Tidigare i våras deltog Susanne och jag i en hälsomässa i Vellinge. Vi hade en monter tillsammans där vi marknadsförde vår gemensamma kurs, Susannes tjänster som ordningskonsult och min bok. Det var en mycket trevlig kväll med föreläsningar om hälsa och en liten matbit. Extra roligt den här kvällen var att vi fick ett gemensamt uppdrag som ordningskonsulter! Det var en man som kom fram och pratade med oss om sin önskan att få ordning och reda hemma, och redan nästa dag hörde han av sig och bokade en tid. 

Detta kändes otroligt spännande för mig! Jag har länge tänkt på att jag skulle vilja erbjuda mina tjänster som ordningskonsult, det vill säga att jag kan komma hem till personer och hjälpa till med att röja, rensa och skapa ordning. Hittills har jag bara hjälpt familj och vänner och när jag var yngre hjälpte jag ofta vänner att flytta vilket jag tyckte var skoj. Så när Susanne och jag nu fick det här gemensamma uppdraget blev jag väldigt glad och det kändes helt självklart!

Så nu vill jag berätta för er om hur vi planerade och genomförde vårt uppdrag! 🙂

Planering:

Vi bad vår kund att filma de rummen han ville ha hjälp med och maila dem till oss. Detta var till stor hjälp och då kunde vi planera hur vi skulle lägga upp vårt arbete. Innan vi åkte till kunden bestämde vi att Susanne skulle arbeta med kläder och skor och jag skulle fokusera på köket. Vi skrev en ”packlista” på saker som vi behövde ta med oss som flyttlådor, påsar, säckar och städmaterial. Eftersom kunden bodde en bit från oss packade vi även med var sin matsäck med dricka och olika små snacks för att kunna hålla blodsockret uppe. (Det låter som vi åt hela tiden men det gjorde vi inte, vi tog bara en liten lunchpaus mitt i och sedan några småbitar i farten!)

Uppstart av dagen:

Vi var väldigt taggade när vi åkte iväg på morgonen och eftersom det var en bilresa på cirka 10 mil hann vi planera och diskutera uppdraget mer i detalj på vägen. När vi kom fram blev vi bjudna på kaffe och vi satte oss ner med kunden och pratade om upplägget och vad som passade honom. Vi pratade även om bakgrunden till varför han vill få bättre ordning och vilka mål han hade med sin process. Hans hem var väldigt mysigt men han ville få bättre ordning och mer luftigt. Målet vara att bo kvar och trivas ännu bättre i sitt hem. Detta kändes som ett genomtänkt mål och en mycket positiv utgångspunkt.

Genomförande:

Susanne började med att samla ihop alla kläder och skor som fanns förvarade på olika platser i huset och sedan lade hon dem i hans sovrum. Detta gör man för att få en bild av hur mycket man egentligen har av en kategori med saker. Tillsammans med kunden gick hon sedan igenom alla kläder, plagg för plagg. Det blev väldigt många plagg och skor utrensade! Kunden hade i förväg beställt påsar från Sellpy så det som han ville sälja packade han i de påsarna. (Toppen att han hade beställt påsar på förhand!) Resten packade de i säckar för att skänka. Susanne hängde sedan tillbaka alla plagg på galgar och vek de plaggen som skulle förvaras i byråer (så som Marie Kondo viker!). Susanne hann även med att gå igenom badrummen och städskåpet och skapade en härlig ordning.

I köket började jag med att ta ut saker som hörde till olika kategorier. Först tog jag fram alla elektriska hushållsapparater och sedan gick kunden och jag igenom dem tillsammans. När det var klart tog vi nästa kategori som till exempel tallrikar, och så vidare. Vi gick även igenom alla matvaror och kryddor. Jag torkade ur alla skåp med en fuktig trasa innan jag ställde tillbaka sakerna. Kunden rensade ut massor med saker från köket och det blev så otroligt luftigt och fräscht efter vår genomgång!

Efter uppdraget:

Min sammanfattning av dagen var att jag tyckte att det var väldigt roligt och spännande att få göra detta uppdraget. Jag tyckte mycket om samarbetet med kunden och det var härligt att tillsammans se ordningen växa fram. Jag kände också en glädje i att det jag arbetat med så mycket i mitt eget hem, kan hjälpa någon annan. Kunden blev nöjd och ska fundera på om vi ska komma dit igen för att gå igenom fler rum som kontor och gästrum. Det som kunden hade bestämt sig för att skänka packade vi in i bilen och nästa dag körde jag det till Erikshjälpen i Malmö.

Tack till Susanne:

Det kändes tryggt och bra för mig att göra mitt första uppdrag tillsammans med Susanne. Hon har genomfört flera uppdrag tidigare och har en inarbetad metod. Det som jag lärde mig mycket av Susanne var hennes sätt att vägleda kunden i besluten – det är viktigt att kunden själv fattar alla beslut om vilka saker som ska behållas eller rensas ut. Vi finns där för att vägleda, stötta och utföra det fysiska arbetet. Jag ser fram emot fler uppdrag med dig Susanne!

Önskar alla mina fina läsare härliga sommardagar! Tack för att ni hänger med mig här på bloggen!

Kramar Eva Maria <3