Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Böcker jag läst 2023

Inför 2023 hade jag en önskan om att få igång mitt läsande igen och funderade på om jag skulle kunna läsa en bok i månaden. Jag har inte tänkt så mycket på det som ett mål, men nu när jag summerar de böcker jag har läst så har det blivit 16 böcker (varav 2 ljudböcker), så lite drygt en bok i månaden. Jag ville också komma igång med att läsa mer skönlitteratur då jag oftast fastnar för faktaböcker/självutvecklingsböcker.

Det jag också försökt mig på är att använda små stunder till att läsa, till exempel om jag har skjutsat min dotter och ska vänta en stund, så har jag med en bok i väskan istället. Detta har fungerat mycket bra, så istället för att automatiskt ta upp mobilen och scrolla planlöst så har jag läst i en bok. Helst vill jag känna att jag har en längre stund på mig när jag ska ta upp en bok och läsa, men har man inga längre stunder så blir det inte av. Så jag har försökt tänka att det går bra att läsa även en kort stund som en kvart. Efter många små kvartar här och där, så har man läst ut boken! Jag märker att min hjärna bli mindre trött av att läsa i en bok än att scrolla i mobilen. Men det bästa är när jag har en längre stund och kan bädda ner mig i soffan med vovven Karro och läsa (med chokladpraliner på armlängds avstånd såklart!).

En kort presentation av de böcker jag valde att läsa 2023:

 1. Kurashi at Home – Marie Kondo
  Marie Kondos nya bok – den är helt underbar! Njöt av varje sida, kändes som glass som smälter i munnen att läsa denna. Fina bilder och peppande texter. Strök under, gjorde anteckningar och använde färgglada post it-lappar.
 2. Mikrovanor – BJ Fogg
  En bok inom mitt intresse att skapa och hålla vanor. En mycket givande bok som kompletterar Atomic Habits av James Clear.
 3. Klara and the sun – Kazuo Ishiguro
  Oj, ja, en underbar bok. Älskade hans bok ”Never let me go” och denna var lika finstämd. Denna hamnar i toppen på mina favoriter.
 4. Inred med färg – Leonor Juhl
  Denna boken köpte jag mest för att bläddra i och titta på de fina bilderna, men jag läste faktiskt även texterna. En mycket trevlig inredningsbok som lär ut hur man kan piffa upp sitt hem med lite färg och personliga föremål, utan att det blir plottrigt.
 5. Life Makeover – Dominique Sachse
  En bok som jag blev nyfiken på utifrån idén att man kan må bättre på insidan om man börjar med utsidan. Jag valde att läsa boken eftersom jag i perioder inte är så noga med mitt yttre och känner att jag lite grand förfaller, och ville ha ny inspiration till att vårda det yttre. Jag är glad att jag läste boken för den var annorlunda och gav mig motivation.
 6. Before the coffee gets cold (del 1) – Toshikazu Kawaguchi
  Detta är den första av hittills fyra utkomna delar av en mycket speciell berättelse. Historien utspelar sig i Japan, på ett café där man kan resa fram och tillbaka i tiden. Personer som av olika anledningar vill göra dessa tidsresor besöker caféet och vi får följa med dem i deras livshändelser. En mycket fin berättelse som innehåller både glädje och sorg.
 7. Monotasking – Staffan Nöteberg
  Uppföljaren till boken Pomodorotekniken av samma författare. Mycket intressant fördjupning om vad det innebär att monotaska (till skillnad från att multitaska) och hur hjärnan fungerar. Jag tycker att innehållet i den här boken har hjälpt mig att få ett bättre fokus.
 8. Kom igång med Mindfulness – Tukan Förlag (ingen specifik författare)
  Detta är en introduktion till Mindfulness i en tunn lättläst bok.
 9. Je m’appelle Agneta – Emma Hamberg (ljudbok)
  Vad ska jag säga! En så rolig bok! Lyssnade på den som ljudbok när jag promenerade, skrattade högt så folk stirrade på mig. Så varm och skojig, perfekt om man behöver en dos feel good.
 10. Au revoir Agneta – Emma Hamberg (ljudbok)
  Fortsättning på Je m’appelle Agneta. Här blir berättelsen lite djupare och inte lika komisk, men en mycket varm och fin utveckling av första delen.
 11. The Creative Habit – Twyla Tharp
  Twyla Tharp har ägnat hela sitt arbetsliv åt balettdans. För att kunna prestera i ett så kreativt yrke krävs det goda vanor och rutiner. Den här boken är en självbiografi samtidigt som det är en faktabok i att planera och skapa struktur. Det finns många guldkorn i den här boken för den som vill få en bättre struktur i sitt arbete och vardag.
 12. Before the coffee gets cold (del 2) Tales from the Cafe – Toshikazu Kawaguchi
  Se bok nummer 6!
 13. Ebbas stil Guiden till en glammigare garderob – Ebba von Sydow
  Denna boken hittade jag på Erikshjälpen och eftersom jag är intresserad av att pyssla med min garderob och mina kläder fick den följa med hem. Massor med inspiration och smarta råd – även om modetipsen har några år på nacken nu!
 14. Before your memory Fades (del 3) – Toshikazu Kawaguchi
  Se bok nummer 6!
 15. Kom igång med Yoga – Tukan Förlag (ingen specifik författare)
  En liten guide till att starta med yoga. Teori och praktik för en nybörjare!
 16. 6 minuter om dagen, dagbok för välbefinnande – Dominik Spenst
  Detta är egentligen en ”fylla i bok” där man svarar på några frågor varje dag. Men första delen av boken innehåller fakta om planering och motivation som jag tyckte var mycket läsvärd. (Fick denna bok i present av min Clutter Buddy och blev mycket glad!)

Idén till att räkna de böcker jag läst har jag fått av bloggen “Vardagens mysterier” som under 2022 läste hela 49 böcker! Alltså nästan en i veckan! Här hittar du hennes tips för att få igång läslusten!

Hur tänker du inför att läsa böcker? Är det något du tycker att du hinner med eller vill göra mer av? Föredrar du pappersbok, digital bok eller ljudbok?

Kramar från Eva Maria

Föregående

Receptet till Chutneyn! ❤️

Nästa

Mina planer 2024!

2 kommentarer

 1. Jag har precis beställt del 4 i Toshikazu Kawaguchis bokserie och noterar att en femte planeras släppas i år. Plus att Before the coffee gets cold äntligen kommer i svensk översättning. Jag hoppas att de nya böckerna håller samma kvalitet. I år ska jag försöka hinna läsa Never let me go som tipsat om flera gånger 🙂

  Ser fram emot nya läsupplevelser under 2024 och önskar dig detsamma!

  Tack snälla för länken 🙂

  • Eva Maria

   Oj, det var fina nyheter om böckerna om det magiska caféet! Jag har del 4 i bokhyllan och den står näst i tur att bli läst, efter den bok som jag läser nu. Trevligt att den blir översatt till svenska, och superkul att det kommer en del 5! 🙂 Jag har både skrattat och gråtit när jag läst de böckerna. Men mest känner jag att de vill berätta att det är viktigt att ta vara på livet och varje dag, och inte vara rädd för att berätta för sina kära vad man känner.
   Hoppas du kommer att tycka om Never let me go! Tror att den finns som film också men jag har inte sett den.
   Önskar dig härlig läsning 2024!
   Kramar Eva Maria <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén