Inspiration att rensa ut i ditt hem!

DIY – Sy en duk till vår och sommar

Vårt matbord har flera iläggsskivor och vi brukar ha det så att det är cirka 3 meter långt. Men det är svårt att hitta dukar som är över 2,5 meter tycker jag. Så ibland så köper jag metervara och fållar till en duk. Lätt som en plätt!

Först sick-sackar jag tyget runt om, förutom på stadkanten om sådan finns. När jag sen fållar brukar jag göra så att jag först stryker ner en kant (cirka 1 cm) med strykjärnet på strykbrädan. Sen viker jag en gång till (cirka 2 cm eller beroende på hur bred fåll jag vill ha) och stryker igen. Efter det så nålar jag med knappnålar så att fållen ligger stilla. Och sedan tar jag plats vid symaskinen och syr raksöm längs fållen.

Angående min symaskin så fick jag den när jag konfirmerade mig 1988. En äldre släkting till mig tyckte att det var helt fantastiskt att jag fick en egen symaskin. Hon sa till mig att när jag sedan “tar plats som piga” och berättar att jag har en egen symaskin kommer de inte att tro sina öron. (Min äldre släkting var lite förvirrad!) Jag tyckte på något vis att det var så sött det hon sa och jag funderade på så mycket allt hade ändrats sedan hon var ung. Symaskinen har hängt med mig i alla år och varit med på alla ställen jag bott. Några gånger har jag lämnat in den på service och då blir den som ny. När jag tänker efter så är det nog en av mina käraste ägodelar. Jag syr inte mycket men ibland så behöver man laga något eller så vill man sy en gardin eller duk. Nu i maj ska min dotter konfirmera sig och då tänkte jag att vi ska ha duken på bordet den dagen. Min dotter ska få en ny mobiltelefon i present (hon vet redan om det!) och jag tänker att när jag konfirmerade mig så fanns det inte ens mobiltelefoner. Så det har hänt mycket på den här tiden också!

Här har jag vikt i två omgångar och strukit, sen syr jag raksöm.
Duken på plats!
Min gamla trotjänare! Fick den när jag konfirmerade mig 1988!

Föregående

Flyttat från det gamla köket till det nya

Nästa

Fräsch sallad till helgen!

4 kommentarer

 1. Symaskinens roll för kvinnor ska inte underskattas! På 1800-talet var det en stor investering som kunde möjliggöra för en kvinna att förvärvsarbeta hemifrån. Fast tiderna hade nog förändrats ganska radikalt 1988… 😉 Men härligt att den fortfarande fungerar och levererar hemmagjorda dukar 🙂

  • Eva Maria

   Det var intressant, jag har inte tänkt på det alls. Då var det kanske en form av distansarbete att kvinnor satt hemma och sydde. Det var säkert ett mycket bra arbete på den tiden när det var tuffa tider och andra arbeten kunde vara tunga. Min äldre släkting som sade det till mig hade själv arbetat som hushållerska på en gård med ett stort boningshus. Nu har symaskinen och jag fått ett nytt uppdrag – igår var vi hos min mamma och hämtade gardiner som ska läggas upp 🙂

   • Halima

    Hello i saw your machine and i wanted to ask u
    I’m a beginner and i want to buy it,
    And old one not a new one, do u recommend it ? Husqvarna 260 ?
    Thank u

    • Eva Maria

     Hello!
     I am sorry for my late answer! Yes, I would really like to recommend that machine. I got it in 1989 as a gift from my parents and it is sill working very well. A few times I have handed it in to get service and then it has been as brand new again! If you buy an old one you can hand it in for service before you start using it. Often the oil is running low and then you can harm the machine if you use it without oil.
     I wish you luck with your sewing!
     Hugs from Eva Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén