Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Kategori: Klädköpstopp Sida 1 av 4

Efter köpstoppet – poängsystemet!

Då ska vi se… nu har det gått snart 2,5 månad efter klädköpstoppet. Anledningen till att jag har skjutit lite på den här reflektionen är att det har gått sisådär. Både bra och dåligt kan jag berätta.

Men jag tar det från början:

Under klädköpstoppet lade jag mycket tid på att fundera på vad jag hade för verkliga behov av inköp. Inköp som jag planerade att göra när klädköpstoppet var över. Det var bland annat nya joggingskor, nya vinterskor, en tunn längre höstjacka, basplagg som toppar och nya jeans plus lite annat smått och gott. Det kändes mycket bra med denna genomtänkta lista på cirka 10 plagg/skor. Eftersom jag hade rensat ordentligt i garderoben under köpstoppet behövde jag också uppdatera med några nya plagg.

Eftersom jag tänkte att jag inte skulle behöva inhandla allt detta på ett bräde så skapade jag ett poängsystem där jag ville kombinera att jag behöver träna mer och som belöning får jag handla kläder. (Ett system som man kan använda till alla möjliga förändringar man vill göra.) Varje vecka skriver jag upp vad jag har tränat och får poäng, och när jag samlat ihop 20 poäng får jag köpa ett plagg/ett par skor (oavsett pris). Så långt låter det bra, eller hur? Men det gick inte så länge förrän jag började handla på kredit, det vill säga att jag köpte plagg/skor för poäng jag ännu inte tränat in. Detta tycker min familj är väldigt roligt och skojar med mig om att jag kan ta sms-lån hos dem. Nåja, jag tycker det är intressant att prova mig fram med olika system, så jag tar det inte så allvarligt.

Det som har hänt, och nu vill jag vara ärlig, är att jag har handlat 19 plagg/skor totalt. Det skulle innebära att jag behövde ha tränat in 19 X 20 poäng = 380 poäng. Mitt träningssaldo till dags datum är 66,3. Så ja, ett tydligt minus kan jag erkänna.

När jag har presenterat mitt poängsystem för familj och vänner har jag fått olika feed back. Genomgående åsikter är att poängsystemet är fel (att jag får för lite poäng när jag tränar) och att jag inte ska vara så hård mot mig själv med förbud. Min omgivning har hejat på mig under köpstoppet och de säger att jag har varit mycket duktig med det, så de tycker att det är okej att handla några plagg och skor nu.

Min slutsats är att jag kommer att fortsätta använda poängsystemet och se om jag kan komma ikapp. Jag vill också fundera på det här med förbud – är det rätt eller fel med helt förbud för olika saker man vill ändra? Eller ska man prova ut andra tankesätt? Så en uppföljning av detta blir det om några månader!

Hur har det gått för dig om du har haft klädköpstopp och börjat handla igen? Blir det en stor shopping i början och sedan lugnar det ner sig? Eller håller du dig till att bara köpa det du behöver?

Önskar er mysiga höstdagar! Kramar Eva Maria

Mina 15 knep att motstå köpsuget!

När jag hade bestämt mig för att ha klädköpstopp så ville jag bygga en förstärkning mot alla de frestelser som jag misstänkte skulle komma längs vägen. Jag funderade mycket över detta men insåg att det är svårt att förbereda sig för alla olika situationer i förväg. Jag skrev ner några generella knep (7 st) innan jag startade mitt klädköpstopp men sedan har jag lagt till några specifika knep (8 st) för olika situationer som har uppstått.

Mina generella knep för att förebygga köpsuget:

 1. Undvik att gå i affärer eller surfa på shoppingsidor på nätet. Detta är lättare sagt än gjort men försök ha det som utgångspunkt. För mig handlar det ofta om att jag följer med familjemedlemmar som ska köpa något och då utsätts jag samtidigt för frestelser att handla till mig själv.
 2. Utmana dig till att hitta andra sysslor än att shoppa. Det kan vara att se på TV, fika med en vän, ta en promenad eller pyssla med något i hemmet. Skriv en lista på vad du tycker om att göra och titta på den när köpsuget slår till.
 3. När du går ut på stan i olika ärenden kan du lämna vissa kreditkort och bonuskort hemma för att hjälpa dig själv att inte halka in i affärer och handla något onödigt. Har du stora problem att motstå köp kan du föra över bara den summa som du vet att du behöver den dagen, alternativt ha kontanter om det fungerar där du ska handla.
 4. Om dina vänner föreslår att ni ska handla tillsammans så undvik helst det. När man handlar i grupp är det lätt att falla in i vännernas shopping och köpa saker man inte behöver. Föreslå att ni kan göra en annan aktivitet tillsammans istället.
 5. Om du köper något så spara alltid kvittot och kolla reglerna för retur. Fundera noga över om du vill behålla plagget och vänta med att använda det innan du har helt bestämt dig. Lämna tillbaka det om du känner att du inte kommer att att använda det. Med detta knep så kan du ångra dina impulsköp!
 6. Inventera din nuvarande garderob och fota eller lägg på minnet vad den innehåller. När du är ute i affärer och hittar något du vill köpa så kan du tänka att du säkert redan har något liknande hemma! Ofta har man en tendens att köpa liknande plagg som man redan har.
 7. Tänk på att varje gång du avstår ett köp så hjälper du miljön, din plånbok och din kanske redan överfulla garderob.

Mina specifika knep för olika situationer:

 1. När jag vill köpa något stannar jag upp och tänker på om det bara är kicken från själv köpet jag är ute efter eller om jag behöver plagget på riktigt. Jag visualiserar mig själv när jag kommer hem med plagget och frågar mig om kicken (eller lyckan) från köpet kommer att kvarstå. Antagligen inte. Istället ser jag hur jag kommer hem och hänger in plagget i garderoben och det försvinner i mängden.
 2. Jag utgår från mitt verkliga behov och tänker intensivt på om jag behöver det jag nyss sett i affären eller på nätet. Oftast är det något som inte uppfyller mina verkliga behov och då kan jag släppa det.
 3. När ett köpsug uppstår akut försöker jag ersätta det med att tänka på något annat roligt eller mysigt som jag kan göra senare under dagen eller veckan. Det kan vara ett TV-program jag längtar efter att titta på eller en tidning/bok jag inte läst ännu. På sikt kan även detta avta och jag behöver inte ersätta mitt köpsug med något, det bara försvinner.
 4. Om jag har sett ett fint plagg i affären så undviker jag att känna på det. Kanske ser det jättemjukt och mysigt ut och har jag väl känt på det så ökar köpsuget! Så – se men inte röra!
 5. Jag skriver upp på en lista i mobilen vad jag blivit sugen på att köpa och tar ett foto. På så vis kan jag tänka att jag kanske kan köpa det om några dagar om jag tror att jag behöver det. Ofta faller det snabbt i glömska! Detta har hjälpt mig mycket.
 6. Det som också har hjälpt mig är att skissa på en slags framtida “drömgarderob”. I min drömgarderob är det lätt att kombinera outfits från ett antal plagg och skor som passar ihop vad gäller material och färg. Jag sparar bilder i Pinterest och min tanke är att när jag närmar mig den stil/stilar jag gillar så kommer det att bli lättare att se vilka plagg jag behöver komplettera med. Men eftersom jag inte är riktigt framme vid detta mål så tänker jag att jag inte vill handla något nytt innan jag vet vad det är som passar in i drömgarderoben.
 7. Facebook-gruppen har hjälp mig jättemycket. När jag varit ute i affärer och köpsuget uppstår så tänker jag på gruppen och känner starkt att jag inte vill skriva i gruppen att jag köpt något. Jag tänker även på de diskussioner vi haft i gruppen om hur man kan tänka när köpsug uppstår. Här tänker jag att man även kan alliera sig med en vän som man kan sms-a/ringa vid behov och få stöd.
 8. Jag har också tänkt mycket på målet i sig – att klara av ett års köpstopp – och visualiserar mig vid mållinjen och hur glad och nöjd jag kommer att vara när jag klarar det. Då vill jag inte göra mig själv besviken och misslyckas under vägen genom att köpa något jag inte alls behöver. (Hade jag verkligen behövt något hade det ändå varit okej att köpa det, men nu uppstod det inte ett sådant verkligt behov för mig det här året.) Jag försöker att vara peppande och snäll mot mig själv och påminna mig om att jag kan klara av att nå de mål jag sätter upp!

Har du några knep för att motstå köpsuget? Lämna gärna en kommentar! (För att komma till kommentarerna klicka på rubriken i inlägget och titta längst ner!)

Kramar från Eva Maria

Frestelser och verkligt behov

När jag tittar tillbaka på klädköpstoppet så upplevde jag att det var besvärligt i början. Då skulle jag ställa om från att få lov att handla vad som helst till ingenting. Kanske är det typiskt för förbud – att när man inte får lov att göra något, då vill man extra mycket och blir nästan besatt!

Jag bestämde mig för att observera vad jag blev sugen på att köpa och antecknade det i mobilen. Det blev 9 stycken frestelser under året:

 1. Ett par superflotta tennissskor. Dessa såg jag när jag var i en tennishall som jag inte brukar besöka och de hade en shop där. Jag blev jättesugen på dem! Men eftersom jag inte alls behövde nya skor så fick jag stå emot.
 2. I sportaffären XXL hittade jag en skidjacka på rea. Väldigt fin och i mina favoritfärger. Dessutom på rea. Detta var en svår frestelse men jag klarade den. Jackan var dessutom lite för kort. (Jag har lång överkropp och har svårt att hitta överdelar som är långa nog.) I ett inlägg under köpstoppet berättar jag om den jackan.
 3. På besök i Oslo hittade jag en stickad lurvig mjuk rosa polotröja. Det blev kärlek vid första ögonkastet. Jag kunde stå emot men nästa dag gick jag tillbaka till affären och hade bestämt mig för att köpa den – suget var så starkt! Men… när jag provade den så var den alldeles för kort och jag passade inte i färgen. Det kändes bra att det inte blev något köp!
 4. I en HM-butik hängde det en ljusbrun stickad tröja med pärlor på. Så söt! Men nej, här började jag blir varm i kläderna och kunde snabbt stå emot suget. Tänkte att jag hittar säkert en liknande en annan gång.
 5. På resa till Stockholm såg jag en underbar mössa och med matchande halsduk inne på Åhléns. På rea såklart men jag tvingade mig att inte ens känna med händerna på detta set.
 6. På ett köpcentrum hittade jag en så mjuk och fluffig vit stickad tröja med pärlor på MQ. En enda kvar och i min storlek och på rea. Detta var en svår utmaning men jag lyckades gå ut ur affären utan att köpa den.
 7. Jag var med en väninna i en Skechers-butik och där provade jag flera olika modeller och hittade två som jag gillade väldigt mycket. Jag kunde avstå där och då men tänkte att det blir nog ett köp så småningom!
 8. Ett par coola slip-ins i leopardmönster på Shoes and Bags! 100 kr kostade de. Perfekta i storleken och mjuka och sköna. Men nej, de fick inte följa med hem.
 9. Sista utmaningen var en blus i leopardmönster på New Yorker. Vid det här laget var jag nästan trött på att observera mina frestelser så jag ryckte mest på axlarna och tänkte ja ja, ännu en… och antecknade om den i mobilen. Och det var skönt att lämna affären utan att ta upp plånboken.

Det som också varit en utmaning är att vara på resa. Under klädköpstoppet har jag varit på resa till Ängelholm (jättemysig gågata här med charmiga butiker!), Hamburg, Oslo, Göteborg, Stockholm och Barcelona. Men jag kan säga att när jag väl kom in i det så kändes det bara skönt att slippa lägga tid av resorna till att leta efter kläder och skor!

När jag analyserar mina frestelser ovan så inser jag snabbt att alla har en sak gemensamt och det är att jag har gått i affärer tillsammans med andra personer som vill shoppa. Då oftast med min dotter, mamma och svägerska. Jag har inte gått så många gånger i affärer ensam under året, jag kan knappt minnas en enda gång. Så en slutsats är att om jag undviker att gå i affärer så möter jag inte frestelser heller.

Som sammanfattning kan jag säga att det enda verkliga behovet jag har upplevt under dessa tolv månaderna var ett par nya joggingskor. Men jag har tänkt att jag kan vänta med att köpa dem tills köpstoppet är över, och nu har jag precis köpt dem! Så de blev mitt första köp efter köpstoppet. Det blev ett par Skechers som jag provat den gången jag var med min väninnan i butiken, se frestelse nummer 7 ovan!

I detta inlägget hade jag även planerat att skriva om vad som hjälpt mig att motstå frestelserna under året men det får bli ett eget inlägg eftersom jag känner att detta blev så långt nu! Jag vill inte trötta ut er med en hel roman i varje inlägg!

Vi ses snart igen! Kramar Eva Maria

Mitt resultat och reflektioner efter klädköpstoppet!

(Bild av Porapak Apichodilok: https://www.pexels.com/sv-se/foto/tra-mode-kvinna-hand-346748/)

Då kan jag presentera mitt resultat! Det blev NOLL inköp under året! Inte ens en liten strumpa eller schal. Jag hade även handväskor/väskor med i mitt köpstopp och det har jag inte köpt någon heller. Jag har fått en blus i present och det var en överraskning från min svägerska när jag fyllde år. Hon tyckte synd om mig i mitt klädköpstopp :-). Den blusen har jag använt flitigt under året!

Frestelserna har funnits där längs vägkanten och viskat till mig att jag skulle bli extra lycklig om jag köpte den fina jackan eller tröjan på rean, men nej, jag har stått emot. Jag känner mig väldigt stolt över att jag har klarat det och jag har fått så många nya insikter om mitt eget beteende när det gäller klädkonsumtion. Jag upplever också att det här klädköpstoppet har gått lättare än mitt första år som var under perioden 1 juni 2018 till 31 maj 2019. Då hade jag förvisso undantag på underkläder och strumpor och om jag skulle behöva köpa något i en speciell situation som till en fest. Resultatet den gången blev att jag köpte några underkläder och strumpor (men hade klarat mig utan de inköpen!) och jag fick två tröjor i present. När jag jämför de här två åren så tycker jag att det verkar som att man kan träna upp sin förmåga till köpstopp. Man skapar en egen metod och ett eget sätt att tänka.

Mina primära syften med köpstoppet var att lära mig att kontrollera mitt shoppande och att lära mig att identifiera mina verkliga behov av kläder/skor/väskor. Inte bara gå på den tillfälliga känslan av att vilja köpa något nytt eller något slumpmässigt på impuls. Miljön har också varit ett viktigt syfte för mig, att helt enkelt shoppa mindre för att hjälpa till att skona miljön.

Det svåraste under det här köpstoppet var perioden januari-februari. Då fick jag en liten svacka på grund av mörkret och vädret. Jag kände ett starkt sug av att få åka till ett köpcenter och bara ”shoppa loss”! Gå i affärer och komma hem med flera nya plagg, packa upp dem och känna mig lite piffigare. Jag ville gå in i den känslan och fundera över vad det är som triggar mig. Det jag funderar på är att det kan inte vara en långsiktig lösning att shoppa bort sina känslor. När nästa mörka period kommer – ska man shoppa ännu mer då? Här tänker jag att jag vill bygga upp andra metoder för att må bra. Det kan vara träning, umgås med familj och vänner, se mysiga program på TV, gå på bio, baka, måla…. ja, det finns så många andra saker att syssla med än att shoppa!

Jag tycker att mina syften har uppfyllts och det har verkligen varit en lärorik process när jag reflekterar över det gångna året. Dock har jag en spontan reflektion som kommer till mig och det är att jag har sparat så mycket tid, stress och pengar under köpstoppet, även om dessa inte var mina primära mål. Tiden har blivit väldigt tydlig för mig, till exempel om jag inför något tillfälle känt att jag vanligtvis skulle rusat till närmaste köpcenter för att shoppa något ”nytt”, så har denna halva dagen av tid kunnat sparas och användas till något viktigare. Istället har jag fått tänka att jag får använda något av det jag redan har och detta har minskat min känsla av stress – kanske lite bakvänt men faktiskt har det känts så. Och sparkontot har definitivt mått bra av den här detoxen! I mitt nästa inlägg ska jag försöka räkna ut hur mycket jag har sparat under köpstoppet.  

Här kan ni läsa tidigare inlägg om 11 anledning till att ha klädköpstopp.

Tack för att ni kikar in på bloggen! Lämna gärna en kommentar genom att klicka på rubriken till inlägget. Jag är nyfiken på hur ni tänker kring shopping och kanske ni har tips på saker man kan sysselsätta sig med istället för att shoppa när suget sätter in?

Kramar Eva Maria

Firar 1 år med klädköpstopp!

Helt plötsligt så kom datumet 1 september och året med klädköpstopp är förbi! Det är svårt att begripa att ett helt år har gått sedan jag och några med mig bestämde oss för att ha klädköpstopp. På ett sätt har jag känt mig mer närvarande i tiden tack vare klädköpstoppet. Jag har stannat upp i de olika säsongerna och reflekterat och antecknat hur det har känts och vad jag har kommit fram till. Men det är nästan svårt att sammanfatta mina upplevelser då jag har haft så många tankar, frågor och insikter under året som gått, men jag ska göra ett försök!

Jag tänker dela upp min sammanfattning i tre inlägg här på bloggen:

 1. Mitt resultat och mina reflektioner under köpstoppet. De anledningar jag hade till att ha klädköpstoppet – blev de som jag förväntat mig eller blev några annorlunda?
 2. Vilka frestelser har jag haft under året och vad har jag kunnat upptäcka varit mitt verkliga behov? Vad har hjälpt mig för att motstå frestelser?
 3. Hur jag kommer att köpa kläder efter 1 september? Ska jag handla helt fritt eller med några begränsningar?

Jag är väldigt nyfiken på hur det har gått för er som också har haft klädköpstopp så lämna gärna en kommentar! Du kommer till kommentarerna genom att klicka på rubriken i varje inlägg.

Kramar Eva Maria

Bara en månad kvar av klädköpstoppet!

Bild från Emporia nu i sommar…!

Nu är det bara en månad kvar av klädköpstoppet! På ett sätt längtar jag till det är över men en annan del av mig tycker att det är väldigt skönt och enkelt att ha klädköpstopp – att inte behöva leta efter nya kläder, prova och välja. Det frigör tid och energi att vara begränsad till det som hänger i garderoben. Vi var bjudna på ett gäng studentfester i början av juni och det första jag tänkte på var såklart: Vad ska jag ha på mig?! Vanligtvis hade jag nog kastat mig ut i affärerna och köpt något på impuls men nu fick jag bara komma tillbaka till att: Nej, jag får helt enkelt ta något som redan finns i garderoben. Jag hittade något ”gammalt” i garderoben och det gick bra. Jag fick till och med en kommentar från en person som tyckte att jag alltid hade så fina kläder! Det kändes roligt. Jag berättade för henne om köpstoppet och vi fick ett givande samtal. Hon hade själv dragit ner avsevärt på sina klädinköp med tanke på miljön och privatekonomin. Det har infunnit sig många intressanta samtal under det här året!

Under klädköpstoppet har jag skrivit en lista på kläder och skor som jag känt mig frestad att köpa. Jag ska visa listan här när köpstoppet är över, det kan ju komma fler frestelser! Det har också blivit en lista på plagg och skor som jag tycker att jag behöver och där kommer jag nog att välja att göra några inköp ganska så snart efter att köpstoppet är över.

Jag har redan nu bestämt mig för att ha fortsatt köpstopp på vissa kategorier av kläder som till exempel träningskläder. Behöver verkligen inte mer av det! Min tanke är att sedan stämma av då och då i samband med att jag går igenom min garderob, kanske inför varje ny säsong. Jag har även funderingar på att koppla ihop mina klädinköp med någon form av belöning… som att jag får köpa ett plagg/skor när jag tränat ett visst antal gånger eller gjort andra uppgifter. Men jag ska se om jag kan utveckla detta till något! 🙂

Resultatet hittills är att jag inte har handlat något alls, varken nytt eller begagnat. Det enda som jag just nu känner ett verkligt behov av är nya joggingskor… inte för att jag joggar mycket men jag har fått problem med artros i en tåled och då hade det varit fint med en annan typ av skor än de jag använder nu.

I september månad när klädköpstoppet är över kommer jag att skriva mer om mina reflektioner och hur jag ska tänka när jag får handla igen!

Många kramar till er fina läsare från Eva Maria!

Halvlek i klädköpstoppet!

Dags för depåstopp och blåbärssoppa! Imorgon är hälften av klädköpstoppet förbi och det känns otroligt på många sätt. Dels för att tiden, trots den mörka vintern, har gått fort och dels för att jag har haft ett kännbart sug efter att köpa något nytt men har övervunnit det. Det känns väldigt bra just nu!

Januari och februari i år har varit de tuffaste månaderna hittills, och då tänker jag även på de klädköpstopp jag har haft tidigare. Det har varit två så mörka och ruskiga månader och min vana att handla något nytt ”bara för att pigga upp mig” har pockat på med full kraft. Jag har ändå känt mig övertygad i mitt beslut att inte köpa något men det har tagit en del energi att stå emot. Nu tänker jag att den stundande våren blir lättare. Det kan bli en behaglig känsla att få byta ut vinterkläderna mot vårkläderna, allt känns ljusare och lättare i garderoben.

Jag har samlat på mig några funderingar under det här halvåret. Tankar som jag fastnat i och inte hittar några bra svar på. Kanske är det bara mysterier som får förbli olösta?

Funderingar i halvlek:

Känslan att vilja ha något nytt

Jag har funderat mycket på varför jag får känslan av att vilja ha ett nytt klädesplagg. Att det piggar upp att köpa till exempel en ny blus eller ett par nya skor även när jag har 10 blusar och ett hemligt antal skor i garderoben redan? (Okej, jag har 45 par totalt, men då har jag räknat alla ner till minsta lilla innesko och flip flop.) Känslan av att vilja ha något nytt – är det något grundläggande hos människan eller är den förmedlad via konsumtionssamhället?

Variation

Jag vill inte ha samma kläder på mig varje dag. Nu har jag i och för sig oftast det eftersom jag mest är hemma, men annars då? Bara jag är hel och ren borde det inte spela någon roll om jag har samma kläder varje dag, eller kanske ett par outfits att variera med. Är det en rädsla för vad man tror att andra ska tycka? Eller är det jag själv som vill ha en variation? Precis som att man inte vill äta samma maträtt varje dag?

Lättare att rensa ut

Ett mysterium som jag uppmärksammat är att det känns lättare att rensa ut kläder under klädköpstoppet. Borde det inte vara tvärtom – att jag istället skulle vilja hamstra och behålla allt nu när jag inte får köpa något nytt? Under dessa månaderna har jag slimmat garderoben ytterligare genom att skicka fem påsar till Sellpy (blandat mina och barnens kläder och skor) och skänkt en del till Erikshjälpen. Det är märkligt men ju färre kläder som hänger i garderoben ju lättare är det att hitta något att ta på sig! Besluten blir färre så det är kanske därför?

Planer för min framtida garderob

Det jag lägger en del energi på är att inventera mitt framtida behov av kläder. Jag skriver en lista i mobilen på vad jag skulle vilja byta ut i min garderob och komplettera den med. Hittills har jag kommit fram till att jag skulle vilja hitta nya vinterskor och då prova mig fram noga tills jag hittar ett par som jag kommer att trivas med. Då kan jag rensa ut några andra vinterskor som inte passar så bra (köpta på rea och provade inte så noga). Ett par svarta pumps hade jag behövt i min garderob också som kan passa till det mesta. Men ännu har inga akuta verkliga behov dykt upp. Jag funderar även på vilken stil jag vill ha i min ”tidlösa drömgarderob” och gör en del samlingar i Pinterest. Just nu är det roligare att lägga tid på än att shoppa i verkligheten! Jag försöker även snappa upp namn på märken som är hållbart tillverkade och så har jag hittat några nya second hand-butiker. Kommer jag att kunna bli en medveten konsument eller kommer jag att hamna i gamla konsumtionsmönster igen?

Se över inköpsprocessen

När jag rensar ut så tänker jag tillbaka på hur inköpsprocessen sett ut för just det plagget eller de skorna. Ofta så kommer jag fram till att det varit ett impulsköp där jag inte provat ordentligt och att det har varit rea. (Ständigt denna bov i dramat – REAN!) Frågan som uppstår är varför har jag har haft så bråttom vid inköpet? När jag får handla kläder igen så kommer jag att vara mycket noga med inköpsprocessen.

Känner du igen dig i mina funderingar? Kanske du har svar på någon?

Kramar Eva Maria ❤️

Ett nyktert klädfyllo – gästinlägg av Karin Larsson

Förra veckan kunde ni läsa min recension om boken ”Klädfyllot – En shopaholic på avgiftning”. Jag fick kontakt med författaren själv, Karin Larsson, och hon erbjöd sig att skriva till oss här på bloggen om hur det gick efter hennes år med köpstopp. Så spännande och lärorikt! Jag är väldigt tacksam för att du ville dela detta med oss! Tack Karin! ❤︎

Karin Larsson, författare till Klädfyllot – En shopaholic på avgiftning

Jag minns fortfarande känslan av förväntan, trots att det redan har gått tre år. Det var nyår 2019 och jag hade gett mig själv ett löfte; under hela 2020 skulle jag inte shoppa några kläder eller skor. Min walk in closet bågnade och jag hade verkligen inget behov av fler plagg. I efterhand har jag lärt mig att det finns ett ord som heter ”villhöver”. Det var det tankesättet som hade präglat mitt shoppande under flera år. Behovet fanns inte, däremot begäret.

Det shoppingfria året blev en succé … eller nej, nu ljög jag. Shoppingen rullade på ungefär som vanligt, men med en känsla av stor förvåning. Men vänta nu, jag skulle ju sluta?! Vad hände här?! Det hela slutade i en fåtölj hos en psykolog, med insikter som trillade ner som mynt i en enarmad bandit i Las Vegas, och en betydligt större förståelse för hur svårt det kan vara att kämpa emot ett beroende. Plus en obehaglig inblick i hur skitig modeindustrin är, bokstavligt talat.

Tanken var att skriva en bok om hur enkelt det är att sluta shoppa. ”Titta på mig, så här lätt är det! Kan jag så kan du!” Men den där boken om varför vi konsumerar så mycket blev istället berättelsen om mitt shoppande. ”Varför köper jag så mycket kläder? Vad handlar detta om egentligen?” Känslan av förvåning blandades med ren skräck. Kunde jag inte sluta konsumera trots att jag ville?! Psykologen tröstade mig med att jag hade lagt ribban för högt. Istället för att ge mig själv ett totalt förbud, vilket jag ändå inte kunde följa, var det bättre att försöka hitta en balans. ”Du kommer ju behöva köpa kläder förr eller senare ändå, eller hur?”

Såhär med facit i hand kan jag se att 2020 gav mig den käftsmäll som jag så väl behövde. Utan det uppvaknandet hade jag antagligen suttit djupare fast i shoppingträsket och fortfarande jagat kickar på diverse nätsidor. Ett par månader in på året 2021 kände jag en tomhet som mest kan liknas vid en medelsvår depression. Jag var helt under isen och insåg att det berodde på att jag hade genomskådat mig själv. Att shoppa hjälpte inte längre, insikten att kickarna var kemiska och av övergående art drog in mig i ett existentiellt grubbleri. Jag shoppar, alltså finns jag, fungerade inte längre. Fanns det kanske hälsosammare sätt att lyfta och peppa sig?

Ofta får jag frågan hur det gick sedan. Slutade jag shoppa helt? Nja … då skulle jag ljuga igen om jag påstod det. Men sakta men säkert har jag ersatt shoppandet med annat. Att skriva har blivit ett mer avslappnande sätt att fly en vardag som inte alltid är så Instagramvänlig. Att sluta (eller i alla fall rejält dra ner på) konsumtionen och istället börja producera har varit som balsam för själen. Att hålla sin egen bok i handen ger en kick motsvarande hundratals plagg. Och på den vägen är det, antar jag. Jag skriver och rensar, skriver och rensar. Häromdagen bar jag iväg en stor kasse med kläder till second hand-butiken i stan. Förvånad såg jag hur butiksägaren ratade min Odd Molly-kofta. Den var helt enkelt inte trendig längre. Det blev en bitterljuv påminnelse om att modehjulen rullar på i lika snabb takt vare sig jag försöker hänga med eller inte.

De kläder jag köper idag är ofta second hand. Jag har sett tillräckligt många dokumentärer om fast fashion nu för att känna samma illamående som efter fast food. När jag köper något nytt är det plagg som jag har tittat på länge och verkligen funderat på hur bra de skulle passa in i övriga garderoben. Förutom sparade pengar, som kan läggas på upplevelser och buffertkontot, har jag fått några riktigt fina vänner som delar mitt intresse för att minska på konsumtionen. Om min bok kan öppna ögonen för fler och visa på hur galet det är med överkonsumtion, så var det värt allt slit med att skriva den.

Karin Larsson Speciallärare, författare och med ett numera avhängt svart bälte i shopping.

Klädfyllot – En shopaholic på avgiftning

Jag fick ett tips om att lyssna på en radiointervju med Karin Larsson som har varit shopaholic när det avser kläder. I intervjun fick jag även veta att hon har skrivit en bok och den blev jag nyfiken på att läsa. Boken heter ”Klädfyllot – En shopaholic på avgiftning”. Berättelsen är en beskrivning av hennes egen kamp för att blir fri från beroendet att shoppa kläder och hennes insikter från året 2020 då hon bestämde sig för att ha ett köpfritt år.

För Karin går det på automatik att gå in i klädaffärer och köpa något nytt eller att sitta en stund på kvällen och klicka hem något från nätet. Det blir en sport att hitta det perfekta plagget med rätt färg och storlek. Hon får kickar av shoppingen men de sitter inte i så länge och ibland när hon hämtar ut ett paket på posten minns hon knappt vad hon beställt. Karin börjar få ångest inför tankar på miljön, hennes privatekonomi och all den tid hon slösar på att shoppa. Hon funderar på om det är något osunt i hennes beteende och när det nya året 2020 närmar sig bestämmer hon sig för att det ska bli ett köpfritt år. Hur svårt kan det vara? Hon har då sammanlagt 231 galgar i garderoben och på varje galge hänger det ett plagg. Utöver dessa plagg har hon alla kläder som ligger vikta i lådor. Totalsumman är kanske 400 plagg, och då är underkläder och strumpor inte inräknade. Trots denna mängd kläder går det bara fyra dagar in på det nya året när hon trillar dit och köper ett klädesplagg. Karins köpfria år löper parallellt med pandemin och hon beskriver hur den påverkar hennes tillvaro och arbete som lärare. När hon känner sig lite nere är det extra lätt att falla dit på nätshoppingen för att lysa upp tillvaron. Även om hon egentligen behöver färre kläder nu när hon inte kan vara ute och vara social. Hon kämpar på månad efter månad utan att lyckas att hålla en enda av dem köpfri. Är det ett tomrum hon försöker fylla? Saknar hon ett nära förhållande i sitt liv? Frågorna hopar sig när hon analyserar sin situation. Efter den misslyckade starten på året bestämmer hon sig för att ta kontakt med en psykolog och det blir början till hennes förståelse för problemet och hur hon ska kunna bryta beteende med att shoppa.

”Min parkbänk står hemma i min garderob.”

Det jag tycker om med Karins berättelse är att den är så öppen och osminkad. Hon beskriver sina tankar kring shoppingen och försöker inte dölja eller linda in någonting. Ingenting med shoppingen är glamoröst, det är samma missbruk som en alkoholist på en parkbänk menar hon själv, bara det att hennes parkbänk står hemma i hennes garderob. Genomgående i berättelsen reflekterar hon över frågor som jag så väl känner igen mig i – hur blir jag en mer miljömedveten konsument och hur kan jag hantera mina rädslor inför klimatförändringarna? Det finns inga pekpinnar i boken utan hon identifierar de frågor som jag tror vi alla ställer oss och oroar oss för. En slags maktlöshet. Till exempel frågan om hur jag som ensam liten konsument kan påverka miljön – eller är det ens lönt att försöka vara klimatsmart när andra flyger på semester flera gånger varje år? Är det mitt ansvar att stödköpa från butiker för att hålla samhällsekonomin igång? Jag tror att många kan känna igen sig i hennes berättelse ur olika perspektiv, inte bara utifrån ämnet att vara köpberoende. I berättelsen finns också glimtar av humor, trots det dystra ämnet.

Jag vill säga Tack till Karin Larsson för att hon har skrivit om ett viktigt ämne i vår samtid!

Karin Larsson arbetar som speciallärare i läs- och skrivutveckling på gymnasiet och bor i Alingsås. Hon har en dotter som bor med henne varannan vecka. De är båda mycket intresserade av klimatfrågor och lagar vegansk mat. Karin lägger mycket tid på sitt skrivande parallellt med sitt arbete som lärare. ”Klädfyllot” är hennes första bok men hon kommer att ge ut fler böcker, bland annat en barnbok.

Här hittar du intervjun med Karin Larsson:
“Jag är ett klädfyllo.”

Hur går det med klädköpstoppet?

Nu har det gått två månader av det nya klädköpstoppet! Det är kanske konstigt att säga det, men jag känner mig jätteglad över köpstoppet och det inspirerar mig mycket till att fundera på kläder och mode ur olika perspektiv. Det är många som tänker på mig och hör av sig med tips när de ser något om klädkonsumtion på TV eller i en artikel i en tidning. Verkligen roligt!

Jag startade ju en grupp på Facebook eftersom det visade sig att det var många som var intresserade av att hänga på, så nu är vi drygt 70 medlemmar i gruppen. Det jag generellt uppfattar om de som har gått med i gruppen är att de har funderat på klädköpstopp sedan tidigare men inte kommit igång, men nu när vi är flera som gör det tillsammans så är det lättare.

Tre ämnen som kommit upp hittills är:

 • Varför har man klädköpstopp?
  I gruppen har det kommit fram att det finns flera olika anledningar till att ha köpstopp och det tycker jag är så intressant. Det kan vara för att spara pengar, leva mer miljövänligt, ha en detox för att komma tillrätta med en proppfull garderob och rensa under tiden, fundera över vilken klädstil man vill fortsätta med eller byta till, försöka dämpa sitt köpberoende och andra individuella anledningar.
 • Vilka regler ska man ha för ett köpstopp?
  Här är vi överens om att man får bestämma sina egna regler. Det är inga pekpinnar utan vill man ha undantag för till exempel festkläder eller underkläder så är det helt okej. Jag tror att även om man köper något under sitt köpstopp, så köper man färre saker än om man inte hade haft köpstopp. Det är ingen tävling utan syftet är att bli mer medveten när det gäller den egna konsumtionen av kläder och hur den kan förändras.
 • Hur kan man motstå köpsuget?
  Detta tycker jag själv är en väldigt angelägen fråga. Jag tror detta i allra högsta grad är en sak man kan träna upp. Första gången jag provade att ha klädköpstopp tyckte jag att det var mycket svårare. Jag brottades mycket med mitt köpsug och klarade bara fyra månader. Jag tänker att anledningen är också kopplad till köpsuget – ju mer övertygad man är ju lättare är det.

Det jag själv råkade ut för nyligen var att jag hittade en jacka på rea och jag drabbades av svårt köpsug, det slog till med full kraft. Det kom helt oväntat för det hade gått så bra dittills, det kändes ”lätt som en plätt”. Men när jag var inne i en sportaffär för att köpa hantlar till min hemmaträning (som jag faktiskt har kommit igång med!) så snubblade jag över några ställ med vinterkläder på rea. Det var speciellt en skidjacka där som jag fastnade så mycket för. Det gjorde inte saken lättare att den var nedsatt från 1299 kr till 700 kr. Jag provade den men den var för liten, men istället för att bara gå därifrån så surfade jag in på deras web-shop och där fanns den i min storlek! Jag var så nära att klicka hem den! Men jag lyckades att tänka hela varvet och motstå att köpa den. För det första så har jag redan flera jackor i samma kategori och för det andra så blir det väldigt lite skidåkning här i södra Skåne! 🙂
Dagen efter händelsen så funderade jag fortfarande på jackan och kollade på den på nätet, men efter cirka fyra dagar så infann sig en lättnad över att jag hade klarat att motstå att köpa något onödigt och jag kände mig så nöjd. Det hade känts väldigt tråkigt att bryta köpstoppet för något jag verkligen inte behövde.

Jag vet att ni är några följare av bloggen som också har klädköpstopp nu och jag håller tummarna för er! Berätta gärna hur det går! Och det går bra att gå med i Facebook-gruppen löpande, det är bara att hoppa på. 🙂

Kramar Eva Maria

Sida 1 av 4

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén