Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Gäst på bloggen: Bästa tipsen från Decluttermom!

Idag har vi Emma Thorn som gäst här på bloggen! Hennes titel är ordningskonsult och hon hjälper sina kunder att få ordning och reda hemma. Dessutom är hon speciellt inriktad mot att få familjens vardagsrutiner att fungera och kan hjälpa till med att få vardagspusslet på plats. (Ljuv musik i öronen, eller hur?!) I sociala media hittar ni henne som Decluttermom och Förvaringsmorsan!

I sitt gästinlägg ger hon oss sina tre bästa tips för att skapa en lugnare morgon och en gladare vardag hemma. Själv älskar jag att få nya tips att prova och extra inspiration behövs alltid! Välkommen till bloggen, Emma!

Emma Thorn – Ordningskonsult

Tänk dig följande scenario;

Klockan väckte dig vid sju i morse men du valde att somna om igen, dessutom så hade du en stressig morgon där kaffet missade koppen och ditt yngsta barn ville inte ta på sig overallen och protesterar hela vägen till förskolan. Du blir försenad till arbetet för du måste åka tillbaka och hämta gympapåsen som ni glömde i hallen till ditt andra barn. På jobbet kommer du för sent till mötet. Resten av dagen känner du dig bara stressad för att du tycks inte hinna ikapp det du missade på morgonen.

Vi har väl alla haft såna här mornar någon gång men varje morgon behöver faktiskt inte vara så här. Genom att skapa goda vardagsrutiner kan du faktiskt förhindra en del av de här morgonsbekymrena eller kvällsbekymrena för den delen.

Genom att skapa andra vardagsrutiner och planera din vardag I FÖRVÄG kan du ge dig själv och din familj bättre förutsättningar för en mindre stressig och humörslukande vardag.

Här kommer mina 3 råd om hur DU kan skapa en mer rofylld och enklare vardag, det har fungerat både för mig och mina kunder.

 1. För det första, se över hur din vardag ser ut. Det gäller från morgonen fram till kvällen och hur olika dagar ser ut under veckan. Vissa dagar är kanske fyllda med aktiviteter med barnen medans andra dagar är uppbokade med middagar med vänner, samkväm med familjen och mys framför tv:n. Genom att lokalisera vilka dagar där du har lite mer att göra eller där det är extra stressigt, kan det på dessa dagar hjälpa med att planera ett bättre flow i vardagen och därmed minska förutsägbara (och oförutsägbara) hinder.
   
 2. För det andra blir det sedan att skapa nya rutiner som hjälper dig i vardagen. Det kan till exempel vara att veckoplanera mathandlingen och styra upp matsituationen som att vissa dagar laga maten redan dagen innan då man vet att kommande dag har ett fullspäckat schema.

  Det kan också handla om att man har ett veckoschema uppsatt i hemmet till exempel i köket eller hallen där man skriver in saker som händer under veckan. Då vet alla i familjen vad som händer och kan därmed också hjälpa till att samarbeta kring de olika aktiviteterna.

  Det kan också vara bra att så tidigt som möjligt lära barnen att ta eget ansvar över sina egna saker (barnen kan mer än vad vi tror). Det kan vara att man hjälps åt att plocka undan alla sina saker på kvällen, att lägga fram sina kläder dagen innan eller att packa sin ryggsäck inför kommande skoldag. Förhoppningsvis bidrar detta med mindre stress på morgonen när allt har sin givna plats och man har förberett många moment redan dagen innan.
 3. Mitt tredje tips är att testa lägga ifrån dig alla digitala apparater två timmar innan du lägger dig, samt att gå upp liiiiite tidigare på morgonen innan resten av familjen har vaknat. Genom att kliva upp bara 15-30 minuter innan de andra kan man hinna reflektera om dagen, kanske ta en kortare promenad, yogapass eller helt enkelt bara sitta och göra ingenting alls och dricka sitt morgonkaffe ifred. Det kräver dock att du även lägger dig tidigare på kvällen för att inte missbruka dina sömntimmar.

  I min familj har vi gjort detta sen ungefär två år tillbaka där jag och min man går upp ca en timme innan barnen för att kicka igång dagen på bästa sätt. Det gör att vi hinner landa, låta hjärnan vakna till liv och även få igång vår tankeverksamhet så att mindre incidenter inte händer lika ofta på morgonen. Däremot kan man ju inte förutsäga bråkiga eller trötta barn. Men det vi har märkt är att vi har större tålamod och ORKAR mer om vi fått yoga, dricka kaffe och morgonreflekterat innan dagen drar igång på riktigt.

När jag kommer ut till familjen som behöver hjälp med sin vardagsstruktur så är det ofta de här sakerna som familjen vill ha hjälp med. Ofta behövs inte större planeringar eller omstrukturering för att skapa de här små vardagshändelserna för att skapa ett bättre flow. Det man behöver är lite god vilja, samarbete i familjen och ett par veckor där den här nya vanan ska sättas in. För du behöver vänja dig att handla en gång i veckan, att gå upp tidigare på morgonen och man behöver vänja familjen med att hjälpas åt att plocka ihop sina saker på kvällen, om det är en ny vana som ska nötas in.

Ett sätt att få alla med på tåget är att man börjar med mindre förändringar och inte kör allt på en gång. Det första kan till exempel vara att man börjar med att veckohandla och laga maten hemma. Idag finns det jättemycket bra recept på maträtter som inte tar lång tid att tillaga men är fullt näringsrika. Dessutom skulle jag slå ett riktigt bra slag för slow cooker vilket gör att du kan slänga ihop maten på morgonen och äta av den på kvällen.

Samma sak gäller med rutiner för hur man ska plocka ihop och göra i ordning sina saker på kvällen. Här kanske man också behöver ha en längre uppstartsfas och ta små steg i taget. Det kan till exempel vara att man börjar med att lägga fram sina kläder under ett par veckor för att sedan lägga på en ny vana.

Genom att testa och implementera en eller ett par av mina råd kommer ditt morgonliv kanske bli lite mindre stressigt och lite mer harmoniskt. Idag lever vi i en tid där mycket ska hända på väldigt liten och kort tid. En vana tar tid att förändra men när man väl skapat den tänker du inte ens på att det sker!

Tack så jättemycket Emma för att du ville dela med dig av dina bästa tips! Ni hittar Emma på Instagram där hon heter ”forvaringsmorsan”, på Facebook ”The Decluttermom” eller på hennes sajt Decluttermom.

Föregående

Ny förvaring på skrivbordet

Nästa

Har du gjort en vision board?

2 kommentarer

 1. Många goda tips för dem som har barn men även för oss som inte har det kan jag bara instämma med att morgonen sätter tonen för resten av dagen och därmed blir extra viktig att prioritera.

  Finns verkligen inget värre än att stressa det första man gör. En stund på morgonen för sig själv blir avgörande. Personligen går jag gärna upp tidigare för att hinna med en stund yoga/avslappning och märker direkt om jag slarvar med detta. Något som visst det händer- mest under vintermånaderna när det är kallt och att stanna kvar under täcket känns mycket mer tilltalande och behagligt:), men som jag faktiskt sedan brukar få betala för resterande del av dagen.

  Önskar en fortsatt fin dag!
  Kram, Tina

  • Eva Maria

   Håller med dig om att morgonen sätter tonen för resten av dagen. Jag tycker att det är den bästa tiden på dagen när allting känns nytt och luften har liksom renats under natten. Kvällen kan vara fin också när man varvar ner och har bestämt sig för att inte göra mer för dagen. Jag brukar också gå upp lite tidigare så att jag har marginal inför allt som ska hända. Jag har en del rutiner som jag vill hinna med och när jag inte gör det så känns det som om den stressen förföljer mig hela dagen.

   Ibland är det så skönt att ligga kvar i sängen! Men kanske man behöver det den dagen? Jag har en fobi för att försova mig så jag har tre väckarklockor. På nattduksbordet har jag mobilen (men har tänkt att prova med att lägga den någon annanstans) och en vanlig väckarklocka, sen på toaletten så har jag en nödväckarklocka som jag ställer 15 minuter efter jag ska gå upp. Nödväckarklockan har räddat mig många gånger. Och då måste jag gå upp ur sängen, ut i korridoren och in på toaletten för att stänga av den. Det är en sådan ilsken variant som kan väcka en mumie. På helgerna försöker jag undvika att boka in saker för tidigt för då vill jag verkligen ha sovmorgon!

   Låter härligt med yoga och avslappning på morgonen! Jag var flitig med det en period men kom av mig, men jag ska försöka hitta tillbaka till det. Det är underbart att starta morgonen i stillheten.

   Tack för att du tittar in på bloggen och jag önskar dig en härlig vecka med vårväder! Men här har det kommit några snöflingor idag… det är nog aprilvädret som är på väg!

   Många kramar Eva Maria ❤︎

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén