Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Kategori: Gästinlägg

Gäst på bloggen: Fru Hassvall

Idag säger jag välkommen till en gäst här på bloggen! Det är Fru Hassvall som liksom jag älskar att rensa och skapa ordning i sitt hem. Hon har nyligen startat bloggen Fru Hassvall – Rensa och organisera i din eget takt. Läs hennes gästinlägg om funderingar kring att rensa, hålla ordning och om hur hon använder appen Stylebook!

Gästinlägg: Fru Hassvall

Jag har alltid varit pedant. Inte när det gäller antalet saker utan just ordningen i hemmet, alltid märkt upp alla lådor, viktigt att allt har sin plats osv men jag har också alltid sparat på väldigt mycket saker. När man bor själv är det inga problem att ha sin ordning eller sina system men i takt med att familjen växer är det helt plötsligt andra personer som ska förstå hur jag har tänkt kring det jag organiserat upp. Med man och två små barn skulle jag säga att det är en omöjlighet att hålla hemmet i den ordningen som jag skulle vilja. Tyvärr resulterar det ofta i att jag inte gör något annat än att jag bara går runt och städar och dessutom blir på dåligt humör när jag plockar upp samma leksak från golvet för tredje gången den dagen eller plockar upp kläder som är slängda lite här och var.

Jag har alltid varit okej på att rensa och slänga ut sådan som jag upplever inte har något syfte och jag har även haft perioder i livet när man flyttat eller renoverat som krävt att man behövt rensa ut. Men när jag kom över Eva Marias blogg så slog det mig så tydligt! Jag har en mild grad av samlarsyndrom. Väldigt mycket i mitt hem är “bra att ha”. Bra att ha till vad? En annan sak, som egentligen är så självklar men aldrig slagit mig, är ju om du har mindre saker har du mindre att städa. Varför har jag aldrig tänkt på det?

Målet för mig är inte att rensa ut alla våra ägodelar. Jag förstår att min 6-åriga dotter vill spara allt som glittrar eller skulle kunna vara kul att pyssla med någon gång. Men jag tror att pedanten i mig skulle må så mycket bättre om de ägodelar vi faktiskt ha kvar har ett syfte. Inte bara ligger i en låda för att jag någon gång i livet kanske behöver det. 

Det finns ju många experter och metoder inom området att rensa och jag tror att man måste hitta sin egen metod. Därför blev jag så glad när Eva Maria skrev om sin metod som hon kallar osthyvelmetoden, att rensa ut lite åt gången. Jag kan t.ex. rensa ut samma låda en gång om året, för varje år så har jag mognat i mitt beslut över vad jag kan släppa taget om och denna metod passar mig så mycket bättre. Visst det tar tid att nå sitt mål men jag behöver aldrig ligga sömnlös eller ha ont i magen över att jag rensat ut något som jag faktiskt egentligen velat spara.

Just nu är jag rätt oorganiserad i mitt rensande men har försökt fokusera på min garderob. Vi flyttade nyligen och jag rensade ut en del men mycket har nu stått i flyttkartonger en tid och jag undrar om jag verkligen behöver allt. Jag har väldigt svårt att rensa ut kläder och jag vet egentligen inte varför. Det spelar ingen roll vad plagget kostat men jag tror att det bottnar sig i att jag tror att jag kommer att behöva plagget någon gång i framtiden.

För att få en bättre överblick laddade jag ner appen Stylebook. I Stylebook lägger du in bilder på alla dina plagg. Du kan skriva in märke, storlek, pris, färg m.m. Dessutom finns det en kalender där man kan fylla i vad man har på sig dag för dag. Det gör att man kan ta ut väldigt mycket statistik så som; vad har detta plagg kostat mig per använd gång? Vilka plagg har jag inte använt? Vad är min garderob värd? Vilket märke köper jag mest? Vilken färg köper jag mest? Och så vidare. Ju mer information man lägger in ju mer statistik och information kan du se eller söka på. T.ex. kan man lägga vissa plagg i kategorin To Donate och då får man fram en lista på alla de plagg du kan tänka dig att sortera ut och kanske donera.

Mitt syfte med appen är, förutom all statistik som jag älskar att kolla, är att verkligen försöka rensa ut de plaggen som jag inte använder. Jag startade med kalendern i januari och kommer att utvärdera i december vilka plagg som jag fortfarande inte använt. Jag tror att det kan vara en hjälp för mig då jag verkligen ser svart på vitt vad som används.

Följ Fru Hassvalls resa på Fru Hassvall – Rensa och organisera i din egen takt!

PS: Detta är ingen reklam för appen Stylebook, vi bara tycker om den båda två! Jag har börjat använda den men har bara hunnit lägga in mina skor och handväskor! Kram Eva Maria

Vad behövs i köket när alla är hemma? Gästinlägg av Rebecca

Vad behövs i köket när alla är hemma?

Rebecca som driver Hemprodukter.info gästar med ett inlägg om köksrensningen som blev ett naturligt resultat av pandemikarantänen våren 2020.

När alla är hemma äter vi mycket mer. Inte konstigt att det har gått så bra för livsmedelsindustrin under Corona krisen! Med barn i åldrar från 2 till 13 år hände det en massa spännande saker i köket när vi satt i karantän.

Folk ville inte bara äta, de ville hjälpa till med maten. Det var då vi insåg att det finns saker i vårt kök som vi behöver och saker som bara står och dammar. Det blev karantän-rens i vårt kök, häng med!

Kristalltaggar i glassmaskinen

Sommaren hade inte kommit men vi ville alla ha glass. Var fanns glassmaskinen? Vi grävde djupt i skåpet under diskbänken och där stod den där skålen som ska frysas innan det går att blanda glass med maskinen.

Skålen var full av någon slags kristalltaggar! Det såg inte hälsosamt ut. Tvätta bort och frysa och hoppas på det bästa, eller kanske köpa ny glassmaskin och uppgradera. Det blev nummer två och vi körde på en superenkel variant som man gör fruktglass med.

Vi insåg att vi inte alls behövde någon glassmaskin, vi behövde bara en fruktglassmaskin som vi kunde köra frusen frukt och andra frusna blandningar genom. I och med att hela familjen tycker att det är kul med naturligt och nyttigt blev det här den bästa lösningen för oss.

Den nya glassmaskinen, som är en fruktglassmaskin, står nu konstant på diskbänken för vi använder den varje vecka! Dessutom är den hälften så stor som den tidigare maskinen med kristalltaggar som vi kastade ut.

Ungar älskar att baka

Nästa moment som ledde till god karantän-rens i köket var behovet av att baka. När ungarna blev kreativa och ville baka något varje dag började skåpet med bunkar öppnas flitigt. Vi märkte att vi hade cirka 10 olika plastbunkar och ännu fler lock.

Detta trots att vi bara använder 3 av dessa. Beslutet var inte svårt att fatta. Lock utan bunke åkte genast ut. Bunke med spricka följde med. Sedan valde vi ut 4 favoriter som vi använder för allt från deg till smet.

Skåpet blev så tomt att vi fick plats med tillbehören för glass-produktion i en korg. De kunde flyttas från en hylla och ligger behändigt i en korg av plast så att de inte spills ut över hela skåpet.

Bakningen gjorde också att vi fick ordning på måtten. Det var en son som anmärkte:

– Mamma du använder ju aldrig de här måtten. Du använder koppen för att hälla på vatten, mjölk och mjöl, och så det trasiga lila måttet för socker.

Det här var verkligen sanningen. Måtten som bara låg och drällde åkte ut. De fick bo hos min mamma istället! Det trasiga lila måttet fick bo kvar för jag älskar det och struntar i att handtaget inte är komplett.

Hur många mixers behöver vi egentligen?

Jag räknade till 6 olika mixers. Handmixer, skålmixer, vass mixer, mixer för kryddor, juicemixer… Hur många behöver vi? Frågan var ganska enkel att svara på. Tre stycken! De som vi använder regelbundet står på hyllan i köket. Handmixern ligger i skåpet med bakredskap.

Nu är det förstås så att de flesta av dessa fina köksmaskiner har kommit till vårt kök som presenter. Men betyder det att de måste ligga i vårt kök och ta plats? Absolut inte! De tre mixers som blev över gav vi bort. Inte till de som gav oss maskinerna förstås!

Popcorn är ett absolut måste

Jag har ju redan nämnt att vi har ett intresse för nyttigt och vi tycker att popcorn är ett nyttigt snack. Detta kan diskuteras men även seriösa källor online talar om popcorn som nyttigt. När vi satt hemma tillsammans ökade behovet av fredagsmys varje kväll.

Popcorn blev lösningen. Och popcorn var det som fick oss att rensa bland kastrullerna. Vi har gasspis och lärde oss ganska snabbt att både kastrull och värme fick betydelse för hur många av popcornen som poppades. Numera poppar vi bara i en stor gryta med keramisk beläggning och vi kör på högsta eld-nivå från start.

När vi gick igenom kastruller hittade vi till och med en med ett hål i! Hallå, varför har vi en kastrull med hål i undrade jag. Hur har den fått stanna kvar? En av ungarna menade att det ändå var rätt så förståeligt. Det var ju bara ett litet hål. Titthålskastrullen åkte ut tillsammans med två lock som förlorat sina par och tre grytor till. Det blev härligt luftigt bland kastrullerna och inspirationen i köket ökade. Resultatet av Corona-karantänen blev ett rensat kök. Förhoppningsvis kommer familjens alla medlemmar att fortsätta sina projekt i vårt kök för ingen mat är så god som den som någon annan har lagat.

Tack Rebecca för ditt inspirerande gästinlägg! Jag önskar dig en härlig sommar i det nya luftiga köket och massor med glass! Kram Eva Maria

Anki Palm har öga för kropp & stil!

Idag gästas bloggen av Anki Palm, optiker och författare till boken Öga för kropp & stil! Jag är så glad och tacksam för ditt besök här och tusen tack för dina fina ord och inspiration ❤️

Anki Palm heter jag, optiker sedan hur länge som helst som älskar att skriva, är krönikör, författare, bor i Uppsala med man, en vuxen dotter, två döttrar i himlen och har optikföretag tillsammans med kompanjonen. Brukar säga att jag går igång på projekt, i alla fall att starta dem. Jo, då jag slutför några också. I dagarna för tre år sedan kom till exempel min bok Öga för kropp & stil – bejaka och förstärk ditt eget uttryck ut.

Den beskrivs så här:

Öga för kropp och stil är en annorlunda stilbok för kvinnor över 40. Förutom att ge inspiration till att förenkla sin garderob och hitta kläder man passar i, tar boken också upp olika sätt att tänka positivt om kroppen som faktiskt bär en genom livet. Ett stort avsnitt handlar om ögon och glasögon eftersom författaren även arbetar som optiker. Med hjälp av Anki Palms bok kommer du ut ur garderoben som den du är och vill vara.

Min kreativa skrivprocess tog fart några år efter att mina tvillingflickor Thea och Tove dog precis innan de skulle födas. Den blev märkligt nog mitt sätt att återkomma till livet. När det värsta ändå hade hänt vågade jag tro på att orden skulle bära. Och de gör de. I år kommer min andra bok ut – Bomullssystrar. Den beskrivs så här:

När författarjaget upplever att hennes döda flickor tar kontakt med henne från ovan ställs hon åter inför sorgens minnen och för att övervinna känslan av konflikt mellan liv och död för hon ett samtal med dem om livet som blev och kunde ha blivit.

Men nu till något lättsammare: Jag älskar att rensa. Mår jag bara lite dåligt vet jag att det är det bästa att göra för att återgå till mental balans.

Eva Maria och jag hittade till varandra för kanske fem år sedan i samband med en klädköpstopps-utmaning som jag tror det var du som startade. Visst var det så Eva Maria? (Ja, det stämmer! Det var skoj!/EM)

Jag gillar kläder och har fortfarande, trots att jag skrivit om det i min bok och gjort flera kapselutrensningar, en tendens att fylla på i garderoben och aldrig bli riktigt nöjd. Det är verkligen ett återkommande fascinerande fenomen. När jag läser dina bloggtexter om kapselgarderoben blir jag inspirerad att ta ett omtag. Tack för det, Eva Maria!

Här tänkte jag dela med mig om det jag i boken kallar Klädglädjemetoden. Hur kan du göra utrensningen i din garderob till en egen happening och en möjlighet att lära känna dig själv ännu bättre:

Den här metoden är, oavsett inställning, en väg mot klädglädje. Se den som en möjlighet, ta de delar som passar dig kombinerat med lite tålamod, en god inställning och uthållighet. Det kan ta sin lilla tid att nå en harmonisk och klädglad garderob men det är väl värt det.

Klara färdiga gå! Planera in en heldag i kalendern. Börja din förändringsprocess med ett köpstopp eller en begränsad budget. Försök att låta bli att köpa nya kläder de närmaste veckorna! Gör istället en rejäl utrensning. Det ger dig möjlighet att se klarare vad du faktiskt vill ha och trivs i att bära.

Bunkra mat och nyttigheter! Det här är ett heldagsgöra. När du väl har kommit igång med rensning och uppdelning av dina kläder vill du inte bli avbruten med turer till affären i onödan. Att rensa ut det du inte längre tycker om ger utrymme för kläderna som du faktiskt älskar. Var hård, rensa hellre ut om du är tveksam. Det troligaste är att du inte kommer att sakna ett endaste plagg av dem du har rensat ut. Och gör du ändå det så är det inte hela världen.

Var beredd på att du kan behöva göra den här utrensningen både en och två gånger de kommande åren. För vissa räcker det med en gång, för andra är det en längre process speciellt om du liksom jag har haft tendenser till överkonsumtion. Mitt tips är att du gör det här alldeles själv för att i det här stadiet inte påverkas av någon annan.

Så här går klädglädjemetoden till:

• Sätt på härlig musik. Eller bara njut av tystnaden.
• Gör plats för tre högar.
• Ta ut alla kläder ur garderoben!
• Titta på dem och ställ dig frågan: Hur många klädesplagg behöver jag?
• Prova varje plagg vart och ett för sig. Tänk inte kombinationer än.
• Blunda gärna och känn efter:

1. Sitter det som du vill?
2. Blir du glad av det?
3. Känner du dig fin i det?
4. Längtar du efter att få bära det?

• Gå igenom efter principerna:

1. Rensa bort! Passar inte längre, osköna, trasiga, tycker inte om längre.
2. Vet inte, kanske ha kvar?
3. Passar min kropp som den ser ut just nu. Tycker om.

Återvinn och återanvänd

Det tillverkas enorma mängder tyg och kläder i världen som ganska snart kasseras. Vi blir kanske trötta på kläderna och de tappar formen. Många i västvärlden är fostrade i en slit- och slängkultur där vi tappat bort förmågan att avgöra vad som är kvalitet och inte. Att kunna återvinna kläder borde, enligt mig, vara lika självklart som att vi numera återvinner och sopsorterar alltmer.

En garderob i garderoben

Ur högen med kläderna du tycker om väljer du en ”garderob i garderoben”. Den tar du till när du inte vill eller orkar bry dig om att matcha utan bara vill klä dig, snabbt. Vilka klädesplagg känns skönast och vilka plagg tycker du att du är fin i? Utgå ifrån listan nedan när du väljer din ”garderob i garderoben” men välj ut plagg och accessoarer som hör till ditt klädliv. Kanske bär du inte ens skjortor, använder inte kavajer eller är måttlig med smycken, scarfar och andra accessoarer. Du har kanske andra plagg som du använder regelbundet. Låt dem då ingå i din ”garderob i garderoben”.

Välj ut:

• Absoluta favoritbyxorna.
• Favoritkjolen eller ett par byxor till.
• Dina allra skönaste skor.
• Finskor.
• Två favorittröjor.
• En favoritskjorta.
• En kavaj eller kofta.
• Två linnen eller toppar.
• En jacka eller kappa.
• En scarf.
• Favoritsmyckena.
• En väska.
• Solbrillor (säger optikern).

Tänk vad jag skrev mycket om garderoben och mer kan du läsa i min bok om du blir nyfiken.

Det här var några ord från mig så här i C-tider. Eva Maria, det börjar bli dags att följa mina egna och dina råd igen, tror jag bestämt.

Hoppas att du som läser blir ännu lite mer inspirerad, för utrensning i det yttre livet handlar till syvende och sist ofta om behov av rensning inom oss, tror jag.

Vad tror du?

Anki Palm, Uppsala 12 maj 2020

ankipalm.se

Marias nya hall – före och efter!

När jag var hemma hos min väninna Maria häromveckan berättade hon att det var dags att ge deras hall en ansiktslyftning. Jag blev nyfiken och bad henne att skicka ett foto när hon var klar. Nu är det klart och jag fick inte bara ett foto – jag fick ett helt reportage till bloggen! Jag blev jätteglad, och nu får ni också se hur fint det blev i deras hall!

Vår nya hall!

När vi köpte vårt radhus tog vi bort trappräcket mot ytterdörren för att vi tyckte att det blev finare. Trappan målade vi vit. Det vi inte visste vid den tidpunkten var att det skulle flytta in en busig och mycket ivrig hund hos oss några år senare. Så fort någon ringde på dörren så flög hon rakt ner från trappan till dörren och välte omkull allt i sin väg, inklusive gästen. Nu ville jag försöka få stopp på det och samtidigt skapa en förvaring till familjens vantar, mössor och småsaker.

Marias hall före!


Marias hall efter!

Jag ordnade en skoförvaring där varje familjemedlem har ett eget fack för saker. Den är bara 17 cm djup och går därför inte utanför dörrkarmen. Det nya skåpet är 96 cm högt vilket inte räckte för att hindra hunden, så jag köpte även en förvaringstavla som jag skruvade fast med beslag. (Jag har faktiskt gått kurs i hur man borrar!) Förvaringstavlan kompletterade jag med klämmor, krokar och en burk.

Tidigare hade vi en bänk bredvid trappan, så för att få en ny sittplats valde jag en pall som jag tycker ger lite kontrast!

Pallen Vilto med smart förvaring till posten!

Så här såg min inköpslista ut inför mitt besök på Ikea:

Vovven är också nöjd 🙂

Tack Maria för ditt fina reportage!

Gästinlägg hos Wangborgs hem!

Jag följer bloggen Wangborgs hem och den är så mysig och inspirerande med sina fina foton och idéer till inredning. Igår fick jag äran att vara med på bloggen med ett gästinlägg! Du kan läsa det här: http://www.wangborgshem.se/2015/03/eva-maria-om-sin-rensning.html

Kram & ha en skön fredag!

PS! Om en liten stund är det solförmörkelse och idag är det dessutom vårdagjämning! Nu går det på rätt håll! Det är också den fina dagen Rocka sockorna!

Gästblogg hos Minimalisterna!

Hoppas ni fick en härlig och avkopplande midsommarhelg!

Jag har gästbloggat hos Minimalisterna där Herr och Fru Minimalist bloggar om sin vardag mot ett mer minimalistiskt liv. En av de bloggar som har inspirerat mig mycket och jag brukar gå in där och läsa när jag behöver fylla på motiviationen!

Läs gästinlägget här:

http://minimalisterna.se/gastminialister-berattar-eva-maria/

Ha en fin dag!

Välkomna att skriva gästinlägg på Rensaut.nu!

Sedan starten 2010 för Rensaut.nu har jag kommit i kontakt med många trevliga bloggare i cyberrymden och det har motiverat mig mycket att läsa andras tankar och tips när de rensar ut.

När jag har kört fast och står mitt bland kartonger med porslin, kläder och tidningar som jag har svårt att skiljas från men som jag vet bara stjäl mitt utrymme och min energi, sätter jag mig framför datorn och läser de inspirerande bloggarna! På sidan WEBVÄNNER här på bloggen kan ni se vilka bloggar jag följer. Självklart är jag nyfiken på fler vänner!

Nu tycker jag att det skulle vara så kul om ni som bloggar eller läser skulle vilja dela med er av era tankar i ett gästinlägg! Runt 300-800 ord och gärna en bild om ni har möjlighet. Ni får vara helt anonyma eller har ni en blogg, förening, företag, upplevelse ni vill berätta om passar det bra. Ämnet ska vara i relation till rensa ut, till exempel hur du motiverar dig när du rensar ut, återvinning, miljö, konsumtion, leva lättare, att flytta.

Maila till mig på info@rensaut.nu !

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén