Rensa ut & Lev lättare

Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Kategori: DIY Sida 1 av 2

Egen tacokrydda till Mellon!

De senaste åren har vi gjort egen tacokrydda istället för att köpa färdiga kryddpåsar. Det är busenkelt och smakar likadant! Det receptet vi använder kommer från Middagsfrid. Vi blandar några omgångar och häller upp i en glasburk. Den här gången fick burken lite Mello-glitter!

Egen tacokrydda med Mello-glitter!

Till 400 gram kött- eller vegofärs:

  • 1 tsk salt
  • 1,5 tsk chilipulver
  • 1,5 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 krm cayennepeppar

Så kan man variera med proportionerna! Om man vill ha mer spicy kan man ta mer cayennepeppar.

Hemmagjort te!

Dags för te!

I somras planterade vi mynta i trädgården, två stycken olika – en vanlig mynta och en chokladmynta. De tog sig ganska bra och vi använde de färska bladen i varmt vatten och det blev ett gott te. När hösten kom skördade vi och torkade bladen på en bit hushållspapper. Så nu har vi mynta till teet i vintermörkret också! Jätteenkelt, gott och mysigt! Man kan lägga den torkade myntan i en fin burk och ge i present också. Jag hade blivit glad över att få något hemmagjort i present!

Var ska jag börja?

När man har bestämt sig för att rensa och röja så kommer första frågan; var ska jag börja? Det kan faktiskt vara svårt att bestämma sig för var man ska lägga sin energi, speciellt om man har begränsat med tid.

Jag tycker om att börja på de ställen där resultatet syns snabbt. Kanske i köket eller vardagsrummet där man vistas mycket. Då blir jag motiverad att fortsätta i andra rum. Vissa föredrar att börja på vinden och i förråden för att göra plats till saker som man sedan röjer undan från boytan men inte är mogen att skiljas ifrån. Det känns också som en bra utgångspunkt.

Min strategi brukar vara att jag går ett varv i hemmet och klottrar ner på ett papper vilka områden som behöver en genomgång. När jag gjort det sätter jag mig ner och prioriterar. Sen delar jag upp listan i små delmoment så att det inte ska bli för stora uppgifter per gång, det är skönt att kunna känna sig färdig med något. Man kan bestämma sig för att varje delmoment får ta max 1 timme. Då kan en byrå eller fyra köksskåp vara ett delmoment.

En idé som jag tycker om är att skriva ner alla uppgifter på lappar och lägga dem i en burk. På baksidan av lapparna kan man skriva en belöning eller ett uppmuntrande ord till sig själv! Eller kan du be någon annan göra det åt dig! (Detta är också en perfekt julklapp till den som behöver en spark i baken för att komma igång…!)

Några förslag på lappar:

Ta bort onödiga saker från köksbänkarna och torka av.
Wow! Så luftigt det blev! Nu är du värd en kopp kaffe och en chokladbit.

Rensa badkarskanten/duschen från gamla förpackningar och tvätta rent.
Oh, så fräscht det blev! Ta ett bad/dusch och njut av resultatet!

Städa undan på soffbordet och TV-bänken och damma.
Lide nice det blev! Sätt upp fötterna på soffbordet och se din favvo-serie.

Marias nya hall – före och efter!

När jag var hemma hos min väninna Maria häromveckan berättade hon att det var dags att ge deras hall en ansiktslyftning. Jag blev nyfiken och bad henne att skicka ett foto när hon var klar. Nu är det klart och jag fick inte bara ett foto – jag fick ett helt reportage till bloggen! Jag blev jätteglad, och nu får ni också se hur fint det blev i deras hall!

Vår nya hall!

När vi köpte vårt radhus tog vi bort trappräcket mot ytterdörren för att vi tyckte att det blev finare. Trappan målade vi vit. Det vi inte visste vid den tidpunkten var att det skulle flytta in en busig och mycket ivrig hund hos oss några år senare. Så fort någon ringde på dörren så flög hon rakt ner från trappan till dörren och välte omkull allt i sin väg, inklusive gästen. Nu ville jag försöka få stopp på det och samtidigt skapa en förvaring till familjens vantar, mössor och småsaker.

Marias hall före!


Marias hall efter!

Jag ordnade en skoförvaring där varje familjemedlem har ett eget fack för saker. Den är bara 17 cm djup och går därför inte utanför dörrkarmen. Det nya skåpet är 96 cm högt vilket inte räckte för att hindra hunden, så jag köpte även en förvaringstavla som jag skruvade fast med beslag. (Jag har faktiskt gått kurs i hur man borrar!) Förvaringstavlan kompletterade jag med klämmor, krokar och en burk.

Tidigare hade vi en bänk bredvid trappan, så för att få en ny sittplats valde jag en pall som jag tycker ger lite kontrast!

Pallen Vilto med smart förvaring till posten!

Så här såg min inköpslista ut inför mitt besök på Ikea:

Vovven är också nöjd 🙂

Tack Maria för ditt fina reportage!

Min nya almanacka!

Sommaren är inte slut ännu men jag har börjat fundera på höstens planer. Som att en ny smart almanacka är lösningen på vardagen! Jag tycker om att ordna en ny almanacka och börja planera in saker! Nu har jag köpt en jättefin anteckningsbok med sådana bullet-prickar och börjat att göra en egen almanacka. Eftersom jag hela tiden gör en massa ToDo-listor så tänkte jag att det kan vara bra med en sådan bok. Då kan man varva almanacka och listor utan att behöva skriva om dem. Jag tänkte ha vartannat uppslag som almanacka med dagar och vartannat uppslag med ToDo-lista. Till nästa månad kan jag skriva en ny lista med det som är kvar (förhoppningsvis är allt gjort, men det brukar inte bli så!).

Min nya bok från Paperblanks, den är 18 X 23 cm.
Mallar för fina ToDo-listor!
Har kommit till september…! Det är mysigt pyssel! (Skriver på spanska för att hålla liv i den!)

Egna tea-påsar!

Jag älskar tea och letar gärna efter nya goda teer. En av mina laster kan man nog säga. Men det förbrukas och är inte så dyrt! Nu har jag observerat att skåpet med tea börjar bli fullt av alla fina lösa teer jag gärna köper. På morgonen är jag lite lat och tar hellre en snabb färdig tea-påse. Men nu satte jag mig en morgon och pysslade ihop egna tea-påsar av det lösa teet och filterpåsar som jag har köpt på Kaffelunden. De är klorfria och komposterbara. Så nu går det snabbt med det lösa teet också! Kan även bli en trevlig present till någon lat person som gillar tea!

Smygstartat julen i helgen!

Igår kväll var jag på en jättefin julkonsert “När vi närmar oss jul” med Sanna Nielsen och Anders Glenmark. Konserten var i nya Malmö Live Konserthus. Fin musik och Sanna & Anders var väldigt roliga, så mycket humor blev det också. Jag kom verkligen i julstämning så idag har jag tjuvstartat med att sätta upp adventsljusstakarna. Jag vet att det är en vecka för tidigt men jag tycker det är så mörkt nu så det behövs ljus! Snön har vräkt ner hela dagen och vi är nästan insnöade. Dottern har pysslat med tacosås-burkar och gjort ljuslyktor.

Sanna & Anders efter konserten!

Sanna & Anders efter konserten!

Ljuslyktor av tacosås-burkar dekorerade med glitterlim! Billigt pyssel :-)

Ljuslyktor av tacosås-burkar dekorerade med glitterlim! Billigt pyssel 🙂

Så söt hylla! (DIY)

Jag var alldeles för tidig till ett möte i Malmö och då slank jag in på ett kafé på Gustav Adolfs torg för att ta en kopp te och sitta ner. Då såg jag den här söta hyllan!! Åh, jag ville bara ta med den hem! Jag frågade mannen som jobbade i kaféet var de hade hittat den söta hyllan, och det var hans fru som pysslat ihop den själv! Så pyssligt! Om han mindes rätt hade hon köpt den på Sostrene Grenes och sen målat den vit och satt fast små tapetbitar inuti. Så bra att förvara små söta saker i. Jag blev sugen på att göra en sådan!

Så söt hylla!

Så söt hylla!

Målad vit och tapetserad!

Målad vit och tapetserad!

Ovanvåningen i Lundby klar!

För ett tag sedan började jag och min dotter renovera mitt gamla Lundby dockhus. Det har gått framåt och nu är ovanvåningen klar! Vi är jättenöjda och dockfamiljen också! Nu ska vi börja på de två undervåningarna, den ena med två rum och den andra med gillestuga och garage. Så här såg det ut förut:

Mitt gamla Lundby dockhus behöver verkligen homestylas!

Mitt gamla Lundby dockhus behöver verkligen homestylas!

Nu ser det ut så här:

Familjen har flyttat in i den nyrenoverade villan!

Familjen har flyttat in i den nyrenoverade villan!

Några detaljbilder:

Hallen med plats för läxläsning! Ny tapet från Lundby.se som man själv skriver ut. Klistermärken från Panduro.

Hallen med plats för läxläsning! Ny tapet från lundby.com som man själv skriver ut. Klistermärken från Panduro.

Det gamla badrummet blev ett nytt rum till barnen! Golv utskrivet från Ellos, en fototapet! Tapet från Panduro.

Det gamla badrummet blev ett nytt rum till barnen! Golv utskrivet från Ellos, en fototapet! Tapet från Panduro.

Vardagsrummet! Ny tapet och bård från Panduro. Gamla mattan fick vara kvar!

Vardagsrummet! Ny tapet och bård från Panduro. Gamla mattan fick vara kvar!

Till slut fick skorstenen ett lyft, utskriven fototapet från Ellos :-)

Till slut fick skorstenen ett lyft, utskriven fototapet från Ellos 🙂

 

Ny utsikt från kontoret!

Ny utsikt från kontoret!

Ny utsikt från kontoret!

Innan jul gjorde jag en remake i mitt hyrda kontor, det behövdes verkligen. En söndag var jag där och röjde och jag fick hjälp och sällskap av min son. Sen installerades en vilohörna. Kom på nu att jag inte visat när det blev helt klart vilket det blev 1 december som var mitt mål!

En ny tavla som jag hittade i IKEAS fyndhörna (ramen hade lossnat i ena kanten men det syns inte) har fått plats ovanför mitt skrivbord så nu har jag en betydligt trevligare utsikt än över de två gymmen och ICA-butiken 🙂 Även om jag tittar ut genom fönstret ibland såklart. Den utsikten har även en Falafel-vagn, Aladdins Falafel, där jag hämtat falafel flera gånger. Den är jättegod verkligen och killen, Alaeddin, som har vagnen är så flitig. Vardag och helg, i ur och skur håller han sin vagn öppen.

Skrivbordet rensades från sladdar och små saker som bara hamnat där utan att användas. Det är så skönt att sätta sig vid ett rent skrivbord och börja arbeta! Så blir det plats för kaffekoppen och muffinsen som slinker med på vägen ibland.

Ordning på skrivbordet! Så skönt! (Nu är elljusstaken borta!)

Ordning på skrivbordet! Så skönt! (Nu är elljusstaken borta!)

Överbelamrade bokhyllor ersattes med två vita stolar som jag fick av min väninna när vi var på Loppisen i Kyrkheddinge. Hon fick inte sålt stolarna och eftersom vi bestämt att åka till Lions efteråt och lämna allt osålt kunde jag inte tacka nej när hon erbjöd mig stolarna! De är jättefina och lagom i storlek till mitt lilla kontor. De är från märket Kartell. Så designat det blev helt plötsligt! Nya kuddar blev det från IKEA. Mattan blev ett fynd på ILVA, ett utställningsexemplar som jag fick för halva priset. (Jag gillar mattan men även det halva priset!) Sjökortet på väggen är från farvattnet här utanför i Öresund. Jag köpte det när jag gick kurs och tog förarintyg. Men eftersom jag inte är så mycket ute till havs får det hänga på väggen istället!

Känslan av nytt! Stolar, kuddar och matta!

Känslan av nytt! Stolar, kuddar och matta!

Det lilla ”skyltfönstret” i kontoret fick bli visning av min bok och fungerar även som en plats för att signera boken om någon kommer förbi och vill köpa den. Gillar pennan som jag har fått i present, den har en liten kedja och ett eget ställ så att den inte ska komma bort.

Skyltfönster! Kom gärna förbi!

Skyltfönster! Kom gärna förbi!

Så nu känns det mycket roligare att komma till jobbet! Betydligt luftigare och lättare!

Sida 1 av 2

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén