Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Stora dagen F som i Feng Shui!

Susanna Utbult på Nordic School of Feng Shui

Susanna Utbult på Nordic School of Feng Shui

I fredags var Susanna Utbult från Nordic School of Feng Shui hemma hos mig och gjorde en Feng Shui-konsultation. Inför dagen var jag spänd och förväntansfull. Jag hade städat lite extra dagen innan men jag tänkte att hemmet ska nog ändå se ut som det brukar med lite röra här och där. Det ingår också i Feng Shui att se var det samlas röra och hur man kan lösa upp den. Men när Susanna kom hem till mig slappnade jag av, hon var väldigt trevlig och lugn så det kändes inte alls stressande att någon kom hem till mig och tittade in i alla skrymslen 🙂 Eftersom vi planerar att bygga om vårt hus så kändes det extra intressant att göra den här konsultationen.
Vi började med en presentation av huset där jag visade runt och sen gick Susanna själv runt och tittade och bekantade sig med huset. Efter det tog hon fram sin supervackra Feng Shui-kompass som såg ut som ett konstverk i sig. En röd platta prydd med ringar i guld och en liten kompass i mitten. Hon tog ut kompassriktningarna för huset och ritade in dem på en ritning över huset. Nästa steg var att göra en “bagua” över huset. En bagua gör man genom att utifrån de olika väderstrecken dela in huset i nio olika rutor där varje ruta representerar en del i livet som frid, balans, kärlek, relationer, karriär, livsväg m fl. Vill du läsa mer om bagua kan du kika här: Rum för alla.  När den var klar gick vi igenom de olika områdena och även om jag läst om detta tidigare fick jag en helt annan förståelse för det när jag fick det personligen till mig.
Sen utförde Susanna en genomgång för att se var de så kallade currylinjerna går i vårt hus. Detta var jag speciellt nyfiken på. Min egen farfar var slagruteman och hade förmågan att hitta vatten men även currylinjer. Det är inte bra att placera sängarna över currylinjer eller där två linjer korsar varandra, då dessa kan skapa viss oro och problem att sova. Våra sängar här hemma blev godkända förutom en säng som jag nu har flyttat 🙂 Själv har jag provat några gånger att känna av dessa linjer men utan framgång. Men det sägs att man kan öva upp förmågan, det hade varit kul att prova mer. Vill du läsa mer om currylinjer kan du läsa här: Currylinjer eller på Wikipedia: Jordstrålning
Så nu känns det bra att vårt hus är Feng Shuiat! Ha en fin dag! Kramar Eva Maria

Föregående

Bin på Emporias tak :-)

Nästa

Höst på allvar!

7 kommentarer

 1. Vad spännande! Fick du några bra ideer inför ombyggnaden? Vad sa hon om entren?

  • Eva

   Vi gick igenom vår ritning noggrannt, både utifrån Feng Shui och utifrån rent logiskt användande av huset. Vi var båda överens om entréns betydelse och att det är bra att den blir tydlig (nu är vår enda ingång en balkongdörr på baksidan mot en skog…). Däremot var faktiskt den nya entrén inte i så positivt läge enligt Feng Shui! Detta blev jag lite bedrövad över, men det blir ändå att vi håller fast vid den nya placeringen. Däremot vår gamla ingång ligger i väldigt positivt läge 🙂 Så det blir nog att vi i familjen främst använder den, det är som en groventré där man kommer direkt in i en tvättstuga. Däremot det som vägde upp var att själva hjärtat, mitten av huset, blev mycket bättre! Så jag väljer att fokusera på det! Men generellt så berättade Susanna att hus byggda i vinkel får lite sämre balans än ett rektangulärt eller ännu bättre ett helt kvadratiskt hus. Nu får vi en ny vinkel på huset i och med den nya entrén. Lägger man en bagua över sitt hus så blir alla områden lika stora om huset är en kvadrat, och det är den bästa balansen!

 2. Jätteintressant! Vi bor också i vinkel, fast själva byggnaden är en rektangel men det kanske är den egna boytan som räknas?
  När jag kollat Feng Shuigrejer innan har jag tänkt på att man oftast tycker det känns bra när det är “rätt”. Alltså om den ena entrén är “bättre” är det där man tenderar att gå in.
  Är det viktigt i vilken del av baguan olika rum hamnar? Kan tänka mig att det kan påverka typ sovrummet?

  • Eva

   Hej Händelsevis! Ja, det ska vara den egna boytan som räknas! Man ska inte behöva ta hänsyn till ytor utanför. Jag tycker också att man kan känna att det är rätt. Tydligen så kan man ha olika stor intuition för det. Vissa påstår att de inte känner något men sen när de övar sig lite så går det bättre 🙂 Det har stor betydelse vilka rum det blir av baguan men man kan “kompensera” olika områden. T ex om kärlek/relationer är lite krassliga och hamnar i en stökig tvättstuga så kan man städa upp och hänga upp en trevlig tavla med ett hjärta eller något annat mysigt! Det är viktigt med balans i rummen/områdena och det kan man få genom att använda de fem elementen eller symboler för dessa: Eld, jord, vatten, metall, trä. Det kan du läsa mer om här: http://blogg.skonahem.com/addsimplicity/2013/03/31/feng-shui-skola-5-de-5-elementen/
   Titta gärna på mitt svar till Granntanten, hon frågade också om baguan! Många kramar Eva Maria

 3. Men hur ska de ha det? Ska man lägga baguan med ingången vid ettan eller ska man lägga den enligt väderstrecken? För mig blir det nämligen precis omvänt. Hur ska man då kunna veta var man är och rotar och rensar? Vilken princip ska man använda och varför den?

  • Eva

   Precis den frågan ställde jag till Susanna! Jag var också helt förvirrad (lite förvirrad är jag fortfarande!). Den här så kallade “3-dörrars bagua” som du säger med att man utgår ifrån sin ingång är lite av en nybörjar-bagua och den kan man använda när man håller på att lära sig Feng Shui. Har man ett hus i vinkel kan man tydligen lägga den dels på den ena rektangeln och bostaden och sedan en separat för själva vinkeln. Då blir ingången där man går i till vinkeln så att säga. Den andra varianten som man gör med hjälp av kompass är mer avancerad men blir mer “rätt” enligt Feng Shui, som jag har förstått det. Men det som fortfarande förvirrar mig är vilken man då ska välja att lita på i och med att det blir olika resultat! Kanske man här i början bara får bestämma sig för en variant och prova utifrån den och känna efter.
   Vad gäller det här med själva röran så kan du göra en ritning av din bostad och sedan lägga ett genomskinligt papper (typ bakplåtspapper) ovanpå och här rita in kryss där din röra är. Har du t ex en stökig bokhylla så ritar du några kryss där utifrån hur du uppskattar omfattningen av röran. Sen ritar du in hur energin (chin) flödar genom ditt hem. Grundregeln är att chi kommer in genom ingången/dörren till ett rum och sedan närmaste vägen ut genom ett eller flera fönster. Rita in dessa chi-flöden och se om de krockar med din röra! Det är inte bra! Då ska du först fokusera på att rensa bort den röran som är i dessa flöden. Det är för att chi vill flöda fritt och inte fastna i något! Röra som legat länge i t ex hörn, samlar och stagnerar chi och den behöver frigöras. Detta ska enligt Feng Shui leda till ett mer harmoniskt hem! Hoppas du kan prova! Kram & Trevlig helg Eva Maria

   • Nu blev jag ju jättesugen på att kolla hur det ser ut i vårt hem men flödena och energierna! Ska kolla upp detta lite närmare, tack för alla råd och inspirationen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén