Mina kapslar på loftet!

Nu har jag haft kapselgarderob ett tag. Jag tror att jag började i januari med att tömma garderoben och hänga tillbaka mina favoritplagg. Det som har hänt sedan dess är att jag först sorterade mina kläder utifrån fyra säsonger och sedan ett varv till när jag delade upp dem i 12 månader. De 12 kapslarna förvarar jag i påsar på loftet och nu är jag inne på min maj-kapsel. Men jag följer det inte helt strikt, ibland saknar jag något plagg akut som jag får klättra upp och hämta! Det var en del arbete att komma igång men det är skoj att experimentera sig fram. Det passar bra att utveckla sin kapselgarderob samtidigt som man har köpstopp tycker jag. Det flyter fram en del plagg som jag hade glömt bort, även med prislapparna kvar. Häromdagen hittade jag en blå blus med prislappen kvar. Den hängde längst in i garderoben och jag blev lite lycklig! Kändes som att shoppa! Men visst är det ett bevis på att jag har köpt för många kläder som jag inte har behövt… köpstoppet känns motiverat!

Fördelar med kapselgarderob

  • Garderoben blir lättare att överskåda när jag inte har så många plagg och jag sparar tid på att slippa leta. Det går fortare att välja när jag bara har 20 plagg framför mig än 100. Lite som att vara på resa och jag bara har min resväska.
  • När jag byter kapsel upplever jag en variation som jag annars skulle fått genom att shoppa nytt. (Tänk att jag är så lättlurad!) Så sparar jag pengar och miljön!
  • Det är lättare att upptäcka mina verkliga behov av kläder och inte handla bara för att jag hittar något snyggt – och säkert har jag något liknande hemma redan.
  • Det förenklar arbetet med att rensa ut också, bland färre plagg blir det tydligare vilka man inte använder. Här kan man använda “galjtricket”, dvs att man hänger galgen omvänt från början och sedan rätt när man använt plagget!
  • Det som jag har märkt är att det blir mindre mängd tvätt! Men detta kan jag inte riktigt förklara hur det går till, känns lite som ett mysterium. Antagligen har jag använt fler plagg tidigare och sedan slängt dem i tvätten för att jag vill ha något annat på mig nästa dag. Nu när jag inte har så många plagg att välja på, så hänger jag tillbaka dem om de inte är smutsiga. En beteendeförändring helt enkelt. Eftersom jag är en person som hela tiden spiller och kladdar ner mig så använder jag förkläde när jag lagar mat och äter (!). Det har sparat många fläckar och tvättar!

Nackdelar med kapselgarderob

  • Jag kan inte direkt hitta någon nackdel förutom när jag står på morgonen och känner för att ha ett par jeans som ligger i en påse på loftet… en morgon klättrade jag faktiskt upp på loftet och hämtade ett par jeans som jag saknade. Men nu får de ingå i min basgarderob!
  • Man kan såklart bli lite trött på sina kläder efter ett tag men i detta ligger också själva utmaningen för mig – att dämpa behovet av att jag måste ha variation vilket jag tidigare löst genom att shoppa något nytt.

PS… detta känns som ett i-landsproblem. Tänk att vi kan shoppa kläder så pass billigt att vi bygger upp ett överflöd i våra hem. Det gör mig ledsen när jag tänker på hur snett det är. Att vi har möjlighet att konsumera saker vi egentligen inte behöver. Personer i andra länder har producerat dem under så dåliga arbetsförhållanden att det finns risk för deras liv och vi förstör vår gemensamma miljö. Det kan väl inte kallas för billigt? Det känns som fel system.