Vad behövs i köket när alla är hemma?

Rebecca som driver Hemprodukter.info gästar med ett inlägg om köksrensningen som blev ett naturligt resultat av pandemikarantänen våren 2020.

När alla är hemma äter vi mycket mer. Inte konstigt att det har gått så bra för livsmedelsindustrin under Corona krisen! Med barn i åldrar från 2 till 13 år hände det en massa spännande saker i köket när vi satt i karantän.

Folk ville inte bara äta, de ville hjälpa till med maten. Det var då vi insåg att det finns saker i vårt kök som vi behöver och saker som bara står och dammar. Det blev karantän-rens i vårt kök, häng med!

Kristalltaggar i glassmaskinen

Sommaren hade inte kommit men vi ville alla ha glass. Var fanns glassmaskinen? Vi grävde djupt i skåpet under diskbänken och där stod den där skålen som ska frysas innan det går att blanda glass med maskinen.

Skålen var full av någon slags kristalltaggar! Det såg inte hälsosamt ut. Tvätta bort och frysa och hoppas på det bästa, eller kanske köpa ny glassmaskin och uppgradera. Det blev nummer två och vi körde på en superenkel variant som man gör fruktglass med.

Vi insåg att vi inte alls behövde någon glassmaskin, vi behövde bara en fruktglassmaskin som vi kunde köra frusen frukt och andra frusna blandningar genom. I och med att hela familjen tycker att det är kul med naturligt och nyttigt blev det här den bästa lösningen för oss.

Den nya glassmaskinen, som är en fruktglassmaskin, står nu konstant på diskbänken för vi använder den varje vecka! Dessutom är den hälften så stor som den tidigare maskinen med kristalltaggar som vi kastade ut.

Ungar älskar att baka

Nästa moment som ledde till god karantän-rens i köket var behovet av att baka. När ungarna blev kreativa och ville baka något varje dag började skåpet med bunkar öppnas flitigt. Vi märkte att vi hade cirka 10 olika plastbunkar och ännu fler lock.

Detta trots att vi bara använder 3 av dessa. Beslutet var inte svårt att fatta. Lock utan bunke åkte genast ut. Bunke med spricka följde med. Sedan valde vi ut 4 favoriter som vi använder för allt från deg till smet.

Skåpet blev så tomt att vi fick plats med tillbehören för glass-produktion i en korg. De kunde flyttas från en hylla och ligger behändigt i en korg av plast så att de inte spills ut över hela skåpet.

Bakningen gjorde också att vi fick ordning på måtten. Det var en son som anmärkte:

– Mamma du använder ju aldrig de här måtten. Du använder koppen för att hälla på vatten, mjölk och mjöl, och så det trasiga lila måttet för socker.

Det här var verkligen sanningen. Måtten som bara låg och drällde åkte ut. De fick bo hos min mamma istället! Det trasiga lila måttet fick bo kvar för jag älskar det och struntar i att handtaget inte är komplett.

Hur många mixers behöver vi egentligen?

Jag räknade till 6 olika mixers. Handmixer, skålmixer, vass mixer, mixer för kryddor, juicemixer… Hur många behöver vi? Frågan var ganska enkel att svara på. Tre stycken! De som vi använder regelbundet står på hyllan i köket. Handmixern ligger i skåpet med bakredskap.

Nu är det förstås så att de flesta av dessa fina köksmaskiner har kommit till vårt kök som presenter. Men betyder det att de måste ligga i vårt kök och ta plats? Absolut inte! De tre mixers som blev över gav vi bort. Inte till de som gav oss maskinerna förstås!

Popcorn är ett absolut måste

Jag har ju redan nämnt att vi har ett intresse för nyttigt och vi tycker att popcorn är ett nyttigt snack. Detta kan diskuteras men även seriösa källor online talar om popcorn som nyttigt. När vi satt hemma tillsammans ökade behovet av fredagsmys varje kväll.

Popcorn blev lösningen. Och popcorn var det som fick oss att rensa bland kastrullerna. Vi har gasspis och lärde oss ganska snabbt att både kastrull och värme fick betydelse för hur många av popcornen som poppades. Numera poppar vi bara i en stor gryta med keramisk beläggning och vi kör på högsta eld-nivå från start.

När vi gick igenom kastruller hittade vi till och med en med ett hål i! Hallå, varför har vi en kastrull med hål i undrade jag. Hur har den fått stanna kvar? En av ungarna menade att det ändå var rätt så förståeligt. Det var ju bara ett litet hål. Titthålskastrullen åkte ut tillsammans med två lock som förlorat sina par och tre grytor till. Det blev härligt luftigt bland kastrullerna och inspirationen i köket ökade. Resultatet av Corona-karantänen blev ett rensat kök. Förhoppningsvis kommer familjens alla medlemmar att fortsätta sina projekt i vårt kök för ingen mat är så god som den som någon annan har lagat.

Tack Rebecca för ditt inspirerande gästinlägg! Jag önskar dig en härlig sommar i det nya luftiga köket och massor med glass! Kram Eva Maria