Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Kom ihåg dagsljuset!

På franska heter solrosen “tournesol”, alltså typ “vänder sig efter solen”. Jag gillar det namnet!

För att vi ska må bra är det viktigt att vi får dagsljus varje dag. Hela kroppen och den mentala hälsan påverkas av ljuset. Vår dygnsrytm, kroppens temperatur, sömn, humör och aptit är beroende av att vi får ljus. Behovet av D-vitamin är ytterligare en anledning att söka sig till ljuset.

Ljus kan bland annat mätas i enheten lux. Skiner solen på dig kan det bli mellan 50 000 och 100 000 lux. Även en mulen dag utomhus får vi mer ljus än att sitta inomhus vid en glödlampa. En mulen vinterdag kan ge mellan 1 000 och 2 000 lux, medan inomhusbelysning bara ger mellan 100 och 200 lux. Så även om det är mulet så är det bra att gå ut en promenad eller så kan man sitta ute insvept i en filt med en termos med något gott i! När jag håller på att rensa och fixa här hemma fastnar jag lätt inomhus och får putta mig själv ut genom dörren.

Att få dagsljus påverkar även mängden av sömnhormonet melatonin. Dagsljuset får produktionen av melatonin att minska och sedan ökar det när det blir mörkt igen så att vi är trötta när det är dags att lägga sig och sova. För lite dagsljus kan störa dygnsrytmen och få oss att sova sämre. Detta regleras av små celler som sitter i ögat, på näthinnan – kroppen är så finurlig! Jag läste nyligen att om man har anlag för nedstämdhet/depression så ska man undvika att bära solglasögon i onödan. Det är bättre att då maximera ljusinsläppet till sig själv så att de små cellerna på näthinnan kan göra sitt jobb.

Så gör som solrosen och vänd dig mot solen!

Trevlig helg från Rensa ut! 🙂

Föregående

När prioriterar du att rensa ut?

Nästa

Tidplanen när du rensar ut

2 kommentarer

 1. Åh, vacker solros. De ser onekligen till att alltid vända sig mot solen. Själv håller jag mig mest i skuggan på sommaren men njuter desto mer nu i höstsolen. Verkligen intressant att det finns celler på näthinnan som styr detta med melatonin. Jag kommer absolut att lämna solglasögonen hemma framöver:).
  Hoppas du får en fin höstdag. Idag skiner solen här i Blekinge och det är bara helt magiskt att titta ut. Vill insupa allt och och bara sitta och titta på trädens vackra färgskiftningar. Naturens under sker nu:).
  Kram, Tina

  • Eva Maria

   Ja, det är så fina höstdagar nu! Det är underbart när solen skiner och vinden blåser i löven! Igår var jag ute och gick en lång promenad i det fina vädret men sedan helt plötsligt kom det ett skyfall, men det var också lite mysigt. Det fick bli fotbad och en kopp te i soffan när jag kom hem.
   Sedan jag läste om de små listiga cellerna i ögat så lämnar jag också solglasögonen hemma. Jag tar på dem om jag ska köra bil och det är väldigt soligt. Annars har jag ofta haft solglasögon om jag ska promenera eller något utomhus men nu tänker jag att det är inte nödvändigt. Solglasögonen är lite som en accessoar som man bara automatiskt tar på sig!
   Njut av naturens under och stor kram till dig! / Eva Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén