Just nu läser jag en kurs på distans på Folkuniversitetet, Journalistik del 2. Den är spännande och jag ser fram emot varje gång jag sätter mig framför datorn. Kursen består av uppgifter som vi får en eller två veckor på oss att göra och vi läser en bok som heter Att skriva i tidning. Så jag varvar skrivande med läsande. Jag är piggast på förmiddagen, då brukar jag skriva och efter lunch lägger jag mig i soffan på terrassen och läser. Nu har barnen sommarlov och det är frestande att ligga kvar i sängen men jag känner mig så motiverad av min kurs så det är lätt att gå upp. Jag äter en liten frukost och startar en tvättmaskin, kissar med hunden, och sedan sätter jag mig i arbetsrummet. Detta är min sjätte distanskurs och jag tycker att det fungerar bra att läsa på distans.
Dessa kurser har jag gått tidigare:
- Skriv som en journalist, Jorun Modén
- Grundkurs i journalistiskt skrivande, Folkuniversitetet
- Skriva resereportage, Vagabond
- Skriva poesi, Folkuniversitetet
- Skriv och illustrera din egen barnbok, Folkuniversitetet
Några av mina erfarenheter från att läsa på distans:
Utbud
Det finns så många distanskurser i Sverige och över hela världen, i alla olika ämnen. I och med Corona så har många vanliga kurser gjorts om till distanskurser. Sök på nätet och se vad du kan hitta som passar dig!
Det sociala
När jag anmälde mig till min första distanskurs så var det lite motvilligt. Jag hade sett fram emot att få sitta i en grupp och träffas på riktigt, samtala och ha fikapauser. Men jag upptäckte att det blir ändå en form av umgänge fast man läser på distans. Det börjar ofta med att man skriver en berättande text om sig själv och sen får läsa de andras. På kursen Skriv som en journalist hade vi en timmes chatt per vecka och då kändes det lite som att sitta i samma rum!
Olika upplägg
Jag tycker om när det är social interaktion på kursen och att man har dead lines och ska lämna in uppgifter. Det finns kurser som bara ger dig ett material som du har du tillgång till en viss tid, men det krävs ingenting tillbaka av dig. Vagabonds kurs Skriva resereportage är på det viset – jag läste hela materialet noga men det kändes lite konstigt att inte få öva på det man lärt sig och få feed back. Jag har även köpt en kurs som heter Medveten andning som jag har tillgång till i två år. Materialet är väldigt fint och välarbetat men när jag bara ska läsa på egen hand så blir det lätt att jag helt enkelt inte gör det! Här får man känna efter vilket som passar en bäst!
Plattformar
Det finns olika plattformar på olika kurser. I plattformen kan du registrera dig själv, lägga upp en bild och skicka meddelanden. Folkuniversitetet använder en plattform som heter Moodle. Här ”lämnar” du också in dina uppgifter, dvs laddar upp dina texter och bilder, och får feedback från din lärare och dina kurskamrater. När kursen startar får du en länk så att du kan komma igång i plattformen.
Disciplin
Detta var nog det jag hade mest oro inför – att ha tillräckligt med disciplin! Även om kursen är på distans och ingen kollar hur mycket man läser så behöver man planera sin tid. Annars är det lätt att man skjuter upp det till nästa dag. För mig fungerar som sagt förmiddagarna bra just nu, men har man ett arbete på dagen kan man avsätta två timmar varje kväll då man kan få sitta ostört och arbeta med sin kurs. Har man en vän som också läser på distans kan man sitta tillsammans, det behöver inte vara att man läser samma kurs, bara man hjälps åt att skapa rutiner (och kan ha fikapaus ihop!). Innan Corona satt jag på biblioteket för att inte bli distraherad av städ och tvätt hemma. Det fungerade mycket bra för mig, det ska bli skönt när jag känner att jag kan åka dit igen.
Har du läst på distans och har några tips? Om du är sugen på en distanskurs, vilket ämne skulle du vilja läsa?
Matilda
Har nog inte läst en hel kurs på distans (påbörjade en danskkurs på distans som hade jättebra upplägg men jag hann inte fullfölja den). Har dock varit kursansvarig på distanskurs tidigare och har nytt kursansvar till hösten (högskolenivå) Denna gång har jag tagit med lärdomar om betydelsen av utbyte mellan studenterna. Ska bli spännande och se vad resultatet blir 🙂
Eva Maria
Det låter väldigt spännande! Ja, jag är alltid så nyfiken på mina medstudenter och det kännas lättare när man kan hjälpa varandra. Så kul att du läst danska! Jag tycker att jag är jätteduktig på danska (har ju vuxit upp i Skåne även om jag är från Skövde från början och har lite konstig dialekt!) men det tycker inte danskarna… alltid när jag åker till Danmark vill jag öva min danska men de byter direkt över till engelska. Hmpf – då blir jag lite förnärmad! Värst var det på Jylland, de förstod verkligen ingenting av min danska. Jag får nog gå en kurs i danska jag också.