Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Har du provat Pomodorotekniken?

Har du också svårt att ta dig i kragen och genomföra en tråkig arbetsuppgift? Ibland behöver det inte vara en tråkig uppgift, det är bara svårt att komma igång. Då brukar jag använda mig av Pomodorotekniken. Det är en mycket enkel men smart metod för att få saker gjorda. Jag tycker att den passar till det mesta – och den passar utmärkt när jag ska starta upp och rensa i en kategori av saker som jag tycker är svår och det tar emot att börja. Och visst är det så att har man bara börjat så känns halva jobbet gjort!

Just tomaten har fått bli en symbol för den här tekniken eftersom den unge italienske mannen Francesco Cirillo som skapade den råkade ha en äggklocka formad som en tomat. (Ordet Pomodoro betyder tomat på italienska!) Under sitt första år på gymnasiet hade Francesco svårt att koncentrera sig och han blev ofta frustrerad när han inte kunde plugga i samma takt som sina studiekamrater. En dag ställde han sin tomatklocka på några minuter för att undersöka hur intensivt han kunde läsa på den tiden. Han upptäckte att det gick mycket bra för honom att koncentrera sig i korta stunder och när hans tomatklocka ringde tog han en paus. Denna upptäckt blev en stor förändring för Francesco och 1992 lanserade han tekniken som ett begrepp för allmänheten. Idag är hans teknik mycket känd och många använder den till alla typer av uppgifter som ska genomföras, oavsett om det har med arbete, studier eller vardag att göra.

Grunden i Pomodorotekniken är att du ställer en klocka på 25 minuter och påbörjar din uppgift. När klockan ringer får du ta en paus på 5 minuter. I pausen kan du sträcka på dig och kanske ta en nypa frisk luft. Ett pass på 25 minuter kallas för en Pomodoro och flera kallas för Pomodori. När du genomfört 4 stycken Pomodori med pauser är det dags för en längre paus på 25-30 minuter. När du lärt känna metoden kan du i förväg bestämma dig för hur många Pomodori du tror att du behöver till en viss uppgift. Du kan även laborera med om just 25 minuter är den bästa tiden för dig för en Pomodoro.

”Med Pomodorotekniken är tiden din vän, inte din fiende.”
Staffan Nöteberg, författare till

Pomodorotekniken – Kan du fokusera i 25 minuter?”

Egna reflektioner

Pomodorotekniken är så enkel men den kan få stora positiva effekter. Anledningen till att jag provade den från början är för att jag har problem med koncentration och jag upplevde snabbt att metoden passade mig. Det blir liksom lättare att skärma av omgivningen när jag arbetar och väntar på ”plinget” från klockan. Kanske på något vis är jag lättlurad men det fungerar!

Jag använde mig först av timern i mobilen men sedan ett tag tillbaka använder jag en app som heter Focus Keeper. Det finns flera olika appar för den här tekniken men jag har bara provat Focus Keeper och jag tycker om den. I appen kan man även lägga upp olika projekt och på så vis få statistik över hur lång tid man arbetat i projekten. Jag hade gratisversionen först men sedan ville jag prova premiumversionen där man kan ändra längden på Pomodori.

Bilder från appen Focus Keeper

Jag har laborerat med längden på Pomodori och kommit fram till att 25 minuter passar mig oftast, men vid vissa arbetsuppgifter ställer jag in längden på 40 minuter. Längre Pomodori passar när jag ska läsa eller skriva och kortare Pomodori när jag ska göra något praktiskt som att städa i en byrå. (Men du får prova dig fram till vad som passar dig!) När klockan plingar och jag är djupt i koncentration kan det vara frestande att inte ta pausen, men här upplever jag att om jag inte tar pausen, blir jag mycket snabbare trött under hela arbetspassets längd. Så mitt råd är att ta pausen även om du är mitt upp i något, då kan du arbeta längre.

Blir jag avbruten av andra tankar när jag arbetar skriver jag ner dem på en papperslapp och fortsätter att arbeta. Om telefonen ringer väljer jag om jag ska svara eller inte. Ibland kan jag då ringa upp efter min arbetsuppgift, men är det något mer akut svarar jag. Jag har provat att sätta telefonen på ljudlös när jag arbetar men på något vis blir jag mer stressad av det. Då tänker jag att jag kan missa något viktigt samtal från någon i familjen. Men det med telefonen är säkert en sak man kan träna upp sig själv och sin omgivning på. Mina ungdomar har vid det här laget lärt sig vad “en Pomodoro kvar” betyder!

Lästips

Vill du fördjupa dig i Pomodorotekniken kan jag rekommendera boken ”Pomodorotekniken – Kan du fokusera i 25 minuter?” av Staffan Nöteberg. Det är en mycket trevlig bok och den innehåller många praktiska exempel. Jag känner igen mig i problemet att uppleva att det är svårt att få saker gjorda och ett bra tips är att göra en uppgift i taget. Det låter så enkelt men ibland glömmer man bort det och försöker multitaska. Man tror att man är effektiv men oftast blir ingen uppgift blir helt klar. Boken är uppdelad i korta avsnitt och gör den väldigt lättläst. (Extra bra för oss som brottas med koncentrationen!) Den innehåller trevliga illustrationer också som förtydligar innehållet.

(Bild lånad från Bokus.)

Källor till detta inlägg:

Har du provat Pomodorotekniken eller är du sugen på att prova?

Kramar Eva Maria ❤︎

Föregående

Samlarna – ny dokumentär på SVT Play

Nästa

Ny kurs 2 mars i Malmö!

6 kommentarer

 1. Har hört talas om tekniken och associerar just tomat- äggklockan med den, men har inte själv tidigare provat upplägget. Kan dock föreställa mig att det kan vara mycket effektfull på flera områden i livet.

  Appen du använder blev jag nyfiken på!
  Att få statistik på hur mycket tid man faktiskt lagt på en specifik uppgift. Skulle önska att jag haft denna app genom alla år av rensande. Hur mycket tid är det som avsatts egentligen? En hel del kan kan jag tänka och kanske bäst ändå att inte veta:).

  Jag känner så väl igen mig med hur svårt det är att ställa telefonen på ljudlös. Har försökt ibland vid yoga och avslappning, men upplever mest att det bara gör mig ännu mer stressad att inte veta om någon försökt nå mig. Tror vi helt enkelt vant oss vid att alltid vara tillgängliga! På gott och ont antar jag…

  Tack för intressant läsning & Önskar dig en skön helg!
  Stor kram,
  Tina

  • Eva Maria

   Hjälp – det hade nog varit blandade känslor att se svart på vitt hur många timmar vi har lagt ner på att rensa! Ja, kanske bäst att inte veta! Speciellt ibland när jag har rensat så har det gått väldigt långsamt, sen kanske jag ändå har fått gå igenom samma kategori igen kort därpå. Men en sak som är tur är att inte veta på förhand hur lång tid det skulle ta! Då hade jag nog kroknat innan jag började!

   Jag glömmer bort att jag kan använda Pomodorotekniken ibland men sedan är det som om den gör sig påmind när jag ska starta upp med någon kämpig uppgift och då går det lättare. Den är egentligen väldigt enkel så kanske den fungerar mer som en snuttefilt när man ska ta sig igenom sega uppgifter.

   Jag har blivit inspirerad av din sociala-media-detox och gjort en liten egen variant. Jag bestämde för ett tag sedan att jag bara ska läsa och skriva på sociala media när jag sitter med datorn. Då sitter jag i princip alltid i mitt arbetsrum eller ibland på café, och då blir det som en uppgift jag ska göra. Jag använder inte sociala media så mycket privat utan mest till ”rensa ut”. Så då när jag sedan sitter med mobilen vid matbordet, i soffan, åker bil mm så går jag inte in där längre. Det har blivit en bra förändring! Plus att när jag sitter vid datorn är jag mer fokuserad på det jag ska göra.

   Tack för att du läser bloggen! Önskar dig en fin kväll!
   Kramar Eva Maria <3

   • Åh, fint att du blivit inspirerad av den digitala detoxen:). Sambon blev det också och raderade Instagram från mobilen efter årsskiftet.
    Även flera andra har gett mig hejarop på just detta område. Det märks att många längtar efter en paus eller att minska ner på sin sociala medier- närvaro.

    Under hösten reducerade jag ner användningen av Instagram rejält och i December kopplade jag ner helt. Det blev en väldigt stor förändring efter det.
    Nu är jag inne på Instagram någon eller ett par gånger i månaden och tipsar då i huvudsak om uppdateringar på bloggen och tar inte del av det övriga flödet och hjärnan tycks inte alls vara lika intresserad av sociala medier längre.

    Jag tror du kommer märka stor skillnad genom att reducera din användning till endast datorn. Mobilen är ju så lättillgänglig för oss och till slut går det nästan som på automatik att trycka in sig där på appen:)!

    Kram på Dig & Fortsatt Lycka till med din digitala detox!

    • Eva Maria

     Det var modigt av din sambo att radera Instagram! Jag är väldigt kluven till sociala media, samtidigt som jag vill använda det så har jag nu förstått att jag blir väldigt stressad av det. Inte så att jag direkt känner mig stressad till det yttre, men efter en dag när jag använt FB och Instagram för att kolla lite då och då blir jag medveten om att min hjärna är jättetrött! Det är som att det stressar på ett plan i hjärnan som inte kan stänga av – jag får en slags zombie-känsla som är obehaglig. Så nu när jag bara använder det i datorn märker jag en stor skillnad! Jag kan känna mig mycket mer pigg i hjärnan och har lättare att fokusera. Tack för inspiration och att du delar med dig av din resa på din blogg! 🙂
     Massor med kramar från Eva Maria <3

 2. Jag testade den som doktorand och det funkade väl hyfsat. Numera varierar jag mellan olika arbetsuppgifter och möten att det inte skulle passa varje dag. Lite svårt att bryta mitt i en tenta man rättar 😀 Men ibland skulle det vara bra med något verktyg för att jobba mer fokuserat.
  Trevlig helg!

  • Eva Maria

   Det skulle inte fungera så bra till vissa uppgifter, nej! 🙂 Jag känner också att dagsformen påverkar. Vissa dagar går allt som en dans medan andra dagar flyter lite trögare, då är det bra med en klocka som säger att man får ta en paus efter ett litet arbetspass. Idag har jag suttit på ett café och arbetat en stund i datorn, men då känner jag inget behov av att ställa klockan för då vet jag att jag ska sitta där i till exempel två timmar, sen ska jag åka hem. Men det kan hjälpa för koncentrationen också, att sitta någon helt annanstans än där man brukar sitta.

   Lycka till med att rätta tentorna! Kramar Eva Maria <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén