Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Kategori: Livet i övrigt Sida 1 av 12

Föredrar du att läsa på papper eller digitalt?

Jag har svårt att gå över från papper till digitalt. Jag tycker om att hålla i en bok, bläddra och känna på pappret. Det är nog också att jag förknippar det med en positiv känsla att sitta med en pappersbok. För tre år sedan fick jag en Kindle i julklapp men den har mest legat ensam i en byrålåda. Nu tänkte jag försöka använda den mer och alltid ha den med mig i handväskan. Så när det blir en liten paus här och var kan jag ta upp den och läsa en stund. Jag tänker också att det är bra att inte fylla på med alltför många fler böcker i bokhyllan men det är inte alltid jag följer den regeln. Ibland har det hänt att böcker som jag lyssnat på som ljudbok eller läst digitalt, har jag ändå köpt i pappersformat sedan eftersom jag tyckte så mycket om dem eller att jag tyckte att de passade bättre att läsa på papper. Ofta vill jag stryka under och anteckna i böckerna och jag är en flitig användare av Post It-lappar, vilket är lite svårt i en digital bok! 🙂 Även om jag har förstått att man i vissa plattor kan lägga till anteckningar, men nej, det är inte riktigt samma sak!

Det som är toppen med läsplattan är att den håller laddningen väldigt länge och att man inte kan surfa på internet i den! Så både batteriet och fokus håller längre …! 👩🏻‍💻

Boken jag har börjat läsa nu heter The Creative Habit av Twyla Tharp.

📚☕️🥐🥤💗🪴

Följer upp vårens planer!

Jag tittar tillbaka på de planer jag hade för våren 2023 och det känns märkligt att våren redan har susat förbi och sommaren är på väg att ta vid. Tiden har gått så fort! Min farmor sa alltid att dagarna försvann fort som fotoblixtar, och jag kan bara hålla med henne. Jag tycker det är bra att göra planer för olika perioder, till exempel för de olika årstiderna, eller för ett kvartal i taget. Det är bra att inte smida för många planer, då är det lätt att de blir överväldigande, utan mer ett genomförbart antal.

De planer jag hade för min vår var dessa:

Föreläsning i Malmö

I januari höll min rensa ut-kollega Susanne och jag en föreläsning på Studieförbundet Vuxenskolan i Malmö. Det blev en trevlig kväll och det är alltid så spännande att träffa personer som befinner sig i olika faser i processen att rensa ut. Det blev många frågor och samtal men även många skratt – humor är viktigt!

Kursen Rensa ut och få ett hem i ordning

Susanne och jag höll vår kurs för första gången under hösten 2022 och det var så trevligt och givande. Tyvärr fick vi bara fyra anmälda inför den här våren och det behöver vara åtta personer anmälda för att studieförbundet ska starta kursen. Det var lite synd men vi tar nya tag till hösten 2023 och redan nu kan man anmäla sig till kursen som startar den 14 september! Nytt för denna omgången är att vi har träff varannan vecka. Detta efter den feed back vi fick från deltagarna som ville ha mer tid för hemuppgifterna mellan gångerna. Kursen är tänkt att vara en period där deltagarna verkligen får chans och peppning att komma igång med att rensa hemma.

Här kan du läsa mer om kursen och anmäla dig:

Rensa ut och få ett hem i ordning

Klädköpstoppet

Så har vi klädköpstoppet som började 1 september 2022 och pågår till 31 augusti 2023. Jag kan bara säga att det har gått mycket bra hittills, men i januari-mars hade jag en rejäl svacka. Jag kände mig smådeppig på grund av mörkret och regnet och det jag vanligtvis löser detta med är att piffa upp mig med några nya klädinköp. Nu när jag inte kunde göra det så kändes det motigt. Men det var samtidigt det här nålsögat jag vill passera och känna in – det kan inte vara rätt lösning att shoppa sig fri från alla olika typer av känslor. Mera kommer om detta i en fördjupning om klädköpstoppet längre fram!

Sonens rum

Sonens rum behövde uppdateras med en ny säng och ny klädförvaring och detta har vi gjort. Det blev en ny bredare säng och en trevlig öppen klädhylla i bambu, lite japansk nästan, från Ikea (Nordkisa heter den). Han vill gärna ha det så enkelt och luftigt som möjligt på sitt rum. I skrivande stund har jag tyvärr ingen bild att visa men jag hoppas få tillgång till fotografering vid tillfälle!

Gästrummet

Även gästrummet behövde få ett lyft från det skräprum det hade förvandlats till. Det har vi utfört och i inlägget Piffat upp i gästrummet! kan ni se hur det blev. Det kändes mycket bra att få ordning i det här rummet och vi har redan haft gäster i tre omgångar, nu senast från USA när min nästkusin och hennes familj kom på besök. Då kändes det bra att det var ordning i gästrummet!

Läsa spanska

Det har inte blivit så mycket spanska som jag hade önskat den här våren. Jag gick en kurs på Folkuniversitetet i höstas och den var väldigt bra och lärorik men nu hade jag tänkt att jag skulle läsa lite på egen hand. Jag kom igång bra och pluggade på verb och varje kväll innan jag somnade övade jag på ett verb. Tyvärr har det runnit ut i sanden och jag har insett att det är svårt att hålla den röda tråden uppe om man inte går en kurs. Däremot fick jag och min dotter öva en del spanska när vi åkte på en mini-semester till Barcelona på påsklovet! Det var jättemysigt och eftersom vi båda tycker om språk och framför allt spanska, så passade vi på att försöka prata spanska istället för engelska på hotellet och i affärer. Det gav absolut mersmak och vi drömmer om en längre vistelse i Spanien någon gång i framtiden! 🙂

Tavlor (del av loftet)

Jag har klättrat upp på loftet och gått igenom alla mina tavlor. Jag hade förväntningar på att jag skulle kunna rensa ut många men det blev bara tre stycken. Två stycken skänkte jag och en har jag lämnat in på auktion. Det är första gången jag har lämnat in något på auktion så det ska bli spännande att se hur det går. Jag har inte hört något ännu men jag väntar på svar.

Detta var en uppföljning av mina planer för våren! Jag är nöjd med resultatet men får fundera på hur jag vill göra i fortsättningen med spanskan. Det kan vara stressande att ha något som man vill göra men inte hinner, då kan det vara bättre att ta en paus i det projektet. Vi får se!

Önskar er fina dagar i sommarvärmen! Kramar Eva Maria ❤︎

Rensa versus Preppa

Innan pandemin och nu kriget, har jag inte funderat så mycket på det här med prepping – alltså att bygga upp ett förråd hemma med material och livsmedel ifall det kommer en kris av något slag. Det var många som passade på att rensa hemma under pandemin och i tidningarna kunde man läsa att det var många som kom och lämnade saker på återvinningscentralerna och välgörenhetsorganisationerna. Det var såklart mycket bra, men för mig får jag erkänna att det låste sig en smula i det här med att rensa versus preppa. För mig som har varit sysselsatt med att rensa ut och haft fullt fokus på att få ett hem med färre saker, så blev det en slags krock i hjärnan när det gick upp för mig att vi samtidigt skulle behöva preppa. Några saker har vi alltid haft extra av hemma som första förband och kanske några konservburkar men det läge som är nu är helt annorlunda. Vi rekommenderas att lagra vatten som räcker i minst 3-5 dygn, hygienprodukter, varma kläder, mat och helst ha en alternativ värmekälla.

Det har upptagit mina tankar på hur jag skulle kunna lösa den här krocken så att jag kan både rensa och preppa som två parallella eller en gemensam process. För mig som har haft (och till viss del fortfarande har) väldigt svårt för att släppa taget om saker så har detta blivit en extra parameter att ta ställning till när jag står med mina saker och ska fatta beslut. Kanske är en extra stekpanna bra att ha om man ska laga mat över öppen eld? Om inte så kanske jag kan spara den och ge till en granne som är i behov när det väl händer? Och mina tre extra par vinterskor som jag inte använt på många år? Är det bra att spara dem? Tänk om det blir en jättekall vinter och vi inte har någon uppvärmning? Då kommer jag verkligen att ångra att jag gjorde mig av med dem.

Efter en tids funderande fram och tillbaka tycker jag att jag har landat i ett tankesätt där jag tänker på prepping som en mer separat del av vårt hem och våra saker. Vi har börjat lagra vatten och har köpt en del extra mat som pasta, makrill, olja och buljong, men vi har långt ifrån ett förråd som vi skulle klara oss på mer en än vecka. Jag blundar för att det tar plats och tänker istället på lagret med tacksamhet, att om det skulle hända något så har vi i alla fall något att gå på.

Vad gäller saker som husgeråd, kläder, skor, sängkläder med mera, så har jag kommit fram till att det kanske är så att denna parameter med prepping till och med gör det lättare att fatta beslut om vad som ska behållas? Jag tänker att de saker som kan vara mer rationella att behålla, men ändå i en lagom mängd, kan vara en utgångspunkt i ett prepping-förråd. Det gör mina beslut lättare när jag rensar ut saker som jag ändå inte använder eller inte på något sätt gör mig glad.

Jag gick igenom mina skor för ett tag sedan för att jag skulle skicka en påse till Sellpy och då hittade jag ett par högklackade skor som jag bara använt en gång på en fest för många år sedan. De var dyra och snygga men helt omöjliga att gå i – de gav 100% garanti att stuka foten för en som jag som inte är så van på höga klackar – men ändå har jag haft svårt att släppa taget om dem. Nu däremot så höll jag upp dem och granskade dem med nya ögon och ställde mig frågan; om vi befinner oss i en kris, vi är nedkylda, hungriga och kommer att behöva vandra till fots i flera dagar, kommer jag att sakna mina ljusbeiga högklackade skor då? Nej, troligtvis inte. De fick åka med i påsen till Sellpy. Ett par extra vinterskor är nog bättre att spara då.

Tycker du att det blir svårare eller lättare att rensa ut när du ska ta hänsyn till prepping?

Mina högklackade skor – bild lånad från Sellpy! 🙂

Planer för våren 2023

I söndags dansade vi ut julen här hemma. Jag kände att jag hade inte myst helt färdigt med julen, men i måndags var det inplanerat att det skulle komma hem en fotograf till oss och ta bilder till ett reportage om ordning i hallen. Så det var på sätt och vis bra för då fick vi tagit ut granen och julpyntet, och vi fick städat på köpet! Jag vet inte riktigt när reportaget kommer att vara klart, eller i vilken tidning det kommer att synas, men jag berättar när ni kan läsa det!

Nu när julpyntet är borta och vardagen har kommit tillbaka så tänkte jag sätta mig ner och skissa på vad som kommer att hända under våren och vad jag har för projekt som jag vill genomföra. I mitt förra inlägg kunde ni läsa om mina nyårsintentioner med träningen, vilket kommer att ta en del tid i anspråk, så därför tänkte jag inte hitta på så många nya stora projekt under våren! Mer lite lagom projekt! (Det är ju så spännande att smida planer!)

Föreläsning i Malmö

Först ut nu i januari, är en föreläsning som Susanne och jag ska hålla tillsammans på Studieförbundet Vuxenskolan i Malmö torsdagen den 26 januari. Föreläsningen är cirka 1 timme och ingår i en serie av olika smakprov för att visa studieförbundets utbud och ämnen. Är ni sugna på att komma och lyssna är ni varmt välkomna att anmäla er här: Rensa ut med Susanne & Eva Maria

Kursen Rensa ut och få ett hem i ordning

Jag ser så mycket fram emot att få hålla kursen igen med Susanne! Vi hade kursen för första gången i höstas och nu kommer vi att hålla den till våren igen med start torsdagen den 2 mars. Det blir lite annorlunda den här gången då träffarna kommer att vara varannan vecka istället för varje vecka. Detta för att deltagarna ska få tillräckligt med tid att hinna göra sina hemuppgifter mellan gångerna. Tanken med kursen är att man verkligen ska komma igång med att rensa ut hemma!

Läs gärna mer om kursen, och anmäl dig här:
Rensa ut och få ett hem i ordning!

Klädköpstoppet

Såklart så fortsätter jag med klädköpstoppet! Nu har det gått 4,5 månad och det känns fortfarande bra men jag måste erkänna att jag har haft en del utmaningar längs vägen. Speciellt nu när vädret är lite trist och grått så infinner sig känslan av att jag vill ”piffa upp mig med något nytt”, utan att egentligen ha ett verkligt behov för något. Uppföljning kommer!

Sonens rum

Detta blir ett av hemmaprojekten i vår. Sonen behöver nya möbler till sitt rum, han har vuxit ur de gamla kan man säga! En ny säng, klädförvaring och en bokhylla behöver vi hitta. Rummet är inte så stort så det krävs lite smarta möbler tänker jag. Det svåraste just nu är att hitta en gemensam dag så vi kan åka ut tillsammans och titta! 🙂

Gästrummet

Har ni också mysteriet i era hem att olika rum förvandlas till skräprum med jämna mellanrum? Nu är det gästrummet som har slammat igen. Här står två dörrar och en säng som vi ska sälja, en matta som vi ska packa upp och lägga ut i vardagsrummet och några andra diverse mindre möbler som väntar på beslut. Målet är att få det fint i rummet så att gästerna kan trivas. I det här rummet behövs också att läggas till någon form av energi och mys, men jag vet inte riktigt hur. Det är som att det är lite avslaget i det här rummet och det ligger på baksidan av huset där det inte kommer inte så mycket ljus. Det som är bra med rummet är att det är det tystaste rummet i huset, så det är bra för att sova i.

Läsa spanska

I höstas gick jag en jättefin kurs i spanska på Folkuniversitetet (på distans). Men den var väldigt intensiv och jag fick lägga mycket mer tid på den än vad jag hade föreställt mig. Jag lade nog 3 timmar varje vecka på läxorna plus sedan lektionen som var 2 timmar, i 10 veckor. Så nu till våren känner jag att det blir för mastigt med en kurs men jag ska försöka sitta då och då och läsa något på spanska. Det är ju så roligt med språk tycker jag!

Tavlor (del av loftet)

Jag kikar på mina planer som jag hade inför hösten 2022 och då var loftet med som en punkt, men inte för att genomföra utan bara för att jag ville ha med punkten för att inte glömma bort den (vilket i och för sig inte är någon överhängande risk!). Mycket hänger på när barnen kommer att känna sig motiverade och jag håller fast vid min önskan till min femtionde födelsedag som infaller i år, att jag önskar mig en städning av loftet. Jag tänker att kanske det är något jag kan göra för att börja lossa på projektet med loftet och då tänker jag på min tavelsamling som står där uppe. Jag ska bestämma en dag under våren då jag ber någon om hjälp att lyfta ner alla tavlor och gå igenom dem. Så börjar man pilla lite i ena kanten i alla fall!

Här får jag nog nöja mig inför våren! Att dela upp det i små mål hjälper mig att få saker gjorda, annars är det lätt att det varken blir hackat eller malet!

Har du några spännande planer eller projekt inför våren 2023?

Kramar Eva Maria ❤︎

Nyårsintentioner 2023

Bild av Jonathan Borba/pexels.com

Det låter lite snällare med intentioner än löften tycker jag! Inför varje nytt år brukar jag ha en lång lista med nyårslöften, men inför 2023 tänkte jag ha en kortare lista och försöka att vara mer konkret och specifik angående hur de ska genomföras. Jag har tänkt noga på att de ska vara realistiska att genomföra. Det är så lätt att bli besviken på sig själv om man sätter för höga krav. Det jag känner främst är att jag behöver ta tag i träning och hälsa, dessa områden har halkat åt sidan under hösten. Jag vet att jag mår mycket bättre om jag upprätthåller mina rutiner med träning men ändå är det så lätt att prioritera bort just träningen konstigt nog. Tennisen har jag upprätthållit men det är för att det är en bestämd tidpunkt och någon väntar på mig…! Jag har svårare att resa mig ur soffan och ta mig till gymmet.

Dessa fyra områden är mina nyårsintentioner för 2023:

Mindfulness

Känner du igen känslan av att inte vara helt närvarande i stunden? Att det kommer nya bollar flygande in från sidan som avbryter det du är sysselsatt med just nu? När jag diskar tänker jag på arbetet, och när jag arbetar tänker jag på att jag borde gå till gymmet… Jag vill öva på att vara mer i nuet och fokusera på det jag gör. När jag läste till friskvårdsterapeut tränade vi mycket på mindfulness i olika former. Jag ska leta fram de böckerna och se om jag kan komma igång med några av övningarna. Jag tror att detta är min viktigaste intention inför 2023!

Sömn och vila

Jag har alltid varit en morgonmänniska och därför tycker jag om att gå och lägga mig tidigt. Det bästa jag vet är att krypa ner i sängen klockan 21 och läsa lite i en bok innan jag somnar. Nu på sistone har jag börjat vara upp längre på kvällarna men jag går upp i samma tid på morgonen, vilket har byggt upp en sömnskuld. Det är när jag kommer igång med något för sent på kvällen som jag tappar tiden och helt plötsligt är klockan 23! Så ja, nu ska jag försöka komma i säng tidigare helt enkelt!

Yoga/Sjukgymastik

Fram till i våras var jag flitig med att göra mitt lilla yoga-program och sjukgymnastikövningar på morgonen men sedan hände det något i somras och jag kom helt av mig. Jag vet att jag mår bra av att göra övningarna och framför allt är det bra för mina hälsenor och vader som spökar ibland. På morgonen idag kom jag igång med övningarna och jag ska försöka få in rutinen igen! Den här stunden på morgonen bidrar också till att ta med ett lugn vidare in i dagen.

Träning

Så var det träningen! Den har jag som sagt halkat ur, förutom tennisen som jag tränar en gång i veckan. Tyvärr har min brist på övrig träning lett till att jag inte är på topp inför tennisträningen och det märker jag inte bara vad gäller konditionen utan även att jag får problem med hälsenor/fötter/armbågar med flera kroppsdelar! Inte bra med andra ord. För att vara så specifik som möjligt med att komma igång med träningen tänkte jag gå till gymmet en gång per vecka (troligtvis fredagar) och till simhallen en gång i månaden. Simning en gång i månaden låter inte så ansträngande men jag sätter en blygsam intention så att jag kan klara det. Blir det fler gånger är det bara en bonus! I julklapp av min sambo fick jag ett klippkort med 30 gånger på simhallen så nu finns det alltså inga ursäkter längre.

Sen har jag alla mina andra mål, planer och rutiner, men de har egna listor – älskar ju att skriva listor, speciellt om jag har en fin anteckningsbok!

Hur känner du inför det nya året? Har du några nyårsintentioner?

Önskar er en fin start på 2023! Kramar Eva Maria ❤︎

Gott Nytt År 2023!

Jag vill önska er alla läsare ett Gott Nytt År och hoppas att ni kommer att få ett fint år 2023! Kanske finslipar ni in i det sista på era nyårslöften? Jag tycker mycket om att hitta på nyårslöften och idag tänkte jag fila på dem och innan tolvslaget vill jag ha skrivit ner dem på ett papper. Än så länge har jag två löften och de handlar båda om att hitta tillbaka till träningen. Under hösten har jag tappat mina rutiner för träning så jag hoppas kunna hitta på några listiga knep för att få till det men med rimliga och genomförbara mål.

Hoppas att ni får en fin sista dag på året och en bra start på det nya 2023!
Kramar Eva Maria ❤︎ ✰

Planer inför hösten!

Björken utanför mitt arbetsrum har börjat tappa sina gula blad och det hörs i blåsten att det är hösten som är på väg. För en liten stund sedan började det regna och det känns faktiskt ganska mysigt! Jag sitter i mitt arbetsrum och funderar på mina planer inför hösten. Det är en hel del spännande som ska hända och jag hoppas på mycket höstmys också. 🙂

Planer inför hösten:

 • Vi har precis fått besked om att vår kurs ”Rensa ut och få ett hem i ordning” har fått tillräckligt med anmälda deltagare, så den kommer att starta. Det är vi så glada för och nu håller vi på att fila på materialet. Det finns fyra platser kvar så om du är sugen att anmäla dig så tveka inte inför det! Här kan du gå in och läsa mer om kursen och anmäla dig! Första träffen är torsdag 6 oktober i Malmö. Jag hoppas att vi ses!
 • Den första september började jag att ha klädköpstopp som ska vara i ett år. Jag skrev det på Facebook och då var det så många som ville hänga på! Det är så otroligt roligt! Vi har en Facebook-grupp och nu är vi 60 medlemmar i den gruppen plus er som är med här via bloggen! Fantastiskt! Det är toppen att vi kan peppa varandra när köpsuget kommer och tipsa varandra om strategier. Vill du hänga på i efterhand så går det såklart bra! Mer om köpstoppet kommer här på bloggen!
 • Jag har fått bättre rutiner med att arbeta i datorn – nu sitter jag oftast ett pass på förmiddagen med mina olika arbetsprojekt. Mellan uppgifterna tar jag en liten paus och sträcker på kroppen och fyller på tekoppen. På eftermiddagen vill jag gärna ta en längre promenad med hunden eller ensam. Mitt mål under hösten är att försöka hålla fast vid mina rutiner och utveckla dem.
 • Här hemma blir det ingen renovering under hösten. Det känns bra att även fatta ett beslut över vad som inte ska göras, så kan man lägga det åt sidan. En punkt som vi kanske genomför är att börja titta på olika målerifirmor som skulle kunna måla om vårt hus. Vi vet inte vilken färg vi skulle vilja ha så det behöver vi fundera på. Nu är vårt hus gult med takpannor i terrakotta.
 • Jag fortsätter att rensa ut men jag känner att allt eftersom vi har fått bättre ordning så har rensandet ändrat karaktär. Tidigare hade jag stora områden med olika kategorier av saker jag skulle gripa mig an men nu är kategorierna mer åtskilda och rensande blir mer finslipande och detaljerat. Det känns oerhört bra vill jag säga. I och med att grundordningen har blivit bättre så lägger vi mer tid på själva städningen (att plocka undan, dammsuga, torka olika ytor mm). Under hösten vill jag fortsätta att rensa löpande och utveckla våra rutiner för städning.
 • Sen har jag börjat att läsa en kurs i spanska. Det är totalt 10 träffar online och det är jättetrevligt. Jag har läst spanska på gymnasiet och eftersom jag är intresserad av språk så vill jag ändå påstå att jag har hållit liv i spanskan. Ibland köper jag en spansk tidning (t ex Hola) och läser lite i den och översätter det jag inte förstår. Men nu går jag alltså en kurs med lektioner och läxor. Min spanskafröken är så trevlig och hon kommer från Madrid. Kursen heter Spanska A2 del 2 och går på Folkuniversitet. För att ta reda på vilken nivå man skulle börja på så fick man göra ett test via internet.
 • Jag vill även nämna Loftet som en punkt under hösten, bara för att ha den med. Alltså vår vind ovanpå huset. Ni som har följt bloggen vet att detta är något som tynger mig. Däruppe är det fortfarande många lådor som behöver gås igenom (framför allt av barnen som nu är 16 och 18 år). Loftet har legat långt ner på listan men eftersom vi har kommit så långt med rensandet i själva boendeytan så börjar jag nu se loftet som en genomförbar punkt inom de närmaste två åren. Nästa år fyller jag 50 år och det enda jag har önskat mig av barnen är att vi ska gå igenom loftet. Det hade varit den bästa presenten för mig! När jag pratar med dem om mitt önskemål tittar de helt oförstående på mig:
  -Va?! Hur kan du önska dig det tråkigaste som finns?!
  Att rensa på ett loft? Du kan väl önska dig en resa eller vad som helst?!
  Men nej, då önskar jag mig hellre att städa loftet. Det hade varit så befriande att få det luftigt däruppe. 🙂 Så den här punkten går väl egentligen ut på att bearbeta barnen så att de vill genomföra loft-projektet med mig under nästa år!

Ja, det är mina projekt under hösten som det ser ut nu!

Hur ser dina planer ut inför hösten? Brukar du skriva ner dina planer?

Kramar & Trevlig helg från Eva Maria <3

Glad påsk!

Vilket aprilväder vi har nu! Frost på morgonen även här nere i landets allra sydligaste del, strålande sol, regn och sedan hagel på det. Säkrast att inte packa undan vinterkläderna ännu.

Hoppas att ni har det bra och att ni tar en paus i rensandet och njuter av påsken! 🙂 Jag har en liten uppgift till mig själv idag och det är att gå igenom vovvens saker. När vi tömde förvaringen innan renoveringen av hallen så flöt det fram så många olika saker vi inte sett på länge. Tänker att jag ska passa på att gå igenom allt innan det ska stoppas tillbaka i den nya förvaringen. Den kommer i mitten av juni så det är ett tag tills dess.

Men oj, så många saker Karro har! Jag kan inte skylla på henne, det är ju jag själv som handlat…! Titta här Karro – does it spark joy?!

Karro – does it spark joy?!

Glad Påsk! Kramar Eva Maria 🌸 💖

Dagar när det är oroligt

Foto av Martijn Adegeest från Pexels

Det är en orolig tid nu, för mig känns det som att kriget som pågår ligger som en mörk dimma över det mesta i vardagen. Jag vill gärna läsa nyheterna flera gånger under dagen för att hålla mig uppdaterad om vad som händer. Tankar med oro går till de som har det fruktansvärt och även till framtiden om hur saker i vårt närområde kommer att utvecklas. Personer i vårt eget samhälle bunkrar och jag undrar om vi ska göra det också. Vi har varit och köpt en del extra mat som några konserver och pulversoppor men vi har till exempel ingen kamin. Vi tog fram vårt stormkök och skulle prova det men rödspriten var slut i alla affärer. Det kändes overkligt och stressande. Det finns också en trötthetskänsla av att vi har haft en pandemi i två år och nu kommer det ett krig som vi behöver förhålla oss till.

Stora och små projekt som jag har på min ToDo-lista känns motiga att komma igång med när tankarna är splittrade. Det jag försöker göra i perioder när jag är orolig är att hålla fast vid de grundläggande rutinerna men skala ner dem lite. Jag vet att jag inte orkar eller kan hinna med allt när oron stjäl energi. Sätter man målen för högt är det lätt att man blir besviken på sig själv, då är det bättre att sätta rimliga mål och känna sig nöjd i slutet av dagen.

Så här tänker jag för att hantera tiden just nu:

 • Göra något som ger mening, till exempel skänka vinterkläder eller pengar (jag har skänkt pengar)
 • Läsa nyheter löpande men jag läser inte på kvällen precis innan jag ska somna
 • Jag skulle vilja lära mig mer om ”prepping” och omsätta det i praktiken, till exempel genom att ordna någon form av uppvärmningskälla som en kamin hemma (nu har vi bara el)
 • Följa mina vanliga vardagliga rutiner men skala ner ToDo-listan (allt är kanske inte så viktigt)
 • Diskutera med familj och vänner
 • Försöka hitta mening och glädje i det lilla även om världen runt om är skrämmande

Hur hanterar ni oro i tillvaron? Gör ni något speciellt just nu som att hjälpa till på olika sätt, preppar ni eller lever ni som vanligt?
(Klicka på rubriken på inlägget för att kommentera.)

Kramar från Eva Maria och tack för att ni läser bloggen!

Flyttkaos med lärdomar

Detta inlägg är ett affiliate-samarbete med Moveria – Europas största flyttportal!

Flyttkaos! (bild från Shutterstock)

Jag hjälper gärna till när vänner och bekanta ska flytta, jag tycker faktiskt att det kan vara lite spännande och roligt. När jag var yngre erbjöd jag mig med glädje att hjälpa till när jag hörde att någon skulle flytta  – Jamen, bara ring när det är dags så dyker jag upp! Sen glömde jag bort det i samma sekund bara för att bli påmind när telefonen ringde klockan fem på lördagsmorgnarna – Nu är det dags! Du kommer väl?! – Öh, ja såklart… jag ska bara klä på mig och borsta tänderna, typ. På äldre dagar så är jag mer noga med att förhöra mig om omständigheterna och förutsättningarna kring flytten, och skriva in det i kalendern.

Men inte så att jag har ångrat mig, man vill ju hjälpa till. Förutom en gång när jag pluggade i Lund, då ångrade jag mig, men då var det försent. Det var ett bohag som egentligen skulle passat bäst i en doktorsvilla, men var inklämt i en trerummare på tredje våningen utan hiss. Nu var det dags att flytta till två rum med pentry. Ja, men varför inte? Downsizing i praktiken. För att slänga in en extra parameter så skulle trerummaren lämnas över till fastighetsägaren klockan åtta på måndag morgon inför en större renovering. På grund av renoveringen skulle vi alla fall slippa flyttstäda.

Vi var ett gäng halvtrötta ungdomar som dök upp på fredagskvällen för att ”börja så smått”. Någon lagade en stor köttgryta som skulle puttra på spisen, så köket fick vi vänta med att packa ner. På den tiden hade jag inte övat upp min förmåga att rimlighetsbedöma utifrån mått, kvantitet och tid, så jag anade ingen oråd. Vi började dutta här och var och packa ner i lådor. Lådorna visade sig bli ett problem i sig, de var alldeles för få och rymde cirka 5% av bohaget. Detta resulterade i att någon fick köra med bil till den nya adressen och packa upp lådorna och sedan köra tillbaka med de tomma lådorna. Lägenheterna låg på var sin sida av Lund så det var en mastig uppgift. Vi andra försökte ragga upp banankartonger i närliggande butiker innan de stängde och lyckades få ihop några fler men långt ifrån tillräckligt. Under första natten började jag känna mig lite stressad och funderade på just det här med mängden av saker som skulle flyttas från punkt A till punkt B, i en liten personbil. Möblerna var ett ännu större mysterium. Det var en ekvation som helt enkelt inte gick ihop.

Den här flytten tog över två dygn utan sömn och i princip utan mat förutom några rester från fredagens köttgryta. Natt nummer två var jag så trött och det värkte i varenda muskel i kroppen efter allt packande och bärande. När jag öppnade skåp efter skåp, byrålåda efter byrålåda, och det bara vällde ut saker, kändes det som om jag befann mig vaken i en mardröm. När jag öppnade en garderob i sovrummet blev jag attackerad av ett gammalt rostigt fiskespö som var inklämt framför julpynt, lakan och konservburkar. Med gemensamma krafter försökte vi övertala personen som skulle flytta att göra sig av med några saker, men nej, han vill behålla allt – speciellt fiskespöet även om han aldrig fiskat. När vi närmade oss deadline så var det fortfarande en hel del saker kvar i trerummaren men då hade någon observerat att det stod en nästan tom container en bit från lägenheten. Vi fick ta ett varv till med personen och övertala honom att slänga det sista och förklara för honom att tvåan han skulle flytta till, den var redan full. Till slut gav han med sig och vi dumpade det sista i containern.

Klockan åtta på måndagsmorgonen var lägenheten tömd och nycklarna kunde lämnas över till fastighetsägaren. Vi hamnade i ett tillstånd av lyckorus, kastade oss på gräsmattan utanför och skrattade hysteriskt. Vi var helt slut men sen skulle vi vidare till föreläsningar och arbete. Precis när vi ska bryta upp ser vi en byggarbetare som springer mot oss och viftar med armarna i luften– Hallå där! Är det ni som slängt grejor i containern här?! Det får ni inte lov till! Det är vår container!

Behöver jag berätta att vi fick klättra ner i containern och ta upp allt igen? Även fiskespöet, som efter en lång diskussion om sannolikheten för att en fisketur någonsin skulle inträffa, hade hamnat i containern. Så ja, mina lärdomar av den här upplevelsen blev många och även om jag ångrade att jag anmälde mig så har jag haft nytta av mina kunskaper i efterföljande flyttar. Men det jag framför allt lärde mig var: Släng inte något i någon annans container!

Behöver du flyttkartonger kan du först läsa Moverias nya test av flyttkartonger 2022! Moverias checklistor inför flytt är också till stor hjälp!

Och läs gärna mitt tidigare inlägg i samarbete med Moveria som handlar om min pappas lilla flyttfirma!

Sida 1 av 12

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén