Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Moms på Second hand?

Blev i dagarna upplyst om att det ska införas moms även på Second hand-försäljning. Jag är medlem i en klädbytarförening (Staffanstorps klädbytarförening) och med detta blev det en aktuell fråga för oss. Idag ringde jag till Skatteverket och frågade hur de nya reglerna påverkar oss.

Reglerna kommer alltså att gälla för dem som driver Second hand-försäljning i större skala och det finns undantag för mindre verksamheter. Utdrag från Skatteverket:

“– Klargörandet om att vissa ideella föreningar som säljer second hand-varor i större skala behöver momsregistrera sig har väckt debatt och frågor. Men Skatteverkets uppgift är att se till att alla betalar rätt skatt utifrån de regler som finns. Vi måste följa de lagar som gäller och de vägledande beslut som fattas i domstolar, säger Anna Eklund, momsexpert på Skatteverkets rättsavdelning.
Många ideella secondhand-butiker är dock undantagna från momsplikt, om de till klart övervägande del har ideellt arbetande personal och har kortare öppettider än 24 timmar per vecka.”

Så vår förening hittar sin plats i undantagen. Vi har enbart ideellt arbetande personal och vi har bara öppet 4 dagar/år. Avgörande kunde också vara om man hade en fysisk butik, vilket vi inte har, vi hyr in oss i ett bibliotek.

Men det finns andra större föreningar som kommer att påverkas mycket. För att kompensera för de 25% behöver de kanske höja sina priser eller inte ha råd att ha samma antal personal. Här kan du se ett TV-inslag om det:
Second hand butiker pressas av nya regler

Ha en trevlig helg! Kram Eva Maria
PS. Du är såklart välkommen till nästa klädbytardag i Staffanstorp!
Söndag 29 mars kl 9.30-13 i Staffanstorps bibliotek

Föregående

Ovanvåningen i Lundby klar!

Nästa

Liten paus i gym-träningen

10 kommentarer

 1. Tack för klargörande fakta!

  • Eva

   Det var så lite! På FB har jag sett att det finns flera upprop mot detta, bl a från Myrorna.

 2. Det här är så himla sorgligt! Jag är volontär i en secondhand-butik lite då och då och de har fått dra ner antalet dagar och timmar de är öppna i veckan för att det inte ska drabba verksamheten.

  • Eva

   Ja, jag är också upprörd över detta. Det drabbar personer som får möjlighet till arbetsträning mm. Jag har tolkat det som att det är själva konkurrensen som är uppkomsten till de nya reglerna, att second hand butiker konkurrerar med vanliga butiker. Är det den heliga konsumtionen som måste skyddas? Second hand är ju bra för alla, och miljön! Hade varit intressant att få fler svar på bakgrunden till de nya reglerna.

 3. Det stora problemet i det hela är ju stora secondhand/välgörenhetsbutiker (bla många kedjor) som har ett par riktigt anställda i butiken och upptill det femtielva personer som de har som praktikanter, som gör samhällstjänst, som har FAS3-plats, som arbetstränar etc och som de får pengar för att de ska ta hand om. Det kan handla om rätt stora summor som butikerna får totalt och många gånger låter de alla dessa “extrapersoner” jobba reguljärt i butik, sortering och lager m en de har varken förmåner, lön eller trygghet som de anställda. Det är denna bit de vill åt och strypa.

  Det kan inte vara rätt att man kan bli rik på att utnyttja samhällets svaga. När det dessutom är sk. välgörenhetsorganisationer som gör det, då känns det ändå krassare.

  Å nej, alla utnyttjar inte sin “extra” men en hel del gör det.

  • Eva

   Hej Anna! Tack för din kommentar! Som jag också svarade till Maria (se den andra kommentaren) så har jag haft väldigt dålig inblick i den situationen för ideellt arbetande. Jag har mest sett det ur en positiv synvinkel och att alla är så glada när man kommer till t ex Erikshjälpen, men då syns ju inte allt som inte står rätt till bakom. Googlade runt lite nu och hittade många sajter där det söks ideell arbetskraft. Kanske är det också ett område på arbetsmarknaden (fastän ändå vid sidan av den marknaden) som ökar? Kram Eva Maria

 4. Maria Lavander

  Det är stöttande när Myrorna med fler hävdar att momsen “drabbar” de som är i arbetsträning och andra former av åtgärder hos dem. Dessa personer utnyttjas på ett hänsynslöst sätt. Det finns många som vittnar om hur exempelvis människor i åtgärder tvingas jobba i arbetsmiljöer som inte är godkända för anställd personal, men om du är i FAS 3 eller någon annan åtgärd har du inget fackförbund att kontakta och det finns inget skyddsombud som kan stoppa verksamheten. Vissa secondhandverksamheter använder också denna verksamhet för att kunna använda sig av kommunals vårdavtal istället för handelsavtalet för sina anställda ( de måste ha några sådana för att bli godkända som anordnare). Om dessa aktörer vill göra en social insats borde de anställa människor med lön och schyssta villkor istället för att utnyttja icke anställd arbetskraft som tvingas jobba mot ersättning istället för lön, med eventuell ledighet ( max 20 dagar/år om det passar anordnaren) och utan arbetsrättsliga rättigheter.

  • Eva

   Hej Maria! Tack för din kommentar som ger nyans till det här med den nya momsen. Det är ju hemskt det du skriver. Jag måste erkänna att jag inte har haft kunskap om att det kan se ut så inom de dessa verksamheter. När jag tänker mig in i det är det säkert personer som också har svårt att säga nej och kräva sin rätt. Jag arbetar i två ideella föreningar men det är i mindre omfattning. Men på det ena stället har vi diskuterat just det här med försäkringar, vad gäller egentligen om jag skadar mig i mitt ideella arbete? Vi kom fram till att det är våra privata försäkringar (nu är det som sagt in mindre omfattning, fyra helger på ett år, som vi arbetar men ändå, olyckan kan ju vara framme när som). Vad tycker du att det kan behövas för fler åtgärder till att skapa bättre arbetsförhållanden för de som arbetar ideellt? Kram Eva Maria

 5. Maria Lavander

  Hej
  Att människor jobbar mot ersättning istället för lön innebär inte att de jobbar ideellt. De jag skriver om är de som deltar i olika former av arbetsmarknadspolitiska åtgärder (framförallt jobb- och utvecklingsgarantin), lss-praktik osv. De är med andra ord frågan om människor som i realiteten inte har något val. För mig innebär ideellt arbete att det är frivilligt inte något du gör för att du annars förlorar den lilla inkomst/försörjningsstöd du har. Som ideellt arbetande kan du därmed alltid gå därifrån om det exempelvis börjar falla ner bitar från taket (hände på sorteringsdelen hos Myrorna på Tomtebogatan i Stockholm för några år sedan, de anställda satte inte sin fot i den delen av lokalen utan lät endast fas 3-are jobba där). Det handlar heller inte om några timmar i veckan utan det handlar om heltid. Lösningen som jag ser det är att secondhandbutikerna börjar använda sig av anställd arbetskraft. Det finns omfattande lönesubventioner för de här grupperna så det skulle inte bli så dyrt. Visst överskottet skulle minska men samtidigt skulle gruppen som behöver sociala insatser i form av exempelvis matkassar minska. Ett alternativ är givetvis att konfrontera butikerna med deras beteende och bojkotta dem och vara tydlig med varför. Kanske kan du skänka saker direkt till något närliggande flyktingboende? Kanske någon bortskänkes grupp på facebook?Men samtidigt förstår jag att det inte alltid känns som ett alternativ. Jag tycker att det är jättebra att secondhandhandel finns och önskar bara att den drevs med schyssta villkor. För vi behöver bli bättre på att ta tillvara på resurser i det här samhället.

  • Eva

   Hörde på nyheterna häromdagen att det ska göras en snabbutredning ang momsen nu här i vår. Dock belystes inte bakgrund eller orsaker i inslaget tyvärr. Men det ska bli väldigt intressant att följa nu hur det utvecklas. Kanske en ordentlig genomlysning hade krävts för att lyfta problemen till ytan och inte bara diskussionen om momsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén