Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Skapar min kapselgarderob

Min idé om att skapa en kapselgarderob har börjat ta form. Nu när jag har klädköpstopp så tror jag att det är rätt tidpunkt att börja. Tänker att när jag tar fram en ny kapsel så kommer det att kännas som att jag får nya kläder utan att shoppa! Jag har redan börjat lite i smyg, i december tog jag ut alla mina kläder ur garderoben och sorterade dem efter säsonger. Rensade dessutom ut en hel del! Jag bestämde mig för att göra en första kapsel för december-februari, alltså tre månader. Nu är det mitten av mars och jag har inte haft behov för att ta in fler plagg i min kapsel ännu (men jag har en rätt stor kapsel!) men snart ska jag skapa en kapsel för de kommande vårmånaderna. Då ska jag klättra upp på loftet där jag förvarar resten av kläderna och plocka fram mina ljusare vårkläder! Det blir skoj! Kommer säkert att hitta flera plagg jag glömt och då kommer de att kännas som nya.

Jag har läst mycket om kapselgarderob på olika ställen och det är egentligen ingen ny uppfinning. Förr hade man i praktiken en kapselgarderob, det fanns inte resurser till ett överflöd av kläder och köpte man ett nytt plagg eller kanske sydde, så skulle det passa med de plagg man redan hade. Så är det fortfarande för många på vårt jordklot och de har inte valt det frivilligt. På 70-talet var det Susie Fox som myntade uttrycket kapselgarderob. Hon var mycket intresserad av mode och hållbarhet, hennes föräldrar var båda skräddare och själv startade hon butiken Wardrobe där hon inriktade sig på att hjälpa kvinnor att hitta sin egen stil. Hon har också gett ut en bok som heter samma som butiken, Wardrobe, och på svenska heter den Förnya dig själv. Det hade varit intressant att läsa den!

De fyra kapslar som jag tänkte göra:

 1. mars, april, maj: Ljusa vårkläder men med några varmare plagg.
 2. juni, juli, augusti: Äntligen sommarkläderna!
 3. september, oktober: Lättare höstkläder
 4. november, december, januari, februari: Vinterkläder, julkläder och en hel del myskläder!

Förutom mina fyra säsongskapslar tänkte jag ha tre andra kategorier som jag har till hands året runt:

 • Basgarderob med jeans och toppar, underkläder och strumpor
 • Träningskläder (har ju en hel byrå nu!)
 • Skid- och friluftskläder, har mycket av dessa och tänker förvara dem separat (det händer att jag lånar ut skidkläder till vänner som ska på skidresa… får kanske bli ett separat inlägg om det!)

Festkläder kunde jag haft en kategori för men jag har inte så många festliga plagg… kanske för att jag inte går på fest så ofta! Kan ju hoppas att det blir ändring på det! Från och med nu vill jag försöka utveckla en garderob där plaggen är tidlösa och kan kombineras, utifrån de plagg jag redan har. Så kan man ha några plagg som sticker ut för att piffa upp sig ibland! Det kan vara en tröja i en färg som bryter av, eller bara en scarfs för att höja stämningen på outfiten.

Trevlig helg!

Föregående

Vika som Marie Kondo

Nästa

Mitt år som nomad

2 kommentarer

 1. Vad kul det ska bli att läsa om! Får vi se bilder på hur du valt?
  Min kapsel ballade ur nånstans i höstas har jag för mig. Häromdagen hängde jag undan julkläderna men har annars inte gjort ngt byte. Vinterjackan tappade ena ärmen i slutet på februari så då fick den åka ut 🙂

  • Eva Maria

   Men oj! Då har du verkligen använt din vinterjacka väl! Kanske kan bli en väst nu till våren istället 🙂 Jag ska försöka ta bilder! Hur många kläder (på ett ungefär, du behöver inte räkna dem!) har du haft i din kapsel? Just nu har jag rätt många men på ett sätt kanske det blir lättare ju färre man har. De månaderna som gått har jag haft mycket blått i min kapsel så nu är jag lite trött på det. Ska leta upp lite färggladare vårkläder! Stor kram till dig! /Eva Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén