Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Bastun – en helig plats för mig

I våras när vi renoverade vårt kök fick vi proppa bastun full med saker för att få plats för renoveringen. Detta kändes lite jobbigt tyckte jag eftersom vi har haft en regel att vi absolut inte får använda bastun som förråd. Bastun ska liksom vara redo för bastubad när andan faller på – en helig plats. Jag badar inte bastu så ofta men när jag väl gör det tycker jag att det är så härligt och det förgyller min vardag. Jag är glad för att vårt hus har en bastu och skulle vi flytta till ett annat hus skulle det komma högt upp på önskelistan, eller att det finns möjlighet att bygga en bastu.

Men så häromveckan tömde vi bastun och det är så skönt att ha den tillbaka! Speciellt nu när hösten börjar göra sig påmind på allvar. Efter en långpromenad i höstrusket är det underbart att sätta sig i bastun. Jag väljer temperatur efter dagsformen, är jag lite trött och hängig räcker det med runt 80 grader, men om jag känner mig piggare kan jag vrida upp till 100 grader. Efter några varv mellan värmen och kalla duschar så känns de flesta problemen mindre.

Hälsoeffekterna med att bada bastu:

 • Sänker blodtrycket
 • Rensar ut slaggprodukter från kroppen
 • Bra för huden och musklerna – ökar blodcirkulationen
 • Avkopplande – i värmen produceras serotonin (”glädjehormon”) och oxytocin (”avslappningshormon”)
 • En stund för sig själv

Dessa fem hälsoeffekterna har jag hittat via olika källor på nätet och de verkar vara de mest omnämnda hälsoeffekterna, men säkert finns det fler. Viktigt att dricka mycket när man bastar! Om jag vet att jag ska bada bastu om en stund brukar jag dricka extra vatten.

Ibland kan jag öppna dörren till bastun och bara njuta av tomrummet därinne! Då tänker jag att härinne är det i alla fall ordning 🙂

Gillar du att bada bastu?

Föregående

Tidplanen när du rensar ut

Nästa

3 tips för att träna upp din rensa-ut-muskel:

2 kommentarer

 1. Låter väldigt mysigt det där även om jag nog aldrig har varit så förtjust i att just basta. Men nu är det många år sedan jag provade och det är mycket möjligt att jag skulle uppskatta det mer idag. Det låter onekligen väldigt skönt med värmen efter en frisk höstpromenad och jag är ju även betydligt mer intresserad av allt som hör avslappning till och det som gäller hälsa idag än som yngre vuxen.

  Har alltid haft en dröm om ett badkar med lejontassar och kanske att den drömmen kan komma att gå i uppfyllelse när vi renoverar tvättstugan och samtidigt gör badrum i källaren. I dagsläget finns bara dusch i vårt hus och jag saknar att kunna koppla av i ett varmt bad. En bastu kanske inte skulle vara så dumt det heller som ett komplement:).

  Hoppas du får en fortsatt bra vecka. Jag tog ett dygn nedkopplad igår och det var otroligt skönt, men trevligt idag att kika in här en stund för lite mysig läsning.
  Kram på Dig!

  • Eva Maria

   Ett badkar med lejontassar är så fint!! Det ser ut som att ett sådant hade passat i ert hem! Det hade jag också gärna haft! När vi flyttade in i vårt hus fanns det ett bubbelbadkar men när vi skulle börja använda det så var det inte så rent i de ledningarna… jag hade en expert här som tittade på det men han sa att det var så dåligt så det gick inte att göra rent. Istället köpte vi ett vanligt badkar utan bubblor. Jag kände inte att bubbelbadkar var något jag skulle använda så mycket och dessutom brummar det ganska mycket så det blir inte så avkopplande. Ibland glömmer jag bort att bada men nu har jag köpt ett kokosmjöl från Rituals som man ska hälla i badet, så det ska jag prova. När jag har fyllt badkaret så är varmvattnet slut så man får planera in så att ingen behöver varmvatten precis när jag ska bada. 🙂

   Så skönt med nedkopplade dagar. Det är viktigt att hinna ikapp sina egna tankar, man bli matad med så mycket utifrån. Jag vill gärna titta på nyheter men gör det inte just nu för jag blir så stressad och upprörd. Min sambo följer nyheterna noga så på kvällen brukar han berätta de stora dragen om vad som hänt i världen, så blir det ett filter emellan!

   Önskar dig en mysig dag idag! Nu känns det verkligen som höst! Kram Eva Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén