Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Mitt resultat och reflektioner efter klädköpstoppet!

(Bild av Porapak Apichodilok: https://www.pexels.com/sv-se/foto/tra-mode-kvinna-hand-346748/)

Då kan jag presentera mitt resultat! Det blev NOLL inköp under året! Inte ens en liten strumpa eller schal. Jag hade även handväskor/väskor med i mitt köpstopp och det har jag inte köpt någon heller. Jag har fått en blus i present och det var en överraskning från min svägerska när jag fyllde år. Hon tyckte synd om mig i mitt klädköpstopp :-). Den blusen har jag använt flitigt under året!

Frestelserna har funnits där längs vägkanten och viskat till mig att jag skulle bli extra lycklig om jag köpte den fina jackan eller tröjan på rean, men nej, jag har stått emot. Jag känner mig väldigt stolt över att jag har klarat det och jag har fått så många nya insikter om mitt eget beteende när det gäller klädkonsumtion. Jag upplever också att det här klädköpstoppet har gått lättare än mitt första år som var under perioden 1 juni 2018 till 31 maj 2019. Då hade jag förvisso undantag på underkläder och strumpor och om jag skulle behöva köpa något i en speciell situation som till en fest. Resultatet den gången blev att jag köpte några underkläder och strumpor (men hade klarat mig utan de inköpen!) och jag fick två tröjor i present. När jag jämför de här två åren så tycker jag att det verkar som att man kan träna upp sin förmåga till köpstopp. Man skapar en egen metod och ett eget sätt att tänka.

Mina primära syften med köpstoppet var att lära mig att kontrollera mitt shoppande och att lära mig att identifiera mina verkliga behov av kläder/skor/väskor. Inte bara gå på den tillfälliga känslan av att vilja köpa något nytt eller något slumpmässigt på impuls. Miljön har också varit ett viktigt syfte för mig, att helt enkelt shoppa mindre för att hjälpa till att skona miljön.

Det svåraste under det här köpstoppet var perioden januari-februari. Då fick jag en liten svacka på grund av mörkret och vädret. Jag kände ett starkt sug av att få åka till ett köpcenter och bara ”shoppa loss”! Gå i affärer och komma hem med flera nya plagg, packa upp dem och känna mig lite piffigare. Jag ville gå in i den känslan och fundera över vad det är som triggar mig. Det jag funderar på är att det kan inte vara en långsiktig lösning att shoppa bort sina känslor. När nästa mörka period kommer – ska man shoppa ännu mer då? Här tänker jag att jag vill bygga upp andra metoder för att må bra. Det kan vara träning, umgås med familj och vänner, se mysiga program på TV, gå på bio, baka, måla…. ja, det finns så många andra saker att syssla med än att shoppa!

Jag tycker att mina syften har uppfyllts och det har verkligen varit en lärorik process när jag reflekterar över det gångna året. Dock har jag en spontan reflektion som kommer till mig och det är att jag har sparat så mycket tid, stress och pengar under köpstoppet, även om dessa inte var mina primära mål. Tiden har blivit väldigt tydlig för mig, till exempel om jag inför något tillfälle känt att jag vanligtvis skulle rusat till närmaste köpcenter för att shoppa något ”nytt”, så har denna halva dagen av tid kunnat sparas och användas till något viktigare. Istället har jag fått tänka att jag får använda något av det jag redan har och detta har minskat min känsla av stress – kanske lite bakvänt men faktiskt har det känts så. Och sparkontot har definitivt mått bra av den här detoxen! I mitt nästa inlägg ska jag försöka räkna ut hur mycket jag har sparat under köpstoppet.  

Här kan ni läsa tidigare inlägg om 11 anledning till att ha klädköpstopp.

Tack för att ni kikar in på bloggen! Lämna gärna en kommentar genom att klicka på rubriken till inlägget. Jag är nyfiken på hur ni tänker kring shopping och kanske ni har tips på saker man kan sysselsätta sig med istället för att shoppa när suget sätter in?

Kramar Eva Maria

Föregående

Firar 1 år med klädköpstopp!

Nästa

Ny upplaga av boken!

4 kommentarer

 1. Christina

  Så otroligt intressant att läsa tycker jag. Jag skulle kunna göra detta i framtiden men så som livet ser ut nu kommer jag det närmaste verkligen behöva köpa kläder. 2 graviditeter och nu en pågående viktminskning för hälsans skull gör att jag köper liiiiite plagg åt gången för att “klara” mig. Sen säljer jag dom och köpet liiite till när föregående omgång inte längre passar. På det viset har inte kläderna kostat mig många kronor. Jag köper också 80% skulle jag vilja påstå second hand. Men ändå funderat på min konsumtion det senaste förutom kläder och skulle vilja ge mig själv en utmaning, funderar bara på vilken. Exempelvis att bara köpa det nödvändigaste och då second hand. Men det “nödvändigaste” går ju att diskutera med sig själv haha. Ja vi får se. Men återigen, jätteintressant läsning!

  • Eva Maria

   I vissa perioder i livet händer det mer på klädfronten! Absolut! Behoven varierar och då behöver man såklart hänga med i svängarna! Men så bra att du köper så mycket second hand, då känns det mycket bättre. Det har varit lättare för mig nu eftersom det inte har hänt så mycket med min vikt på länge (men borde gå ner 5 kg…) och att jag mest jobbar hemifrån och inte behöver klä upp mig så ofta. Hade min tillvaro sett annorlunda ut hade jag nog haft svårare med klädköpstoppet!

   Det går att hitta på sina egna regler för sina utmaningar och det är skoj tycker jag! Fungerar de inte så kan man ändra efter hand. Jag tror att det är viktigt att det är lite roligt också så att det blir lättare att motivera sig till förändring.

   Tusen tack för att du tittar in här på bloggen och diskuterar!
   Önskar dig en fin dag och en bra start på den nya veckan!
   Kramar Eva Maria <3

 2. Hej Eva Maria!
  Fantastiskt bra jobbat med köpstoppet!
  Ett år är onekligen en lång tid och du har verkligen lyckats!

  Som jag förstår har du också vunnit nya insikter vilket alltid är så utvecklande och härligt.

  Också bra exempel på vad man kan göra istället för att pigga upp sig med shopping. Ofta är det ju vanan som sätter in. Upptrampade stigar i hjärnan, men låter man dem vara under tillräckligt lång tid växer de igen och så har man skaffat sig en ny bättre vana som ersatt den gamla.

  På mig tar det ofta lång tid att bryta mönster och få stigarna att växa igen:) , men efter köpstoppet har jag faktiskt märkt en tydlig skillnad i själva intresset för shopping. Det har minskat betydligt och shopping är något jag numer sällan ens tänker på. Har istället börjat gå in för att försöka klara mig så länge som möjligt utan nyinköp. Det har helt enkelt blivit lite sport i det:).

  Ser fram emot att läsa mer om din köpstoppstesa!
  Ha det så fint!
  Kram på Dig, Tina

  • Eva Maria

   Hej Tina!

   Tack så jättemycket för din hälsning! Det känns väldigt bra och jag njuter av resultatet! Ibland har jag lite glömt bort att jag har haft köpstopp och sedan när jag kommer på det så blir jag glad. (Har dock inte hunnit handla något ännu!) Du var väldigt duktig med ditt köpstopp också och det var intressant att läsa om dina reflektioner och insikter.

   Ja, dessa upptrampade stigar i hjärnan… det är spännande att tänka på dem och också mycket intressant att veta att det går att ändra dem. Men jag är som du, det tar lång tid för mig också. Jag tränar just nu på att försöka trampa upp nya stigar i min hjärna, framför allt när det gäller att hantera stress och inställning till vardagens alla bestyr. Det är lätt att autopiloten tar över och då slår man in på de gamla stigarna i alla fall. Jag tränar på att stanna upp då och då och tänka på vilken stig jag vill ta – den gamla eller den nya?

   Jag läste att du planerar att skriva lite mer sporadiskt på din blogg, och jag förstår att det kan kännas skönt att minska på det digitala i livet. Men jag tänker att du har så mycket fint på din blogg så även om det inte blir ett nytt inlägg så ofta, så kan jag gå in och titta på alla fina bilder och texter som redan finns där och få ny inspiration!! (Tyvärr har jag fortfarande inte lyckats skriva några kommentarer, kanske är det min dator som är för gammal, nu kunde jag inte uppdatera till det senaste systemet så jag får väl snart ta tag i att göra ett datorköp men det är inte så skoj…!)

   Önskar dig fina sensommardagar i hemmet och trädgården! Många kramar Eva Maria <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén