Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Har du en Clutter Buddy?

Jag trillade över det engelska begreppet Clutter Buddy (eller Declutter Buddy) och blev intresserad av vad det innebär och vad det skulle kunna heta på svenska.

En Clutter Buddy är en vän som också håller på att rensa ut hemma och tillsammans kan man ha delmål och följa upp dem. Det kan vara motiverande att tänka på att en vän också kämpar mot samma mål. När man träffas eller rings vid nästa gång ska målet vara uppfyllt. När det blir motgångar peppar man varandra. Det kan kallas för Clutter Buddy när det bara är en av vännerna som rensar ut också, och den andra enbart stöttar. Det kan även vara en professionell person som man betalar för, som en coach, som ledsagar klienten genom processen att rensa ut och skapa ordning.

I min bok kan du läsa psykolog Volen Ivanovs tips om hur du kan hjälpa och stötta någon som behöver hjälp att rensa ut:

Ur boken Rensa ut och Lev lättare – en smart guide till ordning hemma.

Jag har en egen Clutter Buddy. Det är en väninna som också rensar och vill skapa ordning hemma. Vi träffas ungefär en gång i månaden. Då äter vi lunch och går igenom våra planeringar för vad vi vill utföra hemma. Vi har inte exakt samma mål, vi sätter våra egna mål, men vi följer upp varandras uppgifter. Vi började med att följa Marie Kondos bok “Konsten att städa” men nu gör vi våra egna planeringar efter hand. Varje söndag har vi som regel att skicka ett sms och berätta hur det har gått. Ibland har vi inte hunnit så mycket men då skickar vi ändå en hälsning. Vi har haft det här samarbetet i 1,5 år och jag är väldigt glad och tacksam för det. Det har hjälpt mig mycket och jag har definitivt fått mer gjort än om vi inte hade haft det här systemet! 🙂

På svenska kanske det kan heta Stök-Bundis, Städ-Vän eller Rensa ut-Kompis, vad tycker du att det passar att heta?

Föregående

Piffat upp i gästrummet!

Nästa

Rensa versus Preppa

2 kommentarer

 1. Rebecka

  Rensningskompis? Det är iallafall bra att ha och vara en sådan, det blir roligare så och det händer mer med själva rensningen. 🙂

  • Eva Maria

   Rensningskompis är ett mysigt ord! 🙂 Tack för förslaget!
   Det är mycket bra med en sådan kompis som kan vägleda och peppa när det tar emot. Viktiga egenskaper hos en sådan kompis är att hen har förståelse för att det kan vara jobbigt och att ha tålamod när det inte går så fort!
   Tack för att du kikar in här på bloggen! Många kramar från Eva Maria <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén