Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Kategori: Rensa ut Sida 1 av 20

Organisera böcker – hembesök hos Maria!

Min väninna Maria frågade om jag ville komma hem till henne en dag och hjälpa henne med att gå igenom hennes böcker. Hon önskade att rensa ut en del böcker och sedan organisera de böcker hon ville behålla. Detta ville jag mer än gärna! Vi skrattade lite åt detta projekt då vi båda älskar böcker och undrade om det skulle sluta med att inte en enda bok rensades ut, eller att jag tog hem alla!

När jag kom hem till Maria började vi med att samtala om vilken målbild och känsla hon ville uppnå för sina böcker. Hon ville få ett luftigt intryck av bokhyllorna i vardagsrummet och här ville hon behålla de reseminnen hon hade sedan tidigare i form av foton i ramar och souvenirer. I bokhyllorna i arbetsrummet och sovrummet ville hon helst ha bara böcker.

Vi började med hyllorna i vardagsrummet. Vi valde att gå igenom kategori för kategori (se de olika kategorier nedan). Maria lyfte ut böckerna och började titta igenom dem. Under tiden passade jag på att dammtorka hyllplanen. Sedan satte vi oss tillsammans i soffan och tog upp en bok i taget. Här blev jag förvånad – Maria var väldigt målmedveten och jag förstod att detta var något som hon laddat inför! Hon kunde sortera ut många böcker och jag behövde inte vägleda så mycket alls, bara kring några böcker där vi diskuterade om det var en bok som skulle behållas eller inte.

De böcker som Maria ville behålla satte hon tillbaka i bokhyllan i ordning efter kategori. De böcker hon valt att släppa taget om delade hon in i två högar; en hög för att skänka och en hög att ta med till jobbet. Maria arbetar på ett större bibliotek och tar ibland hem böcker som rangerats ut och de ska sedan lämnas tillbaka.

Några punkter vi stötte på och diskuterade:

Namn i böcker

När det står namn eller hälsningar i böcker, till exempel Grattis på födelsedagen kära Maria 12 år – önskar Farmor, hur ska man tänka här? Vi resonerade som så att om det är allmänna hälsningar och namn som ovan kan det bara stå kvar, men om det kanske är ett ovanligare namn tillsammans med mer personliga hälsningar eller adresser kan man välja att sudda ut (om det är skrivit med blyerts), måla över med annan penna eller riva ur sidan. Detta är nog en smaksak och hur man själv känner. Men bättre att göra något av dessa alternativ än att slänga hela boken, så tänkte vi.

En fin hälsning i en bok kan också göra boken i sig till ett minne som man vill spara. En bok tar inte så stor plats i hemmet och är lättare att spara än minnen i form av till exempel en möbel eller ett klädesplagg. Kanske har man fått boken i ett speciellt sammanhang och den som gav boken har valt den med omsorg. Då blir boken ett minne av situationen och personen som gav den. Så den här kategorin av böcker kan kännas bra att hålla fast vid tycker vi.

Lista eller fotografier på böcker man rensar ut

Är det några böcker man känner sig lite osäker på men ändå vill rensa ut, så kan man skriva en lista på de böckerna ifall man skulle ångra sig. (Men jag gissar att det väldigt sällan händer att man ångrar sig!) Maria valde att ta foto med mobilen på vissa av böckerna hon rensade ut men inte alla.

Vi hann inte gå igenom alla böcker denna dagen, så ett eller flera besök kommer det att bli! Jag blev så upprymd och glad av att gå igenom böckerna tillsammans med Maria och jag fick också ny inspiration. De böcker som Maria rensade ut tog jag med mig i bilen och nästa dag lämnade jag dem till Erikshjälpen. Och då undrar ni säkert hur det gick – fick jag någon bok med mig hem?! Ja, jag fick en bok av Maria! Det är en bok som heter Så gör jag av Bodil Malmsten. Maria hade länge tänkt att ge den till mig och nu fick den ett nytt hem i min bokhylla! Ser fram emot att läsa den.

Kategorier av böcker som vi inventerade i Marias bokhyllor:

 • Kokböcker, pärmar och lösa papper med recept
 • Floror och faunor
 • Trädgård
 • Konst
 • Språk – lexikon och böcker
 • Reseböcker
 • Kartor – böcker och papperskartor
 • Romaner
 • Ungdomsböcker
 • Barnböcker
 • Heminredning
 • Släktforskning
 • Kurslitteratur
 • Självutveckling och psykologi

Vill du att jag kommer hem till dig och hjälper dig med dina böcker?
Kika på min tjänst Ordningskonsult i sydvästra Skåne!

En liten uppgift – rensade i frysen!

Ibland kan jag få en svacka i motivationen och det kan kännas som att jag inte ”får någonting gjort”. Men när jag lägger mig på kvällen och reflekterar över dagen så har jag ändå fått en hel del gjort! Om jag har svårt att somna brukar jag gå igenom hela dagen med början från det att jag stiger upp och sedan varje liten detalj om hur dagen har varit. Jag brukar inte hinna gå igenom hela dagen innan jag somnat. Tänker också att detta är ett bra grej för att träna minnet. 🥰

För att komma igång med att få saker gjorda så använder jag mig ofta av knepet att göra en liten uppgift om dagen, det fungerar i princip alltid för mig. Dessutom när man väl är igång med en uppgift så brukar det lossna och ännu mer blir gjort av bara farten.

Igår hade jag en sådan dag när det kändes som att ”inget blev gjort” men då bestämde jag mig för att rensa frysen. Det tar ju faktiskt inte så lång tid och det är en konkret och avgränsad uppgift. Som en boll som sattes i rullning så blev det även att jag körde iväg med återvinningen och efter det tog jag en promenad i skogen och ner på stranden. Det kändes riktigt bra!

Vissa dagar behöver man ju bara vila också, men det känns ändå bra att få gjort något litet! 🥇🏆

Hur kommer du igång när du känner att det är uppförsbacke för motivationen? 💗

Garderoben på 28 dagar!

Jag hade en önskan om att gå igenom hela min garderob inför sommaren, men kände att jag inte hade tillräckligt med energi för att göra allt på en gång. Så jag gjorde ett schema på 28 dagar med en kategori varje dag. Nu har jag slutfört hela garderoben och det fungerade faktiskt väldigt bra! Det jag gjorde var att jag plockade fram allt som hörde till dagens kategori och lade det på sängen. Sorterade, rensade och vek sedan allting och lade eller hängde tillbaka i garderoben. Kände mig peppad och motiverad inför varje moment. De svåraste kategorierna för mig var jackor och träningskläder eftersom det har jag så mycket av. Nu känns det toppen att garderoben är redo inför sommaren! Min nästa milstolpe är i början av september då jag tänkte gå igenom höst- och vinterkläder och se om jag kan rensa ut något.

Blir du också sugen på att får ordning i din garderob till sommaren?

De 28 kategorierna:

 1. Strumpor
 2. Underbyxor
 3. BH
 4. Linnen, t-shirts
 5. Myskläder, underställ
 6. Pyjamasar, nattlinnen
 7. Byxor, jeans, shorts
 8. Toppar
 9. Blusar, skjortor
 10. Tröjor, hoodies
 11. Stickade tröjor, koftor, ponchos
 12. Kostymer, kavajer, västar
 13. Kjolar
 14. Klänningar
 15. Skärp, hängslen
 16. Scarfsar, schalar
 17. Broscher, manschettknappar
 18. Slipsar, slipsnålar, flugor
 19. Handväskor, plånböcker
 20. Jackor, utomhusvästar
 21. Regnkläder, paraplyn
 22. Termobyxor, overaller
 23. Mössor, hattar, kepsar, pannband
 24. Halsdukar, vantar, handskar
 25. Träningskläder
 26. Arbetskläder, uniformer
 27. Skor
 28. Njut av din nya garderob!

Påse 32 till Sellpy!

Jag håller på att gå igenom min garderob och har kunnat fatta beslut om att släppa taget om några plagg. Det har blivit att jag samlat en liten hög allteftersom och nu kunde jag fylla en påse till Sellpy! Det blev påse nummer 32 – känns helt overkligt att jag skickat in så många! Försöker föreställa mig berget med 32 påsar framför mig! Men det är ett bra sätt för mig som är före detta shopaholic när det gäller kläder, att ha som mål att fylla en påse till Sellpy då och då.

Detta fick åka med i påsen den här gången:

 • 8 kjolar
 • 1 par shorts
 • 1 skärp
 • 2 blusar
 • 1 keps
 • 2 par jeans
 • 6 byxor
 • 1 ljuslykta (Sellpy säljer inte bara kläder!)

Totalt 22 saker

Jag skrev nyligen i ett inlägg att jag nått målet att alla mina kläder får plats i garderoben så nu har jag inga påsar på golvet eller på loftet. En del inköp av nya kläder och skor har det blivit efter mitt klädköpstopp (som varade 1 år) men det har känts skoj och fräscht att uppdatera garderoben lite grand inför vår och sommar!

Hejdå saker av Fumio Sasaki

Boken Hejdå saker (Goodbye, things på engelska)

Fumio Sasaki är en ung man i Japan. Han bor på 25 kvadratmeter som är fyllda från golv till tak med böcker, skivor, kläder, fotoutrustning och många andra kategorier av saker. Han är inte särskilt lycklig och han jämför sig mycket med andra och tycker att de har bättre jobb, högre lön och ett roligare liv. Han har långa arbetsdagar på ett förlag och när han kommer hem sätter han sig bara i soffan och dricker öl och ser på tv eller spelar spel.

Första gången Fumio kommer i kontakt med begreppet minimalism är när han läser en artikel om hur minimalisten Naoki Numahata lever. Fumio blir så inspirerad och bestämmer sig för att prova på att göra sig av med saker och få det luftigare i sitt hem. Vägen till minimalism är inte helt enkel för Fumio. Han brottas med att släppa taget om sina saker och han får omvärdera sitt begär efter att få köpa nya häftiga saker. Men allteftersom han kämpar med detta så kan han lyfta blicken. Han upplever inte bara hur hans hem blir lättare att leva i,  utan även hur han förändras som person.

Han kan flytta till en mindre lägenhet (ännu mindre än 25 kvm!) och från att ha varit en mycket introvert person blir han mer intresserad av andra människor och nyfiken på omvärlden. Han börjar känna en stark tacksamhet för sin familj och de få vänner han har och de enstaka föremål han har valt att behålla. Han är glad för det han har istället för frustrerad över det han inte har. Tidigare oroade han sig mycket för framtiden men nu kan han leva i nuet och känna en helt ny glädje i stunden. Han går ner tio kilo, han menar att även hans sätt att se på mat förändras.

I första delen av boken visar Fumio hur han har gått tillväga praktiskt för att minimera sina saker. Han ger många konkreta tips. I andra delen berättar han öppet och ingående om hur han har ändrats som person. Han menar att själva arbetet med att rensa ut sina saker är bara början – det är sen den spännande resan börjar!

Jag har själv aldrig haft som mål att bli minimalist, men den här boken har verkligen tänt ny inspiration och motivation i mig att fortsätta mitt arbete med att rensa ut. Även om vi har helt olika livssituationer så kan jag relatera till hans process och utveckling. Jag känner starkt igen mig i de mål jag hade när jag började rensa ut – att hemmet skulle bli lätt att städa, det skulle bli enklare att umgås med familj och vänner och känna en större frihet i livet utan att vara bunden till många fysiska saker. Boken är så varmt och fint skriven också. Så ja, den här boken kommer definitivt att få stå kvar i bokhyllan!

Fumio Sasaki har även skrivit boken ”Hello, Habits – A Minimalist`s Guide To A Better Life”, den ser jag fram emot att läsa nu! Idag driver Fumio och Naoki bloggen Minimalism & Ism tillsammans.

Allt får plats!

Häromdagen insåg jag att jag kunde uppnå ett outtalat mål, eller ja, nästan ett hemligt mål kan man säga. Målet var att få plats med alla mina kläder inuti min garderob. Jag tänker att detta låter självklart för de flesta men för mig som är en f d shopaholic av kläder och light hoarder har det inte varit en självklarhet. Genom åren har jag alltid haft kläder som inte fått plats i garderoben och då har jag haft dem nedpackade i påsar, dels på golvet i garderoben och dels uppe på loftet. Men genom att jag kontinuerligt har gått igenom min samling med kläder och rensat så har den totala mängden minskat sakta men säkert. Ibland har jag tänkt tanken att det skulle kännas bra att kunna få plats med alla kläder på ett ställe men den idén har känts orealistisk och ouppnåelig, så jag har slagit bort den.

Så en dag i förra veckan när jag skulle städa lite i garderoben och dammsuga, blev jag medveten om att det bara fanns en enda påse med kläder kvar på golvet längst inne i garderoben. Eftersom jag rensat en del på sistone så har det blivit luft i mina byrålådor och nu kunde jag helt enkelt packa upp påsen och lägga de kläderna i en låda! Det kändes liksom konstigt och märkligt att jag helt plötsligt, utan att fokusera på målet, hade uppnått det! 🙂

Sista påsen!

Jag vill fortsätta att minska storleken på min garderob och kommer att göra det genom regelbundna genomgångar för att rensa ut och organisera. Men för närvarande ska jag bara tillåta mig själv att njuta av att jag nådde det här målet! ❤️

När det kommer till mina många skor så har jag bestämt mig för att jag vill behålla dem, jag gillar ju skor, men jag skulle behöva en bättre förvaring för dem. I dagsläget har jag ingen konkret idé men jag hoppas att en lösning kan dyka upp. Och lösningar brukar dyka upp när man minst anar det, eller hur?!

Väg varje sak på guldvåg

Jag har reflekterat över att det är betydligt lättare att bära in nya saker i hemmet än att bära ut. För mig är det så, är det så för dig också?

Båda situationer innefattar ett beslut men det känns ofta lättare att bestämma sig för att köpa en sak eller ta emot en gåva, än att sedan rensa ut den. När saken väl är i hemmet så händer det något, jag vet inte riktigt vad, men som att man fäster sig vid den på något vis.

Därför är jag mycket noga nuförtiden med vad som får komma över tröskeln och in i mitt hem. Jag väger varje sak på guldvåg. Jag försöker se framför mig vilken funktion saken kommer att ha och var den ska ha sin egen plats. I detta beslut brukar jag tänka på allt arbete och tid jag har lagt ner genom åren på att rensa ut och skapa ordning. Detta vill jag inte förstöra genom att bygga upp en röra i hemmet igen genom att ta in saker som jag inte behöver.

Jag tror att beslutet att ta hem en ny sak är lättare att fatta ju billigare saken är, eller ibland helt gratis. Men även de saker som är billiga eller gratis bidrar till att bygga en röra i hemmet. Så även om något är billigt eller gratis är det bra att väga saken på guldvåg och fråga sig själv – ska den få komma över min tröskel och in i mitt hem? Är den värd att få bli en del av mitt hem?

Nu har jag ingen guldvåg, och säkert inte du heller, men man kan hålla saken i handen och känna efter om man vill ta med den hem eller inte. Tyckte bara att det lät fint och speciellt med en guldvåg för det är något man väger väldigt noga med!

3 tips till grundordning!

Jag återkommer ofta till ordet grundordning. Det är ett så positivt laddat ord för mig. I praktiken betyder det att det kan bli stökigt i perioder och saker kan ligga framme, men med en relativt enkel städinsats så hittar man snabbt tillbaka till grundordningen. Jag tycker att min stress har minskat mycket sedan vi etablerade en grundordning hemma. Om jag vet att vi ska få besök blir jag inte lika stressad för jag vet att det tar inte så lång tid att få ordning. Vi börjar med att plocka undan saker som ligger framme och sedan gör vi själva städningen.

Tre tips för att skapa en grundordning:

 • Ju färre saker, ju lättare att hålla ordning! Med det sagt inte nödvändigt att vara minimalist, bara att man har en fungerande förvaring för de saker man har.
 • Varje sak har en egen plats. Då är det lätt att plocka undan och få ordning snabbt, även om man varit slarvig och lämnat saker framme.
 • Ha en bra städutrustning och städrutiner som fungerar. Investera i bra utrustning som du gillar och prova dig fram till smarta städrutiner som passar dig och hemmet.

Har du en grundordning hemma som du snabbt hittar tillbaka till?

Trivs du i ditt hem?

När jag behöver återhämta mig lägger jag mig i soffan!

Trivs du i ditt hem? Jag tänker att det är en viktig känsla att kunna trivas i sitt hem. Oavsett om man har ett stort eller litet hem, tillbringar lite eller mycket tid hemma, så ska hemmet fungera för avkoppling och återhämtning. Arbetar man och kommer hem efter en stressig dag vill man kunna slappna av och göra sina dagliga rutiner som att laga mat, se på tv och sova gott utan att stök och damm stressar en. Är det så att man arbetar hemifrån, är föräldraledig, pensionär, sjukskriven, pluggar eller något annat, så vill man också ha det fint omkring sig. Jag tror att oavsett om man tillbringar lite eller mycket tid i sitt hem så är det lika viktigt med ett hem som verkar för en och inte emot!

Att pyssla i sitt hem kan vara något man mår bra av. Lite som en hobby med att rensa ut, skapa ordning, planera maten och laborera med rutiner som gör vardagen lättare. Jag tänker att detta bidrar till att man trivs bättre i sitt hem. Inte bara att man får ordning och reda och ett lättstädat hem, men också för att när man bryr sig om sitt hem så bryr man sig också om sig själv.

I stressiga perioder kan det bli att man inte prioriterar sitt hem, men kanske är det då det är som viktigast? Precis som att man prioriterar bort träning och att laga nyttig mat så skjuter man upp städning och projekt med att rensa ut och skapa ordning. Detta händer mig i flera perioder under året men då försöker jag göra något pyttelitet projekt varje dag. Det kan vara att bara ta bort saker från en liten hylla, dammtorka, och sedan ställa tillbaka. Så känns det som att man gör något som leder framåt i positiv riktning!

Vi ses snart igen! Kramar Eva Maria ❤️

Ett pyttelitet projekt!

Ibland orkar jag inte göra så mycket men så vill jag ändå göra något litet. Så i helgen blev det en liten uppgift med att städa i skåpet med mina träningskläder. Det hade blivit helt stökigt och rufsigt. Tog ur alla plagg – rensade ut 2 stycken till skänkes – vek fint och lade tillbaka. Jag har också en hylla på ett annat ställe där jag lägger träningskläder som jag kan använda en gång till utan att tvätta. Ibland hinner eller orkar man inte så mycket, då känns det ändå bra att göra något pyttelitet projekt! 👏💗⭐️

Önskar er god framgång i era projekt, stora som små! 🥰🍀

Kramar Eva Maria

Sida 1 av 20

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén