att jag har varit och lämnat in en tavla på auktion! Det var tack vare inspiration från din blogg att jag kom på att prova det. Jag hade två tavlor med mig till auktionsfirman men den ena värderade de till 300 kr så den ville de inte lägga ut, men den andra kunde vara värd mellan 1500 och 2500 kr så den ska de lägga ut. De ska skicka ett mail när de lägger ut annonsen så jag väntar på det nu. Det ska bli intressant!

   En dagbädd på verandan låter som en mysig inkvartering för gäster!

   Ja, nu är det så härligt att våren är här! Jag tänker att det är viktigt att njuta av varje dag. Det låter lite stressande med en så varm sommar… vår hund tål värmen väldigt dåligt så jag vet inte riktigt hur vi ska göra då. Vissa varma dagar har jag fått lägga mig i gästrummet med henne för det är lite svalare där, jag har också satt mig i bastun med henne (den är kall på sommaren, antagligen så fungerar isoleringen omvänt då!). Hon avskyr att bada tyvärr, annars hade man kunnat svalka av henne i en liten pool. Jag vill helst slippa att köpa en AC-anläggning men kanske blir det tvunget, kanske en liten till ett rum.

   Spännande att ni ska måla om huset!! Det är ett stort arbete!

   Önskar dig härliga dagar i majsolen! Kramar Eva Maria <3

   • Åh, kul att du blivit inspirerad att lämna in till auktion!
    Vår auktionskammare var en livlina för mig under alla år av rensande. Det rensades bort och såldes mycket den vägen.

    Håller tummarna att du får många bud på din tavla!

    Verkligt jobbigt med husdjur som lider av värmen. Man blir så maktlös. En mobil AC är ett alternativ och då finns det åtminstone något utrymme som man kan svalka sig. Jag ser inte heller fram emot denna ev värmebölja:(. Vet att många far illa. Vi får hoppas prognosen är fel och att det istället blir en högst behaglig svensk sommar med normala temperaturer:).

    Ha det så fint!
    Många kramar, Tina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén