Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Kategori: Ordning & Reda Sida 1 av 8

Ordning på glasen

En kväll när jag stod i köket och lagade mat och maten skulle vara i ugnen en timme så tänkte jag passa på att städa bland alla glas. Vi har två skåp för glas – ett för vardagsglasen och ett för finare glas till fest.

Först tog jag ut samtliga glas och ställde dem på köksbordet och grupperade dem som hörde ihop. Sedan bestämde jag mig för vilka jag ville behålla och satte tillbaka dem in i skåpen (som jag hade torkat ur). Glasen som blev kvar på bordet packade jag ner i en låda och jag har faktiskt redan kört iväg med lådan till Erikshjälpen! 🙂

Alla glas på bordet (vardagsglasen är inte med på bild!)
Så här blev det för finglasen! Härligt med symmetri!
Lådan till Erikshjälpen!

Städat i hyllan

I vårt vardagsrum har vi en hylla med öppen förvaring, en String-hylla. Jag tycker mycket om den men öppen förvaring ger lätt ett stökigt intryck. I vardagsrummet vill vi ha våra personliga prydnadssaker som vi blir glada av och alla våra brädspel. Men nu fick jag ta ett tag i hyllan och skala bort det som kändes överflödigt. Dammsög, dammade och möblerade om hyllplanen. Barnen fick gå igenom spelen och en del har de rensat ut och ska skänka, en del har vi packat ner i lådor och burit upp på loftet och de som är kvar tänker vi att vi ska spela under de kommande mörka höstkvällarna. Får se hur det blir med det – vardagen kommer ofta emellan med läxor och andra “måsten” att prioritera. Kanske kan man ha en bestämd spelkväll i veckan? Med hämtmat?

Jag tycker det är så mysigt med brädspel och vi har många favoriter som Ticket to Ride, Försvunna diamanten, Joakim von Ankas guldgrävarjakt, Settlers, Stratego, Nya bondespelet, Gammelgäddan, Sequence med flera! Vissa spel blir man aldrig för gammal för 🙂

Vykort från Loftet!

Mitt loft är ett perfekt resmål i dessa tider. Häruppe får jag vara garanterat ensam och i karantän. Ingen vill komma upp här, och hunden kan inte klättra upp på stegen så hon står nedanför och morrar. Jag har erbjudit samtliga inblandade att komma upp och sortera sina egna saker men det är otroligt vad alla blir upptagna med annat just då. Till och med en läxa som måste läsas blir plötsligt väldigt akut.

Men nu vill jag berätta att jag har nått ett delmål. Detta hände i helgen som gick och det känns så bra. Delmålet var att gå igenom alla saker, sortera, organisera och rensa ut det som gick att rensa ut på egen hand. Många turer till Erikshjälpen i Malmö har det blivit. Jag har packat ner alla lösa saker i lådor som jag har numrerat och gjort en tillhörande lista på vad som är i varje låda. Alla mina pärmar har jag gått igenom och gallrat, till och med kört det utrensade materialet till förbränning.

Det är fortfarande mycket saker på loftet, det är jag medveten om, men som en före detta hoarder så känner jag mig så nöjd och glad för detta delmål. Det är många timmar som jag spenderat häruppe på loftet, både soliga och regniga dagar. Förut syntes inte golvet på loftet, man fick med livet som insats kräla över sakerna för att komma upp och i säkerhet för att inte trilla ner i hålet.

Och om detta var ett delmål, vilket är slutmålet? Ja, det vet jag inte riktigt ännu. Helst skulle jag vilja att en del av loftet kunde bli en arbetshörna, det är väldigt ljust och varmt häruppe. Jag skulle också önska att barnen kunde gå igenom sina saker och kanske ordna en loppis, det hade varit härligt, men jag förstår att de vill spara en del av sina saker också. Jag får helt enkelt suga på karamellen ett tag!

FÖRE
EFTER

Städade i ett hörn

Det är lätt att det samlas saker i hörnen men enligt Feng Shui är det inte alls bra, det blockerar energin. Jag är ingen expert på Feng Shui men några saker har jag snappat upp. Ett hörn i sovrummet har varit stökigt länge men nu tog jag tag i det. Bytte den trasiga glödlampan och bytte den rutiga lampskärmen till en vit, det blev mer vilsamt för ögat. Det tog inte lång stund att fixa detta och jag undrar varför man inte fixar sånt smått direkt?!

FÖRE
EFTER

Timglaset

30 minuter Plock & Fix

Jag fick ett så trevligt mail från en läsare med tipset att använda ett timglas för att få små städuppgifter gjorda i vardagen. Vi diskuterade hur man lyckas hålla ordningen efter en stor städinsats. När man ska få gäster och har storstädat, då känns det så skönt och man njuter av sitt hem. Men sedan smyger sig sakerna fram och efter några veckor undrar man hur det gick till. Det finns nog ingen genväg till detta utan man får ha en rutin att gå och plocka undan och städa så gott det går, lite varje dag. Men såklart blir allt detta lättare ju färre saker man har! Läsaren vänder sitt timglas varje kväll och sätter igång och plockar och fixar! Jag tyckte det lät så bra så jag letade fram mitt timglas, det är på 30 minuter, så jag ska också göra ett försök med det varje kväll! Det går ju med en äggklocka men det är lite mysigare med timglas på något vis och man slipper den hemska ringsignalen och håller kanske på lite längre! Så himla bra! 🙂

Tankar inför sommaren

Det blir nog en annorlunda sommar för de flesta av oss. Drömmar om resor, sommarjobb och dagsutflykter till smultronställen får kanske ställas in och vi får tänka om. Troligtvis kommer vi att spendera mycket tid hemma och då är det viktigt att mysa till det lite extra och kunna hitta glädjen i det vi har. Många har det oroligt och ensamt och det kan vara svårt att veta vad man ska fokusera på.

Men en sak som jag är säker på, det är att vi mår bättre om vi har ordning och trivsamt hemma. Jag gillar att planera små projekt till mig själv, det skingrar tankarna för en stund, och sedan unnar jag mig att njuta av resultaten. Många av er har säkert redan börjat rensa och städa hemma med tanke på det som skrivs om våra återvinningscentraler just nu – att de är välbesökta!

4 tips inför sommaren:

  1. Vik en del av tiden hemma i sommar till att fixa ordning hemma och bli redo för hösten. Det är skönt att ha ordning hemma när vardagen drar igång och vi förhoppningsvis är tillbaka till våra vanliga rutiner.
  2. Föreställ dig hösten och de moment som brukar stressa dig i vardagen. Ligger du alltid back med tvätten? Ingen som kör iväg med återvinningen? Fundera över vilka rutiner som kan ändras för att få maskineriet att fungera bättre. Ofta är det svårt att tänka om när man är mitt uppe i allt så nu är en bra tidpunkt att ta ett steg tillbaka och få perspektiv. Lägg dig i hängmattan och fundera!
  3. Gör en egen plan! Här tänker jag på små projekt som inte tar så lång tid, eller större projekt som du delar upp i små bitar. Lägg till exempel en timme per dag till detta och njut sedan av din ledighet. Du ska se så långt ett litet steg varje dag kan leda dig – du vet väl att Rom inte byggdes på en dag? Kanske kan du hitta några tips som passar dig i den julkalender jag hade på bloggen 2018.
  4. För att peppa dig kan du fråga några vänner om ni ska samarbeta. Skapa en sluten FB-grupp och lägg upp era projekt eller ha en mail/sms-grupp. Heja på varandra och ge varandra tips! Fira när ni klarar av era utmaningar. Socialt fast på distans!

Dela gärna med er om ni har fler tips inför sommaren!

Sommarkramar & mys till er alla! / Eva Maria

Glöm inte att njuta också! Hemmagjord latte – inte så fancy men helt ok!

En Årsplanbok

Jag vet – inte den snyggaste handstilen!

Jag har börjat att skriva upp punkter i en Årsplanbok. I den tänker jag skriva upp sådana punkter som återkommer år efter år och födelsedagar. Jag är inte så duktig på att komma ihåg födelsedagar men tänkte bli det nu, det är trevligt när folk kommer ihåg ens födelsedag tycker jag själv. Jag har tagit en enkel anteckningsbok, vilka jag har många av som före detta shopaholic av kontorsmaterial, och skrivit månadernas namn på 12 sidor. Väldigt enkelt. Så har jag börjat fylla på punkter efter hand som jag kommer på dem. Kanske kan det bli lättare att planera kommande månad när jag ser vad som ska göras och slippa bli överraskad i sista sekunden – oj, skulle man deklarera i år också?! Byta däck i april och oktober, vaccinera hunden i januari och rensa stuprännorna i mars och oktober är några punkter som jag skrivit upp i min lilla bok. Har du ett system för födelsedagar och annat?

Vecka 19: Vaser och blomkrukor

Blommor från trädgården i min favoritvas!

Då var vecka 19 också gången! Jag sparade min uppgift till idag, sista chansen kan man väl säga! Det blev en inventering av vaser och blomkrukor men det var inte så farligt som jag hade förväntat mig. Jag har rensat ordentligt inom den här kategorin förut så det blev ingen vas eller kruka ut idag. Vaserna står i ett skåp i vår tvättstuga och jag torkade ur skåpet och ställde tillbaka dem i bättre ordning. Några var smutsiga så jag fyllde dem med vatten och lite ättika och lät dem stå i blöt så blev de som nya. Blomkrukorna förvarar jag i garaget och de fick en genomgång. Idag passade vi också på att plantera våra tomatplantor i större krukor och några frön som vi hittade. Det ska bli spännande att se hur det går! Sen plockade jag några olika små blommor i trädgården och satte i min favoritvas – en vas som består av nio små vaser på en platta. Nästa vecka är det vecka 20 och då har jag planerat att fundera på saker som jag vill sälja. Önskar er en fin start på nästa vecka!  

Vecka 18: Pappershögar

Så var det söndag igen och dags att se om veckans mål blev uppfyllt, och det blev det otroligt nog. En trist surdeg i form av högar med papper i arbetsrummet som behövde sorteras in i pärmar. Uppgiften blev klar på en timme och det är väl märkligt att man ska behöva skjuta upp sådana små uppgifter?! Jag kom igång och började även på förra veckans uppgift att sortera in lösa foton. Det känns ibland som halva jobbet är gjort bara genom att man har börjat. Uppgiften för vecka 19 blir att sortera och städa bland vaser och krukor, det ser jag fram emot!

Lådorna på loftet

Så var det dags att prata lite om loftet igen, det var ett tag sedan. Jag vill helst bespara er från detta snart helt uttjatade ämne men jag vill ändå presentera en liten nyhet så här i förbifarten, om det okej?

Jag har arbetat intensivt med att få struktur och ordning på loftet och det börjar bli mer ordning än kaos, en fantastisk känsla. Många timmar av ångest och svett kan jag berätta, och ont i ryggen eftersom det är rätt lågt i tak. Det är fortfarande en himla massa saker men nu finns det en grundstruktur. Som en recovering hoarder blir jag nöjd för varje litet framsteg, även om det går långsamt 🙂

Volymen på loftet består av:

  • 50% Barnens saker som de vill spara ett tag (deras tidsperspektiv är inte helt solklart men det är okej tycker jag, eller så lurar de mig bara för att de inte orkar rensa)
  • 20% Min stora samling pärmar och studiematerial (i superordning ska tilläggas)
  • 5% Mina kläd-kapslar (jag är ju även en recovering shopaholic när det gäller kläder)
  • 15% Fotoalbum och andra minnessaker (lite trist att ha dem på loftet egentligen men vi har ingen annan bra plats till dem)
  • 10% Dynor till sommarmöblerna, hammocken och badhytten

Jag har packat ner det mesta i flyttlådor för att allt inte ska ligga huller om buller. Varje låda har jag märkt med en siffra och i ett Excel-ark har jag skrivit upp vad varje låda innehåller. Med detta system blir det väldigt enkelt att hitta det man letar efter. Skriver man innehållet direkt på lådan behöver man leta igenom och läsa på alla lådor, vilket kan vara frustrerande. Häromdagen letade sonen efter ett par hörlurar som han inte använt på ett tag – och med hjälp av listan hittade vi dem på första försöket! Magiskt! Vill man sedan återanvända flyttlådorna så är det enklare att stryka ut en siffra än en massa text, eller så kan man bara använda siffrorna och göra en ny lista.

Ett utdrag ur listan!

Sida 1 av 8

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén