Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Samlarna – ny dokumentär på SVT Play

I förra veckan kom det en ny dokumentär om hoarding på SVT Play, Samlarna. Kanske ni redan har hunnit se den, annars vill jag varmt rekommendera den.

I programmet får man följa några personer som brottas med samlande (hoarding) och hur de på olika sätt får hjälp med att komma igenom processen att rensa ut och få ordning i sina hem. En firma som arbetat med detta under många år berättar hur de anpassar sitt arbete efter varje individ och de samarbetar också med bland andra boendestödjare från kommunen.

Ett mycket lärorikt program och jag håller tummarna för en uppföljare. Det hade varit intressant att få se hur det gick för deltagarna efter de hade rensat ut.

Här hittar ni programmet: Samlarna

Vill ni läsa mer om det jag skrivit om hoarding här på bloggen tidigare så hittar ni det under kategorin Hoarding!

Föregående

Vår hall i Sydsvenskan!

Nästa

Har du provat Pomodorotekniken?

4 kommentarer

 1. Jag tittade på dokumentären igår och tyckte den var en fin kontrast till andra dokumentärer på samma tema. Åtminstone framställs det som att det finns en förståelse och medmänsklighet i mötet med personerna som skildras.

  • Eva Maria

   Det håller jag med dig om. Många av dessa program om hoarders kan annars vara “freak shows” där det blir så dömande och personerna framställs som lata och inte kan klara av att hålla ordning.
   Det finns en annan serie som jag tycker är bra, The hoarder next door. Avsnitten finns på Youtube. I den serien är det en psykoterapeut som är specialiserad på att hjälpa hoarders och han gör det på ett så fint sätt. De får uppgifter att göra i hemmet parallellt med att de går i terapi. Oftast så har de något obearbetat trauma som de behöver ta tag i för att komma vidare. När de känner sig redo kan de få hjälp sista biten med att ett städteam kommer hem till dem och gör i ordning.
   Hoppas du får en fin helg! Kramar Eva Maria <3

 2. Tack för tipset. Tycker ofta att det ses ner på människor med den här typen av problem. Vore ju toppen med ett program med en mjukare approach.

  • Eva Maria

   Det är viktigt tycker jag också! Att inte bara visa hur det ser ut i deras hem utan också skrapa på ytan och förklara varför personen hamnat i den situationen. Det är bra att fler kan lära sig om detta problem och då kanske de kan hjälpa anhöriga/vänner på ett mer förstående sätt.
   Tack för att du kikar in på bloggen!
   Många kramar Eva Maria 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén