Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Kategori: Julkalender 2014 Sida 1 av 3

Lucka 24 – Julafton!

Julafton idag! Det känns helt otroligt! Hos oss kommer tomten sent ikväll så det blir att sysselsätta sig i väntan. Ska försöka hinna ut en promenad för att kompensera för julbordet, har redan sett ett tiotal joggare utanför fönstret… många som vill äta med gott samvete. Idag blir det ingen uppgift utan det får bli julmys för hela slanten. Kalle Anka kl 15 och sedan i julkläderna. Gärna något med resår i midjan 🙂

Julafton är dagen på året då hemmet fylls på med saker som strömmar in, vi som gillar att rensa ut kan lätt bli lite stressade 🙂 Men tänk på att om du får en julklapp som du inte gillar, så var inte rädd för att be om kvittot så att du kan byta, det är bättre om du kan använda och tycka om det du får. Jag har med mig mina egna julklappskvitton i börsen på julafton ifall någon vill byta. Det är helt ok om någon vill byta, jag tycker det är tråkigare om saken bara blir liggande i en byrålåda. Alternativt kan du skänka din julklapp som du inte vill ha till någon välgörenhetsorganisation.

Behöver du fixa en sista-minuten-julklapp så kanske det kan bli en gåva? Jag köpte gåvobevis till de små i släkten, det blev fotbollar och nötkräm från Unicef. (De får andra paket också!) Jätteenkelt och så får man ett kort på mail som man skriver ut eller mailar vidare. Passar också istället för en blomma eller chokladkartong. Känns bara så märkligt att klicka på de olika “julklapparna” och läsa om barn som inte ens har en fotboll eller en filt att värma sig med, när vi har sådant överflöd. Julen är också högtiden när konstrasterna blir så tydliga.

Ha en riktigt härlig och mysig Julafton så ses vi i mellandagarna! Tack för att ni har följt julkalendern! Kramar Eva Maria

Lucka 23 – Ring en vän eller släkting

Den lilla julafton fick börja med en promenad in till staden där jag är på besök hos min mamma. Det var en uppfriskande promenad men inte helt frivillig… Jag var på bio igår kväll och parkerade bilen i ett parkeringsgarage som sedan låste kl 20 så jag fick inte ut bilen 🙂 Ringde ett journummer och fick reda på att det skulle kosta 500 kr för att de skulle komma och låsa upp. Det tyckte jag var för mycket. Ingen buss gick så vi började gå men det var så kallt och eftersom min son hade sin jacka i bilen (som var inlåst) så tog vi taxi sista biten. Men imorse gick jag de 5 km och hämtade bilen, garaget öppnade kl 7. Som tur var hade jag checkat in med kort, annars hade jag väl fått böter också.

Om du har 5 minuter över idag kan du slå en signal till en vän eller släkting du inte har pratat med på länge. Kanske någon som är ensam och skulle bli glad över att höra din röst. Det tar inte lång stund att säga:
Hej! Jag ringer bara för att säga God Jul!

Kram Eva Maria

Lucka 22 – Skräp från bilen

Det samlas lätt skräp i bilen – någon har ätit en korv med bröd och servetten ligger kvar, ett chokladpapper, parkeringskvitton eller urdoftade doftgranar. (Köpte faktiskt en sådan Wunderbaum till min bil vid ett tillfälle. Den luktade vattenmelon men jag kunde inte ha kvar den för doften var så stark att jag blev yr i bilen.) Jag försöker dressera barnen att ta med sig skräpet när de kliver ut bilen. Ska man sen spontant skjutsa någon så känns det fräschare och man slipper sopa undan skräp ur sätet där vederbörande ska sätta sig.

Nästa gång du har kört med din bil så tag skräpet med ur och släng i närmaste soptunna. Du kan också ha en soppåse i bilen så slipper bilen se ut som en sopbil.

Kör försiktigt i jultrafiken! Kram Eva Maria

Lucka 21 – Ta en promenad på årets kortaste dag

Idag är årets kortaste dag! Inatt kl 00.03 inträffar vintersolståndet. Nu vänder det mot ljusare tider 🙂 Passa på att gå en promenad idag när solen är framme 🙂 Kram Eva Maria

Lucka 19 – Slå in julklappar

Idag har det varit skolavslutning och nu är det jullov! Så skönt, ser fram emot sovmorgnar 🙂 I år är jag klassmamma så det blev tidig morgon idag med att ordna fika och presenter till fröknarna. Vi är fem klassmammor så vi delade upp uppgifterna så det gick lätt.

Ikväll ska familjen iväg på olika håll och jag tänkte passa på att vara hemma och slå in julklappar! I år har jag bett att få de flesta julklapparna inslagna direkt i affären så det är inte så många kvar.

Kramar Eva Maria

Lucka 18 – 5 plagg till behövande

För ett tag sedan läste jag att trycket på Stadsmissionen är hårt, det är många som behöver kläder och värme i vinter. De ser hur behovet ökar från år till år och även barnkläder saknas. Det känns hemskt att många går och fryser medan min garderob är proppfull. Så jag tänkte att om vi öppnar våra garderober och skänker fem plagg var så blir det en bit på vägen! Lägg dem i en påse och lämna in på något ställe du passerar under närmaste tiden, till exempel Stadsmissionen, Erikshjälpen eller Myrorna. Du kan också lägga dem i en klädcontainer som brukar finnas på återvinningsstationerna.

Packa fem plagg i en plastpåse och skänk!

Packa fem plagg i en plastpåse och skänk!

Lucka 17 – Laga något litet

Att laga något litet, som till exempel sy i en knapp eller en hank i handduken, tar inte många minuter. Fast att man går och stör sig på det varje dag så skjuter man upp åtgärden till nästa dag. Jag har två par byxor där knappen lossnat. Det har nog varit så i ett år. Men sen har jag ju skärp utanpå så det är ingen som kan se att knappen saknas.  Häromkvällen när jag satt parkerad i TV-soffan och slötittade på TV tänkte jag att jag kunde passa på att sy i de där knapparna. Av bara farten lagade jag en hank i en klänning som jag fått ersätta med en säkerhetsnål.

Det slog mig när jag sydde fast knapparna att när man köper nya kläder så följer det ofta med en extra knapp. Jag brukar kasta ner de extra knapparna i en byrålåda i sovrummet och nu var första gången någonsin jag behövde använda en sådan extra knapp! Många knappar blir det! Jag brukar spara de knapparna som är lite speciella, de andra tänker jag att man kan hitta liknande om man nu skulle behöva. Vid ett tillfälle gav jag en burk knappar till dagis för de efterfrågade det inför syträning!

Många knappar!

Många knappar!

Lycka till med att laga något litet idag!

Lucka 16 – Översyn krukväxterna

Det är lätt att glömma bort krukväxterna så här års. Hemma hos oss lever de sitt tillbakadragna liv och blir dammiga på bladen. Nu när vi satte upp elljusstakarna i fönstren så dammade jag fönsterbrädorna och krukväxterna fick flytta till ett samlat blomsterbord. Jag har upptäckt att det är rätt praktiskt! Då behöver jag bara gå till ett ställe och vattna dem istället för att springa runt i husets alla små skrymslen och leta efter krukväxter. Kanske har de lite sällskap av varandra också?

Idag är det läge att damma av deras blad eller duscha dem!

Nu ska jag packa ihop och åka till min fina kurs i Photoshop, InDesign och Illustrator. Det är sjunde och sista gången, kan inte fatta att sju veckor redan har gått! Det kändes som det var igår jag började. Vi är en liten grupp och vi har haft jättemysigt. Idag ska vi äta lunch tillsammans efter kursen på ett Rawfood-ställe. Det ska bli spännande!

Ha en fin tisdag! Kram Eva Maria

Lucka 15 – städa badrummet

Måndag igen! Nu känns det som om vi kommer in på slutspurten mot jul och vi får snöra på oss löparskorna. Alla verkar ha fullt upp på sina jobb och hemma i julstöket.

Jag som trodde att jag avregistrerat de flesta nyhetsmail från olika webshopar och annat blir översköljd av mail: Köp bläckpatroner så får du ljuslyktor på köpet! Köp detta och få detta! Fri frakt i helgen! Såg i en annons att om jag beställer en viss bil innan jul så får jag en cykel på köpet. Hm, hur tänker de här? Ska jag ha cykeln i väntan på bilen, eller när jag kört till en fest och druckit så kan jag cykla hem… eller? Trodde att hela grejen med bil var att man skulle slippa cykla.

Någon som också funderat på det här är Matilda på bloggen Vardagens mysterium.
Hon fick ett erbjudande att få knivar när hon köpte dammsugarpåsar. Kopplingen kunde ju vara att när man skurit brödet med de nya knivarna så kan man suga upp smulorna sen. Och det förde mig osökt in på en fundering hemma hos oss. Vi köpte en dammsugare av märket LUX av en dammsugarförsäljare som ringde på dörren och körde värsta showen. Det är ett tag sedan nu men jag skäms lite för det fortfarande. Den var jättedyr och man kände sig lite lurad efteråt. Men hursomhelst så är vi rätt nöjda med den och när vi köpte den påbörjades en automatisk prenumeration på dammsugarpåsar och filter. Jättebra är det, man har aldrig slut på dammsugarpåsar. Men nu har jag observerat att berget av dammsugarpåsar har vuxit till orimliga proportioner. När jag öppnar städskåpet ramlar det ut påsar och filter över mig. Då funderar jag:  Är antalet påsar uträknat efter någon standard hur mycket man ska dammsuga? Är det vi som dammsuger för lite? Eller byter vi påse för sällan? Tänker att mängden damm måste väl vara densamma oavsett hur ofta man dammsuger, eller så är det kanske inte?

Nåväl, i väntan på svar i frågan städar jag lite mer i badrummet. Idag blir det moppning, torka av toalettstolen, handfatet och badkaret. Så här i bacilltider byter jag handdukar ofta. Ser hur barnen och deras små kompisar torkar sig på handdukarna och hur frottén nästan blir levande och ett broderat mönster av mintblå tandkrämsmonster framträder. Råkade hänga upp vita handdukar en dag, de var vita i ungefär 15 minuter.

Kram Eva Maria

Lucka 14 – Badrumsskåpet

Tredje advent idag! Mannen och barnen har varit ute på tomten och huggit ner en liten gran, jättesöt är den. Nu ska vi krypa upp på loftet och hämta ner alla fina julgranskulor. Vi har en större plastgran också som ska pyntas.

Äntligen dags för granen!

Längtar efter att pynta granen!

Idag tror jag det är dags för badrumsskåpen! Jag tänker att man kanske får en fin parfym eller en kräm i julklappp och då är det trevligt att ställa in dem i ett fräscht badrumsskåp. Så ta ut allt ur skåpen och gå igenom vad som är gammalt eller som du inte använder och släng. Torka i skåpen så blir det så fint! Om du hittar gamla mediciner så ska de lämnas in på apotek. Nu vet jag att något apotek har så att man får en rabattkupong när man lämnar in gamla mediciner. Lycka till!

Dags att städa badrumsskåpet!

Dags att städa badrumsskåpet!

 

Sida 1 av 3

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén