Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Rensa versus Preppa

Innan pandemin och nu kriget, har jag inte funderat så mycket på det här med prepping – alltså att bygga upp ett förråd hemma med material och livsmedel ifall det kommer en kris av något slag. Det var många som passade på att rensa hemma under pandemin och i tidningarna kunde man läsa att det var många som kom och lämnade saker på återvinningscentralerna och välgörenhetsorganisationerna. Det var såklart mycket bra, men för mig får jag erkänna att det låste sig en smula i det här med att rensa versus preppa. För mig som har varit sysselsatt med att rensa ut och haft fullt fokus på att få ett hem med färre saker, så blev det en slags krock i hjärnan när det gick upp för mig att vi samtidigt skulle behöva preppa. Några saker har vi alltid haft extra av hemma som första förband och kanske några konservburkar men det läge som är nu är helt annorlunda. Vi rekommenderas att lagra vatten som räcker i minst 3-5 dygn, hygienprodukter, varma kläder, mat och helst ha en alternativ värmekälla.

Det har upptagit mina tankar på hur jag skulle kunna lösa den här krocken så att jag kan både rensa och preppa som två parallella eller en gemensam process. För mig som har haft (och till viss del fortfarande har) väldigt svårt för att släppa taget om saker så har detta blivit en extra parameter att ta ställning till när jag står med mina saker och ska fatta beslut. Kanske är en extra stekpanna bra att ha om man ska laga mat över öppen eld? Om inte så kanske jag kan spara den och ge till en granne som är i behov när det väl händer? Och mina tre extra par vinterskor som jag inte använt på många år? Är det bra att spara dem? Tänk om det blir en jättekall vinter och vi inte har någon uppvärmning? Då kommer jag verkligen att ångra att jag gjorde mig av med dem.

Efter en tids funderande fram och tillbaka tycker jag att jag har landat i ett tankesätt där jag tänker på prepping som en mer separat del av vårt hem och våra saker. Vi har börjat lagra vatten och har köpt en del extra mat som pasta, makrill, olja och buljong, men vi har långt ifrån ett förråd som vi skulle klara oss på mer en än vecka. Jag blundar för att det tar plats och tänker istället på lagret med tacksamhet, att om det skulle hända något så har vi i alla fall något att gå på.

Vad gäller saker som husgeråd, kläder, skor, sängkläder med mera, så har jag kommit fram till att det kanske är så att denna parameter med prepping till och med gör det lättare att fatta beslut om vad som ska behållas? Jag tänker att de saker som kan vara mer rationella att behålla, men ändå i en lagom mängd, kan vara en utgångspunkt i ett prepping-förråd. Det gör mina beslut lättare när jag rensar ut saker som jag ändå inte använder eller inte på något sätt gör mig glad.

Jag gick igenom mina skor för ett tag sedan för att jag skulle skicka en påse till Sellpy och då hittade jag ett par högklackade skor som jag bara använt en gång på en fest för många år sedan. De var dyra och snygga men helt omöjliga att gå i – de gav 100% garanti att stuka foten för en som jag som inte är så van på höga klackar – men ändå har jag haft svårt att släppa taget om dem. Nu däremot så höll jag upp dem och granskade dem med nya ögon och ställde mig frågan; om vi befinner oss i en kris, vi är nedkylda, hungriga och kommer att behöva vandra till fots i flera dagar, kommer jag att sakna mina ljusbeiga högklackade skor då? Nej, troligtvis inte. De fick åka med i påsen till Sellpy. Ett par extra vinterskor är nog bättre att spara då.

Tycker du att det blir svårare eller lättare att rensa ut när du ska ta hänsyn till prepping?

Mina högklackade skor – bild lånad från Sellpy! 🙂

Föregående

Har du en Clutter Buddy?

Nästa

Följer upp vårens planer!

10 kommentarer

 1. Monica Ericson

  Tänk på det såhär: om du måste lämna ditt hem – hur mycket kan du då bära med dig? (Förmodligen inga reservpar med skor.) Det borde hjälpa dig att släppa taget om saker.
  Jag rensar och preppar. Förutom med vatten så skulle jag förmodligen klara mig en månad på maten jag har – och jag bor på 30 kvadratmeter.

  • Eva Maria

   Tack för att du kikar in här på bloggen och tack för din input!

   Ja, det är en tanke hur mycket man kan bära med sig…! Och hur mycket man hinner packa innan man behöver ge sig av. Det är inte roligt att tänka på sådana scenarier så därför har jag nog skjutit detta område framför mig. Jag har vänner som har preppat ordentligt och det har givit mig några idéer. Det jag har i tankarna är att jag ska packa en så kallad ”bug out bag” för varje familjemedlem (har dock inte kommit igång med det ännu!). I den tänkte jag att det kan ligga ett extra ombyte, eventuellt ett par extra skor om det får plats, första förband och andra förnödenheter. Sen att bygga upp ett lagom lager med vatten och mat hemma.

   Men det ställs verkligen på sin spets när man tänker att man i princip inte kan ta med sig någonting och hur oviktiga de flesta sakerna är! Det hjälper absolut till när man ska släppa taget.

   Trevlig helg till dig och kramar från Eva Maria 🙂

   • Monica Ericson

    Jo, det (att det inte går att ta med sig för mycket) samt att det jag/grannen kaaaanske kan ha nytta av vid kris i någon obestämd framtid faktiskt kan komma till nytta för någon här och nu tycker jag är bra tankar som hjälper en att rensa.
    T.ex. har jag denna vinter lämnat iväg två par vinterskor som inte (någonsin) passat riktigt bra. Förhoppningsvis håller de någon hemlös varm de närmsta vintrarna istället.

    • Eva Maria

     Det tycker jag också underlättar när man rensar ut, att tänka på att att någon annan kan få nytta och glädje av det man rensar ut! Oftast kör jag till Erikshjälpen i Malmö när jag skänker kläder/saker. De tar så fint hand om sakerna och det känns också bra. Sen har jag bokat in en dag med mig själv om några veckor där jag ska gå igenom min skor och delar av kläderna. Jag har tre par vinterskor som jag ska skänka alternativt skicka till Sellpy, får se vad jag tycker passar. Eftersom jag har haft klädköpstopp sedan 1 september så har jag i samband med detta kartlagt om jag behöver något nytt och det jag har kommit fram till är ett par vinterkor som passar bättre än de jag har. Från 1 september “får jag lov” att handla igen så får se om det blir några inköp då! 🙂

 2. Hej Eva Maria!

  Det var ett bra argument du använde dig av i valet att spara eller rensa bort dina högklackade skor:)!
  När man drar det till kritan finns det förmodligen en hel del i våra hem som inte skulle betyda någonting i en krissituation. Det kommer då verkligen ner till rena väsentligheter och ibland kan det onekligen vara nyttigt att ställa det i just det perspektivet. Jag har gjort det vid tillfällen då det känts som om jag kört fast i rensandet.

  Får erkänna att vi tidigare inte alls varit duktiga på det här med prepping vare sig det kommer till mat eller övriga ting. Efter pandemin och kriget har dock detta ändrats avsevärt. Vi har lådor packade med alla tänkbara förnödenheter; kläder, spritkök, T- röd, tändare, nödradio, pass, ficklampor, hygienartiklar, mediciner, vatten, mat osv. Vi har även extra bensindunkar fyllda med bränsle. Bara att packa in i bilen och dra om katastrofen skulle vara framme. Tänkt jag skulle göra ett blogginlägg om detta men har inte blivit av.

  Förstår att det kan vara ett knepigt avvägande i vad man ska spara eller inte till en eventuell framtida nödsituation. Det finns mycket som kan vara bra att ha i kris. Vi har försökt begränsa det och tänkt ren överlevnad. Bara det mest väsentliga. Men det blir ju sammantaget ändå en hel del.

  Kram på Dig!
  Tina

  • Eva Maria

   Det låter väldigt bra och genomtänkt att ni har byggt upp ett sådant lager hemma. Läser gärna ett inlägg om det på din blogg! Det är nog många generationer före vår (och såklart människor i vår nutid på andra platser i världen) som har tvingats tänka på att en kris kan komma. Kanske också därför många har svårt att kasta saker som ”kan komma till nytta”, beroende på vad man har upplevt. Min svärmor som har upplevt krig är så duktig på att ta till vara på saker, lappa och sy och typ koka soppa på en spik. Hon kan säga att det är extrapris på broccoli sen trollar hon fram en hel middag en timme senare. Men hon är inte i närheten av att vara en samlare/hoarder utan mer rationell i det hon behåller och hur hon tänker.

   Jag tänker också att vi ska ha ett lager men med det mest väsentliga. Lätt att spåra ur annars och spara massor…! Det går inte heller att förutspå helt vilken typ av kris man ska preppa för, så helt klart det väsentliga får det bli.

   Just nu kämpar jag med min skosamling igen. Har egentligen ingen plats till den så den är nedpackad i förvaringspåsar vilket inte känns så roligt. Jag har foto på alla i appen Stylebook så jag vet vilka jag har. Men jag vill försöka dra ner antalet och då hjälper det till med att tänka på vilka verkliga behov som kan komma. Mina cowboy-stövlar hänger löst… men jag är inte helt mogen att säga adjö till dem ännu! 🙂

   Hoppas att det går bra med ditt köpstopp och att du har härliga dagar hemmavid och i trädgården! Många kramar Eva Maria <3

 3. Ulrika

  Jag har nog inte kristänket med när jag rensar, för isåfall skulle det inte bli många skor kvar Jag tycker om skor med lite klack (5-7cm) och använder dem till vardags, så de får definitivt vara kvar. Skulle det bli krig eller kris skulle jag nog använda andra skor än mina klackskor men lyckligtvis är vi inte där än… Jag försöker rensa och inspireras mycket av din blogg men jag vill heller inte köpa nytt i onödan, därför har jag tex kvar ett par höga, ljusa sandaletter som jag kanske använt en gång. Den ljusa färgen gör dem lite svåranvända, de passar dock till sommarfest (och jag kan gå i dem) , så de får vara kvar. Något jag är glad för just nu då jag är bjuden på en väns bröllop – jag slipper köpa nya skor! Nyfiken på hur du resonerar kring en plötsligt uppdykande fest eller bröllopsinbjudan, det kan ju vara bra att ha ett par festskor tänker jag och slippa lägga tid o pengar på att få tag på något nytt

  • Eva Maria

   Du ställer en fråga som verkligen är aktuell för mig just nu! Jag ska på några studentfester inom kort och jag funderar mycket på just skor. Jag hade först tänkt ha de högklackade skorna som jag skickade till Sellpy, de hade passat mycket bra, men i och med att jag hade så svårt att gå i dem så bestämde jag mig för att sälja dem. Så nu har jag inte så många alternativ kvar och med tanke på att jag fortfarande har köpstopp så har jag funderat på att antingen ta ett par ballerina-skor som jag har, eller eventuellt ett par nätta sneakers som är relativt nya och inte dammiga och slitna ännu. Hade jag inte haft köpstoppet hade jag säkert rusat iväg och köpt nya skor men nu tänker jag att jag ska verkligen fundera över mitt behov och vilken typ av sko jag kan köpa som passar till det mesta och går att kombinera. Just nu lutar det åt pumps i kanske ljusbrunt, svart eller marinblått. (Jag älskar också skor och har totalt 43 st, men då har jag räknat in även morgontofflor, flipflops, träningsskor.) Min dröm är att bygga en skohylla där alla skor kan få plats och så att man lätt hittar. Men mitt mål är också att rensa ut så att jag kanske kan ha en skosamling på 30 par, det hade känts mer lagom. Just finskor har jag dock en brist på! Jag har mest stövlar, sneakers och träningsskor.
   Jag funderar även på alternativet att låna skor av någon till festerna men jag är lite orolig för att jag förstör dem i och med att det kommer att vara en del cykling och utomhusaktiviteter inblandade. Hade det varit en lugnare fest inomhus så hade jag gärna frågat runt om jag kunde låna av någon. Men hade jag känt att jag var tvungen att hitta något alternativ då hade jag nog gjort ett undantag på mitt köpstopp, antingen att köpa nya eller second hand.

   Har du något tips på en sko till fest som passar till “allt” eller till det mesta?

   Önskar dig en fin dag! Kramar Eva Maria <3

 4. Ulrika

  Mitt bästa tips är att prova ut skor i butik så man verkligen kan känna att de sitter skönt och att remmar hamnar på rätt ställe etc. Jag gillar ofta skor från Tamaris och på sommaren har jag remsandaletter därifrån som sitter bra på mig. Även sandaler med kilklack kan vara riktigt bekväma och även snygga.
  Men framför allt att prova i butik, annars så lätt att klicka hem från nätet och sen bli besviken. Jag tyckte dina Clarks såg jättefina ut, skulle också kunna tänka mig såna. Synd att du inte kunde gå i dem, det är ju liksom själva meningen med skor Håller tummarna att du hittar några bra skor nu till studentfesterna!

  • Eva Maria

   Tack för tipset! Ja, jag har också kommit fram till att det är så viktigt att prova i butik. Tidigare har just det varit en fälla för mig att jag har beställt på nätet och sedan när skorna/kläderna kommit hem så har jag tänkt att de passar “nästan” men istället för att skicka tillbaka så har jag behållit dem. På så vis har min garderob fyllts på med impulsköp. Jag var med en väninna nyligen som skulle köpa nya Sketchers promenadskor. Vi var inne i butiken i en hel timme och hon provade alla modeller och funderade noga. Så jag lärde mig någonting där och tänker att så ska jag också göra sen! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén