Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Mina 5 tips för att hålla ordning

Om man ser en kaffesugen vän utanför hemmet som närmar sig ringklockan så vill jag känna glädje och inte gripas av total panik och gå och gömma mig under sängen tillsammans med dammråttorna. Tidigare när jag hade svårt att hålla ordning kände jag panik och det var inte roligt. Jag gömde mig inte under sängen men fick alltid hålla på och ursäkta mig för att jag hade så stökigt. Jag tycker inte att ett hem behöver vara i perfekt-topp-skick men jag vill gärna ha en slags grundordning. Det är okej att det blir stökigt mellan varven men jag vill kunna känna en tillit till att det är lätt och att det går hyfsat fort att städa när jag väl sätter igång. Nu tycker jag att vi har en lagom ordning hemma men jag kan fortfarande stressa upp mig mycket om någon ska komma hem till oss, jag tror att det är en slag inlärd reflex som jag behöver jobba bort. Men det är självklart inte bara för gästerna som jag vill ha ett städat hem, det är för att jag själv mår bättre av att ha ordning omkring mig.

Mina 5 tips för att hålla ordning hemma:

 1. Färre saker
  Det går inte att komma undan att det är lättare att hålla ordning med färre saker. Även om det blir stökigt mellan varven så går det snabbare att plocka undan och komma igång med själva städningen. Rensa löpande så att du känner att du är på väg i rätt riktning mot ett hem som är lättare att hålla i ordning. Sträva efter en slags grundordning. Resultatet behöver inte komma över en natt – det räcker att du är på väg i rätt riktning!
 2. Kategorisera dina saker
  Kategorisera dina saker så att de får bestämda platser i hemmet. Ju färre okategoriserade saker du har ju lättare är det att hålla ordning. Det är också bra att ha en plats eller en låda för sådant smått som faktiskt inte hör till någon kategori – jag kallar min låda för jox-lådan! Ni vet om man hittar en skruv eller en plopp som man inte vet var den hör hemma så får den bo i jox-lådan.
  (Enligt synonymer.se så betyder jox: skräp, bråte, smörja, strunt, blandning, bråk, besvär, krångel)
 3. Håll golvet fritt
  Försök att inte förvara så många saker stående på golvet. Det gör städningen lättare om golvet är så fritt som möjligt när du ska fara fram med dammsugaren. Har du lådor och annat löst du behöver förvara kan du få upp dem i hyllor. Det är en skön känsla att ha fritt under sängarna också så att man vet att inga damråttor kan bygga bo där.
 4. Ta de extra minuterna
  Ta de extra minuterna att lägga tillbaka saker du använt. Det låter så enkelt men det är något jag har varit urusel på. Plockar man inte undan så byggs röran sakta men säkert upp. Till slut vet man att det kommer att ta lång tid att plocka undan allt på en gång och man skjuter upp det igen och igen. Det blir en ond cirkel. Så varje gång du använt något så tänk tanken att ta de extra minuterna nu direkt så slipper du en hel dags städande längre fram. Nu är jag medveten om detta och när jag använt något så dyker en automatisk tanke upp i mitt huvud: Ta de extra minuterna nu, plocka undan direkt!
 5. En fast städdag
  Ha en fast dag i veckan när du städar. Om du under veckan hittar en städuppgift som du behöver göra, till exempel att bära ner något i källaren, så skriv upp det på en lista till din städdag. Det som är bra med en fast städdag är att du kan hålla en grundordning och slippa bli stressad över enstaka dammråttor – för du vet att du kommer att suga upp dem på din städdag. Försök att hålla fast vid din städdag. Behöver du boka in något annat så bestäm samtidigt en annan dag du ska städa den veckan. Den dag eller kväll du städar kan du belöna dig med hämtmat så slipper du lägga tid på matlagning. Så härligt att sjunka ner i soffan med en pizza (eller såklart annat nyttigare alternativ) och njuta av det städade hemmet!

Vilka är dina bästa tips för att hålla ordning hemma?

Föregående

Karro – den första minimalisten i familjen?

Nästa

Tillit till processen

3 kommentarer

 1. Jag har nog inga bra tips och är nog inte den bästa på att hålla i ordning. Inte så att det är stökigt, men det ligger alltid högar med papper eller jobbsaker på olika ställen. jag kan helt enkelt inte ha ett fläckfritt hem, det är inte min personlighet. Städrutiner är det nog lite si och så med just nu också. När jag hade katt så hade jag en rutin varje helg. Dels eftersom det blev dammigare, dels eftersom kattlådans tak behövde rengöras (i badkaret) och då var det lika bra att ta hela badrummet.

  Att ha en fast städdag låter smart. Men jag vet inte om jag hade fixat det ifall jag bott i stort hus. När vi flyttade nyligen så fick vi ett extra rum och ca 12 kvadratmeter mer golvyta. Den (förvisso lilla) extra städtiden får mig att fundera på hur de som bor i stora villor klarar sig. Alla som bor stort kan väl inte anlita städhjälp?

  • Eva Maria

   Jag är också av den ”stökiga sorten” och har haft väldigt svårt att hålla ordning. När jag var yngre var jag inte så störd av att det var stökigt men på äldre dagar (fyller 49 i år!) så har jag svårare att slappna av om det är stökigt. Men det får inte gå till överdrift, då blir det för mycket städande! Man måste ju ha tid att leva också. 🙂

   Jag tycker att det fungerar bra med en fast städdag. Då behöver jag inte fundera så mycket på det stökiga varje dag utan då tänker jag att, jamen på onsdag ska vi städa. Vårt hus är drygt 200 kvm och det känns nog som att städningen alltid är lite back… men nu har min son ansvar för att dammsuga och det underlättar. På vår städkväll så gör vi grundstädning som dammsugning, städar toaletter, plockar undan och torkar av i köket, byter lakan (cirka varannan vecka men inte alla på en gång). Varje städkväll lägger vi även till en eller några uppgifter som behöver göras, t ex putsa fönster inomhus, torka ur kylskåpet eller dammtorka hyllor. Det är nog många som har städhjälp men i och med att jag inte arbetar heltid tänker jag att jag har tid att städa själv (även om jag nu har engagerat resten av familjen!). Fördelen med städhjälp kan vara att man är noga med att ha det undanplockat så att städhjälpen kan städa lättare. Sen ska man inte underskatta att städning ger vardagsmotion! Det blir som ett litet träningspass. Jag brukar lyssna på musik/ljudbok/pod när jag städar så känns det roligare. Den största förändringen är att vi har färre saker nu och då är det lättare att städa.

   Kramar från Eva Maria

   • Härligt att hela familjen är involverad! Då lär det gå mycket snabbare och ni kan alla pusta ut efteråt att det är rent och färdigt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén