Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Reflektioner från 2023

Nu närmar det sig slutet av 2023 och jag tänkte samla mina reflektioner. Inser ganska snart att jag inte har det bästa minnet och borde antecknat mer om vad som hänt… kanske en idé till nästa år?! Men det är skönt att titta tillbaka och reflektera – jag tror att det är en viktig aktivitet att lägga tid på – det är så lätt att man bara kör på och inte tittar tillbaka. Det man varit med om kan man och reflektera över och ta med sig lärdomar in i framtiden.

Detta har hänt i stora drag:

Rensa ut
Under 2023 har jag inte genomfört några större projekt inom området rensa ut, men en del löpande småprojekt har det blivit: 

 • Lådor och skåp i köket har fått bättre ordning
 • Badrummen har definitivt blivit mer organiserade
 • Min dotter har rensat och städat sitt rum så fint
 • Mina pärmar har fått en genomgång så nu har jag koll på alla papper
 • Mitt arbetsrum känns mer vilsamt och jag kan fokusera lättare
 • Grundordningen har satt sig ytterligare och det är till stor hjälp i vardagen

Rutiner i vardagen:

Jag har kämpat med att utveckla mina rutiner i vardagen. Några av de rutiner jag tränat på har nu satt sig så att jag nästan gör dem automatiskt. Det sägs att det tar 66 dagar att fästa en rutin och kanske det stämmer? Det som jag gör nu varje morgon är att dricka vatten, ta mina vitaminer och sedan gå en promenad med Karro innan frukost. Är det väldigt tråkigt väder kan det hända att vi avstår promenad och bara springer en runda i trädgården. Rutiner som fortfarande inte helt går automatiskt är mitt lilla yoga-pass och att fixa med tvätten… men dessa med flera kommer jag att jobba med under 2024!

Hälsa

Början av 2023 var lite knackigt utifrån ett hälsoperspektiv. Jag kom liksom inte helt igång med min träning som jag hoppats, och jag var en del förkyld. Men däremot har hösten varit betydligt bättre. (Peppar, peppar, ta i trä får jag säga!) Jag har sluppit förkylningar och kunnat träna mer regelbundet. Bara en gång har jag fått hoppa över min tennis och då var det för att jag hade ont i armbågen. Jag har tränat på gymmet i alla fall 1-2 gånger i månaden, och det är ju bättre än inget! Något som jag också försökt att träna på är Mindfulness, alltså att vara mer närvarande i nuet. Här känner jag en viss utveckling och det vill jag fortsätta träna på.

Projekt

 • Klädköpstoppet 22-09-01 till 23-08-31 gick bra och det är ett projekt jag är stolt över!
 • Efter klädköpstoppet startade jag upp något som jag kallar för Poängsystemet där jag behöver tjäna in poäng för att få lov att köpa kläder och skor. Poängen tjänar jag genom att träna… detta system har dock inte fungerat helt perfekt hittills men jag fortsätter att ge det en chans.
 • Kursen ”Rensa ut och få ett hem i ordning” på Studieförbundet Vuxenskolan i Malmö har varit så givande och jag är väldigt glad över att Susanne och jag håller den tillsammans. Vi har en träff kvar i januari, sedan startar en ny kurs den 28 februari. (Anmälan är redan öppen, kika gärna in på Studieförbundet Vuxenskolan!)
 • Mitt första projekt som Ordningskonsult! Är så tacksam för att jag fick följa med Susanne på ett uppdrag hemma hos en person som ville ha hjälp att rensa och skapa ordning. Jag upplevde att jag kunde bidra med min kunskap och jag tyckte framförallt att det var väldigt spännande. Kunden blev nöjd och jag hoppas på fler liknande uppdrag! 
 • Nytryck av min bok ”Rensa ut och Lev lättare – en smart guide till ordning hemma”. Detta blev tredje tryckningen och därmed 5500 stycken tryckta totalt, varav cirka 4100 sålda hittills (plus e-boken). Jag är oerhört glad för de fina recensioner den fått genom åren där läsare berättar att boken hjälpt dem till ett hem med bättre ordning. Det gläder mig verkligen. 💖
 • Jag har fått äran att vara med i några olika reportage i tidningar. Det är alltid så intressant med samtal i mitt favoritämne Rensa ut. Fast att jag pratat om det så mycket så kommer det alltid upp nya idéer och reflektioner när man samtalar med någon.
 • Projektet med min Clutter Buddy! Vi träffas löpande en gång i månaden och då följer vi upp uppgifter som vi planerat i våra hem – det kan vara små och stora uppgifter inom rensa ut och renovering. I det senaste har vi även börjat med att samtala om livsmål, rutiner och hur vardagen kan bli lättare. Detta är ett projekt som tillför mitt liv mycket glädje och inspiration.
 • Vad gäller renoveringar har vi inte haft några större projekt under 2023. Det har varit skönt med en paus, det måste jag säga. Nu i december hade vi en firma här som lagade vårt ventilationssystem, men det var ändå ett mindre projekt. Vi har även haft några små reparationer vad gäller vårt elsystem.

Resor

Stockholm, Barcelona, Cannes och Oslo

Jag hoppas att ni har haft ett fint 2023 med många fina stunder!

I mitt nästa inlägg kommer jag att berätta om mina önskemål och planer inför 2024. Jag har även dokumenterat de böcker jag läst under året och kommer att lägga ut ett inlägg med dem!

Kramar från Eva Maria ❤️

Föregående

Årets gran 2023 på plats!

Nästa

Anmälan öppen till ny kurs!

4 kommentarer

 1. Gott nytt år Eva Maria! Du har hunnit med mycket och skaffat nya rutiner – bra jobbat! 🙂

  • Eva Maria

   Gott Nytt År till dig också!❤️ Hoppas att ditt nya år börjat bra! Tack så mycket för ditt beröm! 🙂 Jag tycker att det är så roligt och spännande att utveckla mina rutiner och se hur vardagen kan bli enklare. Kanske inte bara för att hinna göra mer, men också för att vinna tid till vila och återhämtning.
   Jag ser fram emot att läsa om dina reflektioner från 2023 och vilka böcker du har läst! (Har inte kikat in på din blogg nu, så kanske du redan har skrivit något!) Jag har läst mer under 2023 och ska lägga ut en lista inom kort!
   Kramar från Eva Maria ❤️

 2. Hej rara Eva Maria!
  Ville kika in och önska dig en god fortsättning på nya året!

  Duktig du är som går igenom och reflekterar på föregående år. Det skulle jag behöva! Fick fundera en stund på vad som hände 2023 och insåg efter en stund att det visst var både köpstopp och instagrampaus.:) he he.
  I år vet jag ej riktigt vad som sker. Står i vägskäl med bloggen b la. Känns lite snurrigt efter Julen och lediga dagar. Längtar efter vanlig vardag och struktur igen.

  Ser fram emot att få ta del av dina önskningar och planer för 2024. Beundrar er som har sådan framtidsvision. Själv känner jag mig mest som en dagslända, men söker ständigt efter mer ordning och att verkligen våga sätta upp mål och försöka genomföra dem.

  Kram på Dig!

  • Eva Maria

   Hej Tina! <3
   Så roligt att höra din "röst"! Tack så mycket för hälsningen, och hoppas att ditt år har börjat bra! Redan en vecka har gått!
   Jag har helt kommit ur mina rutiner men idag verkar vardagen komma tillbaka och knacka på dörren, så det blev det pyttelilla yoga-passet idag på morgonen och några andra välbekanta rutiner.
   Känner igen det med vägskäl... jag tror att jag har stått vid ett vägskäl ganska länge utan att veta vad jag ska välja. Ena dag vill jag detta och nästa något annat. Men jag känner
   att då är det bra med rutinerna som ramar in allt som snurrar.
   Sociala media är något jag också har fortsatt att fundera på. Jag har (nästan - inte helt fullt ut!) lyckats hålla min idé med att bara få kolla i sociala media när jag sitter framför datorn. Jag tittar egentligen inte alls på mitt privat konto, men kan då och då uppleva FOMO (fear of missing out) men jag försöker övervinna den känslan. Blir väldigt trött i huvudet av scrollandet och märker att jag får mer energi när jag inte fastnar i flödet.
   Du är jätteduktig som har klarat både ditt köpstopp och Instagram-detox! Grattis! Det hade varit intressant att höra hur din digitala detox har påverkat din energi och andra områden.
   Jag är glad att vi håller kontakten!!
   Många kramar från Eva Maria <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén