Idag säger jag välkommen till en gäst här på bloggen! Det är Fru Hassvall som liksom jag älskar att rensa och skapa ordning i sitt hem. Hon har nyligen startat bloggen Fru Hassvall – Rensa och organisera i din eget takt. Läs hennes gästinlägg om funderingar kring att rensa, hålla ordning och om hur hon använder appen Stylebook!

Gästinlägg: Fru Hassvall

Jag har alltid varit pedant. Inte när det gäller antalet saker utan just ordningen i hemmet, alltid märkt upp alla lådor, viktigt att allt har sin plats osv men jag har också alltid sparat på väldigt mycket saker. När man bor själv är det inga problem att ha sin ordning eller sina system men i takt med att familjen växer är det helt plötsligt andra personer som ska förstå hur jag har tänkt kring det jag organiserat upp. Med man och två små barn skulle jag säga att det är en omöjlighet att hålla hemmet i den ordningen som jag skulle vilja. Tyvärr resulterar det ofta i att jag inte gör något annat än att jag bara går runt och städar och dessutom blir på dåligt humör när jag plockar upp samma leksak från golvet för tredje gången den dagen eller plockar upp kläder som är slängda lite här och var.

Jag har alltid varit okej på att rensa och slänga ut sådan som jag upplever inte har något syfte och jag har även haft perioder i livet när man flyttat eller renoverat som krävt att man behövt rensa ut. Men när jag kom över Eva Marias blogg så slog det mig så tydligt! Jag har en mild grad av samlarsyndrom. Väldigt mycket i mitt hem är “bra att ha”. Bra att ha till vad? En annan sak, som egentligen är så självklar men aldrig slagit mig, är ju om du har mindre saker har du mindre att städa. Varför har jag aldrig tänkt på det?

Målet för mig är inte att rensa ut alla våra ägodelar. Jag förstår att min 6-åriga dotter vill spara allt som glittrar eller skulle kunna vara kul att pyssla med någon gång. Men jag tror att pedanten i mig skulle må så mycket bättre om de ägodelar vi faktiskt ha kvar har ett syfte. Inte bara ligger i en låda för att jag någon gång i livet kanske behöver det. 

Det finns ju många experter och metoder inom området att rensa och jag tror att man måste hitta sin egen metod. Därför blev jag så glad när Eva Maria skrev om sin metod som hon kallar osthyvelmetoden, att rensa ut lite åt gången. Jag kan t.ex. rensa ut samma låda en gång om året, för varje år så har jag mognat i mitt beslut över vad jag kan släppa taget om och denna metod passar mig så mycket bättre. Visst det tar tid att nå sitt mål men jag behöver aldrig ligga sömnlös eller ha ont i magen över att jag rensat ut något som jag faktiskt egentligen velat spara.

Just nu är jag rätt oorganiserad i mitt rensande men har försökt fokusera på min garderob. Vi flyttade nyligen och jag rensade ut en del men mycket har nu stått i flyttkartonger en tid och jag undrar om jag verkligen behöver allt. Jag har väldigt svårt att rensa ut kläder och jag vet egentligen inte varför. Det spelar ingen roll vad plagget kostat men jag tror att det bottnar sig i att jag tror att jag kommer att behöva plagget någon gång i framtiden.

För att få en bättre överblick laddade jag ner appen Stylebook. I Stylebook lägger du in bilder på alla dina plagg. Du kan skriva in märke, storlek, pris, färg m.m. Dessutom finns det en kalender där man kan fylla i vad man har på sig dag för dag. Det gör att man kan ta ut väldigt mycket statistik så som; vad har detta plagg kostat mig per använd gång? Vilka plagg har jag inte använt? Vad är min garderob värd? Vilket märke köper jag mest? Vilken färg köper jag mest? Och så vidare. Ju mer information man lägger in ju mer statistik och information kan du se eller söka på. T.ex. kan man lägga vissa plagg i kategorin To Donate och då får man fram en lista på alla de plagg du kan tänka dig att sortera ut och kanske donera.

Mitt syfte med appen är, förutom all statistik som jag älskar att kolla, är att verkligen försöka rensa ut de plaggen som jag inte använder. Jag startade med kalendern i januari och kommer att utvärdera i december vilka plagg som jag fortfarande inte använt. Jag tror att det kan vara en hjälp för mig då jag verkligen ser svart på vitt vad som används.

Följ Fru Hassvalls resa på Fru Hassvall – Rensa och organisera i din egen takt!

PS: Detta är ingen reklam för appen Stylebook, vi bara tycker om den båda två! Jag har börjat använda den men har bara hunnit lägga in mina skor och handväskor! Kram Eva Maria