Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Har du gjort en vision board?

Innan du börjar att rensa och röja i ditt hem kan det vara till stor hjälp att göra en vision board. En vision board är ett ark eller en tavla där du visualiserar dina mål och drömmar om hur du vill att ditt hem ska se ut och vilka funktioner det ska fylla. Du kan klistra upp eller rita bilder som symboliserar något du redan har i ditt hem eller något du skulle vilja ha. Det kan vara bilder på saker inom heminredning eller trädgård men även bilder på aktiviteter du tycker om att göra som du vill ha mer tid till. Om du sedan kör fast i din process med att rensa i ditt hem så titta på din vision board för att påminna dig om dina mål och drömmar! Då kan du hitta tillbaka till motivationen. Det går såklart att skriva en lista på sina mål och drömmar också men jag tror att det inspirerar mer med bilder, färger och visuella idéer!

Jag hade inte provat att göra en vision board tidigare även om jag läst på många ställen att det är ett bra startskott till processen att rensa och nå det hem man drömmer om. Marie Kondo är en av dem som startar upp processen med att skapa en vision board. Under förra året kom jag igång med att göra en vision board men jag bestämde mig för att göra flera mindre vision boards i en bok, så man kan väl kalla det för en ”vision book” istället. Jag gjorde en sida för varje rum (men inte för alla små skrymslen!) och sidor för vilka funktioner och drömmar jag vill att mitt hem ska uppfylla. Det gick lite trögt i början men när jag kom igång var det ett jättemysigt projekt och det gav mig många nya insikter. Att sitta och pyssla med vision book:en var en sysselsättning som gjorde mig glad och det kändes bra att få sätta bilder och ord på sina drömmar om hemmet. Jag lät mitt projekt ligga framme på ett hörn av vårt långa köksbord så att jag kunde sätta mig lite då och då på lediga stunder. Det kändes meditativt, kanske lite som att sticka eller virka?

Saker som kan vara bra att ha till din vision board:

 • Ett stort, gärna lite tjockare, pappersark, en canvas i ram, en bok med blanka sidor eller vad du tycker att du vill ha som bakgrund.
 • Bilder: Du kan klippa i tidningar som handlar om inredning, resor eller vad som helst egentligen. Leta bilder på nätet och skriv ut eller rita egna bilder.
 • För att illustrera färger kan du använda vattenfärger, tygbitar, tapetbitar… använd det du hittar hemma så att du inte behöver köpa en massa nytt bara för vision boarden.  
 • Limstift, sax, blyertspennor, färgpennor, pennvässare, suddgummi, klistermärken… allt som du kan tänkas behöva till ditt pyssel!

Har du provat att göra en vision board?

Föregående

Gäst på bloggen: Bästa tipsen från Decluttermom!

Nästa

Piffat upp i gästrummet!

4 kommentarer

 1. Åh, väldigt fin beskrivning av hur du vill att ditt hem ska kännas/se ut i din vision board!
  Jag göra ofta vision boards och har nog gjort sedan filmen ‘The Secret’ kom i början på 2000- talet. Bilder och text som visualiserat mål, önskningar och drömmar.

  Numer gör jag mina vision boards digitalt i Powerpoint på datorn. Mest blir det önskningar och visioner om hur jag vill att vårt hem ska se ut och kännas. Visionen tycks dock ändras ofta:). Jag har så svårt att hålla mig till en stil. Men att göra vision boards är verkligen en kul, kreativ syssla som jag roas mycket av och jag tror ditt inlägg kommer att inspirera många att prova!

  Hoppas allt är bra med dig annars! Äntligen vår i Blekinge denna veckan och säkert även i Skåne? Körde mitt första ordentliga styrkepass idag. Tänkt att det skulle ta till mitten av April innan jag kom mig för det.:).
  Hittills har det mest blivit yoga och promenader och det är väl helt enkelt så att man får ha tålamod med sig själv när det kommer till träning och bygga på efter hand. Hur har det gått för dig?

  Många kramar, Tina

  • Eva Maria

   Tack så mycket! Det var så mysigt att sitta och pyssla med vision boarden och längs vägen kröp det fram flera nya drömmar och idéer. Men jag insåg att det är väldigt svårt att komma överens med sig själv om en stil, det håller jag med dig om! Till slut fick jag välja en stil som jag kallar för ”beach lodge med inslag av bohemian”. Själva huset vi bor i hade nog egentligen passat bäst med en klassisk skandinavisk inredning men jag vill gärna ha det lite enklare och ”tunnare” eller hur man ska uttrycka det, och gärna några inslag av färger som turkos och brunt. Andra stilar jag tycker mycket om är lantlig, marin och fjäll-lodge, men det får jag nog spara till ett annat boende!

   Så smart att du gör dina vision boards i Powerpoint! Då kan man skapa och ändra i oändlighet! Jag tittar mycket på bilder på Pinterest och då hade jag kunnat knycka bilder därifrån och klistra in i Powerpoint. Jag har inte läst eller sett The Secret men jag har hört från många att den ska vara så bra! Intressant att den inspirerade dig till att starta med vision boards, jag får definitivt ta fatt i att titta på den filmen.

   Det är bra med mig, tack! Våren har äntligen kommit och den här veckan ser det ut att bli riktigt fint och soligt. Det är kyligt på morgnarna men sedan värms det upp. Den här veckan passar vi en extra vovve så det passar bra att vädret är fint när vi ska gå ut på promenader. Vår hund och gästhunden är båda Yorkshireterriers så de har dock inte så stora behov (eller önskemål) att gå långa promenader, helst springer de ett varv i trädgården och sedan vill de ligga i soffan igen!

   Så bra att du har kommit igång med styrkepass och även yoga och promenader! Det låter toppen! Jag kan faktiskt berätta att jag också har kommit igång, främst är det att jag nu tränar på gymmet en till två gånger per vecka och sedan tennisen en gång. Det känns att jag fått lite bättre kondition och styrka och det hjälper till på tennisen (fick nästan sluta innan pga min dåliga kondis, pinsamt!). Det som fick mig igång var att jag bytte gym till ett annat som ligger längre bort. Jag tänkte först att det var dumt eftersom jag får köra längre, men när jag provat där insåg jag att jag inte hade trivts så bra på det gamla gymmet. Här på det nya stället är det mindre, mysigare och mer blandat i åldrar. Nu känner jag för att åka dit istället för att tvinga mig. Sen bjuder de på gott kaffe med havremjölk, inte att underskatta!

   Önskar dig härliga dagar i solen och fortsatt inspiration till träningen! Tack för att du läser och skriver här på bloggen! <3

   Kramar Eva Maria 🙂

 2. Kul att höra att du kommit igång med träningen!! Låter fantastiskt att du går på gymmet och spelar tennis och att du känner en förändring. Visst känner man sig även mer nöjd med sig själv när man kommer in i en rutin med träning.

  Jag hoppas denna gång vara mer konsekvent. Ofta brukar det med tiden tyvärr rinna ut i sanden:), men jag tycker samtidigt om att träna när jag väl är igång så det är så konstigt att det alltid ska sluta så. Krävs förmodligen lång tid för att det ska bli till en vana man inte kan vara utan.

  Önskar dig och vovvarna en fortsatt fin & mysig dag.
  Kram på Dig!

  • Eva Maria

   Det är en utmaning för mig också att hålla rutiner under en längre tid. Som med träningen räcker det att jag blir förkyld en vecka och då halkar jag ur. Jag har försökt med olika belöningar, som t ex att när jag har gått 5 gånger på gymmet får jag belöna mig med något skoj (dock ej köpa något!). Det hjälper ibland men inte alltid! Jag har en väninna som har delat in året i fyra delar/årstider och i de olika delarna har hon olika rutiner. På våren har hon lättare för att komma ut och gå promenader, på sommaren tar hon ett morgondopp, arbetar i trädgården. Hon menar att det blir lättare och att det är bra för kroppen och det mentala att följa årstiderna. På hösten och vintern tror jag att hon gör yoga hemma och tränar gym. Då är man snällare med sig själv och gör det som känns mest naturligt i de olika perioderna. Det låter så logiskt men lätt att glömma bort och så kör man för hårt framåt.
   Tack så mycket, ja, det är mysigt med vovvarna! De är ett så fint sällskap!
   Hoppas att din dag blir givande och fylld med glädje!
   Kramar Eva Maria <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén