Rensa ut & Lev lättare

Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Kategori: Kapselgarderob

Sommarkapslarna upp på loftet!

Igår kväll fick jag ett ryck och packade ner mina sommarkläder i tre förvaringspåsar. Det kändes bra och det blev luftigt i garderoben. Jag ska bära upp dem på loftet och samtidigt ta ner lite höstkläder. För mig fungerar det att lura mig själv genom att ha de olika kapslarna, det känns som att jag får nya kläder när jag cirkulerar dem! Ser mycket fram emot att få ta ner mina höstkläder, speciellt en ulltröja som jag är så förtjust i. Jag känner mig duktig för jag har nästan inte handlat några nya kläder efter att mitt klädköpstopp var över 31 maj. Skillnaden som jag känner efter klädköpstoppet är att jag väljer mina nya kläder med större omsorg och funderar på om jag verkligen behöver dem. Och att köpa något utan att prova är förbjudet! Vi var några dagar i Prag i somras och då köpte jag nya kläder, 3 par byxor och några tröjor. Jag är glad för mina nya kläder och jag har använt dem mycket. Gillar min kapselgarderob också!

Idag firar jag 1 års klädköpstopp!

Tänk att ett helt år har gått utan att shoppa kläder! Jag minns tydligt när jag för ett år sedan gick in på Lindex och handlade för min sista bonuskupong (några shorts och t-shirtar inför sommaren) och sedan när jag gick ut upplevde jag en befrielse inför att inte behöva köpa kläder på ett helt år! Jag hade några undantag och det var att jag skulle få köpa underkläder och strumpor, och eventuellt festkläder om jag skulle bli bjuden på någon fin fest (det har jag dock inte blivit!). Jag har köpt några underkläder och strumpor men de inköpen hade jag kunnat vara utan också, tror att jag köpte dem bara för att jag kände för att shoppa… så där fick jag en fundering. Sen har jag fått två tröjor i present!

Det känns underligt att ”få lov” att shoppa kläder imorgon… och jag är inte helt säker på om eller hur jag ska börja shoppa igen. I ett tidigare inlägg funderade jag över mina alternativ som jag väljer mellan såhär efter köpstoppet. Det är några plagg jag har varit sugen på att köpa och de har jag skrivit ner på en önskelista! Jag har också reflekterat över för- och nackdelar med ett klädköpstopp. Men som det känns i skrivande stund tror jag att jag kommer att shoppa mer efter behov än bara för att jag vill ha något. Det jag saknat i min garderob under köpstoppet är några nya blusar för att piffa upp och tunna långärmade tröjor. Jag skulle också kunna tänka mig att handla det jag behöver nu och sedan ha köpstopp igen Det känns som att jag trivs med köpstopp och att det minskar stressen på något vis.

Under mitt år med klädköpstopp har jag utgått från de kläder jag redan hade och pysslat med skapandet av min kapselgarderob. Mellan varven har jag varit trött på mina kläder och några har jag faktiskt helt slitit ut (man märker vilka som är favoritplaggen!) och fått slänga. Det tar lite tid att gå igenom sina kläder, men man vinner på det genom att hitta nya kombinationer av kläder vilket sparar både tid och pengar.

Fördelar och nackdelar med kapselgarderob

Mina kapslar på loftet!

Nu har jag haft kapselgarderob ett tag. Jag tror att jag började i januari med att tömma garderoben och hänga tillbaka mina favoritplagg. Det som har hänt sedan dess är att jag först sorterade mina kläder utifrån fyra säsonger och sedan ett varv till när jag delade upp dem i 12 månader. De 12 kapslarna förvarar jag i påsar på loftet och nu är jag inne på min maj-kapsel. Men jag följer det inte helt strikt, ibland saknar jag något plagg akut som jag får klättra upp och hämta! Det var en del arbete att komma igång men det är skoj att experimentera sig fram. Det passar bra att utveckla sin kapselgarderob samtidigt som man har köpstopp tycker jag. Det flyter fram en del plagg som jag hade glömt bort, även med prislapparna kvar. Häromdagen hittade jag en blå blus med prislappen kvar. Den hängde längst in i garderoben och jag blev lite lycklig! Kändes som att shoppa! Men visst är det ett bevis på att jag har köpt för många kläder som jag inte har behövt… köpstoppet känns motiverat!

Fördelar med kapselgarderob

 • Garderoben blir lättare att överskåda när jag inte har så många plagg och jag sparar tid på att slippa leta. Det går fortare att välja när jag bara har 20 plagg framför mig än 100. Lite som att vara på resa och jag bara har min resväska.
 • När jag byter kapsel upplever jag en variation som jag annars skulle fått genom att shoppa nytt. (Tänk att jag är så lättlurad!) Så sparar jag pengar och miljön!
 • Det är lättare att upptäcka mina verkliga behov av kläder och inte handla bara för att jag hittar något snyggt – och säkert har jag något liknande hemma redan.
 • Det förenklar arbetet med att rensa ut också, bland färre plagg blir det tydligare vilka man inte använder. Här kan man använda “galjtricket”, dvs att man hänger galgen omvänt från början och sedan rätt när man använt plagget!
 • Det som jag har märkt är att det blir mindre mängd tvätt! Men detta kan jag inte riktigt förklara hur det går till, känns lite som ett mysterium. Antagligen har jag använt fler plagg tidigare och sedan slängt dem i tvätten för att jag vill ha något annat på mig nästa dag. Nu när jag inte har så många plagg att välja på, så hänger jag tillbaka dem om de inte är smutsiga. En beteendeförändring helt enkelt. Eftersom jag är en person som hela tiden spiller och kladdar ner mig så använder jag förkläde när jag lagar mat och äter (!). Det har sparat många fläckar och tvättar!

Nackdelar med kapselgarderob

 • Jag kan inte direkt hitta någon nackdel förutom när jag står på morgonen och känner för att ha ett par jeans som ligger i en påse på loftet… en morgon klättrade jag faktiskt upp på loftet och hämtade ett par jeans som jag saknade. Men nu får de ingå i min basgarderob!
 • Man kan såklart bli lite trött på sina kläder efter ett tag men i detta ligger också själva utmaningen för mig – att dämpa behovet av att jag måste ha variation vilket jag tidigare löst genom att shoppa något nytt.

PS… detta känns som ett i-landsproblem. Tänk att vi kan shoppa kläder så pass billigt att vi bygger upp ett överflöd i våra hem. Det gör mig ledsen när jag tänker på hur snett det är. Att vi har möjlighet att konsumera saker vi egentligen inte behöver. Personer i andra länder har producerat dem under så dåliga arbetsförhållanden att det finns risk för deras liv och vi förstör vår gemensamma miljö. Det kan väl inte kallas för billigt? Det känns som fel system.

Min kapsel för april

Nu har jag återigen tömt garderoben på kläder och lagt tillbaka en kapsel för april. Måste erkänna att jag känner mig lite knasig när jag håller på med det här men jag ser det som ett experiment! I min kapsel för april har jag 20 plagg. I tillägg till dessa 20 plagg har jag det jag kallar för basgarderob. I basgarderoben har jag underkläder, strumpor, linnen, ytterkläder, träningskläder, badkläder och några förskrämda festkläder. De andra kläderna som inte fick vara med i april har jag delat upp i 11 kapslar och stoppat i 11 olika påsar. Jag hade tänkt ha färre kapslar men när jag satte igång insåg jag att jag hade så många kläder att jag ville dela upp dem på fler mindre kapslar. Men det var rätt så skoj att försöka fördela kläderna på 12 månader! Lite vårfärger på gång nu och sen alla sommarkläder och till hösten lite murrigare färger.

4 tröjor, 2 koftor och 4 par byxor + de byxor jag har på mig!
9 blusar/tröjor (blev många galgar över!)
Bild från loftet! 11 kapslar och april är ju i garderoben! Januari och februari blev små kapslar… får fylla på dem sen från andra månader! Juni, juli och augusti är proppfulla!

Skapar min kapselgarderob

Min idé om att skapa en kapselgarderob har börjat ta form. Nu när jag har klädköpstopp så tror jag att det är rätt tidpunkt att börja. Tänker att när jag tar fram en ny kapsel så kommer det att kännas som att jag får nya kläder utan att shoppa! Jag har redan börjat lite i smyg, i december tog jag ut alla mina kläder ur garderoben och sorterade dem efter säsonger. Rensade dessutom ut en hel del! Jag bestämde mig för att göra en första kapsel för december-februari, alltså tre månader. Nu är det mitten av mars och jag har inte haft behov för att ta in fler plagg i min kapsel ännu (men jag har en rätt stor kapsel!) men snart ska jag skapa en kapsel för de kommande vårmånaderna. Då ska jag klättra upp på loftet där jag förvarar resten av kläderna och plocka fram mina ljusare vårkläder! Det blir skoj! Kommer säkert att hitta flera plagg jag glömt och då kommer de att kännas som nya.

Jag har läst mycket om kapselgarderob på olika ställen och det är egentligen ingen ny uppfinning. Förr hade man i praktiken en kapselgarderob, det fanns inte resurser till ett överflöd av kläder och köpte man ett nytt plagg eller kanske sydde, så skulle det passa med de plagg man redan hade. Så är det fortfarande för många på vårt jordklot och de har inte valt det frivilligt. På 70-talet var det Susie Fox som myntade uttrycket kapselgarderob. Hon var mycket intresserad av mode och hållbarhet, hennes föräldrar var båda skräddare och själv startade hon butiken Wardrobe där hon inriktade sig på att hjälpa kvinnor att hitta sin egen stil. Hon har också gett ut en bok som heter samma som butiken, Wardrobe, och på svenska heter den Förnya dig själv. Det hade varit intressant att läsa den!

De fyra kapslar som jag tänkte göra:

 1. mars, april, maj: Ljusa vårkläder men med några varmare plagg.
 2. juni, juli, augusti: Äntligen sommarkläderna!
 3. september, oktober: Lättare höstkläder
 4. november, december, januari, februari: Vinterkläder, julkläder och en hel del myskläder!

Förutom mina fyra säsongskapslar tänkte jag ha tre andra kategorier som jag har till hands året runt:

 • Basgarderob med jeans och toppar, underkläder och strumpor
 • Träningskläder (har ju en hel byrå nu!)
 • Skid- och friluftskläder, har mycket av dessa och tänker förvara dem separat (det händer att jag lånar ut skidkläder till vänner som ska på skidresa… får kanske bli ett separat inlägg om det!)

Festkläder kunde jag haft en kategori för men jag har inte så många festliga plagg… kanske för att jag inte går på fest så ofta! Kan ju hoppas att det blir ändring på det! Från och med nu vill jag försöka utveckla en garderob där plaggen är tidlösa och kan kombineras, utifrån de plagg jag redan har. Så kan man ha några plagg som sticker ut för att piffa upp sig ibland! Det kan vara en tröja i en färg som bryter av, eller bara en scarfs för att höja stämningen på outfiten.

Trevlig helg!

Vad händer efter klädköpstoppet?

Mitt klädköpstopp är inte över förrän 31 maj, så det är ett tag kvar. Men jag funderar redan nu på vad som ska hända efter det. Jag är inte så orolig för att bli en shopaholic igen, men ibland kliar det i fingrarna när jag är ute på stan. Så jag vill gärna ha en plan för tiden efter köpstoppet!

Följande alternativ funderar jag på:

 1. Att ha köpstopp ett år till! Just nu känns det mest tilltalande eftersom jag tycker att det är så skönt att slippa stressen över att tänka på shopping. Men samtidigt lite tråkigt för ibland hittar man något speciellt och vill komplettera sin garderob. Möjligtvis med en liten paus och sedan köpstopp igen.
 2. Att bestämma sig för en budget. Detta har jag provat flera gånger innan… och ja, vad ska jag säga? Det fungerar inte för mig helt enkelt! När jag står där i butiken med ett oemotståndligt fynd i händerna tänker jag på min budget och kommer fram till att den inte är så viktig eftersom jag själv hittat på den. För mig fungerar nog allt eller inget bäst.
 3. Att bestämma mig för att bli en medveten konsument. Här kan jag bestämma mig för att till exempel bara köpa kläder som är hållbart tillverkade eller begagnade. Jag är nyfiken på vilka märken det finns som är tillverkade med fokus på miljö och arbetskraft, och helst Fairtrade.

Nyligen har jag börjat organisera min garderob och vill försöka skapa en kapselgarderob. Jag har läst mycket om det och vill gärna prova. Det jag har gjort hittills är att jag har valt ut ett gäng plagg som fått stanna kvar i garderoben och resten har jag packat ner i väskor och ställt på loftet. Så tänker jag att det är ett första steg till en kapsel och om några veckor ska jag klättra upp där och byta ut i min kapsel. Jag tror att det kommer att kännas som att få en massa nya kläder!

Jag skulle bli glad om ni vill tipsa mig om klädmärken som ni tycker är hållbara och som ni tycker om! Och ni som har haft köpstopp, hur kändes det när ni fick shoppa igen? Ändrade ni ert förhållningssätt till shopping efter köpstoppet? Gästbloggare är varmt välkomna!

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén