Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Digital bråte

Det digitala smyger sig ni överallt hos alla, det är svårt att stå utanför det ”digitala samhället”. Vi behöver BankId, appar, mail och nu senast har JoJo-kortet försvunnit (vårt busskort). Så nu måste man ha busskortet i mobilen. Min mamma blev inbjuden till informationsträff för att lära sig det nya busskortet. Misstänker att det skapar en viss stress hos dem som inte tror sig kunna hantera det nya. Och i rask takt är vi på väg mot det ”kontantlösa samhället”. Man kan ha olika åsikter om digitaliseringen men ibland känns det som om det går lite fort och blir lite… påtvingat. Kanske blir vi mer sårbara när allt är beroende av internet.

I kölvattnet skapas digital bråte, sådant som man stuvar undan i datorn, mobilen eller molnet för att läsa senare eller bara spara för att det kan vara bra att ha. Eller så köper man en ny dator och sparar den gamla som backup (men glömmer lösenordet…!) Ibland kan tanken på allt det jag har sparat digitalt stressa mig. Eller ska man inte bry sig om det? Det är bara nollor och ettor på någon server långt borta, och när datorn och mobilen gjort sitt lämnar man dem i bästa fall till återvinning. Istället för lådor på loftet har man en känsla av att det ligger massa bråte på olika ställen men det är svårt att överskåda. Det var ett tag sedan jag rensande mina mail och jag skulle behöva sortera foton i datorn…

Det löpande inflödet tycker jag ändå att jag är ganska duktig med. Jag kollar mailen lite översiktligt och raderar det som inte är viktigt och det jag ska hantera skriver jag upp i min lilla ToDo-bok som är i pappersform. Mail som jag kan svara på snabbt svarar jag på direkt. Behöver jag fundera en stund brukar jag svara och tacka för mailet och be att få återkomma senare vid en bestämd tidpunkt.

Detta brukar jag tänka på:

 • Avprenumerera på mail du inte vill ha (och ha Nej Tack reklam på den fysiska brevlådan!)
 • Städa Inkorgen varje vecka och hålla en struktur med olika mappar på mailkontot
 • Rensa regelbundet i mapparna, radera det som blivit inaktuellt
 • Radera e-postkonton som inte används, men det kan vara bra att ha en ”skräpadress” för sådant man måste registrera sig på men inte kommer att läsa
 • Ta backup till molnet om man gillar det
 • Ta backup med jämna mellanrum till extern hårddisk, förvara säkert t ex i bankfack

Hur tänker du kring den digitala bråten? Stressar den dig?

Föregående

Från barnrum till hotellrum

Nästa

Garderoben PAX del 1…

4 kommentarer

 1. Jag har tänkt en del på detta och jag tror det är lika viktigt att ta ett aktivt beslut gällande digitala saker som med fysiska. Behöver jag ha denna? Vart ska jag förvara den? Var hård när du bestämmer dig vad du ska spara eller inte. Spara bara det bästa fotot inte tio likadana. Mycket annan information går att söka fram. Tex försäkringsbesked med mera.

  Om vi pratar bilder i mobilen så har jag två rutiner. I slutet av varje månad (återkommande händelse i todo-lista) så rensar jag mobilen på bilder och backup-ar de som ska sparas. Mycket går att radera, skrämdumpar dubbletter osv. Jag reser en del i jobbet och fotar/filmar saker som jag eller mina kollegor behöver ha. Jag har en cheklista för vad jag behöver göra innan och efter resa. När jag kommer tillbaka till kontoret igen så tömmer jag mobilen på jobbilder i samband med att jag gör reseräkning osv.

  När det gäller all digital hantering så har jag en gemensam struktur för de program jag använder. Mail, Dropbox och Evernote. Har skrivit om det här.
  https://strukturpatapeten.wordpress.com/2018/10/22/samma-lika/

  • Eva Maria

   Det är en väldigt bra idé att ha en månadsrutin för att gå igenom det digitala. Då tror jag att stressen kan försvinna och att man slipper oroa sig för att något försvinner, t ex foton man kan förlora om man tappar mobilen. Ibland går det lång tid innan jag tar backup på mina foton i mobilen. Detta ska jag införa! Har redan skrivit in det i min kalender i slutet av februari. Det enda jag brukar göra är att ta backup på foton efter resor, men det kan ju gå lång tid mellan resorna. Jag har börjat skapa olika rutiner i vardagen och jag gillar det, det underlättar så mycket för att få saker gjorda. Intressant inlägg om din digitala hantering, smart att ha likadana mappar i de olika systemen. Jag tycker anslagstavlorna som du har bild på är superfina också! Kram Eva Maria 🙂

 2. Cecilia

  Hej Eva Maria!

  Får jag komma med en liten rättelse gällande Skånetrafikens nya biljettsystem? 🙂 Det finns ett nytt kort och även alternativ med pappersbiljetter, så man måste inte använda mobilen, om man inte vill. Det nya kortet kostar 30 kronor i inköp. Skillnaden är att man inte kan ha reskassa som tidigare utan det är själva biljetterna man kan koppla till det. (Även sommarkortet ska gå att koppla till det nya kortet.) Däremot ger kortet inga rabatter, som tidigare, så det blir dyrare. Jojo!

  • Eva Maria

   Ojoj! Tack så jättemycket för informationen! Det hade jag ingen aning om! Jag har faktiskt funderat en hel del på detta att busskortet blivit helt digitalt, tänker att det måste finnas de som inte vill/kan använda mobilen av olika anledningar. Kanske turister som inte vill ha mobildata igång eller ladda hem en svensk app bara för en resa, pensionärer som inte klarar av den nya tekniken, barn som ska åka själva (fast de kan oftast mest!). Ska berätta detta för min mamma också så kan hon sprida det bland sina pensionärsvänner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén