Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Materialsport?

Jag har börjat med en materialsport; yoga. I våras träffade jag en tjej som är yogalärare. Vi träffades på en kurs i företagande och hon föreslog att jag skulle prova yoga. Sagt och gjort var jag hos henne två gånger och yogade och det var jättehärligt! Hon bjöd mig också på Raw Food lunch med läckra grönsaker. Jag fick ett program “De fem tibetanerna” som är fem övningar som jag ska göra tre gånger i veckan. Hon hade en jättefin yogamatta och yogaklossar som jag har beställt och jag fick utrustningen igår. Mattan är helt ekologisk och nedbrytbar (får inte glömma den på gräsmattan 🙂 ). Det är lättare att motivera sig med fin utrustning! Ha det fint! Kramar Eva

Föregående

Kassabok + låda = lycka!

Nästa

Havets dag

2 kommentarer

 1. Tilda

  Hejsan, såg din bok i butik redan förra året (2014) men glömde helt bort namnet så har inte börjat läsa bloggen förrän nu.

  Håller i skrivande stund på med ett jätteprojekt vad gäller både städning och röjning. Har mått dåligt i flera år och haft extremt svårt att släppa saker, samt fått flera infall då jag börjat med nya hobbies, vilket satt sina spår.
  Bor med sambo och två hundar i en tvåa och vi skulle nog egentligen behöva en fyra som det ser ut just nu…
  Anledningen till att jag svarar på just det här inlägget är att jag direkt reagerade på rubriken. Mitt senaste intresse är fiske, och i synnerhet flugfiske samt flugbindning. Det är en brutal materialsport och kräver löjligt mycket utrymme. Samtidigt är det vad jag vill prioritera i hemmet.
  Sambon i sin tur samlar på spelkort och har ca 20 000… Även de kräver viss plats samt är prioriterade. Han samlar för att spela och gör samtidigt en sport av att köpa billigt och sälja med vinst för att få ihop rätt kort till sina spellekar. Även jag har detta som intresse så är inte helt oskyldig. Sambon är å andra sidan helt ointresserad av fiske.

  Undrar hur man egentligen bör resonera kring stora men ändock “prioriterade” samlingar. Det är ju trots allt detta vi mer eller mindre lever för, även om vissa kan tycka att det är helt galet. Har ganska nyligen börjat med fisket så finns inte så mycket att rensa bort och det är en dyr sport så det är inte utan vidare att man köper nytt om något går sönder. Således är lite fattigdomstänkande kanske inte helt orimligt.

  Är mycket intresserad av hur du och andra mer luttrade rensare resonerar. =)

  Mvh

  • Eva

   Hej Tilda!
   Tack för din intressanta fråga! Jag känner igen mig i att ha många intressen och hobbies! Och det tycker jag att man ska få ha, det är tråkigt om ens hem ska begränsa vad man vill pyssla med. Men såklart blir det en konflikt när man inte har obegränsat med ytor och man dessutom ska samsas med någon som har en annan hobby!

   Samlingar tycker jag är trevligt och det är något naturligt vi har i oss att samla, så länge de är i ordning ska tilläggas. Det låter som ni har ordning på era samlingar och att ni har glädje av dem. Det är det viktigaste. Du känner kanske till att man i engelskan har fler uttryck för det här med att ”samla”. Tycker man om att samla på något speciellt och samlingen är en hobby i sig och att den ger glädje, kallar man sig en ”collector”. Att samla mer ostrukturerat i högar utan någon röd tråd, och när hemmet slammar igen och blir svårt att använda, det är då man talar om ”hoarding” som på svenska kallas för patologiskt samlande/sjukligt samlande.

   Vad gäller samlingar tycker jag att man kan fundera först på om man vill behålla dem eller kanske skänka eller sälja. Behåller man sin samling kan man försöka exponera den mer genom att visa upp den, antingen hemma i ett snyggt skåp, eller så kan man erbjuda att låna ut till museum eller skolor (här kanske kan var kul att visa spelkorten!). Man kan också skapa en liten föreläsning om samlingen och bakgrunden till intresset. (Jag var och lyssnade på en man som samlade på pennor för ett tag sedan!) Har man inte plats för sin samling i hemmet men ändå vill behålla den kan man packa ihop den fint och förvara.
   Min pappa var en extrem samlare och när han gick bort skänkte vi några av hans saker till museum. Vi fattade det beslutet för att vi kände inte att just de sakerna gav oss glädje, de hade heller inte något större ekonomiskt värde men att fler kunde få titta och få glädje av sakerna kändes bra för oss.

   När det gäller hobbyutrustning kan man nog vara lite tuffare. Utrustning kan ju bli gammal och omodern. Tröttnar man på en hobby kan man försöka sälja utrustningen ganska snart. Skulle man bli intresserad igen kan man istället köpa nytt eller begagnat. Det är mest för att spara plats! Kanske har du en kompis med samma hobby då kan ni slå er ihop och hitta någon smart förvaring!

   Det låter jättespännande att ni har börjat röja och rensa! Jag lovar att det kommer att ge er en känsla av frihet! Men såklart ska man behålla det man gillar, jag är alls ingen minimalist, men de saker jag har behållit tycker jag mycket om och jag har fattat ett aktivt beslut om att behålla dem.

   Kul om fler kommer med tips 🙂

   Kram Eva Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén