Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Kategori: Ordning & Reda Sida 1 av 10

Organisera böcker – hembesök hos Maria!

Min väninna Maria frågade om jag ville komma hem till henne en dag och hjälpa henne med att gå igenom hennes böcker. Hon önskade att rensa ut en del böcker och sedan organisera de böcker hon ville behålla. Detta ville jag mer än gärna! Vi skrattade lite åt detta projekt då vi båda älskar böcker och undrade om det skulle sluta med att inte en enda bok rensades ut, eller att jag tog hem alla!

När jag kom hem till Maria började vi med att samtala om vilken målbild och känsla hon ville uppnå för sina böcker. Hon ville få ett luftigt intryck av bokhyllorna i vardagsrummet och här ville hon behålla de reseminnen hon hade sedan tidigare i form av foton i ramar och souvenirer. I bokhyllorna i arbetsrummet och sovrummet ville hon helst ha bara böcker.

Vi började med hyllorna i vardagsrummet. Vi valde att gå igenom kategori för kategori (se de olika kategorier nedan). Maria lyfte ut böckerna och började titta igenom dem. Under tiden passade jag på att dammtorka hyllplanen. Sedan satte vi oss tillsammans i soffan och tog upp en bok i taget. Här blev jag förvånad – Maria var väldigt målmedveten och jag förstod att detta var något som hon laddat inför! Hon kunde sortera ut många böcker och jag behövde inte vägleda så mycket alls, bara kring några böcker där vi diskuterade om det var en bok som skulle behållas eller inte.

De böcker som Maria ville behålla satte hon tillbaka i bokhyllan i ordning efter kategori. De böcker hon valt att släppa taget om delade hon in i två högar; en hög för att skänka och en hög att ta med till jobbet. Maria arbetar på ett större bibliotek och tar ibland hem böcker som rangerats ut och de ska sedan lämnas tillbaka.

Några punkter vi stötte på och diskuterade:

Namn i böcker

När det står namn eller hälsningar i böcker, till exempel Grattis på födelsedagen kära Maria 12 år – önskar Farmor, hur ska man tänka här? Vi resonerade som så att om det är allmänna hälsningar och namn som ovan kan det bara stå kvar, men om det kanske är ett ovanligare namn tillsammans med mer personliga hälsningar eller adresser kan man välja att sudda ut (om det är skrivit med blyerts), måla över med annan penna eller riva ur sidan. Detta är nog en smaksak och hur man själv känner. Men bättre att göra något av dessa alternativ än att slänga hela boken, så tänkte vi.

En fin hälsning i en bok kan också göra boken i sig till ett minne som man vill spara. En bok tar inte så stor plats i hemmet och är lättare att spara än minnen i form av till exempel en möbel eller ett klädesplagg. Kanske har man fått boken i ett speciellt sammanhang och den som gav boken har valt den med omsorg. Då blir boken ett minne av situationen och personen som gav den. Så den här kategorin av böcker kan kännas bra att hålla fast vid tycker vi.

Lista eller fotografier på böcker man rensar ut

Är det några böcker man känner sig lite osäker på men ändå vill rensa ut, så kan man skriva en lista på de böckerna ifall man skulle ångra sig. (Men jag gissar att det väldigt sällan händer att man ångrar sig!) Maria valde att ta foto med mobilen på vissa av böckerna hon rensade ut men inte alla.

Vi hann inte gå igenom alla böcker denna dagen, så ett eller flera besök kommer det att bli! Jag blev så upprymd och glad av att gå igenom böckerna tillsammans med Maria och jag fick också ny inspiration. De böcker som Maria rensade ut tog jag med mig i bilen och nästa dag lämnade jag dem till Erikshjälpen. Och då undrar ni säkert hur det gick – fick jag någon bok med mig hem?! Ja, jag fick en bok av Maria! Det är en bok som heter Så gör jag av Bodil Malmsten. Maria hade länge tänkt att ge den till mig och nu fick den ett nytt hem i min bokhylla! Ser fram emot att läsa den.

Kategorier av böcker som vi inventerade i Marias bokhyllor:

 • Kokböcker, pärmar och lösa papper med recept
 • Floror och faunor
 • Trädgård
 • Konst
 • Språk – lexikon och böcker
 • Reseböcker
 • Kartor – böcker och papperskartor
 • Romaner
 • Ungdomsböcker
 • Barnböcker
 • Heminredning
 • Släktforskning
 • Kurslitteratur
 • Självutveckling och psykologi

Vill du att jag kommer hem till dig och hjälper dig med dina böcker?
Kika på min tjänst Ordningskonsult i sydvästra Skåne!

En liten uppgift – rensade i frysen!

Ibland kan jag få en svacka i motivationen och det kan kännas som att jag inte ”får någonting gjort”. Men när jag lägger mig på kvällen och reflekterar över dagen så har jag ändå fått en hel del gjort! Om jag har svårt att somna brukar jag gå igenom hela dagen med början från det att jag stiger upp och sedan varje liten detalj om hur dagen har varit. Jag brukar inte hinna gå igenom hela dagen innan jag somnat. Tänker också att detta är ett bra grej för att träna minnet. 🥰

För att komma igång med att få saker gjorda så använder jag mig ofta av knepet att göra en liten uppgift om dagen, det fungerar i princip alltid för mig. Dessutom när man väl är igång med en uppgift så brukar det lossna och ännu mer blir gjort av bara farten.

Igår hade jag en sådan dag när det kändes som att ”inget blev gjort” men då bestämde jag mig för att rensa frysen. Det tar ju faktiskt inte så lång tid och det är en konkret och avgränsad uppgift. Som en boll som sattes i rullning så blev det även att jag körde iväg med återvinningen och efter det tog jag en promenad i skogen och ner på stranden. Det kändes riktigt bra!

Vissa dagar behöver man ju bara vila också, men det känns ändå bra att få gjort något litet! 🥇🏆

Hur kommer du igång när du känner att det är uppförsbacke för motivationen? 💗

Garderoben på 28 dagar!

Jag hade en önskan om att gå igenom hela min garderob inför sommaren, men kände att jag inte hade tillräckligt med energi för att göra allt på en gång. Så jag gjorde ett schema på 28 dagar med en kategori varje dag. Nu har jag slutfört hela garderoben och det fungerade faktiskt väldigt bra! Det jag gjorde var att jag plockade fram allt som hörde till dagens kategori och lade det på sängen. Sorterade, rensade och vek sedan allting och lade eller hängde tillbaka i garderoben. Kände mig peppad och motiverad inför varje moment. De svåraste kategorierna för mig var jackor och träningskläder eftersom det har jag så mycket av. Nu känns det toppen att garderoben är redo inför sommaren! Min nästa milstolpe är i början av september då jag tänkte gå igenom höst- och vinterkläder och se om jag kan rensa ut något.

Blir du också sugen på att får ordning i din garderob till sommaren?

De 28 kategorierna:

 1. Strumpor
 2. Underbyxor
 3. BH
 4. Linnen, t-shirts
 5. Myskläder, underställ
 6. Pyjamasar, nattlinnen
 7. Byxor, jeans, shorts
 8. Toppar
 9. Blusar, skjortor
 10. Tröjor, hoodies
 11. Stickade tröjor, koftor, ponchos
 12. Kostymer, kavajer, västar
 13. Kjolar
 14. Klänningar
 15. Skärp, hängslen
 16. Scarfsar, schalar
 17. Broscher, manschettknappar
 18. Slipsar, slipsnålar, flugor
 19. Handväskor, plånböcker
 20. Jackor, utomhusvästar
 21. Regnkläder, paraplyn
 22. Termobyxor, overaller
 23. Mössor, hattar, kepsar, pannband
 24. Halsdukar, vantar, handskar
 25. Träningskläder
 26. Arbetskläder, uniformer
 27. Skor
 28. Njut av din nya garderob!

Allt får plats!

Häromdagen insåg jag att jag kunde uppnå ett outtalat mål, eller ja, nästan ett hemligt mål kan man säga. Målet var att få plats med alla mina kläder inuti min garderob. Jag tänker att detta låter självklart för de flesta men för mig som är en f d shopaholic av kläder och light hoarder har det inte varit en självklarhet. Genom åren har jag alltid haft kläder som inte fått plats i garderoben och då har jag haft dem nedpackade i påsar, dels på golvet i garderoben och dels uppe på loftet. Men genom att jag kontinuerligt har gått igenom min samling med kläder och rensat så har den totala mängden minskat sakta men säkert. Ibland har jag tänkt tanken att det skulle kännas bra att kunna få plats med alla kläder på ett ställe men den idén har känts orealistisk och ouppnåelig, så jag har slagit bort den.

Så en dag i förra veckan när jag skulle städa lite i garderoben och dammsuga, blev jag medveten om att det bara fanns en enda påse med kläder kvar på golvet längst inne i garderoben. Eftersom jag rensat en del på sistone så har det blivit luft i mina byrålådor och nu kunde jag helt enkelt packa upp påsen och lägga de kläderna i en låda! Det kändes liksom konstigt och märkligt att jag helt plötsligt, utan att fokusera på målet, hade uppnått det! 🙂

Sista påsen!

Jag vill fortsätta att minska storleken på min garderob och kommer att göra det genom regelbundna genomgångar för att rensa ut och organisera. Men för närvarande ska jag bara tillåta mig själv att njuta av att jag nådde det här målet! ❤️

När det kommer till mina många skor så har jag bestämt mig för att jag vill behålla dem, jag gillar ju skor, men jag skulle behöva en bättre förvaring för dem. I dagsläget har jag ingen konkret idé men jag hoppas att en lösning kan dyka upp. Och lösningar brukar dyka upp när man minst anar det, eller hur?!

Väg varje sak på guldvåg

Jag har reflekterat över att det är betydligt lättare att bära in nya saker i hemmet än att bära ut. För mig är det så, är det så för dig också?

Båda situationer innefattar ett beslut men det känns ofta lättare att bestämma sig för att köpa en sak eller ta emot en gåva, än att sedan rensa ut den. När saken väl är i hemmet så händer det något, jag vet inte riktigt vad, men som att man fäster sig vid den på något vis.

Därför är jag mycket noga nuförtiden med vad som får komma över tröskeln och in i mitt hem. Jag väger varje sak på guldvåg. Jag försöker se framför mig vilken funktion saken kommer att ha och var den ska ha sin egen plats. I detta beslut brukar jag tänka på allt arbete och tid jag har lagt ner genom åren på att rensa ut och skapa ordning. Detta vill jag inte förstöra genom att bygga upp en röra i hemmet igen genom att ta in saker som jag inte behöver.

Jag tror att beslutet att ta hem en ny sak är lättare att fatta ju billigare saken är, eller ibland helt gratis. Men även de saker som är billiga eller gratis bidrar till att bygga en röra i hemmet. Så även om något är billigt eller gratis är det bra att väga saken på guldvåg och fråga sig själv – ska den få komma över min tröskel och in i mitt hem? Är den värd att få bli en del av mitt hem?

Nu har jag ingen guldvåg, och säkert inte du heller, men man kan hålla saken i handen och känna efter om man vill ta med den hem eller inte. Tyckte bara att det lät fint och speciellt med en guldvåg för det är något man väger väldigt noga med!

Heliga ytor

TV-bänken – en helig yta!

Något som jag tycker är ett bra knep är det jag kallar för ”heliga ytor”. Jag kommer inte på något bättre ord, även om det låter som att man ska göra små altare i sitt hem. Men ja, kanske på ett sätt kan man se det som det – små altare av ordning!

Heliga ytor för mig är olika platser i hemmet där jag är mycket noga med att det inte får samlas saker som inte hör dit eller att det blir dammigt. Ytor som man ska kunna använda och sedan plocka undan sakerna igen. Jag har lärt familjen att de inte får lägga några saker där utan att sedan plocka undan dem vid dagens slut. Det kan vara små ytor som soffbordet, TV-bänken, skrivbordet, ovanpå en byrå eller till exempel köksbänken. I perioder av kaos och stök så är i alla fall dessa ytor rena och städade! Det gör mycket för intrycket och ger en känsla av att energin kan röra sig fritt. Att ha heliga ytor och hålla dem i ordning är också en bra start till att skapa ordning i hela hemmet. De städade ytorna smittar liksom av sig till resten av hemmet, jag tänker att så här fint vill jag ha det överallt.

Några av våra heliga ytor:

Just nu har vi väldigt bra ordning i köket och i vardagsrummet, men i min garderob vet jag inte vad som händer. Där blir det alltid stökigt så fort jag vänder ryggen till. Så nu känner jag så starkt att jag vill nå samma känsla av ordning och flöde av energi i min garderob som jag upplever att vi har på andra platser i hemmet. Helt enkelt, det smittar av sig! 🙂

3 tips till grundordning!

Jag återkommer ofta till ordet grundordning. Det är ett så positivt laddat ord för mig. I praktiken betyder det att det kan bli stökigt i perioder och saker kan ligga framme, men med en relativt enkel städinsats så hittar man snabbt tillbaka till grundordningen. Jag tycker att min stress har minskat mycket sedan vi etablerade en grundordning hemma. Om jag vet att vi ska få besök blir jag inte lika stressad för jag vet att det tar inte så lång tid att få ordning. Vi börjar med att plocka undan saker som ligger framme och sedan gör vi själva städningen.

Tre tips för att skapa en grundordning:

 • Ju färre saker, ju lättare att hålla ordning! Med det sagt inte nödvändigt att vara minimalist, bara att man har en fungerande förvaring för de saker man har.
 • Varje sak har en egen plats. Då är det lätt att plocka undan och få ordning snabbt, även om man varit slarvig och lämnat saker framme.
 • Ha en bra städutrustning och städrutiner som fungerar. Investera i bra utrustning som du gillar och prova dig fram till smarta städrutiner som passar dig och hemmet.

Har du en grundordning hemma som du snabbt hittar tillbaka till?

Trivs du i ditt hem?

När jag behöver återhämta mig lägger jag mig i soffan!

Trivs du i ditt hem? Jag tänker att det är en viktig känsla att kunna trivas i sitt hem. Oavsett om man har ett stort eller litet hem, tillbringar lite eller mycket tid hemma, så ska hemmet fungera för avkoppling och återhämtning. Arbetar man och kommer hem efter en stressig dag vill man kunna slappna av och göra sina dagliga rutiner som att laga mat, se på tv och sova gott utan att stök och damm stressar en. Är det så att man arbetar hemifrån, är föräldraledig, pensionär, sjukskriven, pluggar eller något annat, så vill man också ha det fint omkring sig. Jag tror att oavsett om man tillbringar lite eller mycket tid i sitt hem så är det lika viktigt med ett hem som verkar för en och inte emot!

Att pyssla i sitt hem kan vara något man mår bra av. Lite som en hobby med att rensa ut, skapa ordning, planera maten och laborera med rutiner som gör vardagen lättare. Jag tänker att detta bidrar till att man trivs bättre i sitt hem. Inte bara att man får ordning och reda och ett lättstädat hem, men också för att när man bryr sig om sitt hem så bryr man sig också om sig själv.

I stressiga perioder kan det bli att man inte prioriterar sitt hem, men kanske är det då det är som viktigast? Precis som att man prioriterar bort träning och att laga nyttig mat så skjuter man upp städning och projekt med att rensa ut och skapa ordning. Detta händer mig i flera perioder under året men då försöker jag göra något pyttelitet projekt varje dag. Det kan vara att bara ta bort saker från en liten hylla, dammtorka, och sedan ställa tillbaka. Så känns det som att man gör något som leder framåt i positiv riktning!

Vi ses snart igen! Kramar Eva Maria ❤️

Ett pyttelitet projekt!

Ibland orkar jag inte göra så mycket men så vill jag ändå göra något litet. Så i helgen blev det en liten uppgift med att städa i skåpet med mina träningskläder. Det hade blivit helt stökigt och rufsigt. Tog ur alla plagg – rensade ut 2 stycken till skänkes – vek fint och lade tillbaka. Jag har också en hylla på ett annat ställe där jag lägger träningskläder som jag kan använda en gång till utan att tvätta. Ibland hinner eller orkar man inte så mycket, då känns det ändå bra att göra något pyttelitet projekt! 👏💗⭐️

Önskar er god framgång i era projekt, stora som små! 🥰🍀

Kramar Eva Maria

Piffat upp i gästrummet!

Då och då får vi gäster som stannar över en eller några nätter och det tycker vi är väldigt mysigt. Under vintern har tyvärr vårt gästrum förvandlats till ett skräprum där vi ställt in allt som blivit över och inte haft någon egen plats. Det är ett mysterium så fort det går att skapa ett skräprum! Det räcker att det står några överblivna saker i ett rum så tänker man: Äsch, då kan jag lika gärna ställa inte lite till där, det är redan så stökigt. Och vips så har man ett skräprum! Men nu skulle min sambos dotter komma på besök och bo några nätter hos oss och då fick vi motivation till att ordna upp i det här rummet. Ibland behöver man helt enkelt en knuff!

Det som tog störst plats var en extra säng som stod lutad mot väggen. Det räcker med två sängar i rummet så den tredje behövde vi göra oss av med. Den ville en släkting gärna ha så vi körde den hem till henne. De två sängarna som var kvar hade olika höga ben och efter en del efterforskningar visade det sig att Ikea har ändrat fästena på sina sängben, så till våra gamla Sultan-sängar fick vi leta efter begagnade ben och hittade åtta stycken likadana på Tradera. Tydligen är dessa gamla ben populära för vi förlorade först två budgivningar innan vi till slut fick våra ben för ett lite för högt pris. Men det var toppen att vi fick tag på dem!

I rummet förvarade vi även två innerdörrar som blivit över från renoveringen och de låg staplade på ena sängen. En trasig golvlampa, gardinstänger, en matta som vi köpt till vardagsrummet men inte rullat ut, några kartonger med överblivna saker plus böcker och tidningar som jag rensat ut men inte kört iväg med hade också hamnat i detta stackars rum.

Innerdörrarna lade vi ut på annons men efter två veckor hade vi inte fått några napp så då bestämde vi oss för att köra dem till Sysav (vår återvinningscentral). De har en stor container där man kan skänka byggmaterial som går att använda igen. Vi ställde dörrarna och gardinstängerna i den containern. Resten av det som skulle skänkas körde jag till Erikshjälpen i Malmö (min favoritdestination!). Erikshjälpen i Malmö har flyttat till nya lokaler och det är så fint där. Sonen följde med mig dit och vi passade på att provsmaka våfflorna. Det nya caféet är så mysigt och ja, våfflorna är supergoda! 

Detta fixade vi i gästrummet:

 • Vi körde iväg en säng till en släkting.
 • Köpte begagnade sängben på Tradera.
 • Vi hyrde ett släp och körde iväg med dörrarna och gardinstängerna och en laddning skräp från garaget till Sysav. Min sambo fick ta ledigt från jobbet en eftermiddag för att vi skulle hinna med detta och jag var så glad – det är ju min favoritsysselsättning att köra till återvinningen!
 • Jag och sonen körde till Erikshjälpen och lämnade det som skulle skänkas.
 • På Erikshjälpen passade jag på att köpa två vita krukor för 20 kronor styck, sen köpte jag två gröna växter på Ica för att ställa i fönstret.
 • Skruvade upp spegeln som bara stått lutad på hyllan tidigare.
 • Köpte lådor på Clas Ohlson som passade i hyllan.
 • Tog ner en tavla från loftet och skruvade upp den på väggen.
 • Hittade en röd lampa på loftet som passade i rummet.
 • Köpte en ny matta på Jysk för att ge rummet en mer ombonad känsla.
 • I den svarta byrån lade vi lakan till gäster så allt är på plats (men de behöver inte bädda själva!).

Det är så skönt när det blir fint i ett rum som varit stökigt! Energin blir lättare och man vill vistas i rummet. Vårt gästrum ligger på baksidan av huset och det är lite mörkare och svalare på den sidan. Fördelen är att det är väldigt tyst och skönt att sova på den sidan av huset. Gästerna får dock stå ut med att vår lilla vovve krafsar på dörren och vill in och mysa i sängarna!

Har du ett gästrum eller var sover dina gäster när de sover över?

Önskar dig en fin dag! Kramar Eva Maria ❤︎

Sida 1 av 10

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén