Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Efter köpstoppet – poängsystemet!

Då ska vi se… nu har det gått snart 2,5 månad efter klädköpstoppet. Anledningen till att jag har skjutit lite på den här reflektionen är att det har gått sisådär. Både bra och dåligt kan jag berätta.

Men jag tar det från början:

Under klädköpstoppet lade jag mycket tid på att fundera på vad jag hade för verkliga behov av inköp. Inköp som jag planerade att göra när klädköpstoppet var över. Det var bland annat nya joggingskor, nya vinterskor, en tunn längre höstjacka, basplagg som toppar och nya jeans plus lite annat smått och gott. Det kändes mycket bra med denna genomtänkta lista på cirka 10 plagg/skor. Eftersom jag hade rensat ordentligt i garderoben under köpstoppet behövde jag också uppdatera med några nya plagg.

Eftersom jag tänkte att jag inte skulle behöva inhandla allt detta på ett bräde så skapade jag ett poängsystem där jag ville kombinera att jag behöver träna mer och som belöning får jag handla kläder. (Ett system som man kan använda till alla möjliga förändringar man vill göra.) Varje vecka skriver jag upp vad jag har tränat och får poäng, och när jag samlat ihop 20 poäng får jag köpa ett plagg/ett par skor (oavsett pris). Så långt låter det bra, eller hur? Men det gick inte så länge förrän jag började handla på kredit, det vill säga att jag köpte plagg/skor för poäng jag ännu inte tränat in. Detta tycker min familj är väldigt roligt och skojar med mig om att jag kan ta sms-lån hos dem. Nåja, jag tycker det är intressant att prova mig fram med olika system, så jag tar det inte så allvarligt.

Det som har hänt, och nu vill jag vara ärlig, är att jag har handlat 19 plagg/skor totalt. Det skulle innebära att jag behövde ha tränat in 19 X 20 poäng = 380 poäng. Mitt träningssaldo till dags datum är 66,3. Så ja, ett tydligt minus kan jag erkänna.

När jag har presenterat mitt poängsystem för familj och vänner har jag fått olika feed back. Genomgående åsikter är att poängsystemet är fel (att jag får för lite poäng när jag tränar) och att jag inte ska vara så hård mot mig själv med förbud. Min omgivning har hejat på mig under köpstoppet och de säger att jag har varit mycket duktig med det, så de tycker att det är okej att handla några plagg och skor nu.

Min slutsats är att jag kommer att fortsätta använda poängsystemet och se om jag kan komma ikapp. Jag vill också fundera på det här med förbud – är det rätt eller fel med helt förbud för olika saker man vill ändra? Eller ska man prova ut andra tankesätt? Så en uppföljning av detta blir det om några månader!

Hur har det gått för dig om du har haft klädköpstopp och börjat handla igen? Blir det en stor shopping i början och sedan lugnar det ner sig? Eller håller du dig till att bara köpa det du behöver?

Önskar er mysiga höstdagar! Kramar Eva Maria

Föregående

Reportage i Hemmets Veckotidning!

Nästa

Mitt i julstöket!

2 kommentarer

 1. Intressant tanke med poängsystemet. Jag skulle behöva någon form av motivation för att komma igång och träna lite. Inte nödvändigtvis för att kunna shoppa något. Men det är en intressant tanke. Många idag har ju det ganska tufft ekonomiskt, medan jag själv kan märka att tappat lite det ekonomiska tänket från när jag var student (t.ex. jobbar jag så många dagar extra så kan jag finansiera en resa). Tänker spontant att det kan vara nyttigt för en själv att få tillbaka en känsla av att ha utfört en form av fysiskt arbete för sina pengar.

  • Eva Maria

   Nu har jag kommit igång lite bättre med mitt poängsystem och jag har det utskrivet på ett papper som ligger på nattduksbordet. Så varje kväll innan jag ska somna fyller jag i vad jag har tränat under dagen. Detta är ju ett sätt att lite grand “lura sig själv” men jag tänker att det kan fungera för att införa olika rutiner och mål man vill komplettera med. Just med det ekonomiska så hade jag en gång ett system att jag skrev upp på en lista i mobilen – priset på allt det jag inte köpte. T ex om jag var sugen på ett mellis på stan med latte så kan det lätt bli 80-100 kr och då skrev jag upp det om jag valde att avstå. Jag samlade inte direkt några poäng till något den perioden men jag fick ändå en uppfattning om hur lätt det är att bara låta pengarna flyga ur plånboken (ännu lättare nu med swish!).
   Nu har mina klädinköp stannat av efter att jag har köpt det jag behövde efter köpstoppet så nu satsar jag på att komma ikapp med poängen! 🙂
   Hoppas allt är bra med dig! Läste på din blogg att du varit ute och åkt mycket tåg på sistone! Spännande!
   Kramar Eva Maria <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén