Ni har säkert sett boken ”Städa hållbart med Ekotipset” av Ellinor Sirén! Jag kunde absolut inte låta bli att köpa den och nu står den i bokhyllan i vårt kök tillsammans med kokböckerna. Den fina rosa boken innehåller massor med recept på städmedel som du kan blanda själv och de är snälla mot miljön och plånboken. Riktigt bra när man tänker efter.

Jag har provat att blanda Mirakelmedel. Det kan du använda för att rengöra i princip allt. Jag har blandat flera flaskor som jag har gett bort som presenter och det har varit uppskattat. Då har jag även skrivit receptet på en liten lapp så att man själv kan blanda mer när det tar slut.

Eget Mirakelmedel (även kallat Fönsterputs):

  • Ättiksprit (12%) 2 dl
  • Handdiskmedel (gärna miljömärkt) cirka 5 droppar
  • Vatten 3 dl
  • Tom sprayflaska

Sprayflaskan kan vara av glas, till exempel en ättiksflaska som du monterar ett spraymunstycke på. De flaskor jag har använt har jag köpt på Ica. De är av plast så egentligen hade det varit mer miljövänligt att återanvända en glasflaska. Etiketten har jag skrivit ut på min Dymo. Eftersom den totala blandningen blir 5 dl så satte jag etiketten vid 5 dl så är det lätt att blanda lite på måfå sen.

Som present: Kortet har jag återanvänt från något sparat fint förpackningsmaterial (som den hoarder jag är!), hålet i kortet gör jag med ett hålslag, sedan en bit återvunnet presentsnöre som pricken över i:et – och vips är presenten klar!