Inspiration att rensa ut i ditt hem!

11 anledningar till Klädköpstopp

Varför ska man ha ett klädköpstopp? När jag berättar för omgivningen att jag ska ha klädköpstopp i ett år så blir det intressanta diskussioner om bland annat miljö, mode och spara pengar. De flesta är mycket positiva och vill prova själva, medan vissa tycker att det verkar urtråkigt att inte få handla kläder på ett helt år, även om gångjärnen i garderoben snart hoppar ur led. Några har berättat att de redan är nöjda med sina garderober och handlar så miljömedvetet det går.

Utifrån dessa diskussioner har jag funderat på vilka anledningar det kan finnas till att ha ett klädköpstopp och kommit fram till dessa 11! Ordningsföljden betyder ingenting utan de är bara uppradade. Har du fler så kommentera gärna! Anledningarna kan ju även användas för köpstopp av andra kategorier av saker som pyssel, inredning, böcker (eller bara köpa e-böcker/ljudböcker), verktyg eller vad man nu kan ha en hang-up på!

 1. Spara pengar
  När det går för mycket pengar till kläder och du vill dra ner på utgifterna, kan det vara värt att prova ett köpstopp. Du kan också sätta upp ett mål med ett sparande till något speciellt som en resa eller något du behöver till hemmet. Då kan det vara mer motiverande! Du kan även betala av på dina lån, även om det känns supertrist, så ska de ju betalas någon gång.
 2. Spara tid
  När du summerar tiden du lägger på att shoppa kläder kanske du får ihop en hel del timmar. När du istället bara får använda det du redan har i garderoben kan du använda den tiden till något annat som är viktigt för dig.
 3. Arbeta med ditt köpberoende
  Det är inte säkert att du blir av med ditt köpberoende bara för att du har ett köpstopp. Men du kommer att bli tvingad att reflektera över ditt köpbeteende och förhoppningsvis lära dig att världen går inte under bara för att du inte har det senaste plagget eller kommer med ”något nytt” till festen/jobbet. Det blir den hårda vägen.
 4. Hitta ett nytt intresse
  Om du har problem med ett köpberoende kan det vara till hjälp att ersätta tankarna och tiden med något annat. På kvällarna om du har för vana att nätshoppa så ersätt det med en annan sysselsättning. Kanske har du ett gammalt intresse som du vill återuppliva eller så är du nyfiken att prova på något helt nytt – måla, läsa eller lära dig ett nytt språk. Här kan det underlätta med en ”partner in crime” som påminner dig om att du inte får shoppa.
 5. När du rensar ut
  Är du mitt uppe i att rensa ut så är det nog inte helt rätt att köpa fler plagg bara för att komma hem och trycka in dem i garderoben. Det blir ännu fler plagg som kommer att hänga där med prislappen kvar. Så ge dig själv en ärlig chans att rensa ut i lugn och ro utan att köpa nytt!
 6. Upptäcka det verkliga behovet
  Vilka plagg och skor behöver du på riktigt? Om du ska på utflykt i skogen så behöver du kanske ett par gummistövlar, det kan vara ett riktigt behov. Men om du ska åka till simhallen och vill ha en ny bikini fast att du redan har tre stycken? Det nya ordet ”villhöver” kommer väl till pass här. Vilket är mitt behov och vad vill jag bara ha? Under mitt förra köpstopp hade jag en Önskelista där jag skrev upp allt som dök upp som jag trodde att jag vill ha och skulle ha köpt om jag inte hade köpstopp. Den blev ganska lång men sedan när köpstoppet var över så var det i princip ingenting av det jag kände ett behov av att köpa! Jag hade listan i mobilen och var jag ute på stan och såg något jag ville köpa så skrev jag istället upp det på listan och ibland tog jag ett foto också.
 7. En detox
  Många som har köpstopp säger sig uppleva en detoxande/renande känsla, lite som en fasta. En slags befrielse i att inte behöva stressa kring att hela tiden leta och köpa kläder.
 8. Leva mer miljömedvetet
  Att hålla upp med att köpa kläder är positivt för miljön. Under ditt köpstopp kan du passa på att utforska mer om hur du kan bli en mer miljömedveten konsument när det kommer till kläder. Det kan vara spännande att kolla in nya märken, second hand och material som är snälla mot miljön och när du sedan vill börja köpa kläder igen så kan du utgå ifrån din nya kunskap.
 9. Shoppa i din egen garderob
  Detta tycker jag är en rolig utmaning! Vi är nog många som har proppfulla garderober men ändå så känns det som vi inte har någonting att ta på oss. Prova med att hitta nya outfits! Kombinationer av plagg, skor, accessoarer, färger som du inte provat innan. Här kan du hitta glömda juveler i din egen garderob! Och var inte rädd för att använda ”finplaggen” till vardags! Bättre att de får komma ut och ha roligt än att de ska hänga glömda längst in och vänta på att bli omoderna. Sen går vi lite upp och ner i vikt så det är bäst att passa på att använda de kläder som passar just nu.
 10. Skapa en hållbar och tidlös garderob
  Vet du vilken stil som du tycker om bäst? Eller spretar garderoben åt alla håll och kanter med olika stilar, färger och material? Prova att ha köpstopp och fundera under tiden på vilken stil som är du och som du vill bygga vidare på. Gärna en basgarderob där plaggen är lätta att kombinera och sedan kan du bygga på med din stil. Använd gärna Pinterest för att få idéer till olika stilar och samla på bilder som du gillar! En bok som är till hjälp här är Curated Closet av Anuschka Rees.
 11. Gå ner eller upp i vikt
  För några år sedan var jag på hälsokontroll. Jag fick påpekat att jag var lite överviktig och borde gå ner 5 kg. Jag har inte gått ner dem ännu (men inte direkt gått upp heller!). Ibland har jag tänkt att jag ska gå ner de 5 kg innan jag får köpa något nytt, men nej, så har det alltså inte blivit. Det sitter liksom kring midjan och gör att jag får köpa en extra storlek i byxor för att de ska passa vilket gör att de istället blir för långa i benen. Så ja, om du har en liknande uppgift på din lista så kan det vara en anledning att ha köpstopp! 🙂

Känner du igen dig i några av anledningarna eller har du fler? Kommentera gärna!

Kramar Eva Maria <3

Föregående

Del 6: Hall/tvättstuga och det gamla köket

Nästa

Vill du gå kursen i Malmö?

4 kommentarer

 1. Marie

  Funkar fortfarande här

 2. Hanna Sjöberg

  Hej Eva Maria!
  Tack så inspirerande med inbjudan till köpstopp på kläder ett år och du ger elva smarta argument FÖR ett köpstopp! Får se om jag hoppar på, tror faktiskt det.
  Från 1 september 2022 ✔️.
  För några år sedan hade jag köpstopp på alla sorters saker utom mat i drygt två år, och det gick väldigt bra, även om jag vid några få tillfällen köpte kläder och några secondhandböcker under den perioden. De flesta av de plagg som inköptes var secondhand – jag vann bl a ett presentkort på Myrorna (300kr) i en ’hållbar fototävling ’ som kommunen hade. Med Naturskyddsföreningen (Örebro) arrangerades klädbytardagar och prylbytardagar. På så vis blev det tillskott i garderoben ändå, och några utrensade kläder och saker kom till ny nytta.
  Jag har upptäckt att klädmarknaden (och alla andra marknader också) kontaktar mitt medvetande varje gång jag blir sugen på ett nytt plagg eller pryl. Det presenteras en lycklig fantasibild där jag bär plagget eller använder saken jag vill köpa. Har man då ett köpstopp får man backa ut ur bilden och ta ett andetag och le och säga sig själv att :
  ”-Allt är bra, jag får hitta på något annat om jag vill ha/ göra det här ”.
  Med böcker- som verkligen kan locka mig till inköp – har jag noterat att jag ofta tilldelar boken jag då vill ha, en hel spännande historia som boken kanske innehåller. Nu läser jag mest fackböcker tex om psykologi och miljö, med mera, men det kommer en sorts fantasi per bok om vilka lösningar och bra idéer som just den här boken har att erbjuda! Drömmen om att skriva egna böcker… en idé vore att skriva ner alla associationer som varje boktitel ger och se om dessa är underlag nog till en text/ kapitel eller t o m en hel bok. Kanske har jag själv de lösningar jag söker?
  Med vänlig hälsning, Hanna

  • Eva Maria

   Hej Hanna! 🙂

   Det var mycket bra genomfört att ha köpstopp i drygt två år! Wow! Det är märkligt tycker jag när man håller upp med att handla, det är tufft i början tycker jag, men sedan kommer man in i det och det känns nästan befriande och avstressande. Kanske är det pausen på alla beslut som konsumtionen för med sig som gör att man sparar energi på något sätt? Om jag är ute i en affär och tittar på kläder (även om jag inte behöver något) så fastnar jag i en massa små beslut – oh, denna var fin, ska jag köpa den? Ska jag ta den eller den storleken, och vilken färg? Var är den tillverkad – jaha, i Italien, men då är det nog okej, och så fortsätter beslutsprocessen i mitt huvud. Lättare då att tänka Nej, inga inköp alls idag och spara min mentala energi.

   Vet du, det är intressant det du skriver om fantasibilden! Jag känner på pricken igen mig i det! Jag tror att det är jakten på fantasibilden som gör oss beroende av shoppingen (eller spel eller något annat). Tidigare har jag på fullt allvar trott att om jag bara köper det perfekta plagget så kommer jag att bli lycklig. Sen när jag inte blev så lycklig som jag hade förväntat mig så tänker jag att det är inte själva “köpbeteendet” det är fel på utan att plagget inte var det rätta, så fortsätter jag shoppa. Det är skrämmande faktiskt och det är precis det som marknadsföringen lockar fram hos oss. I värsta fall kan det locka fram att vi är mindre värde om vi inte har alla prylar/kläder som grannen har och det blir ytterligare en drivkraft för att köpa. För att bryta dessa mönster/beteenden tror jag att ett köpstopp är bra!

   Ja, böcker är ett sådant område för mig också! Jag har flera böcker i bokhyllan (som ofta handlar om samma ämnen dessutom – avstressning, förbättra minnet, få bättre struktur osv!) som ännu inte är lästa. När jag köper boken så är det som att jag tror att bara genom att köpa den så kommer informationen att flyga in i mitt huvud och jag blir en mer harmonisk/smartare/bättre människa. Sen ska man ju orka läsa dem också och då när de hamnat på hyllan med “böcker att läsa” så blir de en belastning (typ clutter) istället för den lycka som utlovades vid köpet. Suck, ja det är inte lätt. Men det är en mycket spännande tanke, att kanske har vi kunskapen redan inom oss – det hade varit ett fint uppslag till en bok! 🙂 (Jag kan hjälpa till med titlar från min bokhylla om du inte har tillräckligt…!)

   Tack för dina tankar kring det här, och roligt om du också vill hoppa på köpstoppet! Jag har ett önskan att jag under mitt klädköpstopp ska läsa och fördjupa mig mer i klädproduktion och hur man kan bli en mer medveten “mode-konsument” utan att bidra till belastning på miljön.

   Jag har skapat en privat grupp på Facebook som heter KLÄDKÖPSTOPP, på varje sida om ordet är det ett rött hjärta (det fanns redan en grupp som hette Klädköpstopp! så därför lade jag till hjärtana),
   så om du vill och använder Facebook är du välkommen att gå med i den! Jag tror det är cirka 14 personer hittills och jag hoppas att vi kan peppa varandra när vi hamnar i fallgropar!
   Men jag kommer att skriva löpande här på bloggen hur allting går också!

   Vi höres igen! Hoppas din dag blir fin! Kramar Eva Maria <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén